22.05.2020.

15 najboljih obiteljskih filmova za djecu i mlade

Osim što su dobar izbor zabave, filmovi mogu biti odličan izvor lekcija za djecu i mlade. U članku pronađite najbolje filmove sa gomilom bitnih životnih pouka.

Svi stručnjaci su složni u tome da roditelji imaju najvažniju ulogu u ograničavanju vremena koje dijete provede pred raznim ekranima bilo da se radi o televiziji, mobitelu, tabletu ili računalu. No situacija u kojoj se cijeli svijet nalazi već nekoliko mjeseci nas je sve prisilila da se, barem privremeno, “oprostimo” sa starim načinom života i prilagodimo “korona načinu života”. Radimo doma, obrazujemo se doma, družimo se i zabavljamo doma u čemu su nam upravo “ekrani” jedan od važnijih pomagala. Zbog toga treba izvući ono najbolje što nam nudi novonastala situacija. U slučaju da su već svim ukućanima dojadile Ana i Elsa ili Psići u patroli, ponudite klincima novi sadržaj, ali i priliku za obiteljsko druženje koje može postati i vrijeme za važne životne lekcije. Zašto je bitno gledati filmove zajedno s djecom, kako razgovarati o porukama koje filmovi prenose i koji filmovi ulaze u izbor najboljih filmova za djecu i mlade – pročitajte u nastavku!

Zašto je bitno gledati filmove zajedno s djecom

Iako smo na početku naglasili ulogu roditelja u ograničavanju vremena provedenog pred ekranima što se odnosi i na vrijeme provedeno gledajući filmove, bitno je istaknuti kako vaša  uloga ne smije biti samo restriktivna. Istraživanja ukazuju na brojne prednosti zajedničkog gledanja filmova s djecom, a na prvom mjestu je djetetovo uživanje. Naime, djeca uistinu obožavaju gledati filmove sa svojim roditeljima. Zajedničko gledanje filmova, također, doprinosi;

 • usmjeravanju djetetove pažnje na važne aspekte filma
 • povećavanju koristi od odgledanog sadržaja
 • poboljšavanju djetetovog razumijevanja radnje i likova
 • boljem razlikovanju mašte od stvarnosti
 • boljem razumijevanju poruke filma
 • umanjivanju djetetove reakcije na zastrašujući sadržaj
 • mijenjanju djetetove percepcije agresivnijih scena u filmu
 • socijalizaciji djeteta
 • općenitom formiranju stave i prenošenju nekih obiteljskih vrijednosti

Već nekoliko godina struka djecu i mlade, kroz formalni i neformalni obrazovni sustav, pokušava medijski opismeniti, u čemu im uvelike pomažu i roditelji. Obiteljsko gledanje filmova je, svakako, još jedan važan korak u opismenjavanju djece i mladih jer ih potiče na razgovor, širenje vokabulara, bolju koncentraciju i kritičko razumijevanje sadržaja koji gledaju. Na taj način potičete i razvoj darovitosti kod svoje djece koja se u isto vrijeme zabavljaju i uživaju u vremenu provedenom s vama.

Kako pomoći djeci da izvuku dobre pouke iz filmova

Ono što odmah na početku treba naglasiti je – nemojte pretpostavljati! Dakle, ono što se nama kao odraslima podrazumijeva, djeci nije jasno što znači da je najvažnije razgovarati. Preporuka je krenuti od najjednostavnijih poruka prema onim malo složenijim što ovisi o filmu koji zajedno gledate, ali i dobi vašeg djeteta. Za što bolje razumijevanje filma pa samim time i njegove pouke stručnjaci preporučuju sljedeće;

 • pitajte dijete kako tumači događaje iz filma i postupke likova
 • pitajte dijete što misli o temi filma te podijelite s njim i svoja razmišljanja
 • reagirajte na neprimjerenost nekih scena u filmu, tvrdnji i postupaka likova
 • upozorite dijete na razliku između stvarnih i izmišljenih ili fikcijskih scena
 • pitajte dijete zašto neke likove smatra herojem, a neke “zlikovcem”
 • pitajte dijete postoje li slični heroji u njegovom životu, kako bi ono postupilo da se nađe u nekoj situaciji kao u filmu i je li se već našlo u takvoj situaciji
 • razgovarajte s djetetom o osjećajima i raspoloženju koje kod njega izazivaju određene scene, vesele li ga, rastužuju, plaše, uznemiruju ili brinu
 • mladima ukažite na scene koje mogu utjecati na njihovo samopoštovanje, razgovarajte o scenama koje eventualno potiču bilo koji oblik diskriminacije (bilo da se rado o izgledu, vjeri, rasi ili slično)
 • postavljajte djeci i mladima puno pitanja i odgovarajte na njihova
 • razgovarajte s njima i nakon što odgledate film, o njihovim dojmovima, zaključcima, vrijednostima koje su usvojili

Vaša uloga u zajedničkom gledanju filma s djecom je da budete “vodič” koji će im tumačiti sadržaj i likove, ukazati na dobre poruke i vrijednosti koje film prenosi, ali i dobro saslušati razmišljanja djeteta ili mlade osobe. Kvalitetna komunikacija je najvažniji temelj za razvoj vašeg djeteta u svim segmentima, nemojte to nikada zaboraviti.

5 najboljih igranih filmova za djecu

Svijet filma je nepresušan izvor zabave i poruka koje pamtimo cijeli život. Za vas smo odabrali nekoliko najboljih hrvatskih i stranih igranih filmova koje svakako trebate pogledati zajedno sa svojom djecom.

Vuk samotnjak

Glavni likovi su dječak Ranko i njemački vučjak Hundo kojeg mještani Like smatraju opasnim vukom samotnjakom. Ranko kriomice odnosi psu hranu u planinu, a pas mu u jednom trenutku spašava i život. No ličani žele ubiti psa jer misle da su zbog njega stradale ovce u toru što Ranko nikako ne želi dozvoliti.

Zašto je dobar izbor?

“Vuk samotnjak” smatra se jednim od najboljih hrvatskih filmova za djecu u kojem se po prvi put kao “glumci” pojavljuju životninje. Najvažnija poruka ovog filma je beskrajna ljubav koju djeca mogu osjećati prema životinjama, prekrasno prijateljstvo koje se rađa između djeteta i psa kojeg dijete, unatoč svemu, želi zaštititi.

Slični filmovi;

 • “Lassie se vraća kući”
 • “Hachiko: Priča o psu”
 • “Moj prijatelj Willy”

Čarobnjak iz Oza/Wizzard of Oz

Djevojčica Dorothy Gale za vrijeme tornado počinje sanjati o mjestu gdje nema problema pa u snu, zajedno sa svojim psom Totom, slijeće u čarobnu zemlju Oz. Kako bi se vratila natrag u svoj rodni Kansas mora pronaći put do Čarobnjaka iz Oza. Na tom putovanju susreće strašilo, limenog čovjeka i lava kojima su potrebni mozak, srce i hrabrost. Tu kreću njihove pustolovine.

Zašto je dobar izbor?

Ovaj američki fantastično-glazbeni film namijenjen je predškolarcima, ali i mladima. Kroz glavne likove u filmu djecu se potiče na maštu i kreativnost, suosjećanje prema drugima, hrabrost unatoč strahovima. Kritika je ovu priču opisala kao “traganje za onim čemu se divimo, a što nesvjesno i sami posjedujemo”.

Slični filmovi;

 • “Harry Potter i plameni pehar”
 • “Zvjezdani ratovi V: Carstvo uzvraća udarac”
 • “Krive su zvijezde”

Anka

Film donosi priču s početka prošlog stoljeća, o djevojčici Anki koja odrasta u sirotištu. Radnja se bazira na Ankinom bijegu od grube rođakinje koja ju je posvojila kroz koji upoznajemo svijet čudesnih šumskih bića, ali i neke druge likove. Primjerice, ciglara Brazilijanca i pralju Milku koji su djevojčici pružili utočište i zauzeli se za nju.

Zašto je dobar izbor?

“Anka” je hrvatski film inspiriran romanom Mate Lovraka, Anka Brazilijanka, u kojem se, za razliku od romana, pojavljuju hrvatska mitološka bića. Namijenjen je djeci starijoj od devet godina s kojom nakon filma možete razgovarati o brojnim temama kao što su dječja prava, neprihvatljiva ponašanja, nošenje s teškoćama, razumijevanje, bliskost, zajedništvo i pripadanje. Film je odlična prilika da još bolje upoznate svoje dijete.

Slični filmovi;

 • “Crveni balon”
 • “Djeca raja”
 • “Kovrčava Sue”

Billy Elliot

Radnja filma prati svakodnevicu jedanaestogodišnjeg dječaka Billy Elliota koji živi s podosta grubim ocem i arogantnim bratom u jednom malom britanskom gradiću. Billy je prisiljen trenirati boks no jednog dana mu se ukazala prilika da pokuša zaplesati balet što mu se jako svidjelo. No njegovom ocu i bratu nije nikako, a jedinu podršku dječak pronalazi kod prijatelja iz razreda i kćeri profesorice baleta zbog čega ne odustaje unatoč mnogim preprekama.

Zašto je dobar izbor?

Britanski igrani “Billy Elliot” preporučuje se djeci starijoj od 11 godina. Djeca će u toj dobi, prvenstveno ukoliko ga odgledaju s roditeljima, prepoznati glavne poruke odnosno da je važno slijediti svoje snove, biti uporan i nepokolebljiv te imati podršku roditelja kako bi se nadvaladale brone predrasude.

Slični filmovi;

 • “Mama, volim te”
 • “Čudo”
 • “Tomboy”

Dora istražuje izgubljeni grad

Ukoliko je vaše dijete preraslo crtić “Dora istražuje” vrijeme je za filmsku adaptaciju u kojoj je Dora, također, glavna junakinja. No sada je u ulozi srednjoškolke koja se uz školske izazove, zajedno sa svojim prijateljima, suočava s raznim opasnostima poput otmice i prijetnje oružjem,

Zašto je dobar izbor?

Ovaj igrani film namijenjen je djeci starijoj od osam godina. Unatoč nekim “opasnijim” scenama o kojima s djecom svakako treba porazgovarati, film naglašava važnost prijateljstva, timskog rada, suosjećanja i znatiželje prilikom istraživanja nepoznatog.

Slični filmovi;

 • “Uvijek svoja”
 • “Matilda”
 • “Sam u kući”

Neovisno o našim prijedlozima najboljih filmova za djecu i mlade, savjet je da prije gledanja filmova provjerite primjerenost filma za vaše dijete. To možete napraviti putem portala organizacije  Common Sense Media na kojem se nalazi ogromna baza filmova s dobnim oznakama i ocjenama obrazovne kvalitete.

5 najboljih animiranih filmova za djecu

Vjerujemo da ste već zavirili u naš popis najboljih crtića za djecu, a sada pročitajte zašto bi vaša djeca trebala pogledati sljedeće hrvatske i strane animirane filmove.

Ježeva kućica

Glavni lik jež Ježurko živi u raskošnoj šumi.  Neke životinje mu se dive, ali mu neke i zavide zbog čega kreću u pohod prema ježevoj kući pred kojom dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna.

Zašto je dobar izbor?

“Ježeva kućica” je hrvatski animirani film snimljen prema svima nama poznatoj priči Branka Čopića. Film je namijenjen djeci starijoj od šest godina, ali je istovremeno prekrasna priča za stare i mlade koja šalje poruku o važnosti doma. Uistinu, nema mjesta kao što je dom!

Slični filmovi;

 • “Ružno pače”
 • “Kralj lavova”
 • “Špijunaža i kamuflaža”

Stuart Mali/Stuart Little

Stuart je miš velikog srca kojeg udomljuje obitelj Little. Miš kreće u avanture s raznim likovima među kojima je i neprijatelj kućni mačak, ali i novi najbolji prijatelj ujedno i najmlađe dijete obitelji Little.

Zašto je dobar izbor?

“Stuart Mali” je definitivno zabava za cijelu obitelj kroz koju ćete se još jednom podsjetiti koliki je značaj ljubavi, prijateljstva i odanosti, kako među ljudima tako i u odnosu ljudi i životinja.

Slični filmovi;

 • “Praščić Babe”
 • “Dama i skitnica”
 • “Knjiga o džungli”

Ernest i Celestina

Boemska mišica Celestina živi u podzemnom labirintu i nevoljko se priključuje obiteljskoj djelatnosti – zubarstvu. Prilikom jednog izlaska u nabavku otkriva liberalniji životni stil glazbenika i pjesnika, medvjeda Ernesta. Nakon platonskog združivanja, mišica i medvjed postaju srodne duše koje su prisiljene braniti svoje prijateljstvo pred lažnim sudom.

Zašto je dobar izbor?

“Ernest i Celestina” je belgijsko-francuski animirani film koji će od srca nasmijati cijelu obitelj, a preporučuje se djeci starijoj od šest godina. Potiče na razmišljanje o umjetnosti, prijateljstvu, stereotipima, potrazi za srećom te naglašava važnost slobode izražavanja sebe i svojih emocija.

Slični filmovi;

 • “Angry Birds 2”
 • “Nebesa”
 • “Mali princ”

Izvrnuto obrnuto/Inside out

Radnja filma prati odrastanje djevojčice Rajke koja se s obitelji preselila u San Francisco gdje njen otac započinje novi posao. Rajku vode njene emocije, Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje, koje žive u kontrolnom centru njenog uma. Iako se Rajka trudi, teško ostaje pozitivna jer joj nije lako balansirati između novog grada, škole i kuće u kojoj živi.

Zašto je dobar izbor?

Ovaj Oscarom nagrađen animirani film namijenjen je djeci starijoj od 10 godina. Film  prikazuje sve probleme s kojima se djeca susreću tijekom odrastanja odnosno svog emocionalnog razvoja. Zajedničko gledanje filma “Izvrnuto obrnuto” je idealna prilika da s djetetom porazgovarate o osjećajima, sukobu emocija koji se događa u svima nama i uzrokuje “košmar” u glavi. Dijete će lakše shvatiti da ponekad nemamo kontrolu nad emocijama te da nije uvijek lako donijeti pravu odluku upravo iz razloga što nas emocije savladaju.

Slični filmovi;

 • “Bambi”
 • “Kod kuće”
 • “Moj život kao tikvica”

Koyaa

Kratki animirani filmovi “Koyaa” prikazuju neobične zaplete u kojima se nalazi glavni junak dok se suočava sa svakodnevnim predmetima koji oživljavaju. Koyaa novonastale situacije rješava optimizmom i dobrom voljom, svaki put osmisli neki originalan način za savladavanje problema.

Zašto je dobar izbor?

Slovenski redatelj je serijal od nekoliko filmova pod nazivom “Koyaa” namijenio najmlađima pa film mogu pratiti već i četverogodišnjaci. Glavna poruka je optimizam u svim situacijama i poticaj da se za sve prepreke u životu potraži neko kreativno rješenje što je najmlađima, zapravo, vrlo blisko.

Slični filmovi;

 • “Priča o igračkama 4”
 • “Lego film 2”
 • “Trolovi”

Većinu animiranih filmova je moguće pronaći u sinkroniziranoj verziji, a ukoliko se odlučite na gledanje filma s titlovima, imajte na umu da dijete treba biti školske dobi. Također, za zajedničko gledanje filmova djece različite dobi, stručnjaci savjetuju da film uvijek prilagodite najmlađem djetetu.

5 najboljih dokumentarnih filmova koji će biti zanimljivi djeci

Zajedničko vrijeme pred ekranom je prilika da djecu učite gledati i dokumentarne filmove, a odakle krenuti, pročitajte u nastavku.

Born to be wild

Ovaj dokumentarni film vodi vas u guste presume Borne i kenijske savane gdje stručnjaci spašavaju siročad orangutana i slonova. Posvajaju ih i pripremaju za povratak u njihovo prirodno okruženje.

Zašto je dobar izbor?

Ovaj dokumentarac u trajanju od 40 minuta mogu pratiti već i petogodišnjaci, tvrde stručnjaci. Iako film realno prikazuje surovost života u nama nepoznatim područjima, prikazuje i toplu priču o čudesnim životinjama, empatiji i važnosti okoliša.

March of the Penguins

Ovaj Oskarom nagrađen dokumentarac prati put antarktičkih carskih pingvina koji u potrazi za partnerom prolaze snježno bijelu Golgotu dugu 70 kilometara. Naime, svake jeseni svi spolno zreli pingvini napuštaju svoje uobičajeno prebivalište i kreću u sedmodnevnu avanturu kako bi prenijeli svoje gene na sljedeću generaciju.

Zašto je dobar izbor?

Ovaj dokumentarac zadivit će već i šestogodišnje klince koji će preslatke pingvine upoznati iz sasvim nove perspektive. Spoznat će da su pingvini sposobni iskazivati ljubav, biti ljubomorni i iznimno požrtvovni. Baš poput ljudi.

Pick of the Litter

Dokumentarac prati pet psića koji nakon rođenja kreću kroz proces treniranja za ulogu  psa vodič. Film odlično prikazuje kao taj put nije nimalo lagan te da nema svaki pas predispozicije da postane pas vodič. Također, upoznajemo i ljude koji pripremaju i vode psiće kroz njihovo putovanje.

Zašto je dobar izbor?

Kao i svaki dokumentarac, film je edukativan, upoznaje nas s načinom treniranja psića što nemamo priliku vidjeti u svakodnevici. Preporuča se djeci s navršenih sedam godina života koja na ovaj način mogu spoznati važnu ulogu pasa vodiča u pomaganju ljudima kojima je to potrebno.

Wings of life

Leptiri, bube, šišmiši, pčele i ptice su glavni likovi ovog dokumentarnog filma. Upoznajemo nevjerojatan svijet “svega što ima krila” kroz brojne situacije koje su ljudskom oku inače nevidljive.

Zašto je dobar izbor?

Film mogu pratiti i predškolarci kako bi shvatili koliko je složen odnos flore i faune, ali i da ljudski život uvelike ovisi o simbiozi cvijeća te kukaca koji ih oprašuju. A možda je ovo prilika da se uvjere kako ne moraju bježati svaki put kad vide neku “bubu”.

Oblak

Radi se o svima dobro poznatoj priči o tragično preminulom Luki Ritzu. Dokumentarac prati godinu dana života njegovih najbližih –  roditelja, prijatelja i djevojke te naglašava potrebu građanske solidarnosti i aktivizma u našem društvu.

Zašto je dobar izbor?

“Oblak” je prikladan za djecu s navršenih 13 godina i daje im priliku da promisle o negativnim pojavama u okolini, nasilju među mladima, ali i važnosti njihovog doprinosa u mijenjanju svijeta na bolje.

Zaključak

Potrudite se da vrijeme koje provodite sa svojom djecom unutar četiri zida bude što kvalitetnije iskorišteno. Razgovarajte sa svojom djecom, kuhajte zajedno, uključite ih u kućanske poslove, igrajte društvene igre, “bacite” se na crtanje i bojanje, uživajte u ovim “korona” trenucima koliko god da je nekad izazovno. Vrijeme za zajedničko gledanje filmova neka bude samo dio vaše ispunjene svakodnevice. Jednom kada se sve normalizira, nedostajat će vam ovi dani!