03.07.2024.

Aterom — kako ukloniti izraslinu na koži?

Aterom, izraslina na koži, može se pojaviti na različitim mjestima na koži. Saznajte kako liječiti (ukloniti) aterom koji je upaljen i onaj koji nije.

Aterom

Aterom je dobroćudna izraslina na površini kože koja nastaje začepljenjem izvodnog kanala žlijezde lojnice, odnosno folikula dlake. Loj ili sebum se u tom slučaju ne prazni na površinu kože, već ostaje zatvoren u samoj žlijezdi lojnici, što se manifestira kao zadebljanje odnosno kvrga na koži

Aterom se može pojaviti u svakoj životnoj dobi, češće u odraslih osoba, rjeđe u djece.

Kako izgleda aterom?

Aterom izgleda kao zaobljena kvržica, oteklina ili kvrga na koži. Veličina ateroma varira, a može se kretati od nekoliko milimetara do više centimetara u promjeru.

  1. Neupaljeni aterom je obično boje kože, mekan i nije bolan na dodir. Takav može postojati na koži mjesecima i godinama.
  2. Upaljeni aterom je crven, bolan na dodir, može „puknuti“ uz curenje gnojnog sadržaja neugodnog mirisa. 

Smije li se istisnuti aterom?

Iako se aterom može činiti kao nešto što se može istisnuti, nije preporučljivo pokušavati ga samostalno istisnuti. Pokušaji istiskivanja ateroma kod kuće mogu dovesti do upale i infekcije.

Gdje se aterom može pojaviti?

Aterom se može pojaviti svugdje gdje ima žlijezda lojnica. Žlijezde lojnice se nalaze na svim dijelovima kože, osim na koži dlanova i tabana. Najbrojnije su na licu, vlasištu, leđima, pazusima i na intimnom području.

Aterom na glavi 

Ateromi na glavi često se pojavljuju na koži vlasišta gdje su lojnice najbrojnije, ali mogu biti i iza uški. Aterom u vlasištu obično se manifestira kao izbočina koja se može osjetiti rukom i često uzrokuje nelagodu kod dodira ili češljanja. Upaljeni aterom u vlasištu postaje crven, otečen i bolan.

Ateromi u vlasištu i iza uški češće se javljaju u osoba koje imaju seborejični dermatitis i/ili teži oblik akne

Aterom na glavi

Aterom na licu 

Aterom na licu se obično manifestira kao zaobljena kvržica na koži lica, veličine od nekoliko milimetara do centimetara. On predstavlja značajan estetski nedostatak, a ako se upali može rezultirati stvaranjem ožiljka. Aterom na licu se često javlja u osoba koje imaju teži oblik akne.

Aterom na vratu 

Aterom na vratu se manifestira kao kvržica ili oteklina na koži vrata koji se može iritirati rubom odjeće ili nakitom te se često upali.

Aterom ispod pazuha 

Aterom na koži pazuha je okrugla ili ovalna kvržica, često bolna i može ometati pokretljivost ruke, a izložen trenju i iritaciji odjeće. U nekih osoba ponavljani upalni čvorovi u pazusima su dio kliničke slike hidradenitis supurativa

Aterom na leđima 

Aterom na leđima je oteklina ili kvržica na koži leđa koja može narasti i do veličine od nekoliko centimetara.

Aterom na intimnom području 

Aterom na intimnom području može se javiti na koži spolovila, prepone i oko anusa, a zbog lokalizacije je sklon iritaciji i upali te tada postaje izrazito bolan.

Uzrok ateroma

Aterom je uzrokovan začepljenjem izvodnih kanalića lojnih žlijezda, odnosno folikula dlaka kroz koji se prazni loj na površinu kože. Neke osobe imaju nasljednu predispoziciju za razvoj ateroma.

Liječenje ateroma

Liječenje ateroma ovisi o njegovoj veličini, lokaciji i simptomima

Liječenje ateroma koji nije upaljen

Mali ateromi veličine nekoliko milimetara koji nisu upaljeni i ne uzrokuju bol ili nelagodu mogu se pratiti. Liječnik može preporučiti primjenu lokalne terapije, poput antibiotskog losiona, losiona s niskom koncentracijom salicilne kiseline i/ili benzoil peroksida. 

Ako je neupaljeni aterom veći, sklon razvoju komplikacija (upale) i kozmetski neprihvatljiv, liječnik će preporučiti kirurško uklanjanje ateroma. Kirurško uklanjanje ateroma je uvijek jednostavnije kada aterom nije upaljen.

Kirurško uklanjanje ateroma obično uključuje lokalnu anesteziju kako bi postupak bio bezbolan, a pri zahvatu je potrebno odstraniti kapsulu (ovojnicu) ateroma da bi se spriječilo ponovno formiranje ateroma. 

Liječenje upaljenog ateroma

Ako se aterom upali, prvo je potrebno peroralnom antibiotskom terapijom smiriti upalu. Tijekom smirivanja upale savjetuje se i kirurška toaleta upaljenog ateroma. Kompletna kirurška ekscizija uz uklanjanje kapsule ateroma obično se učini po smirivanju upale.

Aterom je česta izraslina na koži koja može uzrokovati nelagodu i estetske probleme. Pri liječenju ateroma potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Nives Pustišek

Članak napisala:

prim. dr. sc. Nives Pustišek

je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci