24.06.2020.

Obiteljski filmovi i serije koje morate pogledati sa svojim klincima

Roditeljstvo često zahtjeva velike napore i žrtvovanja. Donosimo listu najboljih filmova koji će vas inspirirati u svakodnevnim izazovima koje ono donosi.

Novo doba koje je započelo dolaskom koronavirusa, a koje podrazumijeva obavljanje svih životnih aktivnosti od doma, ponukao me na razmišljanje o tome kako i kada pronaći vremena za odmor… Zapravo, je li uopće moguće relaksirati se u ovo doba opće histerije i polupsihotičnog stanja koje trenutno, sasvim opravdano, vlada?

Zapravo, ne znam jesam li psihotična od činjenice da ne smijem vani, od mogućih ponovnih potresa, od dvoje todlera koji mi skaču po glavi, od posla koji moram obaviti na vrijeme ili od kućanskih aktivnosti koje se samo gomilaju i gomilaju.

A kada i pronađem vremena za otići na društvene mreže i pokušam se relaksirati, tamo sam bombardirana savjetima kako ovo vrijeme treba iskoristiti za čitanje knjiga, za vježbanje, povezivanje s djecom i osmišljavanjem najkreativnijih aktivnosti koje, naravno, isključuju gledanje ekrana, a uključuju povezivanje s djecom na višim nivoima, brigu oko odnosa s mužem i naš brak. A na kraju dana, jedino o čemu mogu razmišljati je kada će 20:30, kada će moja djeca konačno zaspati, što ću jesti i koji film/seriju pogledati. Netflix and chill je zapravo jedina relaksacija ovih dana. Jer sam iscrpljena za bilo što drugo. Muž i ja smo veliki ljubitelji klope i filmova, tako da bez grižnje savjesti mogu reći da nam je oboma najdraže doba dana – večer kada opušteno ležimo na kauču.

Da se razumijemo, dan provodimo u vrhunskom multitaskanju koje obuhvaća i zabavljanje naše djece kako bi što manje osjetili napetost situacije koju nam je život svima trenutno nametnuo. Nije nimalo jednostavno, jer osim brige za njih, brinemo i za svoje roditelje, za svoje poslove koji vise o tankom koncu, ali i za sami sebe. Međutim, neka ovo bude tekst koji neće dizati tenzije, već inspirirati kako se opustiti, stoga umjesto da vam prodajem mudrosti kako preživjeti ovo psihički i fizički vrlo zahtjevno razdoblje, odlučila sam podijeliti s vama serije, crtiće i filmove koje možete gledati s klincima ili navečer s mužem. Pa krenimo…

Zabavni animirani filmovi za cijelu obitelj

Crtići koje možete gledati sa svojom djecom, a koje vole i odrasli

  • Potraga za Nemom / Potraga za Dorom – predivan crtić, koji nam je posebno drag jer smo ga zajedno po prvi put gledali s našim starijim sinom. I tada otkrili da on zapravo ima kapacitet s punom koncentracijom pogledati čitav dugometražni crtić.
  • Izvrnuto obrnuto – crtić koji bih preporučila svakom roditelju da pogleda. Savršeno i jednostavno prikazuje naše emocije i sazrijevanje djeteta. Ovaj crtić našoj obitelji je čest odabir i svaki put iznova nam zasuze oči dok ga gledamo.
  • Zootropola – crtić koji uči djecu kako je moguće ostvariti svoje snove ako smo uporni i pošteni, a radnja je čak i nama odraslima izrazito zanimljiva. Mogla bih reći da je ovo crtani CSI za klince ?
  • Zapetljana priča – zapravo je priča o Zlatokosi, prepuna divnih melodija i zanimljive i dinamične priče.
  • Kada bi mog supruga pitali koji mu je omiljeni crtić, odmah bi vam rekao Juhuhu – priča o mišu kuharu, možda zato jer je gurman, a ovaj crtić doslovno miriše preko ekrana.

Osobno sam veliki fan Disney starih klasika poput Alladina, Male sirene, Snjeguljice i Ljepotice i zvijeri. I upravo ove klasike možete pogledati ne samo kao animirane crtiće, već kao filmove.

  • Fantastičan Alladin s Will Smithom, predivan film Ljepotica i zvijer s Emmom Watson, a tu su i Knjiga o džungli i Kralj lavova.

Filmovi za stariju djecu i roditelje

  • Ako imate starije klince koji već znaju čitati, tu bih preporučila fantastične nastavke Noć u muzeju 1, Noć u muzeju 2, zatim Priče za laku noć s Adamom Sandlerom, Kronike iz Narnije koje i nas vraćaju u doba kada smo bili djeca i kada smo upravo taj film gledali u nastavcima stare serije. Neizostavni Harry Potter sa svojih 7 nastavaka, ako se ne varam da ih je SAMO 7.
  • Za ljubitelje nešto drugačijeg tipa filmova, pomalo mračnih i čarobnih priča, tu su pod redateljskom palicom Tima Burtona – Alisa u zemlji čudesa, Charlie i tvornica čokolade s neizostavnim Johnny Deppom. 

Serije za roditelje o odgoju i preživljavanju istog

Za varijantu kada djeca konačno zaspu, ukoliko ste fanovi serija onog životnog tipa, topla preporuka – Roditeljske muke s rubno realnim prikazom kako roditeljstvo izgleda, koliko smo zapravo umorni i iscrpljeni iako ćemo to teško javno priznati. Tu su i Working Moms koji prikazuju majčinstvo na način vrlo prepoznatljiv većini mama. Na tu tematiku, tu je i The letdown.

Ako ste više fan uzbudljivih radnji koje će vas čitavo vrijeme držat budnim topla preporuka su španjolska serija La casa del papel, njemačka Dogs of Berlin, britanska Stranger.

Nadam se da sam vam otkrila neke novije naslove, do idućeg javljanja, nadam se da će tematika biti kamo na izlete s klincima.

Čuvajte se i ostanite doma!

Članak napisala:

Sonja Švajhler

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju, urednica po zanimanju, ljubiteljica pisanja, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, žena kojoj kronično fali vremena.

Ostali članci