03.10.2023.

Biblijska imena za djevojčice i dječake

Očekujete bebu i razmišljate da joj date biblijsko ime? Proučite popis najljepših muških i ženskih biblijskih imena koje možete dati svome novorođenčetu!

Biblijska imena ženska i muška

Traganje za najljepšim imenom za mališana koji je na putu jedan je od najslađih, ali ponekad i najizazovnijih roditeljskih zadataka. Nije lako donijeti odluku o imenu koje će najbolje odgovarati vašem djetetu, otkriti krije li se ono pravo u tradicionalnim imenima za djecu ili možda ipak u najpopularnijim stranim imenima. S druge strane, neki parovi se o imenu dogovore čak i prije trudnoće jer su, primjerice, sigurni da žele budućem djetetu dati ime koje je već godinama u obitelji ili jedno od prekrasnih starih dalmatinskih imena. U slučaju da niste među njima i vaša potraga još uvijek traje, potražite inspiraciju u najljepšim biblijskim imenima za djevojčice i dječake!

Biblijska imena

Svako ime u Bibliji ima duboko značenje i simboliku, a biblijska imena koje poznajemo su u hrvatski jezik ušla iz hebrejskih izvora te grčkih i latinskih prijevoda, odnosno hrvatskih prijevoda Biblije.

Biblijska ženska imena

Iako ih je manje u odnosu na muška imena, ženska biblijska imena su predivna i često se pojavljuju na našim prostorima.

#1 Sara “kneginja, vladarica”

Sara je već godinama jedno od najpopularnijih imena u Hrvatskoj, što nimalo ne čudi jer je kratko, zvučno i simbolično, a dolazi od riječi “sarai” što znači “žena visokog ranga, kneginja, vladarica”. Sara je bila Abrahamova supruga i Izakova majka te “pramajka” Izraela, a izvorno se zvala Saraja. Osobe s imenom Sara imendan slave 9. listopada.

#2 Eva “život, oživljena”

Ime Eva je jedno od nastarijih imena u povijesti čovječanstva, dolazi od riječi “chawah” što znači “disati, život, oživljena”. Eva je bila prva žena na Zemlji, a Bog ju je stvorio od Adamova rebra kako bi mu bila pomoćnica u životu. Njezina odluka da pojede zabranjeni plod sa stabla spoznaje dobra i zla dovela je do prokletstva koje je zadesilo čovječanstvo, ali je time Eva postala majkom cijele ljudske rase jer je taj čin bio novi početak. Osobe s imenom Eva imendan slave 24. prosinca.

#3 Lea “lavica”

Iako uz simboliku “lavice” ime Lea nosi značenje “ona koja se uzalud trudi”, mnogi vole ovo ime upravo zbog biblijske priče koja stoji iza njega. Naime, Lea je bila Jakovljeva prva žena koju je on zamijenio njenom sestrom Rahelom jer je bila mlađa i ljepša. No Rahela dugo nije mogla imati djecu dok je Lea bila blagoslovljena s puno sinova, zbog čega ime Lea simbolizira plodan brak i borbenost. Osobe s imenom Lea imendan slave 22. ožujka i 12. svibnja.

#4 Marta “vladarica, gospodarica”

Ime Marta je početkom 20. stoljeća bilo jedno od najčešćih imena, a nakon pauze ponovno zauzima svoje mjesto na ljestvici najpopularnijih imena. Zbog svog porijekla koje u prijevodu znači “vladarica, gospodarica” simbolizira dominantnu osobu, onu koja vlada u svom okruženju. U Bibliji je Marta iz Betanije bila sestra Marije Magdalene i apostola Lazara koji je uskrsnuo, čemu je ona svjedočila. Osobe s imenom Marta imendan slave 19. travnja i 29. srpnja.

#5 Estera “zvijezda”

Estera je posebno, neuobičajeno ime koje nosi značenje “zvijezda, tajna, skrivena”. Posebna je i priča o Esteri, prekrasnoj židovskoj djevojci koja je unatoč tome što je bila siroče postala kraljica Perzije i Medije. Uz ime Estera veže se elegancija, temeljitost, emotivnost i autentičnost. Osobe s imenom Estera imendan slave 1. srpnja.

#6 Noemi “moja ljepota”

Riječ je o još jednom neobičnom imenu koje postaje sve popularnije, a u prijevodu znači “moja ljepota, moja krasota”. Ime Noemi se prvi put spominje u starozavjetnoj Knjizi o Ruti,  prema kojoj je ona bila Obedova majka, Rutina svekrva i velika Božja službenica. Osobe s imenom Noemi imendan slave na blagdan Svih svetih, budući da u katoličkom kalendaru nema svete Noemi.

#7 Magdalena “ona iz grada Magdale”

Magdalena je jedno od omiljenih imena među kršćanima i u prijevodu znači “iz grada Magdale”, a na hebrejskom “magdala” znači “toranj”. Magdalena je druga najpoznatija žena u Novom zavjetu, bila je vjerna Isusova sljedbenica iz koje je istjerao sedam demona, a prva je svjedočila njegovom uskrsnuću. Osobe s imenom Magdalena imendan slave 25. svibnja i 22. srpnja.

#8 Tamara “palma”

Zbog svog značenja “palma” ime Tamara je oduvijek bilo simbol mira i vječnog života. Spominje se kao žena koja je na prevaru spavala s Judom zbog čega je proglašena grešnicom, ali joj je na sudu sve oprošteno pa mu je rodila blizance. Tamara se pamti kao pravedna žena, a njezinog sina Pereza smatraju pretkom kralja Davida. Osobe s imenom Tamara imendan slave 1. rujna. 

#9 Elizabeta “Bog je savršenost”

Elizabeta je ime koje je popularno u cijelom svijetu, a dolazi od riječi “elišeba” gdje “eli” znači “Bog”, a “šeba” znači “sedam”. Budući da je sedam sveta brojka u koju su se u povijesti zaklinjali, ime se prevodi kao “Bog je sreća, Bog je savršenost”. Elizabeta je bila udata za svećenika Zahariju, nije imala djece sve dok anđeo Gabriel nije obznanio Zahariji da će dobiti sina kojem će dati ime Ivan. Osobe s imenom Elizabeta imendan slave 4. srpnja, 17. i 19. studenog.

#10 Ana “milost”

Ana je latinski oblik hebrejskog imena Hanna, što u prijevodu znači “milost”. Ana je ime bake Isusa Krista, ali u Bibliji se spominju još dvije značajne žene s tim imenom. Jedna je bila majka proroka Samuela, a druga je mudra proročica koja je prepoznala Isusa kao otkupitelja. Osobe s imenom Ana imendan slave 26. srpnja.

Biblijska muška imena

Za roditelje koji kroz ime žele unijeti vjeru u djetetov život idealna su najljepša muška biblijska imena koja imaju duboko značenje.

#1 Noa “utjeha, oslonac”

Trend kratikih i biblijskih imena postavio je ime Noa na vrh liste najpopularnijih imena za dječake, ne samo na našim prostorima nego u ostatku Europe i u Americi. Prevedeno s hebrejskog, ime simbolizira utjehu. Napoznatija biblijska priča o Noi je priča o potopu u kojoj je Noa spasio obitelj i sve životinje, što se tumači kao njegovo spašavanje čovječanstva od izumiranja. Osobe s imenom Noa imendan slave 10. studenog.

#2 David “voljen, ljubljen”

Ime David je popularno u cijelom svijetu, a u prijevodu s hebrejskog znači “voljen, ljubljen”. David je bio drugi najveći kralj Izraela i prorok, a nakon obraćenja je doživio velika mesijanska obećanja i napisao brojne psalme. Osobe s imenom David imendan slave 29. prosinca.

#3 Gabriel “Bog je moja snaga”

Ime Gabriel je izvedeno iz hebrejskog imena “Gabrijel” što znači “Bog je moja snaga”. U Bibliji je Gabriel glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. Prema Novom zavjetu, Gabriel nagovijesti Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi sina Isusa. Osobe s imenom Gabriel imendan slave 29. rujna.

#4 Toma “blizanac”

Korijeni imena Toma dolaze od armenske riječi “teomo” što znači “blizanac”, a Grci su mu u obliku riječi “tomas” dodali značenje “čudotvorac”. Toma je bio jedan od dvanaestorice Isusovih apostola i sumnjao je u njegovo uskrsnuće, odakle je i nastao izraz “nevjerni Toma”. Ipak, jedna od najljepših biblijskih priča o Tomi je njegov susret s uskrslim Isusom prilikom kojeg Toma uzvikne “Gospodin moj i Bog moj”. Osobe s imenom Toma imendan slave 3. srpnja i 29. prosinca.

#5 Mihael “sličan Bogu”

Ime je izvedeno iz hebrejskog izraza “mi ka el” što se prevodi kao “onaj poput Boga, sličan Bogu”.  Prema Bibliji je Mihael onaj koji je na početku Božjeg stvaranja bio vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer. Osobe s imenom Mihael imendan slave 29. rujna.

#6 Šimun “onaj koji sluša”

Šimun je jedno od najčešćih muških imena u Bibliji i tumači se kao “onaj koji sluša”. Najpoznatiji biblijski Šimun je apostol, čovjek koji je snažno vjerovao, a Isus mu je dao ime Petar, što prevedeno na hrvatski znači “stijena”. Osobe s imenom Šimun imendan slave 8. i 28. listopada.

#7 Emanuel “Bog s nama”

Ovo biblijsko ime je izvedeno iz hebrejske riječi “immanuel” što znači “Bog je s nama”. Emanuel u Bibliji ima posebnu dimenziju, gdje treba izdvojiti evanđelje Mateja, koji je govoreći o Isusovo rođenju rekao da će Djevica roditi sina i dati mu ime Emanuel, što znači da je Isus Krist ostvareni Emanuel. Osobe s imenom Emanuel imendan slave 26. ožujka.

#8 Natanael “dar od Boga”

Natanael je rijetko ime u Hrvatskoj, ali značenje imena može i vama biti razlog da ga odlučite dati svome dječaku. I hebrejsko porijeklo imena i grčka varijanta se prevode kao “dar od Boga, božji dar” zbog čega ime Natanael simbolizira blagoslov. Natanel je u Bibliji bio jedan od Isusovih apostola koji su ga pratili tijekom hodočašća svijetom. Osobe s imenom Natanael imendan slave 24. kolovoza.

#9 Jakov “Bog štiti”

U prijevodu s izvornog hebrejskog ime Jakov znači “Bog štiti”, ali latinska izvedenica koja potječe od riječi “akev” imenu dodaje još jedno značenje, a to je “peta”. Naime, Jakov je rođen kao mlađi brat blizanac Izaka i Rebeke, a pošto je izašao drugi, uhvatio je svog brata za petu. Iako je tada u židovskim obiteljima sve pripadalo starijem bratu, Jakov je svojom borbenošću uspio od brata Ezava preuzeti pravo prvorodstva. S vremenom je promijenio ime u Izrael i na taj način postao praotac svih Židova. Osobe s imenom Jakov imendan slave 25. srpnja i 28. studenog.

#10 Adam “crvena zemlja, čovjek”

Ime Adam je, baš kao i ime Eva, prvo koje se pojavljuje u Bibliji jer su to imena prvih ljudi, zbog čega Adam simbolizira čovjeka. Adam je zajedno s Evom pokleknuo pred iskušenjem i ubrao plod koji im je bio zabranjen, što se tumači kao ljudsko ponašanje, odnosno da se u Adamu i Evi čovjek susreće sa samim sobom. Osobe s imenom Adam imendan slave 24. prosinca.

Neka od ovih posebnih biblijskih imena se nalaze i na popisu najljepših modernih imena za djevojčice i imena za dječake koji također vrijedi proučiti. Uživajte u traganju za onim pravim imenom za vaše malo zlato ili pričekajte do onog trenutka kada ćete ga prvi put primiti u naručje. Tada ćete sigurno znati koje ime je najljepše ime!