14.05.2021.

Hren – sve o ljekovitosti hrena uz nekoliko recepata

Hren je korjenasto povrće poznato po svom oštrom okusu. Ima razne dokazane benefite za tijelo, pročitajte kako ih iskoristiti.

Što je hren i odakle dolazi?

Koliko često konzumirate hren? Pretpostavljamo da je ovo povrće i kod vas najčešće dodatak blagdanskom stolu jer se njegova snaga i ljutina odlično slažu s malo “težim” blagdanskim jelovnikom. No kroz povijest su stari narodi hren koristili u različite svrhe i iskorištavali maksimalno njegovu ljekovitost.

Slaveni su hrenom nazivali grmoliku biljku s križno raspoređenim laticama čije je stablo raslo preko metra visine, a upravo se s područja istočne i južne Europe biljka krenula širiti po cijelom svijetu. Hren (Armoracia rusticana) se spominje kao ljekovita biljka u zapisima antičkih Rimljana, stari Grci su ga koristili za ublažavanje bolova u kralježnici i poticanje seksualne želje, a u vrijeme kolonijalne Amerike upotrebljavao se kao pasta za zube.

Osim “europskog” hrena postoji i japanski hren koji je zelene boje i naziva se “vasabi” što je ujedno i jedina razlika. U Hrvatskoj postoji nekoliko uzgajivača hrena koji pažljivo selektiraju najbolje sorte koje su s vremenom proglašene i autohtonim sortama hrena kao što je, primjerice, “ludbreški hren”.

Svima njima je zajednički cilj uzgojiti ukusan, sočan i iznimno blagotvoran hren koji može pomoći u rješavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Što je to toliko moćno u hrenu i na koji način biste ga trebali koristiti – otkrivamo u nastavku članka.

Hranjivi sastojci hrena

Hren je namirnica bogata hranjivim sastojcima, mineralima i vitaminima koji su itekako potrebni našem organizmu. Hren sadrži;

  • velike količine vitamina C (dvostruko više od limuna)
  • vitamin B1 i B6
  • manje količine vitamina B2
  • kalij
  • željezo
  • kalcij
  • magnezij 
  • fosfor
  • silicij
  • eterična ulja

Nutritivne vrijednosti na 100 grama hrena su sljedeće;

Hren je, dakle, namirnica odnosno začin koja će zasigurno obogatiti vaše jelo, ali i vaš organizam no koristeći hren možete ublažiti i brojne zdravstvene tegobe.

Ljekovitost hrena

Glikozid sinigrin i alil izotiocianat su najvažniji sastojci hrena koji pospješuju njegovo antibiotsko i antikancerogeno djelovanje, a čine ga i prirodnim konzervansom jer djeluju pozitivno protiv širenja bakterija u hrani. Hren podiže imunitet, štiti od prehlade, potiče rad brojnih organa, ublažava razne bolesti, olakšava reumu, regenerira kožu…popis benefita hrena je zbilja dugačak.

Hren ublažava kašalj i druge respiratorne bolesti

Zbog svog antibiotskog djelovanja hren;

  • umiruje kašalj 
  • olakšava iskašljavanje
  • ublažava upalu sinusa
  • čisti sinuse
  • ublažava astmu i bronhitis
  • pročišćava dišne puteve

Hren će je odlična namirnica za uspješnu borbu protiv infekcija, virusa i gljivica koji uzrokuju različite bolesti dišnog sustava, a u kombinaciji s ljekovitim namirnicama kao što je med njegova djelotvornost se još više povećava.

Hren pospješuje rad probavnih organa

Vitamini, minerali i enzimi koje sadrži hren;

  • ubrzavaju metabolizam
  • potiču razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima
  • stimuliraju lučenje želučanih i crijevnih sokova
  • stimuliraju lučenje žuči i enzima iz gušterače
  • pročišćavaju jetru

Konzumacija hrena doprinosi cjelokupnom pročišćavanju ljudskog organizma no njegovo djelovanje na probavni sustav je posebno blagotvorno.

Hren ublažava bolesti mokraćnog sustava

Antibiotsko i antibakterijsko djelovanje hrena;

  • pomoći će pri liječenju različitih bolesti mokraćnog sustava
  • pomoći će u borbi s bubrežnim kamencima
  • pospješit će rad bubrega
  • pročistit će bubrege i mokraćni mjehur

Hren olakšava reumu i artritis

Antiupalno svojstvo hrena značajno je za;

  • ublažavanje bolova uzrokovanih reumom
  • ublažavanje bolova uzrokovanih artritisom
  • izbacivanje toksina iz tijela koji uzrokuju bolove u kostima, kralježnici i vratu
  • ublažavanje išijasa

Hren pročišćava kožu

Još jedan benefit antiupalnog i antibakterijskog svojstva hrena koji ne smijemo zanemariti je svakako njegov učinak na kožu;

  • pomaže u ublažavanju akni
  • pomaže u čišćenju prištića
  • ublažava pjege
  • zaglađuje bore
  • obnavlja stanice kože i pospješuje cirkulaciju kože

Ne treba izostaviti ni učinak hrena pri ublažavanju glavobolje, liječenju ozeblina i rana te njegovo blagotvorno djelovanje na rad srca. Hren je biljka koja ne bi trebala biti samo blagdanski začin, a ukoliko ga ukombinirate s još nekoliko zdravih namirnica zbilja će učiniti čudo!

Kako koristiti hren

Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva hrena najbolje je koristiti hren u sljedećim oblicima;

  • naribani korijen hrena
  • korijen hrena u listićima
  • korijen hrena u kockicama

Izbjegavajte kuhanje korijena hrena jer se time gube njegova svojstva, a kako biste pospješili njegovo djelovanje možete ga kombinirati s različitim zdravim namirnicama;

  • med
  • limun
  • jabučni i vinski ocat
  • luk
  • jabuka
  • mrkva
  • đumbir
  • cimet

Recept za ublažavanje kašlja

Potrebni sastojci;

  • 1 žlica svježe naribanog korijena hrena
  • 1 žlica usitnjenog luka
  • 5 čajnih žlica meda
  • 5 jušnih žlica vode

Priprema;

  • pomiješajte hren i med
  • dodajte luk i vodu te sve zajedno pomiješajte
  • prokuhajte smjesu i pustite da se ohladi

Pripremljeni napitak konzumirajte nekoliko puta dnevno po jednu žličicu.

Recept za liječenje upale sinusa

Potrebni sastojci;

  • 1 korijen hrena
  • pola litre vinskog octa

Priprema;

  • u staklenku od pola litre naribajte korijen hrena
  • ulijte vinski ocat do vrha staklenke
  • zatvorite staklenku i ostavite ju na sobnoj temperature tri dana
  • povremeno promućkajte staklenku

Nakon tri dana otvorite staklenku i udišite pare nekoliko minuta, najmanje pet puta dnevno. Također, prije spavanja namočite gazu s dvije žlice pripravka i položite ju na čelo. Ponavljajte postupak najmanje šest dana kako biste osjetili znatnije poboljšanje.

Recept za ubrzavanje metabolizma

Potrebni sastojci;

  • 15 dag svježeg korijena hrena
  • 2 dag svježeg korijena đumbira
  • 3 čajne žlice meda
  • 2 čajne žlice cimeta
  • 4 limuna

Priprema;

  • izblendajte hren i đumbir u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera
  • iscijedite limune, dodajte sok dobivenoj smjesi i miješajte nekoliko minuta
  • dodajte med i cimet te miješajte dok ne dobijete smjesu odnosno sirup
  • ulijte sirup u staklenu bocu ili teglicu i pospremite ga u hladnjak

Pripremljeni sirup konzumirajte jednom dnevno po dvije žlice u periodu od tri tjedna. Nakon toga napravite pauzu od mjesec dana pa ponovite postupak.

Recept za uklanjanje pjegica na licu

Potrebni sastojci;

  • 1 svježe naribani korijen hrena
  • vinski ocat

Priprema;

  • stavite u posudu naribani hren
  • prelijte hren istom količinom octa
  • zatvorite posudu i pustite smjesu da odstoji tri dana
  • procijedite smjesu

Namočite blazinicu dobivenim sokom i čistite lice svakodnevno dok ne primijetite da pjegice s lica nestaju.

Moguće negativne posljedice

Pretjerana konzumacija hrena može imati i negativne posljedice, a postoje i određene skupine koje ga ne bi uopće trebale konzumirati;

  • ne preporučuje se djeci mlađoj od 8 godina
  • ne preporučuje se prehrani trudnicama i dojiljama
  • ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa štitnjačom
  • ne preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu
  • pretjerana konzumacija može uzrokovati plikove na koži
  • pretjerana konzumacija može uzrokovati proljev, znojenje i krvarenje u bubrezima

Umjerenom uporabom hrena možete ublažiti svoje zdravstvene tegobe.

Zaključak

Stara grčka poslovica kaže: Rotkvica vrijedi težinu olova, repa, repa težinu srebra, a hren težinu zlata. Iskoristite pametno sve dobrobiti ove moćne biljke i začina te “pozlatite” svoj jelovnik, ali i svoje zdravlje!