24.04.2023.

Najljepša stara dalmatinska imena

Tradicionalna dalmatinska imena nikad nisu prestala biti u modi. Otkrijte koja su to najljepša stara dalmatinska imena za dječake i djevojčice.

najljepša stara dalmatinska imena

Zvučna, lijepa i nose snagu – takva su tradicionalna dalmatinska imena koja kao da nikad ne silaze s popisa najpopularnijih imena za dječake i djevojčice. “Retro” dalmatinska imena su dio tradicije i povijesti hrvatskih imena, ali su ujedno i moderna imena koja roditelji svake godine odabiru za svoje nasljednike. Saznajte sve o najljepšim tradicionalnim dalmatinskim imenima i pronađite najbolje za vaše malo čudo!

Stara dalmatinska imena

Iako su se trendovi u proteklim desetljećima mijenjali, tradicionalna dalmatinska imena nisu nestala već su se neka od njih proširila i izvan regije pa ih nose dječaci i djevojčice diljem Hrvatske.

Dalmatinska ženska imena

najljepša dalmatinska ženska imena

Među najljepšim starim dalmatinskim imenima za djevojčice se nalaze imena koja već godinama ne silaze s liste najpopularnijih modernih ženskih imena

 • Luce – Ime Luce najčešće odabiru roditelji koji žive na području Dubrovnika, Konavla i Splita, ali nije rijetkost ni u ostalim dijelovima Dalmacije. Izvedeno je od latinske riječi lux što znači svjetlost, a u prošlosti se ime Luce često dodjeljivalo djevojčicama koje su rođene u cik zore.
 • Cvita – Riječ je o ikavskom obliku imena Cvijeta koje je izvedeno od imenice “cvijet”. Prema onomastici, znanosti koja se bavi proučavanjem imena, osobe s imenom Cvita su šarmantne, dopadljive i imaju poseban osjećaj za umjetnost.
 • Tonka – Nije bez razloga splitska grupa Daleka obala odabrala opjevati Tonku sa stihovima “svi su gledali u nju i drhtali”. Naime, Tonka je varijanta imena Antonija koja prema nekim izvorima znači “prednja, prva”, a izvorno porijeklo dolazi od grčke riječi anteo što znači “spreman za borbu”. Tonka je jedan od najvećih hitova spomenute grupe, ali i hit tradicionalno dalmatinsko žensko ime jer najviše Tonki ima u Splitu, Šibeniku i Lokvičićima, općini nedaleko od Imotskog.
 • Mare – Ime Mare je isključivo hrvatsko ime izvedeno od riječi Marija koje dolazi od hebrejske riječi “mirjam”. Simbolizira duboku i čistu ljubav, a prevodi se i kao “ona koja je voljena”. Ime Mare je bilo najpopularnije u periodu od 1923. do 1928. kada je gotovo 30 posto djevojčica dobilo to ime. Sudeći prema posljednjim trendovima, Mare se vraća na “velika vrata”.
 • Kate – I Mare i Kate su, također, opjevane i zasluženo drže svoju poziciju najljepših starih dalmatinskih imena za djevojčice, Kate se nalazi među prvih 500 imena u Hrvatskoj, a radi se o skraćenici imena Katarina. Ime je izvedeno od grčke riječi hekateros što znači “svaki od oboje”, ali se spominje i porijeklo imena u grčkoj riječi katharos što znači “čistoća, čistoća emocije”.
 • Marta – Žene koje nose ime Marta su mudre, tolerantne, ambiciozne i atraktivne te imaju odličan smisao za humor. Ime Marta ima hebrejsko podrijetlo, a znači “gospođa” ili “gospodarica”. Marte imendan slave 19. travnja i riječ je o jednom od najpopularnijih imena za djevojčice posljednjih godina.
 • Rita – Postoji više značenja imena Rita, a među njima su “uzvišena” i “ona koju Bog ljubi”. Na španjolskom govornom području ime Rita tumače kao cvijet tratinčicu. Sva tumačenja ukazuju na to da su Rite prekrasne, snažne i karakterne, a u odnosu na ukupan broj stanovnika ime je najviše zastupljeno u Milni na otoku Braču.
 • Maris – Ime je latinskog porijekla i znači “živjeti na moru” ili “dolazi iz mora” zbog čega ni ne čudi da je jedno od najpopularnijih dalmatinskih imena koje nose djevojčice i dječaci. Za sve koji želite ime inspirirano morem i ljetom – problem riješen.
 • Kaja – Ime Kaja ima isto porijeklo kao ime Kata i u posljednjih nekoliko godina je među prvih deset najpopularnijih imena za djevojčice. Onomastika ističe da su Kaje karakterne, jake, ambiciozne i angažirane te da jako vole lagodan život.
 • Roza – Ime Roza je hrvatsko žensko ime koje je nastalo od latinske riječi rosa što znači “ruža”. Rasprostranjeno je u cijeloj zemlji, a najviše Roza živi u Osijeku, Splitu i Viljevu. Drugi oblik ovog imena je Rozina.
 • Gita – Ime Gita ulazi u kategoriju jakih, kratkih i neobičnih imena. Radi se o skraćenici imena Margarita koje na grčkom znači “biser”. Na španjolskom jeziku je to naziv cvijeća koje prevodimo kao margarite, tratinčice i ivančice. Drugo tumačenje je porijeklo u imenu Brigita prema irskoj riječi brighid što znači uzvišeno pa se ime Gita veže uz jačinu, silu i onu koja je snažna.
 • Anđa – Split i Hrvace su ponosne na svoje Anđe čije se porijeklo imena krije u u grčkoj riječi angelus što znači “anđeo, glasnik, vjesnik”. Prema onomastici Anđe su tihe i strpljive, ali s druge strane snažne i odlučne te ih je ponekad lako naljutiti.
 • Anka – Ime Anka je varijacija imena Ana što znači “milost, ljupkost, zahvalnost”. Potječe iz starohebrejskog Hannah koje se kasnije na latinskom izgovaralo Anna. Anka je popularno hrvatsko ime, a najviše je zastupljeno bilo od 1986. do 1996. godine. i nalazi se među prvih sto imena u Hrvatskoj.
 • Zora – Ime Zora je na latinskom aurora što znači prva jutarnja svjetlost ili svitanje. Dolazi od praslavenske riječi zorja koja je ujedno ime starohrvatske božice praskozorja i povečerja zbog čega se nalazi među najljepšim hrvatskim tradicionalnim imenima.
 • Paloma – Još jedno ime koje asoscira na more, ljeto i sunce je ime Paloma. Dolazi od latinske riječi palumba što znači golub pa se ime često prevodi kao “golubica”. Prema drugim tumačenjima značenje imena Paloma je aktivna, kreativna, vesela i pažljiva.
 • Perina – Jedno do najpopularnijih starih dalmatinskih imena je Perina koje je izvedenica muškog imena Petar. Ime Perina se najčešće pojavljuje u Splitu, Šibeniku i na Komiži. Značenje imena dolazi od grčke riječi kefa što znači “stijena”.
 • Manda – “Asti Mande” je poznata dalmatinska poštapalica koja se koristi za čuđenje i reakciju na nešto pozitivno. Ime Manda je kraća varijanta imena Magdalena koja označava osobu “čvrstu kao kulu”. Mande žive diljem Hrvatske, a osim na jugu zemlje Mande su najpopularnije u Slavonskom Brodu i Županji.

Dalmatinska muška imena

najljepša dalmatinska muška imena

I muška dalmatinska imena su često odabir roditelja koji za svoje dijete žele odabrati lijepo i moderno muško ime.  

 • Duje – U čast sv. Duje Splićani i Solinjani često odabiru ovo ime za svoje muške potomke zbog čega ime Duje nose gotovo pa isključivo Dalmatinci. Izvedeno je od latinske riječi dominus što znači “gospodar, gospodin”, a druge varijante imena Duje su Dujo ili Dujam.
 • Roko – I sveti Roko je zaštitnik jednog grada u dalmatinskom zaleđu, Drniša, a ime Roko označava osobu koja je jaka, moćna i snažna je rime dolazi od starogermanske riječi hroc što znači “jak”. Ime Roko je rasprostranjeno diljem Hrvatske, a najpopularnije je bilo 2009. godine.
 • Lovre – Pobjednici nose ime Lovre. Naime, ime je na nastalo od grčke riječi lauros koje se prevodi kao “biljka lovor”, a simbolizira pobjedu. Ime se najčešće pojavljuje u Splitu, Zadru i Tkonu na otoku Pašmanu, a druga varijanta imena, Lovro, je popularno ime diljem zemlje.
 • Toma – Tradicionalno ime Toma ponovno postaje sve češći odabir roditelja i polako zauzima svoje mjesto na ljestvici najpopularnijih muških imena. Toma je ime kršćanskog i aremejskog porijekla, a dolazi od grčke riječi teomo što znači “blizanac”. Toma je, prema Bibliji, bio jedan od dvanaestorice isusovih apostola koji nije vjerovao drugim apostolima da je Isus uskrsnuo sve dok se u to nije osobno uvjerio zbog čega i postoji izraz “nevjerni Toma”.
 • Bepo – Prema nekim tumačenjima skriveno značenje imena Bepo je bučan, entuzijastičan, predivan i očaravajuć. Bepo je izvedenica imena Josip ili Đuzepe, a složeno je od dvije hebrejske riječi, jo što u skraćenom obliku znači Bog i glagolskog oblika jasaf  što se tumači kao “Bog neka doda ili umnoži”.
 • Jakov – Za ime Jakov se često kaže da je “otac” brojnih muških imena diljem svijeta poput James, Jacob ili Diego jer u svim varijantama ima isto značenje. Ime je biblijsko ime hebrejskog porijekla koje se tumači kao “bog štiti”, a najpopularnije je bilo 2012. godine. Danas najviše Jakova živi u Zagrebu, Splitu i Zadru.
 • Jerko – Ime Jerko ima porijeklo u starogrčkom imenu hieronymos što znači “čovjek sa svetim imenom”. Iako je riječ o starom imenu u posljednje vrijeme je ponovno pri vrhu odabira roditelja koji žele lijepo, kratko, tradicionalno i moćno muško ime za svoje dijete.
 • Maro – Ime Maro je odavno ime koje se najčešće pojavljuje u Dubrovniku i njegovoj okolici. Riječ je o skraćenoj verziji imena Maroje čije je porijeklo u egipatskoj riječi mryima što znači “voljen”. Ime je proslavio naš poznati književnik Marin Držić u svojoj poznatoj komediji “Dundo Maroje”.
 • Donat – Najviše Donata živi, naravno, u Zadru u kojem je crkva sv. Donata simbol grada. Ime Donat je latinskog porijekla u riječi dono koja se prevodi kao “darovati, žrtvovati”. Za osobe s imenom Donat se veže hrabrost, uspjeh i spremnost na akciju.
 • Šimun – Ime Šimun je biblijsko ime hebrejskog porijekla koje znači “slušati”. Na vrhu ljestvice hit imena je bilo 2013. godine, ali je i dalje popularno dalmatinsko ime, posebice u Splitu, Sinju i Zadvarju.
 • Niko – Ime je izvedeno od muškog imena Nikola koje je grčkog porijekla, a sastoji se od dvije riječi, nike odnosno “pobjeda” i laos što znači “narod pobjeđuje”. Prema numerologiji, osobe s tim imenom cijene pravdu i istinu te temelje svoj život na redu, radu i discipline,
 • Luka – Još jedno biblijsko ime koje nikada ne silazi s liste najpopularnijih imena za dječake je, zasigurno, ime Luka. Izvedeno je od latinske riječi lucius što znači “svjetlost” i sve češće se zadnjih godina pojavljuje u varijanti Lucas.
 • Špiro – Jedno retro dalmatinsko ime koje se javlja krajem dvadesetih godina na području Splita i Šibenika je ime Špiro. Značenje imena Špiro je “onaj koji nečemu teži”, a ime je proslavio popularni lutak Špiro Špula kojeg je glumio poznati glumac Špiro Guberina.
 • Ivo – Ime Ivo je jedno od najpopularnijih starih dalmatinskih imena na našem podneblju. Dolazi od grčkog imena hebrejskog porijekla, Johanan, koje se prevodi kao “milostivi Bog”. Najviše osoba s imenom Ivo živi na području Splita i Dubrovnika.
 • Grgo – Značenje imena Grgo je “onaj koji je budan, oprezan”. Ime Grgo najčešće nose Splićani i Zadrani, a druge varijante imena Grgo koje postaju sve popularnije su Grga i Grgur.
 • Vito – S top liste muških imena već godinama ne silazi ime Vito jer je kratko, zvučno i ima predivno značenje – život. Ime Vito, naravno, vole dalmatinci, a nakon njih Riječani i Zagrepčani.
 • Gabrijel – Ime Gabrijel ili Gabriel je izvorno nastalo iz starohebrejske riječi gabriel koja znači “Bog je moja moć, Bog mi je pomoć”. Tumači se da su osobe s imenom Gabrijel duhovno snažne, poštene i kreativne. Ime je najpopularnije bilo u periodu od 2008. do 2013. godine.

Stara dalmatinska imena će, sigurni smo, uvijek biti na listi najljepših imena za djevojčice i dječake. Ipak, ako ste i dalje neodlučni i još uvijek niste pronašli “ono pravo” ime, razmislite o drugim tradicionalnim hrvatskim imenima ili iskušajte sreću sa popularnim stranim imenima za djecu.