28.10.2020.

Organizacija je pola posla

Ivana Šušković podijelila je s nama par trikova kako učinkovito organizirati prostor i riješiti se viška dječjih stvari koje ne koristimo

„Organizacija je pola posla.“ Ovo je izraz od kojeg se većini, umornih mama, diže kosa na glavi. Ali, moramo biti iskrene i reći kako zaista u tome ima istine. Kako si olakšati početke s malom bebom, kako iskoristiti prostor što bolje, a da je prozračan, da ne uzrokuje nervozu od previše stvari? Ivana Šušković podijelila je s nama par trikova kako organizirati prematalicu i izbjeći bespotrebno zatrpavanje proizvodima za bebe, a samim time, kako olakšati prve dane s malom bebom.

Za one koje ne znaju, Ivana je supermama Luke i Dunje, hrvatska Marie Kondo, a za one kojima je potrebno više reći, Ivana pod imenom @idemo_redom pomaže u organizaciji doma i na taj način ujedno pomaže kako da raščistimo svoj životni prostor, a na taj način i sam svoj život.

Previše stvari

„Prije 2 godine, kad je Luka imao 5, a Dunja 1 godinu, shvatila sam da imamo previše stvari – igračaka, garderobe, aparata, ukrasa…i krenula sam raščišćavati. Tek sam tad shvatila koliko malo toga uistinu koristimo, a oko koliko toga se svakodnevno spotičemo. Kad se riješite tih viškova, jasnije vidite prioritete, a i ostaje vam više vremena za uživanje u stvarima koje volite. Tako je počela moja ljubav prema organizaciji i općenito, životu s manje stvari.“ , kaže Ivana.

Dječja sobica slaba je točka svake mame, upravo zbog toga često upadnemo u zamku kupovanja čitave siline proizvoda, igračaka, dodatnih gadgeta za bebe, što vrlo brzo nakon dolaska doma s novorođenčetom postane kaos i tada se nervozno zapitamo: kako da sebi olakšati početke majčinstva? Kako organizirati svoj prostor?

Kutak za bebu

„Naše potrošačko društvo kod ove problematike nimalo ne pomaže – poruka koja se šalje mamama je da moraš imati SVE. I to je ok, ali ipak je za početak dovoljno organizirati mali kutak u kojem ćete jednostavno moći presvući bebu i držati osnovne higijenske potrepštine.“

Za to je dovoljan samo jedan ladičar (a ne cijeli ormar!) i kadica u kojoj ćete moći okupati bebu. Prva dva mjeseca beba treba vas, puno spavanja i da je čista. Upravo zbog toga što su ladice praktično rješenje jer u njima najlakše možete organizirati različite vrste proizvoda i dječju odjeću tako da je sve na jednom mjestu i pri ruci, odličan odabir je ladičar.  U konačnici, kada beba malo poraste, može poslužiti kao dio namještaja. Svi dodaci, igračke, ljuljačke, podloge, su u prvim mjesecima višak koji stvaraju nepotreban nered u vašem domu koji bi morao biti toplo i mirno utočište za vas i vašu bebu.

Gdje zapravo najviše griješimo kada kupujemo stvari za bebu?

Sjećam se svog prvog djeteta i kako sam kupovala stvari kao da idem u jednogodišnju karantenu i neću trgovinu vidjeti mjesecima. Dakle, prvenstveno se kupuje previše stvari unaprijed – igračke, odjeća za nekoliko mjeseci unaprijed, a nismo sigurni kakvom brzinom će dijete napredovati pa se često dogodi da puno toga ostane netaknuto jer nisu dobre veličine ili ne odgovaraju godišnjem dobu. Nema razloga kupovati toliko unaprijed, pogotovo u današnje vrijeme kad nas od nove garderobe dijeli nekoliko klikova, a sve proizvode za svoju bebu možete kupiti u najbližoj trgovini.

Ne želite biti nervozni od previše stvari

„Druga stvar, općenito je problem u količinama, pa sam tako vidjela jedan podrum u kojem je 10 paketa pelena, preko 30 paketa vlažnih maramica, a ja sam i sama dobila više od 30 tetra pelena. Ne želite biti nervozni i zatrpani stvarima, želite imati dovoljno svega da ste opušteni, jer ćete tako najbolje pomoći i sebi i bebi u prvim tjednima prilagodbe.

Koji su proizvodi neophodni kada beba dođe u obitelj?

Već sam spomenula kadicu za kupanje bebe, pelene, škarice za nokte, toplomjer, Lupilu krema za guzu, blazinice, fiziološka otopina, vateni štapići i po potrebi higijena za pupak. Sve to stane u jednu manju ladicu. Dobro je imati i nekoliko tetra pelene i manjih gazica za brisanje. Sve je to dobro staviti u najgornju ladicu tako da se ne morate saginjati i okretati, jednostavnije i brže ćete biti gotovi, a beba zbog toga zadovoljnija.

Koliko je odjeće potrebno i koje komade odjeće za bebe treba nabaviti?

Za početak je sasvim dovoljno 6-7 komada bodića i isto toliko pidžamica za spavanje, nekoliko komada hlačica s nogavicama, 5-6 pari čarapica (duge/kratke, ovisno o godišnjem dobu), 2-3 pamučne kapice. Ako je toplo, lagana jaknica/vestica, a ako je hladno, ovom popisu dodajte i skafander. Zajedno s 2-3 dekice i 2 ručnika, ovo vam sve stane u drugu ladicu vašeg ladičara odnosno prematalice, odmah ispod ladice s higijenom. U to prvo vrijeme važno je da vam je sve pri ruci i da prilikom presvlačenja možete bebi odmah i promijeniti garderobu, a da ne hodate na drugi kraj sobe. Uvijek spajajte slično sa sličnim, rasporedite ladicu tako da su vam odvojeni bodići od hlačica odnosno pidžama. Kad znate gdje vam je što, staloženiji ste, a sve to utječe pozitivno i na vašu bebu. Uz odjeću koju beba trenutno nosi, dobro je imati i nekoliko komada bodića i hlačica slijedeće veličine. Ponekad se dogodi da beba “preko noći” preraste broj. To ne znači da morate kupiti nekoliko setova cijele garderobe, već tek nekoliko komada odjeće da se osjećate sigurno. Tu veću garderobu, zajedno s poklonima koje beba dobije (a najčešće je to isto veća garderoba), stavite u najdonju ladicu ili u sasvim odvojeni dio svog ormara.

Sve zalihe pelena i higijene držite odvojeno (pazite da ih nemate previše), ladičar na kojem je prematalica neka bude vaša mala oaza najnužnijeg za bebu.

Za kraj, ono što dodatno olakšava mamama početke je činjenica da većinu kvalitetnih i potrebnih proizvoda za bebu mogu kupiti na jednom mjestu, a Supermame biraju Lupilu dostupan u Lidlu.

Sonja Švajhler

Članak napisala:

Sonja Švajhler

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju, urednica po zanimanju, ljubiteljica pisanja, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, žena kojoj kronično fali vremena.

Ostali članci