20.02.2023.

Šesta bolest (trodnevna groznica) - Uzrok, simptomi i liječenje

Šesta bolest, zvana i trodnevna groznica, javlja se kod beba i mlađe djece, a prati ju visoka temperatura i osip. Saznajte koji je uzrok i kako liječiti.

šesta bolest

Šesta bolest, poznata i pod nazivom trodnevna groznica, roseola infantum ili egzantema subitum, je virusna bolest dječje dobi, obilježena osipom nakon trodnevne temperature

Najčešće se javlja u djece mlađe od 2 godine i to je najčešća osipna virusna bolest djece mlađe od 2 godine. Obično se javlja u proljeće i jesen, iako se može javiti i tijekom cijele godine. 

Šesta bolest (trodnevna groznica) — Uzrok

Šesta bolest je uzrokovana virusom iz skupine herpes virusa. Najčešći uzročnik je humani herpes virus tip 6 (HHV-6), rjeđe humani herpes virus tip 7 (HHV-7).

Virus se može prenijeti zrakom (kapljično), slinom ili direktnim kontaktom, a najčešće se prenosi kašljanjem ili kihanjem. 

Zaražena osoba je najzaraznija neposredno prije i za vrijeme febrilne faze bolesti, odnosno prije izbijanja osipa. Razdoblje inkubacije (vrijeme od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti) obično traje od 7 do 14 dana. 

Nakon što se simptomi bolesti smire, virusi skupine herpes virusa ostaju u organizmu, te se u slučaju slabijeg imuniteta mogu reaktivirati.

Simptomi Šeste bolesti (trodnevne groznice)

#1 Povišena temperatura

Prvi simptom šeste bolesti je visoka temperatura (od 39,5°C do 40,5°C). Temperatura počinje naglo i najčešće traje tri dana, po čemu je bolesti i dobila ime (trodnevna groznica). Rijetko temperatura može trajati i duže, obično ne duže od pet dana.

Djeca su obično umorna i razdražljiva. Iako je povišena temperatura obično jedini znak prve faze šeste bolesti, neka djeca mogu imati i simptome:

  • curenja iz nosa, 
  • upale grla, kašlja ili 
  • proljeva. 

#2 Osip

Nakon tri dana vrućica prestaje, a pojavljuje se osip. Osip obično počinje na trupu (prsa, leđa, trbuh), zatim se širi na ruke i vrat. Osip ne zahvaća lice. 

Osip je obično ružičasto crvene boje, makulopapulozni (mrlje i fleke veličine 2-5 mm koje se stapaju). 

Osip ne svrbi, ne boli, nema mjehura, niti krastica i blijedi na pritisak i traje obično 2 do 3 dana.

šesta bolest

Komplikacije kod Šeste bolesti

Šesta bolest je obično dobrog tijeka i rijetko udružena s komplikacijama. Febrilne konvulzije (epileptički napad tijekom povišene tjelesne temperature) se mogu javiti kod neke djece u prvoj fazi bolesti. 

Od komplikacija šeste bolesti, rijetko se može javiti:

  • oticanje limfnih čvorova, jetre, slezene 
  • upala moždanih ovojnica (meningitis) i 
  • upala mozga (encefalitis).

Šesta bolest kod odraslih

Šesta bolest se rijetko javlja u odraslih osoba. Zaraziti se mogu osobe koje nisu bile u kontaktu s virusom u dječjoj dobi i obično se radi o blažim kliničkim slikama bolesti.

Osobe slabijeg imuniteta (imunokompromitirani) su podložniji infekciji. 

Dijagnoza Šeste bolesti

Dijagnoza Šeste bolesti se postavlja na temelju kliničkih znakova i simptoma bolesti, a može se potvrditi i putem laboratorijskih testova.

Klinički znakovi uključuju:

  • tri dana povišene tjelesne temperature
  • pojavu tipičnog osipa nakon što vrućica prođe. 

Osip je tipičan: crveno ružičaste pjege ili makulopapularne pjege, obično veličine 2-5 mm u promjeru. Promjene su smještene na trupu, potom se šire na vrat i ruke. 

Kod dijagnoze je potrebno isključiti i druge vrste osipnih bolesti dječje dobi. Ukoliko je tipična klinička slika, laboratorijska obrada obično nije potrebna. Povremeno će liječnik učiniti krvnu sliku i obično se nađe snižen broja leukocita.

Rijetko će biti potrebno učiniti laboratorijsku obradu za potvrdu virusa (serološki ili PCR-om). 

Liječenje Šeste bolesti

Liječenje Šeste bolesti je simptomatsko i uključuje snižavanje povišene tjelesne temperature.

Dijete obući u laganu pamučnu odjeću te mu dati lijek antipiretik za snižavanje temperature u formi čepića ili sirupa. Moguće je primijeniti i mlake obloge.

Osip nije potrebno liječiti jer ne svrbi i spontano prođe već kroz nekoliko dana.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci