20.02.2023.

Recepti za kolač od naranče i trešnje: Koji je zdraviji?

Nutricionist s vama dijeli recepte za kolač od naranče i kolač od trešanja te ocjenjuje koji je nutritivno zdraviji.

kolač od naranče i trešnje

Naranče su uvijek popularno voće koje ljudi najviše konzumiraju zimi za jačanje imuniteta zbog prirodnog sadržaja vitamina C. No, naranča uz vitamin C također obiluje i širokom paletom:

  • flavonoida
  • topivih vlakana pektina
  • folata
  • kalija
  • beta karotena.

Na 100 g naranče sadrže:

  • 47 kcal
  • 12 g ugljikohidrata
  • 1 g bjelančevina
  • 0,1 g masti
  • 2,5 g prehrambenih vlakana
  • 53 mg vitamina C
  • 30 mcg folata
  • 225 IU vitamina A
  • 181 mg kalija.

Trešnje su pak s druge strane definitivno ranoljetni voćni favorit. Osim što nas privlače svojom bojom, teksturom i okusom trebali bismo ih konzumirati i zbog drugih hranjivih tvari koje sadrže. 

Trešnje svojim hranjivim sadržajem podržavaju zdrav mikrobiom, a korisne su kao i višnje kod primjerice stanja tj., dijagnoze gihta.

Trešnje su bogate:

Trešnje na 100 g sadrže:

  • 63 kcal
  • 16 g ugljikohidrata
  • 1 g bjelančevina
  • 0,2 g masti
  • 2 g prehrambenih vlakana
  • 222 mg kalija
  • 7 mg vitamina C
  • 64 IU vitamina A.

Donosimo vam ukusne i zdrave recepte za pripremu kolača od naranče bez brašna te finog kolača od trešanja. 

Recept za kolač od naranče

kolač od naranče recept

Za ovaj sočan recept za kolač od naranče bit će vam potrebno:

  • 1 veća ekološki uzgojena naranča
  • 100 g muscovado nerafiranog smeđeg šećera
  • 275 g bademovog brašna
  • 4 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica kokosovog ulja.

Marmeladu od naranče pripremit ćete iz:

  • 1 veće ekološki uzgojene naranče
  • 1 žlice meda
  • 1 žlice chia sjemenki.

Postupak:

U lonac stavite vodu te je zagrijte do vrenja. U tako vrelu vodu stavite naranču te kuhajte na srednjoj vatri približno 1 h ili dok ne primijetite da je naranča dovoljno omekšala. Naranču ohladite, prerežite je na pola te stavite u blender zajedno sa šećerom – blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 

Pećnicu zagrijte na 160°C. U međuvremenu u posudu stavite jaje, bademovo brašno, prašak za pecivo te pire od naranče – sve zajedno dobro izmiješajte. 

Okrugli kalup za pečenje (Ø 20 cm) namastite s malo kokosovog ulja te ulijte pripremljenu smjesu te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 50 minuta (pomoću čačkalice provjerite da li je biskvit pečen). 

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi te u međuvremenu pripremite marmeladu od naranče.

Naranču ogulite te ju uz pomoć blendera pretvorite u pire. U lonac za kuhanje stavite pire od  naranče, 1 žlicu meda i 1 žlicu chia sjemenki te kuhajte dok ne dobijete gustu teksturu.

Kada se biskvit ohladi, premažite ga sa marmeladom te ga poslužite.

Hranjive vrijednosti za 130 g kolača od naranče:

  • Energetska vrijednost: 303 kcal
  • Ugljikohidrati: 18 g
  • Od čega šećeri: 17 g
  • Bjelančevine: 10 g
  • Masti: 20 g
  • Prehrambena vlakna: 5 g
  • Sol: 0,3 g

Recept za kolač od trešanja

kolač od trešnje recept

Sastojci potrebni za izradu biskvita kolača od trešanja i čokolade su:

  • 220 g pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 95 g gorkog nezaslađenog kakaa
  • pola žličice soli
  • 130 g otkoštenih trešanja
  • 60 ml vode
  • 2 jaja
  • 220 g meda
  • 110 g kokosovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije.

Za premaz:

  • 2 žlice meda
  • 30 g tamne čokolade sa min. 70 % kakaa
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 240 g otkoštenih trešanja. 

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 170°C te u međuvremenu u jednoj posudi prosijte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol te pomiješajte. U blender stavite trešnje i vodu te miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U drugu posudu stavite jaja i med te ih dobro izmiješajte. Dodajte im rastopljeno kokosovo ulje, ekstrakt od vanilije i pire od trešanja. U tu smjesu dodajte suhe sastojke te sve zajedno dobro izmiješajte te izlijte u okrugli kalup (Ø 22 cm)  koji ste prethodno namastili s malo kokosovog ulja. 

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 40 minuta (uz pomoć čačkalice provjerite je li biskvit pečen). 

Biskvit ohladite te u međuvremenu pripremite premaz za kolač. Na pari otopite kokosovo ulje, tamnu čokoladu i med. Ohlađeni biskvit prelijte smjesom te po vrhu posipajte trešnje. Prije konzumacije ohladite u hladnjaku barem 4h. 

Hranjive vrijednosti za 130 g sočnog kolača od trešanja:

  • Energetska vrijednost: 363 kcal
  • Ugljikohidrati: 42 g
  • Od čega šećeri: 27 g
  • Bjelančevine: 7 g
  • Masti: 18 g
  • Prehrambena vlakna: 4 g
  • Sol: 0,3 g.

Koji je kolač zdraviji — kolač od naranče ili kolač od trešnje?

Svakako bismo željeli istaknuti da su obje torte nutritivno bogate. No, uz pomoć nutritivnih podataka koje smo naveli iznad za kolač od naranče i kolač od trešanja možemo zaključiti da je torta od naranče bogatija bjelančevinama, prehrambenim vlaknima i mastima nego li torta od višanja koja pak je bogatija u kalorijama i ugljikohidratima

Stoga možemo reći da je kolač od naranče nutritivno bogatiji, ali to ne ovisi o korištenom voću već o ostalim sastojcima stoga vi možete umjesto naranče staviti trešnje ili neko drugo voće. 

Odlučite li se za pripremu ovih torta, sigurno nećete pogriješiti, no naravno, budite umjereni u njihovoj konzumaciji. Ako želite, možete promijeniti sastojke koji će vama više odgovarati, ali će se s promjenom sastojaka promijeniti i njihov hranjivi te energetski profil. 

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci