Kalendar trudnoće po tjednima

1. i 2. tjedan trudnoće - beba još nije začeta

Kroz prva dva tjedna zapravo i niste tehnički trudni. Upravo se vaše tijelo priprema za ovulaciju i oplodnju.

Priprema za ovulaciju

 Menstruacijski ciklus prosječno traje 28 dana, što znači da do ovulacije dolazi oko 14. dana ciklusa. Trudnoća se računa od prvog dana zadnje menstruacije i traje 40 tjedana, tj. 280 dana. Iako u prva dva tjedna nema trudnoće, oni se uračunavaju u trajanje trudnoće. 

Kod neredovitih ciklusa pretpostavljeni dan ovulacije dobije se tako da se od očekivanog trajanja ciklusa, tj. prvog dana očekivane sljedeće menstruacije oduzme 14 dana. Regulacija menstruacijskog ciklusa žene je pod međusobnim djelovanjem ženskih spolnih hormona jajnika – estrogena i progesterona, te hormona hipofize (dijela mozga) – hormona luteinizacije (LH) i folikul stimulirajućeg hormona (FSH). Usklađenost istih diktira i kvalitetu menstruacijskog ciklusa, a time i mogućnost predviđanja ovulacije, što je osnovno za planiranje spolnog odnosa radi željene trudnoće. Ovulacijom završavaju prva dva tjedna trudnoće, iako trudnoće tehnički još nema.

                             

Kako se izračunava termin porođaja?

Osnovno  pravilo jest zapamtiti prvi dan zadnje menstruacije, jer će se nadalje sve određivati prema tom podatku. Nije bitno kada je menstruacija završila, odnosno koliko je trajala, nego kada je započela. Načini određivanja termina poroda su:

 • Naegelovo pravilo – dodajte sedam dana i oduzmite tri mjeseca od prvog dana posljednje menstruacije (npr. ako je on bio 17.8.2020. godine, termin poroda je 24.5.2021. godine).
 • Kalkulator gestacije (kotač trudnoće) – koriste ga ginekolozi i sestre u ginekološkim ambulantama.
 • Ultrazvučno mjerenje dužine ploda (CRL) – bitan u ranijim tjednima trudnoće kod žena koje imaju neredoviti ciklus, jer se prema tome dalje računa termin poroda, a ne prema zadnjoj menstruaciji.

Što se događa s bebom

Beba je tada tek dio planiranja i želja budućih roditelja koje će se početi ostvarivati spolnim odnosom tijekom plodnih dana.  

U prva dva tjedna trudnoće nema ploda. Za to su potrebni ženska jajna stanica i muška spolna stanica (spermij) koji će dovesti do oplodnje. Ovulacija (izbacivanje zrele jajne stanice iz jajne stanice prema početnom dijelu jajovoda)) se zbiva sredinom ciklusa i tek od tog trenutka uz prisutnost spermija je moguće začeće. Unatoč tome, prva dva tjedna se računaju u trajanje trudnoće.

Što se događa s mamom

Početkom menstruacijskog ciklusa budi se veći broj jajnih stanica (folikula) u jajniku pod djelovanjem hormona hipofize FSH i LH. Rastom broja i veličine folikula jajnika raste i razina hormona jajnika estrogena. Sredinom ciklusa pred ovulaciju raste i hormon hipofize (hormon luteinizacije, LH), te dolazi do ovulacije. Sve te promjene razine hormona uzrokuju i  promjene kod majke:

 • Rast i zadebljanje unutarnje sluznice maternice (endometrija) – debljina endometrija veća od 6 mm (mjeri se ultrazvukom) znači i veće šanse za zanošenje.
 • Prestanak menstrualnog krvarenja – obično 5. do 7. dan ciklusa pod djelovanjem porasta razine hormona estrogena, koji djeluje na pojačani rast stanica endometrija koji poput flastera prekrivaju unutarnju stijenku šupljine maternice.
 • Dan-dva prije ovulacije pojačana je vodenasta sekrecija rodnice – nije znak upale rodnice, osim ako nije praćen simptomima poput neugodnog mirisa, svrbeža i peckanja u području rodnice i vanjskog spolovila, različite boje i oblika (zelenkast, žućkast, sirast), bola i neugode pri spolnom odnosu.
 • Oko dana ovulacije raste libido (želja za spolnim odnosom).
 • Na dan ovulacije može se osjetiti blaža bolnost u području jajnika.
 • Zadnja menstruacija – kada ustanovite trudnoću potrebno je zapamtiti prvi dan zadnje menstruacije. Ukoliko primijetite nepravilnosti tijekom očekivane  menstruacije u količini, trajanju ili simptomima u odnosu na prethodnu menstruaciju, napravite test na trudnoću, jer nekad su takva krvarenja u stvari simptomi prijetećeg pobačaja već začete trudnoće u prethodnom mjesecu.

Young woman suffering from abdominal pain while sitting on bed at home

Trudnički simptomi u 1. i 2. tjednu

 • Temperatura tijela pada, pa brzo naraste – radi hormonalnih promjena oko ovulacije dolazi do porasta bazalne temperature tijela za 0,5 do 1 0C.
 • Mijenja se izgled cervikalne sluzi – dan-dva prije ovulacije se pod djelovanjem viših razina hormona estrogena pojačava i razrjeđuje vaginalna sluz i time se omogućava lakši prolaz spermija na putu ka jajašcu. Na tome se temelji određivanje plodnih dana  Billingsovom, odnosno Ogino-Knausovom metodom praćenjem gustoće i konzistencije vaginalne sluzi.

Savjeti stručnjaka za 1. i 2. tjedan trudnoće

 • Unosite folnu kiselinu (vitamin B9) 
 • pripazite na dovoljan unos (min 400 mcg dnevno) par mjeseci prije planirane trudnoće                    
 • poboljšava šanse za zatrudnjivanje (povećava prijenos kisika do tkiva djeteta i majke)
 • nalazi se u prirodnom obliku u zelenom lisnatom povrću, citrusnom voću, grahu, grašku, soji, brokuli, ili se pak riža, tjestenina i proizvodi od žitarica obogaćuju sintetskim oblikom folne kiseline.
 • Pripazite na kvalitetu prehrane – pravilnim unosom minerala i vitamina (selen, cink, željezo, vitamini C, D, E…), raznolikošću prehrane (voće, povrće, riba, meso..) omogućuje se kvalitetnija priprema organizma za trudnoću, kao i stvaranje potrebnih zaliha organizma za predstojeće razdoblje.
 • Prestanite pušiti i konzumirati alkohol – nezdrava i štetna navika za svakoga, a posebno za buduće majke. Sastojci cigarete kao što su nikotin i ugljični monoksid  posljedično kod žena dovode do manjka kisika u organizmu, što utječe na funkcioniranje jajnika i kvalitetu jajne stanice. Također, kod muškaraca dolazi do problema stvaranja kvalitetnih muških spolnih stanica (spermija).
 • Fizička aktivnost i reguliranje tjelesne težine – povoljno djeluju na mogućnost zanošenja te sprječavaju moguće komplikacije u trudnoći (hipertenzija, dijabetes, itd.)
 • Razgovarajte s doktorom o lijekovima za vas – ako planirate trudnoću, trebate se informirati o lijekovima koji imaju učinak na kvalitetu menstruacijskog ciklusa ili su nepovoljni za mogućnost trudnoće i dijete ukoliko zatrudnite. Nabrojat ćemo najčešće:
  • Psihijatrijski lijekovi – često remete ritam i kvalitetu menstruacijskog ciklusa, a neki imaju i nepovoljno djelovanje u ranoj fazi razvoja ploda. To nikako ne znači da ih treba prestati uzimati, ali treba obaviti razgovor s liječnikom o mogućim zamjenskim lijekovima ili smanjenjem doze za manje štetan učinak. 
  • Gestageni (sintetski progesteroni) – često se koriste kod žena s nepravilnim menstruacijskim ciklusom da bi se postigle što bolje razine hormona u ciklusu (naročito estrogena) i time redovitost ciklusa i lakše računanje plodnih dana. Također djeluju i na smanjenje nepovoljnog imunološkog odgovora majke na spermije.
  • Antiepileptici (lijekovi za liječenje epilepsije) – epilepsija je bolest koja se mora nastaviti liječiti i tijekom planiranja trudnoće, no potrebno je eventualno korigirati terapiju i obvezno uvesti folnu kiselinu 5 mg dnevno.
 • Prekid uzimanja oralnih antikoagulansa (lijekova protiv zgrušavanja krvi) – varfarin je povezan s povećanim rizikom od malformacija i krvarenjem u trudnoći. Ako je to moguće, žene bi u dogovoru sa svojim liječnikom trebale prekinuti uzimanje varfarina prije trudnoće.
 • Retinoidi (lijekovi za liječenje akni) – povezani su s malformacijama ploda i žena ne smije zatrudniti 6 mjeseci nakon što ih je prestala uzimati.
 • Primijetite znakove ovulacije – uputno je “naučiti” individualno znakove ovulacije jer kalendar plodnih dana nije funkcionalan kod žena s neredovitim menstruacijskim ciklusima. Oni su:
  • jednostrana bolnost u području jajnika sredinom ciklusa
  • pojačana vodenasta sekrecija rodnice 
  • pojačana spolna želja (libido)
  • povišena bazalna temperature tijela za 0,5 do 1 0
  • bolnost i napetost dojki
  • točkasto (spotting) krvarenje iz rodnice – oskudno sukrvavi trag ili smećkasti oskudni iscjedak za koji je dovoljan jedan dnevni menstrualni uložak.
 • Liječenje i kontrola hipotireoze (smanjene funkcije štitnjače) – kako se reguliraju hormoni štitnjače što normalnijim razinama, tako se popravlja i kvaliteta menstruacijskog ciklusa, a time je mogućnost za trudnoću veća.
 • Liječenje i kontrola drugih kroničnih bolesti – ukoliko i prije trudnoće bolujete od šećerne bolesti (diabetes mellitusa), plućne bolesti (npr. astma), bubrežne, jetrene ili bolesti krvnih žila i srca (npr. povišen krvni tlak – hipertenzija), autoimune bolesti (npr. reumatoidni artritis, lupus…), bitno je informirati se kod nadležnog liječnika specijalista o terapiji i daljnjem potrebnom praćenju ako zatrudnite, te kako trudnoća djeluje na vašu osnovnu bolest i koje su moguće komplikacije.