18.05.2020.

Sve o bolovima u donjem dijelu leđa - uzroci, liječenje i vježbe

Ako te pati bol u leđima ovo je članak za tebe. Saznajte zašto dolazi do boli u donjem dijelu leđa, kako se riješiti bolova u leđima i spriječiti ih budućnosti.

Donji dio leđa u užem smislu možemo nazvati i lumbalnom regijom. Bolovi koji se javljaju u lumbalnoj regiji mogu biti različitih uzroka.

Specifični su bolovi u leđima i križima kod odraslih, nakon nekih naglih, neobičnih pokreta, teškog fizičkog rada, dugog i nepravilnog sjedenja na poslu, u školi, kod kuće za kompjuterom,  kada nezagrijani krenu u sportske aktivnosti i teretane. Kod djece je križobolja rjeđi simptom, osobito kod djece predškolske dobi.

Djeca su u pravilu puno pokretljivija, rjeđe dugo sjede na jednom mjestu te ih bolovi u križima  rijetko muče (češće, djeca dolaze na pregled zbog ukočenog i bolnog vrata – tortikolisa koji nastaje u gornjem dijelu kralješnice- vratni dio).

Skolioze i kifoze (iskrivljena kralješnica) te loše držanje mogu također biti bolni. Oni se javljaju u doba naglog rasta djece (adolescentni period) kada muskulatura nije dovoljno snažna da prati nagli rast djeteta u visinu. Obično u toj dobi fizička aktivnost nije dostatna ili adekvatna a sjedenje (loš položaj pri sjedenju) zbog obaveza u školi je duže.

Kod školske djece bol može biti i zbog svakodnevnog nošenja preteških školskih torbi.

Djeca sportaši koji se bave različitim sportovima pri kojima mogu bolna leđa biti posljedica naglog ili nepravilnog pokreta.

Bolovi u leđima kod male djece i dojenčadi se javljaju pri infekcijama mokraćnog trakta, te u koliko se pregledom nađe bolna lumbalan sukusija (pregled pri kojem liječnik blago određuje bolnost u lumbalnom predjelu gdje su smješteni bubrezi), treba svakako napraviti dijagnostičku obradu.

Bolovi u lumbalnoj regiji mogu biti i posljedica degenerativnih procesa (rijetki kod djece) kroničnih bolesti, reumatoidnog artritisa, osteoporoze (rijetka u dječjoj dobi) i  malignih bolesti. Takvi bolovi traju duže, nisu povezani sa tjelesnom aktivnošću, te u tim slučajevima treba obavezno napraviti dijagnostičku obradu, pregled specijalista, radiološki nalazi (UZ, CT i MR) i drugo.

Anatomija i funkcija donjih leđa

Kralješnica je izuzetno komplicirani anatomski sklop kralješaka od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih, pokretnih (i 5 sakralnih i 3-4 trtična nepokretnih)  te hrskavičnih međukralješničkih  kolutova (diskusa) koji omogućuje njihovo pokretanje. Povezana su brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop (stup) tijela.

Lumbalni dio kralježnice je donji dio kralježnice.

Kralješnica nam omogućuje uspravni stav, a kralješci poredani jedan do drugoga, unutar sebe tvore cijev te čine zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge.

Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralješnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju opterećenja (tlaku, vlaku, smicanju, savijanju, uvijanju, torziji), pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti.

Pojedini dijelovi kralješnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni.

 Uzroci bolova u donjem dijelu leđa

 • nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje
 • lošeg držanja
 • kifoze i skolioze
 • spuštena stopala
 • trauma
 • degenerativne bolesti
 • reumatske bolesti
 • osteoporoza
 • maligni procesi
 • bolesti urinarnog  trakta

Najčešći uzrok je boli u lumbalnoj kralješnici je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukralješničnih kolutova (diskova).

Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol.

Križobolja može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača i sve jaču i jaču bolnost.

Bolovi u leđima kod djece

Bolovi u leđima kod djece mogu nastati češće zbog lošeg držanja i kongenitalnih malformacija (prirođenih poremećaja u razvoju kralješnice) koje rezultiraju s kifozom ili skoliozom.  

„Iskrivljena kičma“- skolizoza ili kifoza, često nastaje u dobi naglog rasta djeteta, u dobi adolescencije. Češća je kod djevojčica. Što se u stvari događa ? U doba naglog rasta mišići i vezivo se ne razvijaju paralelno s rastom, a osobito ako je dijete astenične građe i ne bavi se sportom. Tada mišići i vezivo ne mogu pratiti nagli porast u visinu djeteta i dolazi do pojave iskrivljene kralješnice.

U neke djece je ta pojava prisutna već i u predškolskoj dobi.

Jako je važan sistematski pregled kralješnice da se na vrijeme primijete odstupanja, te da se dijete uputi ortopedu, fizijatru i da krene na vježbe. U protivnom je potreban mnogo duži period rehabilitacije a ponekad je nužan i operativni zahvat.

Za dijagnosticiranje iskrivljene kralješnice postoji jednostavan test pretklona djeteta. U položaju pretklona dobro će se uočiti nepravilna ili iskrivljena kralješnica. 

Spuštena stopala mogu poremetiti statiku tijela te izazvati također bolove u leđima.

Pri traumi ili nekom naglom pokretu može doći i do uklještenja diska ili diskova koji se nalaze između kralježaka. Kod tih stanja govorimo ili o pomaku ili o kompletnom prolapsu diska što se kod djece zaista vrlo rijetko vidi (ev. traume, saobraćajne nesreće i slično).

Osim koštanih struktura u donjem dijelu leđa su smješteni i unutarnji organi npr. bubrezi. Bolovi u leđima kod djece mogu biti i posljedica infekcije mokraćnog trakta.

Uroinfekcija (infekcija mokraćnog trakta) je čest simptom u dječjoj dob. Što je dojenče mlađe može biti praćena i visokom temperaturom i općim lošim stanjem.

Bol u leđima nije uvijek izražena, ili ju je teško ispitati ali patološki nalaz mokraće govori o infekciji. Potrebno je napraviti i nalaz urinokulture da bi se izolirala određena bakterija te da se odredi ciljana terapija.

Što je dojenče mlađe simptomi uroinfekcije su nespecifičniji, ali beba ne napreduje dobro, slabo jede, gubi na težini.

Kod ponavljajućih uroinfekcija treba napraviti obradu da se vidi da li je infekcija mokraćnog trakta uzrokovana i nekim patološkim stanjima urotrakta (Vesicouretralni reflux ili Hydronephrosa).

Kako liječiti bolna leđa

Ovisno o uzroku i nalazu treba liječiti bolna leđa. Ako je uzrok trauma ili neki pokret koji je poremetio lokomotroni sustav lumbalne kralježnice, treba se javiti liječniku (traumatologu, kirurgu ili ortopedu) koji će isključiti prijelom ili poremećeni položaj diska. Za to je potrebno napraviti radiološke pretrage (Rtg, CT, MR) te ovisno o nalazu, preporučiti terapiju.

Preporuča se uzimanje lijekove protiv bolova, oblozi i nježne masaže oboljele regije i mirovanje. Ponekad je potrebni i kirurško liječenje. Fizikalnu terapiju treba odrediti fizijatar ovisno o dijagnozi.

Ako se radi o lošem držanju, iskrivljenoj kralješnici (kifozi ili skoliozi) ortoped će odrediti dijagnozu i terapiju te uputiti i fizijatru na vježbe.

Terapija se najčešće sastoji u spavanju na tvrdoj površini, nošenje korzeta koji se radi po mjeri, te fizikalnoj terapiju.

Da se bolovi u lumbalnoj regiji, leđima, ne jave, najbolje je djelovati preventivno.

Osnovno je kretanje, ne sjediti dugo u nepravilnom položaju, za školsku djecu se preporuča da teške školske torbe vuku na kotačićima, a ne da ih nose na leđima.

Pravilna obuća je također važna.

Ako se djeca bave sportom prije svake sportske aktivnosti treba se dobro razgibati i istegnuti, a onda tek započeti trening, što profesionalni trener moraju znati i o tome voditi računa.

Ako se radi o bolesti urinarnog trakta, treba, ako se radi o infekciji izolirati bakteriju i ciljano liječiti antibiotikom. Moguće je davati i antibiotsku profilaksu, ako to odredi subspecijalista nefrolog. Brusnica je prirodni lijek za prevenciju infekcija urotrakta te se preporuča svima kod kojih se infekcije ponavljaju.

Kako spriječiti bolove u leđima 

 • Pravilno, ne predugo sjedenje.
 • Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost.
 • Boravak i tjelesna aktivnost na svježem zraku.
 • Prije sportskih treninga i natjecanja vježbe rastezanja i razgibavanja.
 • Lakše školske torbe ili torbe za vuči na kotačiće.
 • Redoviti sistematski pregledi u školi.
 • Zdrava prehrana.

Prevencija bolova u leđima (lokomotorni sustav) je pravilno, ne predugo sjedenje, svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost.

Ako se dijete bavi sportom svakako provjeriti da li se prije treninga rade vježbe razgibavanja i istezanja, kako bi se spriječile povrede i bolnost u leđima.

Pojedini sportovi imaju i određenu obaveznu zaštitu (štitnike ovisno o vrsti sporta…) koju treba propisno stavljati kada dijete trenira ili se natječe. Svakako pratiti rast djeteta kako oprema ne bi bila pre mala te zaštita ne bi bila odgovarajuća

Školske torbe bi svakako trebale biti lakše. Ako je dijete u dnevnom boravku, nema uopće potrebe da ih nosi kući. Ako svaki dan ide na nastavu s torbom, treba pribaviti torbu koja se vuče na kotačićima, kako dijete ne bi bilo preopterećeno teretom i kako bi se izbjegla bol u leđima.

Sistematski pregledi u školskoj ambulanti mogu na vrijeme uočiti poremećaje u razvoju kralješnice te djecu na vrijeme uputiti ortopedu.

Preporučuje se i boravak na svježem zraku i kretanje – šetnja, vožnja biciklom…

Zdrava prehrana je važna jer su djeca u fazi rasta i razvoja te se i mišićno-koštani sustav razvija i ovisi o zdravoj i izbalansiranoj prehrani

Vježbe za donji dio leđa

(vježbe su za odrasle ali se mogu provoditi i s djecom, npr. mame i dijete, bit će korisno i zabavno u isto vrijeme)

 1. Zauzmite četveronožni položaj. Jednu nogu ispružite, a drugu savijte u kuku i koljenu te je polako privlačite trbuhu i prsima. isto ponovite i s drugom nogom.
 2. U sjedećem položaju obuhvatite koljena, legnite na leđa i vratite se u početni položaj.
 3. Lezite na leđa i stopalo lijeve noge položite na koljeno desne noge. Rukama lagano prema prsima vucite natkoljenicu desne noge i zadržite se tako tridesetak sekundi. isto ponovite i s drugom nogom.
 4. Sjedite na stolac ili pilates loptu i probajte se sagnuti što više između raširenih koljena, a ruke opustite. Zatim se ispravite u početni položaj.
 5. Lezite na leđa, raširite ruke, a noge savijte u koljenu i kuku. Prvo zakrenite noge udesno, ispravite ih pa ih zakrenite ulijevo.
 6. Stanite uz stolac, pridržite se, napravite čučanj pa se ispravite.
 7. Lezite na trbuh, podignite gornji dio tijela oslanjajući se na dlanove, a laktove i podlaktice ispravite. Zadržite pozu dok vam je ugodno, a zatim se vratite u početni položaj.
 8. U klečećem položaju sjednite na pete, glavu spustite na prsa, izravnajte se opet u klečeći položaj i podignite glavu.
 9. U klečećem položaju dignite lijevu nogu i desnu ruku. Vratite se u početni položaj i isto ponovite s desnom nogom i lijevom rukom.
 10. Lagano se podižite iz klečećeg položaja sve dok vam ruke i noge ne budu ispružene. Glavu položite između ruku.

Zaključak

Bolovi u leđima su simptom koji se susreće i kod djece. Nepravilno i dugo sjedenje, te nošenje teških školskih torbi su najčešći uzrok bolova u leđima kod djece. Kod djece rjeđe susrećemo dijagnoze degenerativnih bolesti, osteoporoze, maligne bolesti… Mogući uzrok je i loše držanje i neke malformacije kralješnice, kifoze i skolioze, koje mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa. Spuštena stopala mogu biti uzrok bolova u leđima. Česta se javljaju kod trauma ili kod male djece sportaša nakon treninga kojima nije prethodilo pravilno i dostatno razgibavanje i istezanje. Bolovi u donjem dijelu leđa mogu nastati i kod uroinfekcije.

Ako se bolovi pojave i traju duže, svakako treba utvrditi uzrok, te prema tome odrediti terapiju.

Svakodnevne vježbe, pravilno sjedenje u školi i kod kuće, pravilna obuća, ne preteške školske torbe mogu spriječiti pojavu bolova u leđima kod djece.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci