22.03.2021.

Jastuk za dojenje – čemu služi i kako izabrati najbolji

Jedno od čestih pomagala kod dojenja je i jastuk za dojenje. Saznajte sve o njegovoj namjeni, vrstama te kako izabrati najbolji.

Dojenje u prvim mjesecima može biti fizički izazovno, a jastuk za dojenje može pomoći i iskustvo dojenja učiniti ugodnijim i jednostavnijim.

Što je jastuk za dojenje?

Jastuk za dojenje je poseban jastuk koji je namijenjen za poboljšanje položaja djeteta i majke tijekom dojenja ili hranjenja na bočicu.

Osim za hranjenje, jastuk za dojenje se može koristiti i na druge načine:

 • za potporu majčinom tijelu tijekom spavanja na boku tijekom i/ili nakon trudnoće
 • kao jastuk za sjedenje za majku nakon epiziotomije
 • za smanjenje direktnog pritiska na majčin trbuh nakon porođaja carskim rezom
 • za podupiranje majčinih leđa tijekom dojenja ili opuštanja
 • kao ležaljka za dijete koje još ne sjedi samostalno
 • za podupiranje djeteta nakon hranjenja
 • za podupiranje djeteta u potrbušnom položaju
 • za podupiranje djeteta u sjedećem položaju.

Za razliku od običnog jastuka za spavanje, jastuk za dojenje je čvršće punjen, kompaktan i posebnog je oblika. Vrlo često jastuk za dojenje ima oblik slova U ili oblik polumjeseca, a kod nekih se modela krajevi jastuka mogu spojiti iza majčinih leđa.

Kako se koristi jastuk za dojenje?

 1. Postavite jastuk oko svoga struka prije nego što podignete dijete u ruke.
 2. Ako jastuk ima kopče ili vezice, pričvrstite ih oko svog tijela; jastuk mora biti čvrsto priljubljen uz vas.
 3. Zauzmite što udobniji položaj.
 4. Postavite bebinu glavicu na jastuk i približite ju dojci. Jastuk će podržavati bebino tijelo i olakšati pravilno prihvaćanje i zadržavanje dojke u ustima.
 5. Opustite se.

Je li jastuk za dojenje nužan?

Jastuk za dojenje nije nužan, ali može biti vrlo koristan prilikom hranjenja djeteta jer pruža mjesto za odmor majčine ruke tijekom dojenja uz istovremeno podržavanje čitavog bebinog tijela.

Nekim ženama je jastuk za dojenje vrlo koristan, dok drugima jednostavno ne odgovara dojiti s jastukom. Isto tako, nekim bebama odgovara ležati na jastuku za vrijeme dojenja, dok je drugima udobnije u ležećem položaju na krevetu ili na majčinoj ruci.  Majkama s velikim grudima, majkama koje imaju bolove u leđima, kao i majkama s blizancima jastuk za dojenje može biti od velike pomoći.

Prije nego što se odlučite za kupovinu jastuka za dojenje pokušajte ga prvo posuditi i isprobati je li vam udoban i bi li vam mogao biti od koristi. U našem članku Savjeti za pravilno dojenje i položaji za dojenje pročitajte više o tome što je sve važno za uspješno dojenje.

Kako izabrati najbolji jastuk za dojenje?

 • Prije kupovine jastuka provjerite može li se navlaka za jastuk za dojenje lako skinuti, može li se zamijeniti rezervnom i može li se navlaka ili čak cijeli jastuk prati u perilici. To je jako važno jer često na jastuk kapne mlijeko i/ili sadržaj koji beba bljucne nakon obroka. Navlake za jastuk za dojenje dolaze u različitim teksturama i bojama kako bi zadovoljile različite ukuse.
 • Obratite pažnju i na vrstu materijala od kojeg je napravljena navlaka za jastuk za dojenje i uvijek birajte prirodne materijale, budući da će navlaka biti u izravnom dodiru s bebinim licem.
 • Provjerite koju vrstu punjenja ima jastuk; jesu li to poliester-silikonizirane PES kuglice ili je u pitanju prirodno punjenje za jastuk za dojenje kao što su ljuskice heljde ili pira. Ako mislite da bi vama ili vašoj bebi zvuk šuškanja kuglica ili ljuskica mogao smetati prilikom pomicanja jastuka, odaberite jastuk punjen vatelinom.
 • Odlučite želite li jastuk koji je čvršći i zadržava oblik ili pak želite jastuk koji je nešto mekši. Kod nekih je modela moguće kupiti i dodatno punjenje za jastuk za dojenje i na taj način regulirati njegovu tvrdoću.
 • Možete izabrati jastuk koji se prislanja uz tijelo majke ili onaj koji se učvršćuje iza leđa majke. Jastuk koji se prislanja nešto je mekši i može poslužiti za druge namjene. Jastuk koji se učvršćuje kopčom oko majke nešto je tvrđi, a prednost mu je što se pomiče skupa s majčinim tijelom, dok je nedostatak to što nije multifunkcionalan.

Jastuci za dojenje blizanaca

Jastuk za dojenje blizanaca nešto je veći od klasičnog jastuka za jedno dijete. Može biti vrlo koristan jer u isto vrijeme podržava obje bebe u položaju na dojkama, dok majci omogućuje slobodne ruke za namještanje i maženje beba. Jastuk za dojenje blizanaca s dva utora može poslužiti za istovremeno hranjenje blizanaca na bočicu, kao ležaljka i kao potpora bebama pri sjedenju.

Vodič za najbolje jastuke za dojenje

Gdje kupiti jastuk za dojenje? Jastuk za dojenje možete kupiti u gotovo svakoj trgovini koja prodaje opremu za bebe. Izdvojili smo za vas nekoliko opcija iz bogate online ponude uz pomoć kojih ćete sigurno naći svoj najbolji jastuk za dojenje:

 1. Baobaby – jastuci za dojenje od organskog pamuka s antialergijskim punjenjem, višenamjenski.
 2. Ikea – jastuk s navlakom od prirodnog materijala, a ispunom od recikliranih PET boca.
 3. Ergobaby – jastuk od čvrste pjene, ergonomskog oblika.
 4. Heraclea – jastuk s navlakom od pamuka i punjenjem od ljuskica heljde.
 5. Bazaar.hr – bogata ponuda kvalitetnih jastuka za dojenje različitih vrsta, oblika i punjenja.

Zaključak

Jastuk za dojenje može biti koristan, ali nije obavezan dio opreme za majku i dijete. Uspješno dojenje ovisi o puno čimbenika, a jastuk može doprinijeti udobnosti i održavanju položaja djeteta na dojci.  Želite li pročitati više informacija o dojenju, pročitajte naš članak Dojenje bebe po mjesecima i kako znati da je beba sita.

Osim za hranjenje, jastuk za dojenje može imati brojne druge korisne primjene tijekom trudnoće i prve godine života vašeg djeteta.

Članak napisala:

dr. med. Ana Balažin Vučetić

dr.med., spec.pedijatrije - radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci