28.03.2024.

Acai bobice - Acai prah, zdravlje, mršavljenje i nuspojave

Acai bobice imaju mnoge benefite za zdravlje jer sadrže mnogo antioksidansa, zdravih masti i vlakana. Saznajte njihovu ljekovitost i moguće nuspojave.

Acai bobice

Acai bobice su porijeklom iz Amazone, gdje se već tisućljećima koriste u prehrani. U ostatku svijeta su tek odnedavno u središtu interesa zbog svojih zdravstvenih prednosti — snižavanje kolesterola, regulacija šećera u krvi, antikancerogeni i antioksidativna učinak. 

U nastavku članka provjerite koje nam sve dobrobiti pružaju ove male tamnoljubičaste bobice te jesu li sigurne za konzumaciju. 

Što su acai (asai) bobice

Acai ili asai bobice su karakteristične po svojoj tamnoljubičastoj boji, rastu na acai palmama u Srednjoj i Južnoj Americi.  Acai palma može narasti i do 30 metara te uspijeva u prašumama koje su podložne poplavama. Unutrašnjost acai bobice je žućkasta i sadrži košticu poput maslina — zbog toga spadaju u koštuničavo voće.

Acai bobice imaju blago opor, tropski okus — okusom podsjećaju na mješavinu kupina i kakaa. Iako su acai bobice relativno nova namirnica na našem tržištu, u Sjevernoj i Južnoj Americi ih autohtona amazonska plemena koriste od davnina u pripremi hrane. 

Prije upotrebe, acai bobice se namaču kako bi opna omekšala. Nakon namakanja, bobice se gnječe, melju ili suše — ovisno o željenom finalnom proizvodu. 

Najčešće se prodaju kao:

 • pulpa
 • prah
 • sok.  

Osim u prehrambenoj, acai bobice se koriste i u kozmetičkoj industriji

Acai prah

Budući da su acai bobice lako kvarljive, najčešće se prodaju u obliku praha. Acai prah je dobiven mljevenjem liofiliziranih acai bobica. Tako dobiven prah bogat je izvor antioksidansa, minerala te prehrambenih vlakana.

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, minerala i prehrambenih vlakana, acai bobice imaju određene zdravstvene prednosti. Najčešći razlozi iz kojih ljudi posežu za njima je zbog tvrdnji da:

 • pomažu u mršavljenju
 • snižavaju razinu lošeg, LDL kolesterola
 • kontroliraju razinu šećera u krvi
 • imaju antikancerogeni učinak
 • štite mozak od raznih oštećenja. 

Acai prah možemo kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane i u određenim ljekarnama. Cijena acai praha se kreće od 10 EUR do 16 EUR za 100 g proizvoda.

Acai prah

Acai bobice – nutritivna vrijednost

Acai bobice na 100 g sadrže:

 • 70 kcal
 • 4 g ugljikohidrata
  • Od čega su 2 g prehrambena vlakna
 • 2 g bjelančevina
 • 5 g masti
  • Od čega su 1.5 g zasićene masti
 • 105 mg kalija
 • 0.6 mg željeza
 • 35 mg kalcija
 • 7 mg natrija.

Uz navedene minerala, acai bobice sadrže i:

 • krom
 • cink
 • bakar
 • mangan
 • magnezij
 • fosfor.

Osim toga, bogate su antocijanima, biljnim spojevima sa snažnim antioksidativnim učinkom. Od drugih biljnih spojeva, prisutni su i:

 • katehini
 • epikatehin
 • p-hidroksibenzojeva kiselina
 • galna kiselina
 • galotanini
 • elaginska kiselina
 • p-kumarinska kiselina.

Acai bobice – ljekovitost

Namirnice bogate antioksidansima ili prehrambenim vlaknima pozitivno pridonose našem zdravlju, a acai bobice spadaju u tu skupinu namirnica. U nastavku teksta provjerite koliko pozitivnih djelovanja imaju acai bobice na naše zdravlje.

Acai bobice za mršavljenje

Iz marketinških razloga, acai bobice i drugi acai proizvodi prodaju se kao proizvodi za mršavljenje

No, tvrdnje kako acai bobice mogu pomoći kod mršavljenja su nedokazane i nedovoljno proučene. Štoviše, određene su studije pokazale kako konzumacija acai bobica nema utjecaj na gubitak tjelesne mase.

Acai bobice kao snažan antioksidans

Acai bobice obiluju moćnim biljnim spojevima, antocijanima koji acai bobicama daju žarku ljubičastu boju. Oni djeluju kao antioksidansi i mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje vašeg mozga, srca, ali i na cjelokupno zdravlje

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala koji dovode do oksidacije stanica te na taj način uzrokuju oštećenja. Oksidacija stanica može potaknuti pojavu i razvoj određenih nezaraznih bolesti.

Acai bobice za borbu protiv raka

Određene studije u epruveti i na životinjama pokazale su antikancerogeni učinak konzumacije acaija. Naime, u studiji na životinjama, konzumacija acai pulpe smanjila je učestalost razvoja raka debelog crijeva i mokraćnog mjehura. 

No, potrebna su daljnja i temeljita istraživanja na ljudima, kako bismo acai uvrstili u moguć “lijek” u liječenju raka. 

Acai bobice za snižavanje lošeg kolesterola

Antocijani acaija mogli bi biti odgovorni i za pozitivan učinak na razinu kolesterola. Osim toga, acai sadrži i fitosterole koji sprečavaju apsorpciju kolesterola. 

Naime, određena su istraživanja na životinjama pokazala kako konzumacija acai praha može pomoći u poboljšanju razine kolesterola smanjenjem ukupnog i „lošeg“, LDL kolesterola. 

Acai bobice za regulaciju šećera u krvi

Preliminarna istraživanja su pokazala kako kod osoba sa prekomjernom tjelesnom masom konzumacija acaija može pomoći kod reguliranja šećera u krvi. No, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo. 

Acai bobice kao zaštitnik mozga 

Biljni spojevi prisutni u acai bobicama mogu zaštiti naš mozak od oštećenja. Naime, nekoliko studija na štakorima je potvrdilo te tvrdnje. 

Osim zaštite, antioksidansi iz acai bobica pomažu pri poboljšanju pamćenja i stimuliranju autofagiju mozga koja, između ostalog, omogućuje stvaranje novih živaca. 

Nuspojave acai bobica

Iako su prerađene acai bobice u pravilu sigurne za konzumaciju, konzumacija svježeg, neprerađenog acai soka može dovesti do razvoja američke tripanosomijaze ili Chagasove bolesti. 

Osim toga, konzumacija acaija može utjecati na rezultate magnetne rezonance pa je prije pregleda potrebno razgovarati sa svojim specijalistom glede konzumacije uoči pregleda. Valja biti oprezan prilikom konzumacije acai bobica u slučaju već prisutnih alergija na bobičasto voće. 

Kao što smo iznad naveli, acai bobice mogu utjecati na regulaciju šećera u krvi pa valja biti oprezan prilikom konzumacije acai bobica uz lijekove za dijabetes zbog mogućnosti preniskog pada šećera u krvi ili smanjenja učinka lijeka.

Još uvijek nema dovoljno pouzdanih informacija o tome je li acai siguran za konzumaciju kod djece, tijekom trudnoće ili dojenja, stoga  je bolje da pripadnici ovih skupina izbjegavaju konzumaciju. 

Tamnoljubičaste bobice acaija bogat su izvor antioksidansa, biljnih spojeva i prehrambenih vlakana koji imaju širok spektar zdravstvenih prednosti. 

Neka od istraživanja tvrde kako konzumacija acaija može pomoći u snižavanju kolesterola, regulacije šećera u krvi, borbi protiv određenih vrsta karcinoma, zaštiti zdravlja mozga i sl. No, potrebna su dodatna i daljnja istraživanja na ljudima kako bismo sa sigurnošću mogli tvrditi navedene zdravstvene prednosti. 

Iako su acai bobice u principu sigurne za konzumaciju, zbog nedostatka dokaza o sigurnosti konzumacije kod trudnica, dojilja, i djece se kod spomenutih preporuča izbjegavanje konzumacije. 

Veronika Gotal

Članak napisala:

Veronika Gotal, magistra nutricionizma

Titulu magistre nutricionizma stekla je 2020. godine u Ljubljani na Biotehniški fakulteti.Kao studentica nutricionizma sudjelovala je u organizacija uspješno izvedenog simpozija o Celijakiji koji je bio prvi puta organiziran od strane studenata. Na fakultetu iskazuje veliki interes za kliničku prehranu i dijetoterapiju, a svoj je studij zaključila diplomskim radom iz istoimenog područja. Od 2021. godine pridružila se timu stručnjaka u NutriKlinici nutricionista Nenada Bratkovića, eminentnom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s 15godišnjom tradicijom djelovanja. Svojim kontinuiranim eduiciranjem, znanjem i ambicijama doprinosi radu NutriKlinike i radu s klijentima na brojnim edukacijama, konzultacijama i projektima. Strast joj je kuhanje, gdje svoje znanje iz nutricionizma primjenjuje i u praksi, jer jela osim što trebaju biti ukusna, mogu biti i nutritivno bogata. Kada ne eksperimentira u kuhinji, voli otići u prirodu planinariti ili voziti bicikl.

Ostali članci