Što je hren i odakle dolazi?
Koliko često konzumirate hren? Pretpostavljamo da je ovo povrće i kod vas najčešće dodatak blagdanskom stolu jer se njegova snaga i ljutina odlično slažu s malo “težim” blagdanskim jelovnikom. No kroz povijest su stari narodi hren koristili u različite svrhe i iskorištavali maksimalno njegovu ljekovitost.
Slaveni su hrenom nazivali grmoliku biljku s križno raspoređenim laticama čije je stablo raslo preko metra visine, a upravo se s područja istočne i južne Europe biljka krenula širiti po cijelom svijetu. Hren (Armoracia rusticana) se spominje kao ljekovita biljka u zapisima antičkih Rimljana, stari Grci su ga koristili za ublažavanje bolova u kralježnici i poticanje seksualne želje, a u vrijeme kolonijalne Amerike upotrebljavao se kao pasta za zube.
Osim “europskog” hrena postoji i japanski hren koji je zelene boje i naziva se “vasabi” što je ujedno i jedina razlika. U Hrvatskoj postoji nekoliko uzgajivača hrena koji pažljivo selektiraju najbolje sorte koje su s vremenom proglašene i autohtonim sortama hrena kao što je, primjerice, “ludbreški hren”.
Svima njima je zajednički cilj uzgojiti ukusan, sočan i iznimno blagotvoran hren koji može pomoći u rješavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Što je to toliko moćno u hrenu i na koji način biste ga trebali koristiti – otkrivamo u nastavku članka.
Hranjivi sastojci hrena
Hren je namirnica bogata hranjivim sastojcima, mineralima i vitaminima koji su itekako potrebni našem organizmu. Hren sadrži;
- velike količine vitamina C (dvostruko više od limuna)
- vitamin B1 i B6
- manje količine vitamina B2
- kalij
- željezo
- kalcij
- magnezij
- fosfor
- silicij
- eterična ulja
Nutritivne vrijednosti na 100 grama hrena su sljedeće;
- kalorije: 59
- ugljikohidrati: 11
- proteini: 4,5
- masti: 0
Hren je, dakle, namirnica odnosno začin koja će zasigurno obogatiti vaše jelo, ali i vaš organizam no koristeći hren možete ublažiti i brojne zdravstvene tegobe.
Ljekovitost hrena
Glikozid sinigrin i alil izotiocianat su najvažniji sastojci hrena koji pospješuju njegovo antibiotsko i antikancerogeno djelovanje, a čine ga i prirodnim konzervansom jer djeluju pozitivno protiv širenja bakterija u hrani. Hren podiže imunitet, štiti od prehlade, potiče rad brojnih organa, ublažava razne bolesti, olakšava reumu, regenerira kožu…popis benefita hrena je zbilja dugačak.
Hren ublažava kašalj i druge respiratorne bolesti
Zbog svog antibiotskog djelovanja hren;
- umiruje kašalj
- olakšava iskašljavanje
- ublažava upalu sinusa
- čisti sinuse
- ublažava astmu i bronhitis
- pročišćava dišne puteve
Hren će je odlična namirnica za uspješnu borbu protiv infekcija, virusa i gljivica koji uzrokuju različite bolesti dišnog sustava, a u kombinaciji s ljekovitim namirnicama kao što je med njegova djelotvornost se još više povećava.
Hren pospješuje rad probavnih organa
Vitamini, minerali i enzimi koje sadrži hren;
- ubrzavaju metabolizam
- potiču razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima
- stimuliraju lučenje želučanih i crijevnih sokova
- stimuliraju lučenje žuči i enzima iz gušterače
- pročišćavaju jetru
Konzumacija hrena doprinosi cjelokupnom pročišćavanju ljudskog organizma no njegovo djelovanje na probavni sustav je posebno blagotvorno.
Hren ublažava bolesti mokraćnog sustava
Antibiotsko i antibakterijsko djelovanje hrena;
- pomoći će pri liječenju različitih bolesti mokraćnog sustava
- pomoći će u borbi s bubrežnim kamencima
- pospješit će rad bubrega
- pročistit će bubrege i mokraćni mjehur
Hren olakšava reumu i artritis
Antiupalno svojstvo hrena značajno je za;
- ublažavanje bolova uzrokovanih reumom
- ublažavanje bolova uzrokovanih artritisom
- izbacivanje toksina iz tijela koji uzrokuju bolove u kostima, kralježnici i vratu
- ublažavanje išijasa
Hren pročišćava kožu
Još jedan benefit antiupalnog i antibakterijskog svojstva hrena koji ne smijemo zanemariti je svakako njegov učinak na kožu;
- pomaže u ublažavanju akni
- pomaže u čišćenju prištića
- ublažava pjege
- zaglađuje bore
- obnavlja stanice kože i pospješuje cirkulaciju kože
Ne treba izostaviti ni učinak hrena pri ublažavanju glavobolje, liječenju ozeblina i rana te njegovo blagotvorno djelovanje na rad srca. Hren je biljka koja ne bi trebala biti samo blagdanski začin, a ukoliko ga ukombinirate s još nekoliko zdravih namirnica zbilja će učiniti čudo!
Kako koristiti hren
Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva hrena najbolje je koristiti hren u sljedećim oblicima;
- naribani korijen hrena
- korijen hrena u listićima
- korijen hrena u kockicama
Izbjegavajte kuhanje korijena hrena jer se time gube njegova svojstva, a kako biste pospješili njegovo djelovanje možete ga kombinirati s različitim zdravim namirnicama;
- med
- limun
- jabučni i vinski ocat
- luk
- jabuka
- mrkva
- đumbir
- cimet
Recept za ublažavanje kašlja
Potrebni sastojci;
- 1 žlica svježe naribanog korijena hrena
- 1 žlica usitnjenog luka
- 5 čajnih žlica meda
- 5 jušnih žlica vode
Priprema;
- pomiješajte hren i med
- dodajte luk i vodu te sve zajedno pomiješajte
- prokuhajte smjesu i pustite da se ohladi
Pripremljeni napitak konzumirajte nekoliko puta dnevno po jednu žličicu.
Recept za liječenje upale sinusa
Potrebni sastojci;
- 1 korijen hrena
- pola litre vinskog octa
Priprema;
- u staklenku od pola litre naribajte korijen hrena
- ulijte vinski ocat do vrha staklenke
- zatvorite staklenku i ostavite ju na sobnoj temperature tri dana
- povremeno promućkajte staklenku
Nakon tri dana otvorite staklenku i udišite pare nekoliko minuta, najmanje pet puta dnevno. Također, prije spavanja namočite gazu s dvije žlice pripravka i položite ju na čelo. Ponavljajte postupak najmanje šest dana kako biste osjetili znatnije poboljšanje.
Recept za ubrzavanje metabolizma
Potrebni sastojci;
- 15 dag svježeg korijena hrena
- 2 dag svježeg korijena đumbira
- 3 čajne žlice meda
- 2 čajne žlice cimeta
- 4 limuna
Priprema;
- izblendajte hren i đumbir u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera
- iscijedite limune, dodajte sok dobivenoj smjesi i miješajte nekoliko minuta
- dodajte med i cimet te miješajte dok ne dobijete smjesu odnosno sirup
- ulijte sirup u staklenu bocu ili teglicu i pospremite ga u hladnjak
Pripremljeni sirup konzumirajte jednom dnevno po dvije žlice u periodu od tri tjedna. Nakon toga napravite pauzu od mjesec dana pa ponovite postupak.
Recept za uklanjanje pjegica na licu
Potrebni sastojci;
- 1 svježe naribani korijen hrena
- vinski ocat
Priprema;
- stavite u posudu naribani hren
- prelijte hren istom količinom octa
- zatvorite posudu i pustite smjesu da odstoji tri dana
- procijedite smjesu
Namočite blazinicu dobivenim sokom i čistite lice svakodnevno dok ne primijetite da pjegice s lica nestaju.
Moguće negativne posljedice
Pretjerana konzumacija hrena može imati i negativne posljedice, a postoje i određene skupine koje ga ne bi uopće trebale konzumirati;
- ne preporučuje se djeci mlađoj od 8 godina
- ne preporučuje se prehrani trudnicama i dojiljama
- ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa štitnjačom
- ne preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu
- pretjerana konzumacija može uzrokovati plikove na koži
- pretjerana konzumacija može uzrokovati proljev, znojenje i krvarenje u bubrezima
Umjerenom uporabom hrena možete ublažiti svoje zdravstvene tegobe.
Zaključak
Stara grčka poslovica kaže: Rotkvica vrijedi težinu olova, repa, repa težinu srebra, a hren težinu zlata. Iskoristite pametno sve dobrobiti ove moćne biljke i začina te “pozlatite” svoj jelovnik, ali i svoje zdravlje!