20.10.2019.

Išijas – simptomi, liječenje, vježbe, masaža i trajanje

Išijas se javlja kao neugodna bol u donjem dijelu leđa i kuku. Sve je češća bolest koja zahvaća i mlade ljude zbog rada u uredu i sjedenja. Saznajte koji su simptomi i kako liječiti išijas.

Što je išijas i hernija diska

Išijas

Išijas ili ishialgija (lumboischialgija) naziv je za bol koja nastaje prilikom pritiska na živac nervus ishiadicus (ishijadični živac) koji se proteže od donjeg dijela kralježnice, preko stražnjice, pa sve do nogu i stopala. Radi se o živcu koji je ujedno i najduži živac perifernog živčanog sustava, zbog čega bol uzrokovana išijasom može biti vrlo neugodna, pa čak i nepodnošljiva. 

Išijas najčešće zahvaća samo jednu stranu tijela, a osim boli prisutno je i utrnuće nogu, slabost u mišićima ili nedostatak osjeta u dijelu noge. Uzrok išijasa leži u pomicanju diska koji se nalazi između lumbalnih kralježaka. Naime, kada je u normalnom položaju, disk ne dolazi u kontakt sa živčanim strukturama, no kada isklizne iz svog položaja, tada pritišće živac. Oko 80% populacije tijekom svog života barem jednom osjeti križobolju (lumbago) koja, u konačnici, može dovesti do išijasa.

Hernija diska

Brojne bolove u kralježnici, odnosno križobolju, pa onda i išijas može uzrokovati hernija diska. Do hernije diska dolazi uslijed degenerativnih promjena na intervertebralnom  disku, hrskavičnom amortizeru koji se nalazi između dva kralješka. Pojave se pukotine iz kojih izlazi želatinozni dio u centru diska, te se sa širenjem pukotina sve više pritišću živčani korijeni. Time se formira ishijadični živac, a u slučaju jakog pritiska javlja se upravo išijas.

Treba istaknuti da je hernija diska najčešći, ali ne i jedini uzrok išijasa. U neki slučajevima može se raditi o:

 • lumbalnoj stenozi – suženju jednog ili više područja u gornjem ili donjem dijelu kralježnice (kod sužavanja u donjem dijelu pritišću se korijeni lumbalnih živaca)
 • spondilolistezi – stanju u kojem se dogodi prednji pomak donjeg u odnosu na gornji kralježak pa dolazi do pritiska na neuralno tkivo
 • tumoru na kralježnici – prilikom rasta tumora raste i pritisak na živce kralježnice, što uzrokuje bol.

Osim ovih, stanja koja mogu prouzročiti išijas su trudnoća, istegnuće mišića, fibrozno tkivo (gušće vezivno tkivo) ili infekcije u donjem dijelu leđa.

Simptomi išijasa

Bol koja se širi iz donjeg (lumbalnog) dijela kralježnice preko stražnjice do nogu i stopala je, kao što smo istaknuli, glavni znak da patite od išijasa. No nemojte zanemariti ni sljedeće simptome:

 • utrnuće ili slabost u nozi ili jednom dijelu tijela
 • ograničena funkcija stopala, trnci i žarenje u stopalima i nemogućnost potpunog oslanjanja na nogu
 • bol prilikom sjedenja, hodanja, okretanja ili pokušaja ustajanja
 • bol prilikom kašljanja, kihanja ili nekih drugih naglih pokreta
 • osjećaj poput strujnog udara, odnosno žarenja u nozi
 • bol koja ometa san ili druge aktivnosti
 • bol koja onemogućuje kontrolu nad crijevima i mokraćnim mjehurom.

Imajte na umu da križobolja ili lumbago uzrokovan išijasom može biti povremena i umjerena pojava, no također može postati konstantna i paralizirajuća bol, stoga reagirajte već na prve znakove.

Kako prepoznati uklještenje živca

Bol uzrokovana išijasom, odnosno hernijom diska, može biti samo dio boli koja dolazi prilikom uklještenja živca u leđima. Iz našeg mozga protežu se brojni živci koji tijelu šalju poruke, a ako je jedan od njih uklješten, tijelo nam šalje signale u obliku boli.

Uzrok uklještenja živca može biti ozljeda, stres, artritis, prekomjerna težina, ali i spavanje u jednom položaju ili dugotrajno sjedenje. Današnji sjedilački način života nerijetko je i najveći uzrok uklještenja živca u vratu ili leđima. 

Ponekad simptom uklještenja živca čak ne mora biti određena bol, već umor ili slabost, no uobičajeni znakovi prema kojima možete prepoznati da se radi o uklještenju živca su sljedeći:

 

 • bolovi u leđima ili vratu
 • bolovi koji su istovjetni s bolovima koje uzrokuje išijas
 • trnjenje dijelova tijela
 • peckanje u dijelovima tijela
 • grčevi u mišićima.

Simptomi uklještenja živca mogu biti izraženiji prilikom okretanja glave ili naprezanja vrata, a prvo što biste trebali napraviti kako bi si pomogli jest odmoriti i izbjegavati aktivnosti koje pogoršavaju bol. U slučaju da simptomi ne nestanu, potražite pomoć vašeg liječnika.

Liječenje išijasa

Postupak liječenja išijasa uvelike ovisi o uzroku, ali i težini simptoma išijasa. Rijetko se događa, ali moguće je da simptomi išijasa toliko brzo napreduju da je čak potrebna operacija. Za operativni zahvat stručnjaci se odlučuju nakon četiri do šest tjedana neuspješnog konzervativnog liječenja i prilikom progresije neuroloških ispada (gubitka osjeta).

Kako utvrditi da je riječ o išijasu

Lazarevićev ili Lasegueov znak najjednostavniji je medicinski test kojim se može utvrditi boluje li osoba od išijasa. U normalnim okolnostima osoba može bezbolno podići nogu do 90 stupnjeva, dok u slučaju išijasa dizanje izaziva bol u leđima i nozi. Liječnik potvrđuje da je test pozitivan ako je kut podizanja noge pri kojem se javlja bol manji od 90 stupnjeva, a kod jakog pritiska na korijen osoba ponekad dosegne kut od tek 10, 20 ili 30 stupnjeva. Ukoliko osoba može doseći kut od 60 stupnjeva i više, smatra se da pritisak nije velik.

Klasične medicinske metode liječenja išijasa

Među konzervativnim metodama liječenja nudi se zapravo spektar mogućnosti olakšavanja tegoba išijasa ili križobolje, i u većini slučajeva najbolji rezultat daje kombinacija tih metoda: 

 • Williamsov položaj – u početnoj fazi, kada su bolovi najjači, preporučuje se mirovanje, odnosno ležanje na leđima savijenih koljena i kukova što se naziva Williamsovim položajem
 • lijekovi za išijas – koriste se analgetici protiv bolova te antiinflamatorna sredstva protiv upale i sredstva za ublažavanje grčeva
 • oblozi – vrući ili hladni oblozi također se koriste kako bi se ublažili bolovi u početnoj fazi liječenja kada je bol najjača
 • injekcije – epiduralne injekcije pomažu u smanjenju upale
 • fizikalna terapija – uključuje laser i struju

vježbanje, kretanje i istezanje – obično se kombinira s fizikalnom terapijom kako bi se ojačali mišići i smanjio pritisak na diskove.

Alternativne metode liječenja išijasa

Osim klasičnih medicinskih postupaka, pacijenti oboljeli od išijasa nerijetko u terapiju uključuju i druge metode koje su se pokazale dosta učinkovite u oslobađanju od bolova koje uzrokuje išijas:

 • kiropraktika – stručan i profesionalan kiropraktičar tretira diskove kralježnice kada im je smanjena pokretljivost, odnosno pokušava postići pravilnu poravnatost zglobova
 • akupunktura – drevni alternativni način liječenja koji bezbolnim ubodima ublažava razne vrste bolova, među kojima je i križobolja te bol uzrokovana išijasom.

Pomaže li masaža kod išijasa?

Terapija medicinskom masažom iznimno je učinkovita u oslobađanju mišića od grčeva uzrokovanih išijasom ili nekim drugim oblikom križobolje. Masaža poboljšava cirkulaciju, odnosno prokrvljenost područja, što je ponekad sasvim dovoljno da se mišić opusti i bol nestane.

Lijekovi za išijas

Bitno je istaknuti da ne postoji lijek za išijas, već samo analgetici i kreme protiv bolova i za ublažavanja grčeva te utrnuća u dijelovima tijela. Za klasičnu križobolju ili lumboishialgiju (išijas) liječnik ili ljekarnik će vam preporučiti standardne tablete protiv bolova.

Na tržištu postoje i kapsule na prirodnoj bazi koje se mogu kupiti bez recepta, a sadrže sastojke poznate po protuupalnom djelovanju te dobrom otjecaju na živčani sustav.

Uvijek imajte na umu da lijekovi protiv boli mogu izazvati i neželjene nuspojave ukoliko se uzimaju bez liječničkog nadzora, u dužem vremenu od propisanog ili u prekomjernim količinama!

Kreme za išijas

Odgovor na pitanje koju kremu ili gel koristiti za išijas nije jednostavan jer, kao i u slučaju lijekova, postoje brojne kreme i gelovi koji ublažavaju bolove i upalu. Osobe koje pate od križobolje, uklještenja živca ili išijasa često koriste kreme za ublažavanje boli dostupne u ljekarnama u kombinaciji s tabletama protiv bolova. Protuupalno i analgetsko djelovanje imaju kreme i gelovi od „vražje kandže“, koje možete naći i u drogerijama.

Prirodno liječenje išijasa

Tegobe uzrokovane hernijom diska ili išijasom mogu se olakšati i na prirodan način, što ne isključuje nužno druge proizvode protiv bolova i upale.

Proizvodi iz kućne radinosti vam mogu pomoći na sljedeći način:

 • na bolno područje utrljajte glicerin te tinkturu od kajenskog papra ili divljeg kestena
 • zamotajte bolno područje vrućim oblogom od meda i listova hrena
 • listovi kupusa u formi obloga su se također pokazali kao učinkovit narodni lijek
 • oblog od trulih jabuka ublažava bol i smiruje upalu živca
 • ulje od gospine trave, odnosno kantarionovo ulje djeluje umirujuće na bolno područje
 • vruća kupka od listova koprive ili topli oblozi od kore grma brusnice, valerijane, đumbira ili kamilice itekako olakšavaju križobolju i bolove od išijasa
 • kako biste ublažili jake bolove možete tijekom sedam dana konzumirati na dnevnoj bazi 2 decilitra mlijeka od češnjaka.

Vježbe za išijas

Vježbanje je jedan od najvažnijih koraka u rehabilitaciji, ali i prevenciji križobolje ili išijasa. Terapiju vježbanjem treba započeti nakon što bolovi popuste, a najbolji učinak ćete dobiti ukoliko vježbe kombinirate s fizikalnom terapijom i masažom.

Iako se vježbe prilagođavaju pacijentu, odnosno oštećenju kralježnice i njegovom općenitom zdravstvenom stanju, u nastavku vam donosimo primjer standardnih terapijskih vježbi za lumbalni dio kralježnice koje mogu ublažiti ili otkloniti bolove.

 1. Jednu nogu ispružite, a drugu savijte u kuku i koljenu te je polako privlačite trbuhu i prsima. Isto ponovite i s drugom nogom.
 2. U sjedećem položaju obuhvatite koljena, legnite na leđa i vratite se u početni položaj.
 3. Lezite na leđa i stopalo lijeve noge položite na koljeno desne noge. Rukama lagano prema prsima vucite natkoljenicu desne noge i zadržite se tako tridesetak sekundi. Isto ponovite i s drugom nogom.
 4. Sjedite na stolac ili pilates loptu i probajte se sagnuti što više između raširenih koljena, a ruke opustite. Zatim se ispravite u početni položaj.
 5. Lezite na leđa, raširite ruke, a noge savijte u koljenu i kuku. Prvo zakrenite noge udesno, ispravite ih pa ih zakrenite ulijevo.
 6. Stanite uz stolac, pridržite se, napravite čučanj pa se ispravite.
 7. Lezite na trbuh, podignite gornji dio tijela oslanjajući se na dlanove, a laktove i podlaktice ispravite. Zadržite pozu dok vam je ugodno, a zatim se vratite u početni položaj.
 8. U klečećem položaju sjednite na pete, glavu spustite na prsa, izravnajte se opet u klečeći položaj i podignite glavu.
 9. U klečećem položaju dignite lijevu nogu i desnu ruku. Vratite se u početni položaj i isto ponovite s desnom nogom i lijevom rukom.
 10. Lagano se podižite iz klečećeg položaja sve dok vam ruke i noge ne budu ispružene. Glavu položite između ruku.

Kako prevenirati išijas

Vježbe koje smo naveli trebale bi biti dio svakodnevice bez obzira na to patite li od križobolje, hernije diska, išijasa ili nekog drugog oštećenja kralježnice. Kako redovito peremo zube da bismo održali njihovo zdravlje, tako bismo svi trebali održavati snagu i pokretljivost naših leđa i vrata.

