20.06.2024.

Ashermanov sindrom — uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Ashermanov sindrom jest stanje u kojem se ožiljno tkivo formira unutar materine. Saznajte koji su uzroci i simptomi te kako ga dijagnosticirati i liječiti.

Ashermanov sindrom je rijetka komplikacija različitih stanja kod koje dolazi do stvaranja ožiljkastog tkiva i priraslica u manjem ili većem dijelu šupljine maternice i/ili vrata maternice.

U šupljini maternice normalno se nalazi sluznica (endometrij) koja pod utjecajem ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) prolazi kroz različite faze tijekom menstruacijskog ciklusa. Uredna debljina i volumen endometrija omogućava normalno usađivanje jajne stanice i daljnji razvoj trudnoće                                            

Kod razvoja Ashermanovog sindroma na pojedinim dijelovima maternične šupljine umjesto endometrija se razvija vezivno tkivo i priraslice koje smanjuju funkcionalnu površinu unutrašnje sluznice. Time se funkcionalna sluznica zamjenjuje nefunkcionalnim vezivom i priraslicama koje dovode do smanjena volumena šupljine maternice, ali i do nemogućnosti prolaska spermija prema jajovodima, što za posljedicu ima sterilitet. 

Ovisno o stupnju razvoja priraslica i nestajanja funkcionalne sluznice, Ashermanov sindrom može biti od blagog oblika do težeg oblika. Najčešći razlog pojave Ashermanovog sindroma su operacijski zahvati u samoj šupljini maternice i u cervikalnom kanalu.

Ashermanov sindrom

Ashermanov sindrom u usporedbi sa zdravom maternicom

Uzroci Ashermanovog sindroma

Operacijski zahvati vrata i tijela maternice

Tijekom operacijskih zahvata u maternici dolazi do oštećenja endometrija, a kao posljedica toga može doći do zamjene funkcionalne sluznice vezivom i priraslicama koje dovode do Ashermanovog sindroma. Također, posljedične upale koje nastaju iza operacijskih zahvata mogu biti uzrok razvoja Ashermanovog sindroma .

Histeroskopija

Histeroskopija je minimalno invazivna endoskopska metoda. Uređaj (histeroskop) se uvodi kroz vrat maternice u šupljinu tijela maternice. Kao zahvat koristi se kod uklanjanja:

 • polipa tijela maternice (endometralni polip)
 • mioma koji deformiraju šupljinu maternice (submukozni miomi)
 • sloja endometrija iz šupljine maternice radi sprječavanja obilnijih menstruacija (ablacija endometrija).

Dilatacija i kiretaža (curettage)

Tijekom zahvata posebnim se instrumentima proširuje cervikalni kanal te se odstranjuje sluznica kanala maternice (cervikalnog kanala) i šupljine maternice. Češće je uzrok razvoja Ashermanovog sindroma kod obavljanja pobačaja, odstranjivanja zaostale posteljice…

Danas se rjeđe koristi kod odstranjivanja polipa endometrija, osim u situacijama kada je obilnije krvarenje iz maternice (naročito u peri i postmenopauzi) ili kada nije moguće učiniti histeroskopiju.

Carski rez

Operacijsko dovršenje trudnoće je rijetko uzrok razvoja unutarmaterničnih priraslica. Ashermanov sindrom najčešće je posljedica razvoja jače upale endometrija (endometritisa) nakon carskog rezakorištenje većeg broja šavova na stijenki maternice radi zaustavljanja obilnijeg krvarenja tijekom obavljanja operacije.

Upale 

Infekcije vrata maternice, sluznice šupljine maternice, ali i zdjelišta samostalno su rijetko razlog Ashermanovog sindroma (npr. tuberkuloza endometrija, klamidijske infekcije). Ashermanov sindrom je češći kod žena koje tijekom operacijskog zahvata imaju upalne promjene u području maternice ili zdjelišta.

Ostalo

 • Zračenje vrata i tijela maternice — prilikom primjene zračenja u liječenju malignih bolesti vrata i tijela maternice
 • primjena unutarmetrničnog uloška (spirale) — vrlo rijetko i ako je prisutna jača infekcija maternice.

Simptomi Ashermanovog sindroma

Simptomi Ashermanovog sindroma:

 • smanjenje količine menstrualne krvi — smanjen volumen funkcionalnog endometrija je uzrok sve oskudnijih menstruacija, oskudnija količina tamne do smećkaste menstrualne krvi, izostanak menstrualne krvi (kod težih oblika bolesti)
 • neplodnost — smanjen volumen endometrija smanjuje mogućnost pravilne implantacije oplođene jajne stanice, priraslice otežavaju prolaz spermija prema jajovodima 
 • češći spontani pobačaji — nekvalitetna implantacija oplođene jajne stanice u endometrij, često prisutna infekcija šupljine maternice 
 • bolnije i oskudnije menstruacije
 • u trudnoći češće prisutna urasla ili prorasla posteljica — u području vezivnog tkiva u šupljini maternice dolazi do nepravilnog urastanja posteljice koja može biti prečvrsto vezana uz stijenku maternice ili čak može doći do prolaska tkiva maternice kroz cijelu stijenku maternice; uzrok je obilnijih krvarenja tijekom trudnoće ili nakon poroda.

Dijagnoza Ashermanovog sindroma

Dijagnozu Ashermanovog sindroma je teško postaviti i često je potrebno duže vrijeme kako bi se posumnjalo na razvoj te bolesti. Običnim ultrazvučnim pregledom nije moguće ustanoviti da li je došlo do razvoja priraslica u šupljini maternice. Postoji nekoliko načina da se ustanovi da li je došlo do Ashermanovog sindroma:

 • prisutnost prije navedenih simptoma bolesti — smanjena količina menstrualne krvi, neplodnost
 • dijagnostička histeroskopija — “zlatni standard”; tijekom dijagnostike može se učiniti i terapija tj. razrješavanje priraslica u šupljini maternice
 • histerosonosalpingografija (HSSG) — ultrazvučna metoda kojom se prati izgled šupljine maternice prilikom uštrcavanja tekućine ili kontrastne pjene u maternicu; koristi se i za ispitivanje prohodnosti jajovoda.

Liječenje Ashermanovog sindroma

Operacijsko liječenje — histeroskopija

Prilikom zahvata se tankim instrumentom histeroskopom ulazi u šupljinu maternice i odstranjuje se vezivno tkivo i priraslice. Na kraju zahvata se u šupljinu maternice postavlja kateter koji razdvaja zidove šupljine maternice i onemogućava njihovo ponovno sraštavanje. Kateter se drži u maternici od 5 do 14 dana.

Liječenje Ashermanovog sindroma

Lijekovi

Koriste se preparati estrogena za što brže i kvalitetnije cijeljenje endometrija nakon zahvata; primjena antibiotika radi smanjenja mogućnosti utjecaja upale na ponovni razvoj priraslica u šupljini maternice.

 

Ashermanov sindrom je rijetka, ali moguća komplikacija određenih zahvata. Razvoj priraslica šupljine maternice kod određenog broja žena ostane neotkriven jer se radi o blažem obliku pa tako i o blažim simptomima koje žene ne prepoznaju kao problem. Najčešće se otkriva tijekom opetovanih neuspjelih postupka potpomognute oplodnje. Liječenje je uglavnom uspješno, ali je važno ako žena prepozna prije navedene simptome da se javi na ginekološki pregled kako bi bila pravodobno upućena na daljnje potrebne pretrage i postupke kojima će se ustanoviti radi li se o razvoju Ashermanovog sindroma ili ne. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci