22.11.2019.

Pušenje i alkohol u trudnoći - Štetnost i posljedice

Mislite li da jedna čaša vina nema posljedice za vaš fetus? Da jedan dim cigarete ne može naštetiti djetetu, čak i ako ste pasivni pušač? Saznajte odgovore na sva vaša pitanja te sve o štetnosti i posljedicama pušenja i alkohola u trudnoći!

Pušenje u trudnoći i štetnost (posljedice)

Pušenje je nezdrava i štetna navika za svakoga, a posebno za buduće majke. Pušenje ne šteti samo trudnici, već i nerođenoj bebi, jer sastojci cigarete kao što su nikotin i ugljični monoksid mogu naštetiti razvoju ploda i djeteta.

Pušenje tijekom trudnoće može uzrokovati različite probleme:

 • učestaliji prijevremeni porod
 • povećani rizik od ozbiljnih razvojnih defekata djeteta poput: rascjepa nepca, rascjepa usne, manje porođajne težine djeteta i razvojne anomalije srca djeteta
 • oštećenje razvoja mozga prije rođenja i u ranom djetinjstvu
 • u ranoj trudnoći povišenje rizika za pobačaj, izvanmaterničnu trudnoću, nisko sijelo posteljice i formiranje posteljice na izlazu iz maternice što dovodi do jačeg krvarenja tijekom trudnoće
 • u kasnijoj trudnoći češće povišeni tlak, kolestaze, probleme sa zgrušavanjem krvi i prijevremeno odljuštenje (abrupciju) posteljice
 • kod trudnica koje od prije imaju respiratorne kronične bolesti, npr. astmu, dolazi do pogoršanja stanja

Pušenje u ranoj trudnoći te tijekom i nakon trudnoće štetno je za oboje — i majku i dijete. Prestanak pušenja poželjan je u bilo kojem trenutku trudnoće, a što ranije to učinite veće su šanse da ćete izbjeći navedene probleme. Prekidanjem pušenja dajete vašoj bebi šansu za zdraviji start u životu, a jednom kad prestanete, nemojte se vraćati cigareti ni nakon poroda.

Pasivno pušenje u trudnoći – Je li štetno

Pasivno pušenje također je štetno u trudnoći jer ispuhnuti dim pušača sadrži više od 50 kemijskih supstanci koje uzrokuju rak. Zapamtite — ne postoji sigurna količina dima kod pasivnog pušenja u trudnoći! Ako se nalazite u zadimljenim prostorima, izloženi ste gotovo istim rizicima kao i pušač. O svemu razmislite i nakon poroda — ako ste i dalje pušač, djeca će vam biti pasivni pušači.

Kako prestati pušiti i alternative (E-cigareta i nuspojave)

Radi apstinencijske krize kod prestanka pušenja mnogi odugovlače s donošenjem odluke o prestanku, no jednom kad je donesete, morate biti dosljedni. Uvijek imajte na umu da se radi o zdravlju i životu vašeg nerođenog djeteta koje u potpunosti ovisi o vama te vašim dobrim i lošim navikama. Zapamtite da je vaš krvotok jedini izvor kisika i hranjivih tvari vašoj bebi pa pušenje u ranoj trudnoći, jednako kao i u drugim razdobljima trudnoće, nikako nije dobro.

Prestanak pušenja je težak, no kroz proces odvikavanja ne morate prolaziti sami. Pomoći vam mogu važni ljudi u vašem životu, npr. partner, prijatelji, obitelj i suradnici.

Pri prestanku pušenja važno je:

 • izbjegavati stresne situacije
 • usmjeriti se na ljude koji vam mogu pomoći
 • pojačati tjelesnu aktivnost u apstinencijskoj krizi kod prestanka pušenja
 • osvijestiti zašto prestajete pušiti

Alternative pušenju u trudnoći — nema! Korištenjem e-cigarete, nikotinskih flastera ili žvakaćih guma s nikotinom također se u organizam unosi nikotin koji je, uz ugljični monoksid, najštetniji sastojak duhanskog dima. Zapamtite, svi nadomjesni pripravci koji služe za liječenje apstinencijske krize kod prestanka pušenja ne sprječavaju unos nikotina u organizam! S njima se jedino smanjuje unos katrana kojeg nalazimo u običnim cigaretama.

Alkohol u trudnoći – Posljedice

Utjecaj alkohola na trudnicu i plod ni u kojem slučaju ne može biti dobar. Konzumacija alkohola u trudnoći je rizična i zbog činjenice da nije dokazano koja količina je dozvoljena, stoga je najbolje apstinirati. Mišljenja stručnjaka su podijeljena, ali u svakom slučaju konzumacija dovodi do sljedećih posljedica:

 • oštećenje ploda u ranoj fazi trudnoće
 • manje porođajne težine djeteta
 • oštećenje razvoja djetetovog mozga
 • oštećenje jetre kod trudnice i djeteta
 • razvoj fetalnog alkoholnog sindroma djeteta (niža porođajna težina, deformacije u rastu i razvoju, rascjep nepca, srčane mane i otežan psihomotorni razvoj)

Je li ok piti alkohol umjereno u trudnoći?

Poznato je da se trudnoća naziva drugim stanjem. Taj naziv dovoljno govori o situaciji u kojoj se trudnica nalazi. Iako je poželjno, koliko je god moguće, funkcionirati u dnevnoj rutini, o nekim ponašanjima potrebno je voditi računa. Tu svakako ubrajamo alkohol i pušenje. Alkohol bi ipak trebalo izbjegavati u trudnoći, čak i u umjerenim količinama, jer je štetan za dijete u svakoj fazi trudnoće. Primjerice, jetra bebe nije dovoljno razvijena, a bori se s unešenim alkoholom jednako kao i jetra odrasle osobe.

“Popila sam čašu vina i nakon toga čula da je alkohol štetan u trudnoći. Jesam li jako pogriješila?”

Stručnjaci još uvijek imaju podijeljena mišljenja oko konzumacije alkohola u trudnoći pa je stoga preporuka svima da ga ne piju. No, od jedne čaše vina tijekom cijele trudnoće ne bi trebalo biti ozbiljnijih posljedica za vaše dijete.

“Volim piti pivo i trudna sam 28 tjedana. Do sad sam ga izbjegavala, no mogu li u ovom stupnju povremeno popiti koju čašu?”

U pivu se nalaze hranjivi sastojci i vitamin B koji su poželjni u trudnoći, no isto tako, pivo sadrži određenu razinu alkohola. Preporuka je da uzmete bezalkoholno pivo.

Dosta mi je osjećaja krivnje kada po forumima čitam o štetnosti jedne čaše piva, vina ili aperitiva prije jela. Sve sam to pila u trudnoći i rodila zdravo dijete. U čemu je onda problem?”

Nažalost, štetan utjecaj alkohola koji se konzumirao tijekom trudnoće može dovesti do posljedica koje se pokazuju u kasnijoj fazi djetetovog fizičkog i psihičkog razvoja. Vjerujem da ste alkohol konzumirali u manjim količinama te se stoga ne očekuju teže posljedice, no kod sljedeće trudnoće ipak je poželjno da ne konzumirate alkohol. Spoznajte činjenicu da vaša jetra brže izbacuje alkohol iz vašeg organizma nego djetetova, tako da je pristunost alkohola u krvi fetusa nešto duža nego u vašoj, a samim time su i posljedice veće za bebu nego za vas.

Članak napisao:

Duško Pall

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci