Kalendar trudnoće po tjednima

12. tjedan trudnoće - gotovo prvo tromjesečje

Završetkom prvog tromjesečja ulazite u najbolje razdoblje vaše trudnoća: mučnine prestaju a opasnosti od prekida trudnoće sve su manje.

Razvoj refleksa kod bebe

Tijekom 12. tjedna trudnoće embrionalni razvoj bebe završava i dalje se naziva fetus (plod). Razvijeni su gotovo svi organi i daljnjim napredovanjem trudnoće dolazi samo do rasta organa. U zadnja tri tjedna veličina bebe se udvostručila.

Prvi put moguće je ultrazvučno uočiti micanje djeteta

 • Razvoj neurološkog sustava djeteta omogućava pokrete tijela i ekstremiteta. Pokrete izazivaju impulsi iz leđne moždine jer su veliki i mali mozak još u razdoblju sazrijevanja. Pokrete djeteta majka još uvijek ne može osjetiti.
 • Razvoj probavnog sustava završava smještajem crijeva u trbušnu šupljinu. Naime kod neke djece je do 12. tjedna mogući razvoj kile u području ulaza pupkovine u trbuh (umbilikalna hernijacija), koja se povlači tijekom 12. tjedna. Ukoliko je prisutna ili se povećava nakon dvanaestog tjedna potrebna je daljnja dodatna obrada.
 • Prsti šake i stopala su razvijeni, a nokti su u razvoju.
 • Lice poprima konačne konture te se ultrazvučno može prikazati pravilan profil djeteta. Vjeđe su zatvorene, uši, nos i usne su u konačnoj poziciji na licu.
 • Kosa je počela rasti, ali neće biti vidljiva do poroda.
 • Spolovilo djeteta je razvijeno, ali se spol djeteta još uvijek ne može potvrditi ultrazvukom.
 • Mišići tijela su u razvoju.
 • Kucaji čedinjeg srca (KČS) se jasno čuju tijekom ultrazvučnog pregleda i iznose od 120 do 160 otkucaja u minuti.

Dužina i težina bebe

Dužina bebe je od 5,5 do 6,5 cm i težine je oko 14 do 18 grama. Beba je veličine limete.

Što se događa s mamom

Kraj prvog tromjesečja dovodi i do prvog zamjećivanja trudnoće u promjeni majčinog trbuha. Trbuh je lagano izbočen, odjeća koja je do tada odgovarala postaje nekako tijesna. No teško da će netko drugi zamijetiti da ste trudni. Rani simptomi trudnoće (mučnine i povraćanje) lagano postaju rjeđi, a umor i nagle promjene raspoloženja su sve manje dio svakodnevice. Neke žene će primijetiti tamnjenje kože na licu, u području dojki oko bradavica ili u području prepona. Očekivani rast tjelesne težine tijekom prvog trimestra je oko 2,5 kilograma.

Trudnički simptomi u 12. tjednu

Prestanak mučnina 

Jutarnje mučnine, koje su najizraženije tijekom devetog i desetog tjedna, tijekom 12. tjedna trudnoće lagano prestaju i kod većine žena se u cijelosti povlače. Kod nekih one mogu biti prisutne i do 14. tjedna. Ukoliko su prisutne i nakon 16. tjedna trudnoće, treba se posavjetovati s liječnikom jer mogu biti simptom nekih drugih bolesti. 

Smanjen libido 

Promjene koje prolazite tijekom prvog trimestra trudnoće uvjetovane su razinama hormona estrogena i progesterona (umor i iscrpljenost, osjetljivost dojki, česte promjene raspoloženja, mučnine i povraćanje) te dovode do pada spolne želje (libida).

Napuhnutost trbuha

Hormonalne promjene, ali i rast maternice u 12. tjednu trudnoće uzrokuju pojačani osjećaj napuhnutosti. Hormonalne promjene uzrokuju usporenije gibanje crijeva, dok rastuća maternica fizički ometa normalni rad crijeva i gibanje crijevnog sadržaja i plinova.

Češće mokrenje 

Nastaje radi pojačanog protoka krvi kroz bubrege uvjetovanog hormonima trudnoće.

Ponekad nastaje zbog infekcije, ali onda su uz učestalo mokrenje prisutni simptomi:

 • Peckanje ili bolovi tijekom mokrenja (dizurija)
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Bolovi u području leđa koji odgovaraju položaju bubrega (lumbalna regija)

Savjeti stručnjaka za 12. tjedan trudnoće

Počnite izvoditi Kegelove vježbe.

Izvođenjem Kegelovih vježbi tijekom trudnoće održavate mišiće zdjelišta čvrstim i sposobnim izdržati povećane napore koje trudnoća nosi. 

Neke žene razviju probleme zdjeličnog dna tijekom trudnoće kao što su nekontrolirano curenje mokraćnog mjehura (urinarna inkontinencija), češće mokrenje i/ ili neugodna težina i izbočenje u zdjeličnom dnu. Ovi problemi mogu biti uzrokovani težinom rastućeg djeteta i relaksirajućim djelovanjem hormona trudnoće na tkiva zdjeličnog dna.        

Kod prijetećeg pobačaja ili prijetećeg prijevremenog poroda mirovanje je ipak preporučljivije, stoga se o mogućnostima izvođenja vježbi treba posavjetovati s liječnikom.

Kegelove vježbe se u prvom trimestru izvode u stojećem ili sjedećem položaju.                                                                          

Izbjegavajte morske plodove

Termički neobrađena morska hrana kao što je sushi ili svježe školjke mogu biti izvor bakterija i parazita koji mogu ugroziti vašu trudnoću. Osim organskih uzroka, i elementi kao npr. živa, arsen, kadmij, olovo koji se nakupljaju u nekim ribama (moski pas, tuna, grdobina, skuša…) mogu u većim količinama dovesti do oštećenja razvoja bebe.

Učinite prenatalno testiranje

Između 11. i 14. tjedna trudnoće uputno je obaviti neinvazivno prenatalno testiranje na moguće kromosomske anomalije djeteta. Time će vaš liječnik dobiti vrijedne informacije koje “diktiraju” kasniji tijek trudnoće.

Rani kombinirani probir 

 • Izvodi se između 11. i 14. tjedna trudnoće.
 • Isti dan se mjeri ultrazvučno nuhalni nabor (NT), CRL (dužina ploda) i dva hormona u trudnoći (bHCG i PAPP-proteini vezani uz trudnoću).
 • Statistički rezultat – ovisan o dobivenim mjerenjima i dobi trudnice, značajno kvalitetniji u odnosu na starije inačice (Tripple ili Double test).
 • Prepoznaje 90% trudnoća s Downovim sindromom (trisomija 21), sindromom Patau (trisomija 13) ili Edwardsovim sindromom (trisomija 18).
 • Besplatan je.

NIPT (neinvazivni test u trudnoći)

 • Može se učiniti od 10. tjedna trudnoće pa nadalje.
 • Iz krvi majke se izoliraju  stanice fetusa te se određuju kromosomske abnormalnosti, spol djeteta, sindromi…
 • Cijena ovisi o “širini” ispitivanja, kao i o proizvođaču testa.
 • Siguran u rezultatu koji je zatražen – ne otkriva sve probleme koje može otkriti amniocenteza.

Nije zamjena na amniocentezu – može biti i lažno pozitivan pa se rezultat testa mora potvrditi nalazom amniocenteze.