Kako bi se smanjio pritisak kralježaka na diskove, osim vježbanja se preporučuje i sljedeće:

 • ne savijajte se u leđima kako biste podigli teški predmet ili vaše dijete, napravite to iz čučnja
 • nemojte nositi teške torbe ili vrećice na jednoj strani leđa, rasporedite težinu na dvije ruke
 • trudite se sjediti u ispravnom položaju
 • nosite udobnu obuću i, ako je moguće, s povišenom petom
 • pazite da spavate na udobnom madracu ili nadmadracu jer neispravan položaj spavanja često uzrokuje bolove u kralježnici
 • smanjite tjelesnu težinu, jer se višak kilograma u kombinaciji sa sjedilačkim načinom života pokazao kao loš po zdravlje naše kralježnice.

Išijas u trudnoći

Zbog rasta bebe i maternice trudnice u drugoj polovici trudnoće nerijetko pate od križobolje ili lumbaga, a i tu se, zapravo, radi o išijasu. Zbog dodatne težine se krivi kralježnica i time pritišće živac što uzrokuje neugodno zatezanje, utrnulost noge ili stopala, ali i osjećaj nesigurnosti tijekom hodanja.

Ovo stanje dodatno može pogoršati i povećana tjelesna težina, slaba fizička kondicija i dugotrajno ležanje kod žena koje moraju čuvati trudnoću.

Kako ublažiti bolove

Svakako se savjetuje mirovanje i ležanje na boku s polusavijenim nogama u koljenima. Bolove mogu ublažiti i topli oblozi ili tuširanje toplom vodom, no u nekim slučajevima je bolje koristiti hladne obloge (ukoliko topli pojačavaju bol).

Uz savjetovanje s ginekologom preporučuje se uključivanje u organizirani program vježbi za trudnice kojima se jačaju mišići i elastičnost kralježnice.

Ukoliko bolovi ne prestanu nakon tri dana ili se krenu naglo pojačavati, trudnice ne bi smjele uzimati lijekove ili primjenjivati neke druge oblike terapije bez konzultacija sa svojim  liječnikom.

Vaša pitanja o išijasu

Koliko traje išijas?

Prema duljini trajanja išijas se dijeli na akutni, subakutni i kronični išijas. Akutni išijas traje do 6 tjedana, subakutni 6 do 12 tjedana dok kronični išijas traje dulje od 12 tjedana.

Što je radikulopatija?

Radikulopatija je drugi naziv za išijas i treba imati na umu da se tu ne radi o dijagnozi, već izrazu koji opisuje simptome išijasa.

Može li plivanje ublažiti išijas?

Svakako, jer plivanje rasterećuje cijelo tijelo. Savjetuje se kraul ili leđno plivanje te okretanje tijela u vodi u lijevu i desnu stranu.

Koje vježbe treba izbjegavati u slučaju išijasa?

Trčanje treba izbjegavati sve dok bol ne nestane u potpunosti, a nakon toga se lagano može početi s treninzima, a slična situacija je i s dugotrajnim hodanjem. Kada je tijelo u mišićnom disbalansu i krivom položaju, bolovi se mogu pogoršati. Vožnja biciklom se također ne preporučuje.

Joga je dobra za prevenciju išijasa, no njeni brojni pokreti savijanja kralježnice mogu pogoršati stanje ukoliko osoba već pati od išijasa. Odlazak na pilates može pomoći vraćanju tijela u balans, ali voditelju pilatesa treba naglasiti i objasniti u kakvom ste stanju.

Kada koristiti hladne, a kada tople obloge?

Oblozi se koriste za poboljšanje cirkulacije, stoga je najbolje stavljati toplo-hladne obloge naizmjence. Prvo dvije minute držite vrući oblog, a zatim ga zamijenite hladnim oblogom. Nakon jedne minute ponovno stavite topli oblog i ponavljajte radnju sljedećih 15 minuta.

Čemu služe injekcije vitaminima?

Uzimanje vitamina B1, B6 i B12 pomaže pri ublažavanju bolova i za opuštanje mišića, a s istom namjenom se pacijentima daju i injekcije vitamina.

Što je to injekcija DiscoGela?

Radi se o minimalno invazivnom postupku kojim se liječi išijas ili hernija diska bez klasičnog operativnog zahvata. Nema reza ni oštećenja na koži, kao ni potrebe za dužom rehabilitacijom, a pacijent se već dva sata nakon zahvata pušta doma. DiscoGel smanjuje pritisak na živce i bol se postepeno smanjuje, a 6 do 8 tjedana nakon injekcije vidljiv je potpuni učinak primjene injekcije DiscoGela. Zahvat traje oko 45 minuta i dostupan je u privatnim specijalnim bolnicama.

Napomena: Članak nije napisao medicinski stručnjak. Ako vas muči dugotrajna bol u leđima
ili vas nakon čitanja članka i dalje muče nedoumice, svakako se obratite svom liječniku.