22.05.2025.

5 ukusnih recepata sa svježim sirom

Svježi sir izvrstan je izbor proteina, a malo kalorija. Istražite naših 5 ukusnih recepata sa svježim sirom koji će obožavati baš svi.

Svježi sir je mliječni proizvod koji se dobiva koagulacijom mlijeka pomoću sirila ili kiselina poput limunske ili mliječne kiseline. Ovisno o načinu proizvodnje i vrsti mlijeka koje se koristi (kravlje, kozje, ovčje), svježi sir može biti različitih tekstura i okusa. Postoje brojne varijante, uključujući posni sir, kremasti svježi sir i zrnati svježi sir. 

  • Posni sir je vrsta svježeg sira s vrlo niskim udjelom masti, a istovremeno bogat proteinima, što ga čini idealnim izborom za one koji žele smanjiti unos kalorija i masti, ali zadržati visok nutritivni unos. 
  • Kremasti svježi sir ima glatku i mazivu teksturu zahvaljujući dodatku vrhnja, što mu daje bogatiji okus i viši udio masti, pa se često koristi u namazima, umacima i desertima. 
  • Zrnati svježi sir sastoji se od mekanih, sitnih grudica sira potopljenih u slanoj tekućini, a zbog svoje lagane strukture i visokog udjela proteina omiljen je među sportašima i osobama koje paze na prehranu. Često sadrži relativno visok udio soli u usporedbi s drugim vrstama svježeg sira. 

Osim što je lagan i lako probavljiv, svježi sir je bogat izvor proteina, kalcija i ostalih esencijalnih nutrijenata, što ga čini omiljenim izborom u uravnoteženoj prehrani.

Nutritivni sastav svježeg sira (na 100 g proizvoda):

  • energija: 98 kcal
  • proteini: 11 g
  • masti: 4 g
  • ugljikohidrati: 3 g
  • kalcij: 83 mg
  • fosfor: 159 mg
  • natrij: 315 mg
  • vitamin B12: 0,4 µg.

Iako je svježi sir nutritivno bogata i zdrava namirnica, nije pogodan za sve. Postoje određene skupine ljudi kojima se ne preporučuje ili bi ga trebali konzumirati s oprezom:

  • osobe s intolerancijom na laktozu – svježi sir sadrži laktozu, što može uzrokovati probavne smetnje poput nadutosti, grčeva i proljeva kod osoba s ovom intolerancijom
  • alergičari na mliječne proteine – osobe s alergijom na kazein ili druge mliječne proteine trebaju izbjegavati svježi sir jer može izazvati alergijske reakcije, uključujući osip, oticanje ili čak anafilaktički šok
  • osobe s određenim gastrointestinalnim problemima – kod nekih ljudi svježi sir može izazvati nadutost ili probavne smetnje, osobito ako imaju sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

1. Zdravi popečci od svježeg sira i tikvica

Sastojci:

  • 1 srednja tikvica
  • 150 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 3 žlice zobenog brašna 
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • sol i papar po ukusu
  • malo maslinovog ulja za prženje

Priprema:
Naribanu tikvicu posolite i ostavite deset minuta da pusti vodu, zatim je dobro ocijedite. U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tikvicu, svježi sir, jaje, brašno, sitno nasjeckani češnjak, peršin, sol i papar. Oblikujte male popečke rukama i lagano ih spljoštite. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pecite popečke tri do četiri minute sa svake strane, dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Poslužite ih tople uz jogurtni umak s limunom i češnjakom.

2. Kremasti namaz od svježeg sira, avokada i limuna

Sastojci:

  • 100 g svježeg sira
  • ½ avokada
  • sok pola limuna
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • prstohvat soli i papra
  • svježi vlasac za dekoraciju.

Priprema:
Izgnječite avokado vilicom i pomiješajte sa svježim sirom, limunovim sokom i češnjakom. Dodajte sol i papar po ukusu. Namaz odlično ide na tostirani kruh ili kao dip uz povrće.

3. Pečene punjene paprike sa svježim sirom i orasima

Sastojci:

  • 2 crvene paprike
  • 150 g svježeg sira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 30 g oraha (grubo nasjeckanih)
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • sol i papar po ukusu.

Priprema:
Prepolovite paprike i očistite ih. Pomiješajte svježi sir s orasima, peršinom, uljem, soli i paprom. Napunite paprike smjesom i peci u pećnici na 200°C oko 20 minuta. Poslužite toplo uz salatu.

4. Zdravi desert u čaši sa svježim sirom, medom i orašastim plodovima

Sastojci:

  • 100 g svježeg sira
  • 1 žlica meda
  • 1 šaka oraha ili badema
  • 1 šaka svježih malina ili jagoda
  • prstohvat cimeta

Priprema:
U čašu slažite slojeve: svježi sir pomiješan s medom, zatim nasjeckane orašaste plodove i voće. Na vrh dodajte još malo cimeta i nekoliko cijelih orašastih plodova za dekoraciju.

5. Slani proteinski muffin sa svježim sirom i špinatom

Sastojci:

  • 100 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • 50 g zobenog brašna
  • 1 šaka svježeg špinata (sitno nasjeckanog)
  • ½ žličice praška za pecivo
  • sol i papar po ukusu.

Priprema:
Sve sastojke sjedinite u smjesu i izlijte u kalupe za muffine. Pecite na 180°C oko 20 minuta dok ne porumene. Odlični su kao zdrava užina ili lagani doručak.

 

Svježi sir je nutritivno bogata namirnica koja se lako uklapa u zdravu prehranu zahvaljujući visokom udjelu proteina, kalcija i drugih korisnih nutrijenata. Može biti izvrstan izbor za sportaše, osobe koje žele izgraditi mišićnu masu ili one koji žele održati zdravlje kostiju. Također, zbog svoje svestranosti može se koristiti u raznim jelima, od doručka do laganih večera. Ipak, osobe s intolerancijom na laktozu ili alergijom na mliječne proteine trebaju ga izbjegavati ili konzumirati s oprezom.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, univ. mag. nutr.

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci