03.05.2024.

Bartolinijeva žlijezda — simptomi i liječenje Bartolinijeve ciste (upale)

Bartolinijeva žlijezda izlučuje tekućinu koja pomaže u podmazivanju vagine, a ako se otvori žlijezda začepe, može se pojaviti i cista (upala).

Bartolinijeva žlijezda

Bartolinijeve žlijezde su parne žlijezde koje se nalaze u malim usnama na ulazu u rodnicu, s lijeve i desne strane. Proizvode sluz koja vlaži rodnicu, naročito tijekom spolnog odnosa. Veličine su zrna graška i imaju izvodni kanal dužine jedan do dva centimetra, čiji se otvori nalaze na samom ulazu u rodnicu.

Ako dođe do začepljenja tih kanalića, nastaju ciste Bartolinijeve žlijezde jer se nakupljena tekućina ne može normalno prazniti pa dolazi do proširenja kanalića i nastanka ciste, obično jednostrano. Nerijetko je uzročnik začepljenja kanalića bakterija pa se unutar nakupljene tekućine razvije upala koja dovodi do izrazito neugodnih simptoma kod žena, radi čega se javljaju liječniku. Ciste se mogu javiti kao:

 • akutne — najčešće su upalne pa zahtijevaju hitan pregled i terapiju, uglavnom su bolne 
 • kronične — pojavljuju se više puta tijekom godine ili su stalno prisutne, rijetko su komplicirane upalom i uglavnom su manje veličine

Ciste Bartolinijeve žlijezde češće su u mlađoe populacije, tj. između 20. i 30. godine života i kod rizičnijeg spolnog ponašanja.

Bartolinijeva cista

Uzroci ciste Bartolinijeve žlijezde

Ozljede i iritacije ulaza rodnice

Ozlijede i iritacije ulaza rodnice dovode do začepljenja izvodnog kanala žlijezde. Posljedično se u izvodnom kanalu nakuplja tekućina pa se počinje širiti i pretvarati u cistu

Infekcije

Najčešći uzročnici koji dovode do upalnih promjena (infekcije) na izvodnom kanalu su bakterije:

 • escherichia coli — čest uzročnik upale mokraćnih putova, a zbog blizine otvora mokraćne cijevi nerijetko može dospjeti u izvodni kanal Bartolinijeve žlijezde i zatvoriti ga 
 • klamidija
 • neisseria gonorrhoeae uzročnik gonoreje (kapavac, triper) koja se, kao i klamidija, prenosi spolnim putem (spolno prenosive bolesti).

Simptomi ciste Bartolinijeve žlijezde

Kod manjih promjena koje nisu upalne najčešće neće biti prisutni ni simptomi. Povećanjem volumena promjene dolaze do izražaja određeni simptomi kao što su: 

 • oteknuće stražnjeg dijela male usne — veličina varira od veličine trešnje do veličine kokošjeg jajeta
 • oteknuće male usne koje je najčešće jednostrano dovodi do asimetričnog izgleda stidnice  
 • bolnost i nelagoda — prilikom sjedenja, hodanja, spolnog odnosa ili dodirivanja tvorbe. Simptom je manje izražen nego kod upalnih promjena a ponekad i izostaje bolnost.

Dijagnoza ciste Bartolinijeve žlijezde

Dijagnoza ciste Bartolinijeve žlijezde postavlja se na:

 1. ginekološkom pregledu, gdje će liječnik procijeniti radi li se o cisti Bartolinijeve žlijezde
 2. rijetko je potrebno učiniti ultrazvuk tvorbe jer su izgled i položaj promjene specifični za promjenu
 3. u upalnim promjenama dodatno se učine i laboratorijski upalni parametri, kao što su broj i vrsta bijelih krvnih stanica (leukocita) i C reaktivni protein (CRP)
 4. nakon evakuacije upalnog sadržaja uzima se bris koji se šalje na mikrobiološku analizu radi određivanja uzročnika upale i primjene adekvatne antibiotske terapije.

Liječenje ciste Bartolinijeve žlijezde

Ponekad terapija cista Bartolinijeve žlijezde nije potrebna jer neke spontano nestanu. Kod upalno promijenjenih cista koriste se antibiotici tzv. širokog spektra djelovanja (na veći broj mogućih uzročnika):

 • penicilin sa klavulonskom kiselinom
 • doksiciklin
 • gentamicin i dr.

Nakon provedene antibiotske terapije može doći do povlačenja ciste te neće biti potrebno dodatno liječenje.

Lijekovi za bol

Lijekovi za bol kao što su paracetamol, ibuprofen i ketonal smanjuju osjećaj boli i nelagode te smanjuju tjelesnu temperaturu.

Operacijsko liječenje

Uz operacijsko liječenje istovremeno se primjenjuje antibiotska terapija, a najčešće se radi ambulantno, tj. kao jednodnevna kirurgija, nakon čega žena odmah osjeća olakšanje i smanjenje simptoma.

Incizija (urezivanje kože i ciste)

Incizija se provodi češće kod upalno promijenjenih cista čime se evakuira upalni sadržaj. Na kontrolnim pregledima se ista ispire određenim tekućinama i postavlja se trakica ili cjevčica koja služi kao dren koji u sljedećih nekoliko dana onemogućava zatvaranje otvora i omogućava nesmetano otjecanje tekućine. Isti se odstranjuje nakon dva do tri dana. 

Marsupijalizacija

Otvara se izvodni kanal ciste, a rubovi otvora se prišiju za sluznicu male usne kako bi otvor ostao duže otvoren za lakše pražnjenje sadržaja kroz duže vrijeme.

Odstranjenje Bartolinijeve ciste

Odstranjenje Bartolinijeve ciste obavlja se u kratkotrajnoj općoj venskoj anesteziji, što zahtjeva kratkotrajni boravak na bolničkom odjelu (dva do tri dana).

Odstranjenje Bartolinijeve ciste radi se kada je ponavljanje ciste opetovano više puta na istoj strani unutar godinu dana, bez obzira na to radi li se o upalnoj ili neupalnoj cisti te ako se žena žali na neugodne spolne odnose ili osjeća neugodu tijekom sjedenja i hodanja

U cijelosti se žlijezda i stijenka ciste odstranjuju onda kada nisu prisutni znakovi upale. Kod žena koje su starije od 40 godina radi mogućnosti nastanka raka stidnice, što je izrazito rijetko. Rijetko se koristi ovaj zahvat kod žena mlađih od 40 godina, a dobiveni materijal se šalje na patohistološku analizu (PHD).

Simptomi upaljene Bartolinijeve žlijezde

 • Crvenilo kože — javlja se kod razvijenih upalnih promjena ciste
 • bolnost i neugoda — bolnost može biti izrazito jaka prilikom sjedenja, spolnog odnosa ili dodirivanja tvorbe i najčešći je razlog javljanja liječniku
 • gnojna sekrecija u području izlaznog kanala i ili ako apsces spontano prsne na području sluznice male usne
 • povišena tjelesna temperatura.

Prevencija upale Bartolinijeve žlijezde

 • Korištenje prezervativa i odgovorno spolno ponašanje smanjuje mogućnost prijenosa uzročnika spolno prenosivih bolesti
 • svakodnevna higijena vanjskog spolovila
 • liječenje i sprječavanje upala mokraćnog trakta — najčešći uzročnik je E. coli koja može dovesti do upale Bartolinijeve ciste, a prevencija infekcije je konzumacija preparata brusnice i uzimanje dovoljne količine tekućine tijekom dana, kao i redovito pražnjenje mokraćnog mjehura
 • kupke od kamilice djeluju protuupalno i smirujuće na sluznicu vanjskog spolovila žene
 • topla kupka omogućava urednu prohodnost izvodnog kanala Bartolinijeve žlijezde
 • probiotici za rodnicu održavaju floru rodnice urednom i smanjuju mogućnost razvoja patoloških mikroorganizama.

Moguće komplikacije

 • Razvoj sepse — kod pravovremeno neliječenih upalnih promjena može doći do širenja upale na okolne organe ili putem krvi u cijelo tijelo, što može imati ozbiljne psoljedice
 • blaža suhoća rodnice može se javiti prilikom obostranog odstranjivanja Bartolinijevih žlijezda operacijom.

Ciste Bartolinijeve žlijezde dobroćudne su promjene na vanjskom spolovilu žena koje mogu spontano nastati, ali i nestati. Kod upalno promijenjenih cista simptomi i moguće komplikacije su izraženije pa je potrebno na vrijeme reagirati i zatražiti liječničku pomoć. Kako su češće u mlađoj životnoj dobi i kod spolno aktivnih žena, odgovorno spolno ponašanje i uredne higijenske navike umanjit će njihovu pojavnost.      

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci