03.07.2024.

Vaginalete — primjena, kako ih staviti i savjeti ginekologa

Vaginalete su tablete koje se primjenjuju u rodnicu, a najčešće služe za liječenje vaginalnih infekcija. Pročitajte kako staviti vaginalete i savjete ginekologa.

Vaginalete

Upoznat ćemo vas s preparatom koje žene često koriste, vaginaletama, njihovoj primjeni, načinom upotrebe i kada se koriste. Iako se često upotrebljavaju, i danas kod nekih žena izazivaju određene nedoumice smiju li ih upotrebljavati i kako. Posebno ćemo vas upoznati s upotrebom vaginaleta u trudnoći. 

Što su vaginalete?

Vaginalete su posebno pripremljen oblik lijeka za liječenje infekcija rodnice, vanjskog spolovila i vrata maternice. Najčešće se koriste u liječenju lokalnih infekcija rodnice no svoju primjenu imaju u liječenju vanjskog spolovila, ali i vrata maternice. Najčešće su oblikom prilagođene postavljanju u rodnicu i obično su jajastog ili valjkastog oblika.

Prilikom postavljanja vaginalete u rodnicu tijekom više sati dolazi do oslobađanja djelatne tvari koja prvenstveno djeluje lokalno, na površinu sluznice rodnice i u vrlo malim količinama se apsorbira u krvožilni sustav, tako da nemaju značajnije sistemsko djelovanje na ostale organe. No, u trudnoći je potreban oprez kod korištenja određenih vaginaleta.

Uz određene vaginalete mogu biti priloženi i aplikatori kojima se olakšava postavljanje vaginaleta. Većina vaginaleta se u Republici Hrvatskoj izdaju na liječnički recept i samo mali broj se može kupiti u ljekarni bez recepta:

 • Canesten
 • Plimycol
 • Lomexin.

Ako imate iskustva s prepoznavanjem upale rodnice, često ćete samoinicijativno zatražiti navedene lijekove i ako primijetite da nakon par dana nema poboljšanja, potrebno je posjetiti ginekologa koji će odrediti učinkovitiju terapiju. 

Primjena vaginaleta

Vaginalete se mogu koristiti:

 • preventivno
 • terapijski.

Preventivna primjena vaginaleta

Vaginalete se mogu koristiti preventivno u smislu smanjenja mogućnosti razvoja ili ponavljanja infekcije, npr. kod uzimanja antibiotika radi upale nekog drugog organa često se kao nuspojava razvija gljivična infekcija rodnice. 

To se događa zato što u rodnici živi bakterija Lactobacillus vaginae koja štiti rodnicu od mogućih infekcija tako što povećava kiselost u rodnici i održava niski pH. Kako je ta bakterija podložna djelovanju antibiotika, upotrebom istog se smanjuje njena količina, a time se smanjuje i obrambena sposobnost rodnice na razvoj infekcije gljivicama.

Acidosalus vaginalete pomažu u sprečavanju pojave, ali i liječenju infekcija uzrokovanim bakterijama, virusima i gljivicama.

Veliki broj ljekarni proizvodi vlastite vaginalete koje se koriste radi sprječavanja upala rodnice (magistralne vaginalete). U osnovi istij se najčešće nalaze prirodni sastojci kao što su:

 • čajevac
 • ulje češnjaka
 • propolis
 • hijaluronska kiselina (Lactogyn i Cicatridin vaginalete uz prisutan čajevac) 
 • kamilica
 • crni sljez
 • vitamin C
 • probiotske bakterije iz roda Lactobacillus.

Terapijska primjena vaginaleta

Ako se razvila infekcija spolovila pa je potrebno liječenje specifičnog uzročnika. U svom sastavu mogu imati jednu djelatnu tvar (monokomponentne) ili dvije i više djelatnih tvari (višekomponentne).

Antibiotik

Za liječenje bakterijskih infekcija:

 • Arilin Rapid, Medazol – za infekcije Gardnerellom vaginalis, Trichomonasom vaginalis i dr.
 • Klindamicin (Dalacin V crema) – Gardnerella.

Antimikotik

Za liječenje gljivičnih infekcija (kandidijaza rodnice..):

 • Canesten
 • Klotrimazol
 • Rojazol
 • Lomexin
 • Plimycol i dr.

Betadine vaginalete

Betadine vaginalete su monokomponentna vaginaleta koja je ujedno antiseptik pa se koristi kod infekcija uzrokovanih bakterijama ili gljivicama. Dugotrajna upotreba ovih vaginaleta nije preporučljiva kod osoba s hipertireozom (pojačan rad štitnjače i visoke razine hormona štitnjače) ili kod trudnica radi veće apsorpcije joda u krvožilje rodnice, što može imati eventualan štetan učinak.   

Antivirusne vaginalete

Antivirusne vaginalete koriste se u terapiji infekcijama rodnice i vrata maternice uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV).

Papilocare gel

Po određenoj shemi se uz priloženi aplikator postavlja u rodnicu.

Magistralno pripremljene vaginalete

Magistralno pripremljene vaginalete u ljekarni sadrže biljne komponente i eterična ulja biljaka:

 • ravensara
 • čajevca
 • eukaliptusa
 • kamforovaca
 • cimeta
 • tamanu ulja
 • ulja kantariona.

Kombinirane (višekomponentne)

Kombinirane (višekomponentne) sadrže antibiotike i antimikotike za miješane infekcije:

 • Macmiror – infekcije uzrokovane Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae i Candida albicans
 • Polygynax – bakterijske i gljivične upale
 • Geonistin i dr.

Ovisno o uzročniku i vrsti djelatne tvari, vaginalete se prema preporuci liječnika koriste u rasponu od tri do dvanaest dana

Kako staviti vaginalete?

Prije postavljanja vaginalete potrebno je učiniti toaletu vanjskog spolovila i oprati ruke.

Vaginalete se postavljaju u rodnicu u ležećem položaju s raširenim i savijenim nogama tako što se oprezno i nježno gurnu prstom tri do pet centimetara u unutrašnjost rodnice nakon što ste drugom rukom raširili usne stidnice i napipali ulaz u rodnicu. 

Uz neke vaginalete se isporučuju aplikatori kojima se postavlja vaginaleta u rodnicu umjesto prstima. Kod trudnica se izbjegava njihova upotreba. Kod trudnoće se izbjegava dublje guranje vaginalete u rodnicu.

Ako imate duže nokte na rukama vaginalete je uputno postavljati uz gumene rukavice čime će te smanjiti mogućnost ozljede rodnice noktima koje su, u pravilu, blažeg i prolaznog karaktera te se može pojaviti oskudnije i kratkotrajnije krvarenje nakon postavljanja vaginalete.

Ako nemate dovoljnu vlažnost rodnice, vaginalete se mogu prije toga oplahnuti mlakom vodom. Vaginalete je najbolje aplicirati u rodnicu prije spavanja kako bi se prilikom topljenja vaginalete se što više djelatne tvari zadržalo u rodnici.

Nakon postavljanja vaginalete uputno je koristiti pamučne donje rublje i dnevni uložak jer kod ustajanja može doći do curenja sadržaja rodnice kojeg čini upalni iscjedak rodnice i otopljena vaginaleta.

Vaginalete u trudnoći

Tijekom trudnoće postoje određena ograničenja korištenja vaginaleta. U većini uputa o lijeku ćete pronaći rečenice da sastojak nije ispitivan u trudnica i dojilja ili da se zbog nedostatka informacija o štetnosti lijeka trebate posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. 

Prednost vaginaleta je u tome što se kod kraćeg korištenja vaginaleta smanjuje količina resorbirane aktivne tvari u krvni sustav, a time se smanjuje mogućnost štetnog djelovanja na tijek trudnoće. 

Većina vaginaleta koje su danas u upotrebi se može koristiti u trudnoći:

 • Betadine vaginalete — nije uputno koristiti u trudnoći radi mogućeg negativnog djelovanja joda na rad djetetove štitnjače.
 • Geonistin, Polygynax, Macmiror vaginalete se koriste po određenoj shemi — svaku drugu večer kroz šest dana (ukupno šest vaginaleta po tretmanu), tako da se ostatak vaginaleta iz pakiranja koristi u kasnijem tijeku po potrebi.
 • Rojazol vaginalete se mogu normalno koristiti u trudnoći.
 • Klotrimazol, Canesten, Plimycol vaginalete nije uputno koristiti u trudnoći, iako kraća primjena neće dovesti do posljedica za trudnoću.
 • Dalacin v krema (krema za rodnicu) nije uputno koristiti u prvom tromjesečju, kao ni Arilin Rapid i Medazol vaginalete. 
 • Antivirusni vaginalni pripravci se izbjegavaju u trudnoći jer veći dio njih ima utjecaj i na imunološki sustav trudnice.
 • Lactogyn vaginalete se mogu koristiti u trudnoći.
 • Utrogestan vaginalete ne koriste se u liječenju infekcija, ali svojim djelovanjem utiču na sprječavanje pobačaja ili prijevremenog poroda.

Zlatno pravilo kod upotrebe vaginaleta u trudnoći je obvezno savjetovanje s liječnikom koji vam vodi trudnoću i koji će procijeniti mogući rizik kod primjene određenih vaginaleta.

Savjeti ginekologa kod primjene vaginaleta

 1. Ako ste započeli liječenje vaginaletama potrebno je izbjegavati spolne odnose.
 2. Prilikom korištenja vaginalete može doći do smanjene učinkovitosti spermicidne pjene.
 3. Izbjegavajte ispiranje rodnice određenim tekućinama jer se time iz nje ispire iz djelatna tvar i tako se umanjuje učinkovitost terapije.
 4. Izbjegavajte kupanje u bazenima, kadi, moru i sl. tijekom provođenja terapije.
 5. Vaginalete nema smisla upotrebljavati tijekom menstruacije jer će obilnija menstrualna krv isprati vaginaletu iz rodnice no ako to iz nekog razloga činite, ne koristite vaginalne tampone ili menstrualne čašice nego uloške za menstruaciju prilikom terapije.
 6. Prilikom određivanja vaše terapije vaginaletama ginekolog će procijeniti potrebu liječenja i vašeg partnera.
 7. Ako primjetite da se vaginalete nije dovoljno otopila i da iz rodnice izlaze neotopljeni komadići, posavjetujte se s ginekologom koji će propisati odgovarajuću terapiju, ali u obliku vaginalnih krema.
 8. Često se uz vaginalete koriste i kreme sličnog sastava za vanjsko spolovilo kako bi tretman bio što uspješniji.

Vaginalete su učinkovit lijek kod lokalnih upala rodnice, vrata maternice i stidnice. Danas su u širokoj primjeni u liječenju upala ženskog spolovila i u početnim fazama upale su vrlo uspješni. Ako primijetite početne znakove upale uputno je javiti se ginekologu koji će nakon pregleda ustanoviti o kojem je uzročniku riječ i propisati vam adekvatnu terapiju. U trudnoći je nužan pregled ginekologa radi određivanja terapije kojom će se spriječiti neželjene komplikacije u trudnoći, a koje mogu dovesti do pobačaja ili prijevremenog poroda.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci