27.04.2020.

Strije - Sve o nastanku, sprječavanju i tretmanima za uklanjanje

Strije. Problem s kojim se velik dio žena susreće i neuspješno ga pokušava ukloniti. Kako one nastaju i može li ih se uopće spriječiti saznajte u članku.

Strije (striae distensae) su česte promjene kože koje se prezentiraju kao linearne, atrofične (uvučene) linije. Obično su ljubičaste ili crvene boje u ranoj fazi nastanka, odnosno svijetle i atrofične u kasnijoj fazi. Veličina i širina strija znatno variraju — mogu biti široke od nekoliko milimetara do jednog centimetra, a duge do 20-ak centimetara. Nastanak strija povezuje se s naglim rastezanjem kože i utjecajem hormona. Najčešće se pojavljuju u trudnoći, u pubertetu, kod naglih promjena tjelesne težine ili kao posljedica primjene određenih lijekova. 

Kako nastaju strije?

Strije nastaju zbog prebrzog rastezanja kože, što vezivno tkivo srednjeg sloja kože ne može pratiti, te dolazi do oštećenja kože.

 • Strije u trudnoći ima više od 80% trudnica, tako da se strije u trudnoći smatraju fiziološkim promjenama kože u trudnoći. U medicinskoj literaturi se nazivaju striae gravidarum ili trudničke strije, a nastaju zbog povećane hormonske aktivnosti i naglog rastezanja kože. Obično se pojavljuju u šestom i sedmom mjesecu trudnoće, najčešće postranično na trbuhu, prsima, bedrima, leđima lumbalno te na stražnjici i nadlakticama. 
 • Strije u pubertetu mogu se javiti u djevojčica i dječaka. Obično nastaju nakon 15. godine života, iako se mogu vidjeti i ranije. Na nastanak strija utječu nagli rast, promjene tjelesne težine i hormoni.
 • Strije nastaju i pri naglom povećanju tjelesne težine, a se mogu javiti i kod naglog povećanja mase mišića, što se može vidjeti kod bodybuildera. Također, strije mogu nastati kod naglog gubitka tjelesne težine.
 • Strije mogu uzrokovati neki drugi zdravstveni razlozi. Liječenje visokim dozama sistemskih kortikosteroida, kao i nekontrolirana primjena lokalne kortikosteroidne terapije, mogu kao neželjenu reakciju imati pojavu strija. Cushingov sindrom, pri kojem tijelo proizvodi više kortikosteroida, dovodi do bržeg povećanja tjelesne težine i slabije kvalitete vezivnog tkiva. Marfanov sindrom, koji je vezan uz promijenjenu kvalitetu vezivnog tkiva, također može biti vezan uz nastanak strija.

Gdje se pojavljuju strije?

 • Strije se najčešće pojavljuju na mjestima koja su najviše izložena rastezanju kože, kao što je koža trbuha, bedara, stražnjice, nadlaktica, bokova i donjeg dijela leđa
 • U trudnoći se najčešće pojavljuju postranično na trbuhu i na grudima
 • U mladića u pubertetu, gdje strije nastaju kao posljedica naglog rasta, strije se najviše vide na leđima

Može li se spriječiti nastanak strija?

Nastanak strija ne može se u potpunosti spriječiti.

U sprječavanju nastanka strija savjetuje se:

 • Održavanje optimalne, odnosno izbjegavanje nagle promjene tjelesne težine.
 • Uravnotežena prehrana (posebice u trudnoći), konzumacija dovoljne količine vode i redovita tjelesna aktivnost.
 • Redovita primjena masti i krema koje će povećati vlažnost i elastičnost kože u razdobljima kada se očekuje povećana tjelesna težina (trudnoća).

Igra li genetika ulogu?

Genetika ima veliku ulogu u nastanku strija. Iako su mehanizmi nasljeđivanja nejasni, pretpostavlja se da se radi o nasljeđivanju vezanom uz tip i elastičnost kože, odnosno do koje se mjere koža može rastegnuti, a da ne dođe do oštećenja kolagenih vlakana u srednjem sloju kože.

Tretmani za strije

Postoji malo znanstvenih dokaza o uspješnoj terapiji strija. Razvoj strija od aktivne faze (u kojoj su strije ljubičasto-crvene) do kronične faze (u kojoj ostaju svijetle, ali trajne) proces je koji će se dogoditi i bez terapije te može trajati godinama.

Liječenje se savjetuje započeti što ranije, idealno još dok se strije nisu stvorile. Savjetuje se redovita primjena neutralnih masti i krema koje imaju učinak na povećanje elastičnosti i vlaženje kože. Ukoliko su se strije formirale, potrebno je početi liječenje što ranije, dok su još u aktivnoj fazi (crvene strije). Ako se započne u kasnijoj fazi (bijele strije), mala je mogućnost terapijskog uspjeha. Sreća je što su u kasnijoj fazi strije obično i manje vidljive.

Kreme za strije

Na tržištu se nalaze različite kreme protiv strija. Iako imaju aktivne komponente, upitno je njihovo djelovanje. Učinkovitost im je usmjerena na povećanje vlažnosti i elastičnosti kože. Posebno je važna pravilna njega suhe kože, kao i njega prilagođena specifičnom tipu kože.

Ulja za strije 

Različita biljna ulja i njihove kombinacije, poput ulja slatkog badema, argana, boražine i makadamije, preporučuju se za prevenciju i liječenje strija. Često se koriste kokosovo ulje i kantarionovo ulje, a uloga im je povećanje vlažnosti i elastičnosti kože. Budite oprezni kod korištenja ovih ulja za vrijeme sunčanih dana jer su moguće fotosenzitivne reakcije.

Prirodni lijekovi

Brojne su prirodne metode liječenja strija, poput apliciranja maslinovog i bademovog ulja ili pak limuna, krumpira i slično. Na internetu se mogu pronaći različite kombinacije i metode primjene, ali potrebno je naglasiti da niti jedna od tih metoda nema potvrđenu znanstvenu djelotvornost. Također, mnogi od ovih preparata mogu djelovati iritativno — zato, oprezno kod njihove primjene, kako ne bi došlo do kontaktnog dermatitisa.

Medicinski tretmani

Od medicinskih tretmana u liječenju strija spominju se mikrodermoabrazije, kemijski pilinzi ili mezoterapija. Mikrodermoabrazija je postupak uklanjanja površinskog sloja kože, odnosno ljuštenja odumrlih stanica, što potiče stvaranje novih stanica i kolagena. Uspjeh terapije je individualan. Pacijentima se uvijek naglašava da strije ne mogu u potpunosti nestati, ali da vesele i mali uspjesi u terapiji. Neki oblici laser terapija također se koriste u liječenju strija.

Zapamtite 4 najvažnije činjenice o strijama!

 • Strije se javljaju kod genetski predisponiranih osoba zbog naglog rastezanja kože i utjecaja hormona. 
 • Strije se u početku klinički prezentiraju kao ljubičasto-crvene uvučene linije, a kasnije kao svijetla „puknuća“ kože.
 • Strije se najčešće pojavljuju u trudnoći, pubertetu, kod naglih promjena tjelesne težine ili kao posljedica primjene određenih lijekova.  
 • Terapijske mogućnosti su brojne (kreme i ulja protiv strija, medicinski tretmani i slično). Uspjeh terapije je individualan.

 

 

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci