06.08.2021.

Friteza na vrući zrak - Kako kuhati bez ulja

Kuhanje bez ulja postaje sve učestalije, ali što je to friteza na vrući zrak? U našoj kuhinji objašnjavamo kako i što radi friteza na vrući zrak.

Friteza na vrući zrak već je neko vrijeme popularan „gadget” u brojnim kuhinjama i obiteljima koje omiljena jela žele pripremati na zdraviji način. Krumpirići i pileći nuggetsi uz fritezu na vrući zrak mogu postati ukusno jelo bez ijedne kapi ulja, no postoje i brojne druge, nutritivno zdravije namirnice koje možete pripremati u ovoj vrsti friteze. Ideje za recepte, ali i činjenice o kuhanju bez ulja i načinu funkcioniranja friteze na vrući zrak – otkrivamo u nastavku!

Što je friteza na vrući zrak?

Friteza na vrući zrak nije friteza kakvu smo nekada poznavali. Naime, friteza na vrući zrak je mala konvekcijska pećnica dizajnirana na način da simulira duboko prženje bez potapanja hrane u ulje. Kao glavne prednosti pripreme hrane u fritezi na vrući zrak u odnosu na standardnu pećnicu izdvajamo:

  • mogućnost pripreme hrane u potpunosti bez ulja
  • brzina pripreme hrane već u par minuta
  • manje masne ili u potpunosti nemasne namirnice
  • hrskava tekstura namirnica
  • izostanak prskanja i nereda u kuhinji
  • izostanak neugodnih mirisa u kuhinji
  • štednja prostora
  • sigurniji način pripreme

Prednosti kuhanja bez ulja

Maslinovo, sezamovo, laneno, kokosovo ili bučino ulje danas su široko dostupna ulja, no hrvatska kućanstva i dalje u najvećoj mjeri koriste suncokretovo ulje. Suncokretovo ulje pripada kategoriji biljnih ulja koja bi trebalo zaobići u prehrani i prilikom pripreme hrane neovisno o tome radi li se o pečenju, prženju, kuhanju ili začinjavanju namirnica. Naime, biljna ulja sadrže visok udio omega-6 polinezasićenih masnih kiselina koje pri dugotrajnom konzumiranju mogu biti štetne za naše zdravlje, posebice ako se u organizam ne unose dovoljne količine zdravih omega-3 masnih kiselina. Posljedice na zdravlje nisu nimalo bezopasne jer kuhanje na ulju dugoročno povećava rizik od različitih oboljenja:

  • kardiovaskularne bolesti
  • karcinom debelog crijeva
  • karcinom dojke kod žena
  • astma
  • artritis
  • narušen imunološki sustav
  • dijabetes
  • pretilost
  • pojava različitih upalnih procesa u tijelu
  • kronična depresija.

Dakle, za prevenciju navedenih bolesti svakako bi trebalo pripaziti na pravilan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina koje unosimo u organizam, no osobe kod kojih je bolest već razvijena svakako bi trebale izbjegavati pripremu hrane na uljima. Alternativan način kuhanja može biti priprema hrane na vodi, povrtnom temeljcu ili u fritezi na vrući zrak. Uz prevenciju i usporavanje razvoja različitih bolesti među prednostima kuhanja bez ulja treba istaknuti i sljedeće:

  • manja kalorijska vrijednost obroka
  • veća nutritivna vrijednost obroka
  • svježina i sočnost namirnica
  • hrskavost namirnica
  • eliminacija masnoće i „težine” obroka.

Osim osobama koje boluju od pretilosti, dijabetesa, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, astme, artritisa ili nekih drugih kroničnih stanja, kuhanje bez ulja preporučuje se i osobama koje imaju problema s aknama ili drugim stanjima koji se odnose na kožu lica. Naravno, motivacija za pripremu hrane bez ulja ili u fritezi na vrući zrak ne mora biti postojeći problem sa zdravljem već želja za zdravijim načinom života.

Kako rade friteze bez ulja?

Glavna značajka friteze na vrući zrak je, kao što i samo ime govori, cirkuliranje vrućeg zraka koji različite namirnice pretvara u ukusan, sočan i hrskav obrok. Prostor friteze na vrući zrak je kompaktan, što omogućava bržu pripremu hrane, i sadrži mehanizam za grijanje i ventilator te košaru u koju stavljate hranu. Upotreba friteze na vrući zrak vrlo je jednostavna:

  1. stavite namirnicu u košaru, a količinu prilagodite kapacitetu košare odnosno friteze na vrući zrak
  2. prilagodite temperaturu za pečenje ili kuhanje
  3. podesite vrijeme pečenja ili kuhanja
  4. pustite namirnicu da se priprema
  5. ovisno o vrsti namirnice protresite košaru na pola vremena pripreme namirnice
  6. očistite fritezu na vrući zrak nakon upotrebe.

Na vama je odluka želite li neke namirnice, kao što su pomfrit ili kroketi, ipak pripremiti s nekoliko kapi ulja, no u svakom slučaju neće vam biti potrebna ni približna količina ulja koju koristite u standardnoj fritezi, pećnici ili tavi. Imajte na umu da sto grama krumpira ima 77 kalorija dok ista gramaža krumpira prženog u ulju ima 300 kalorija. Razlika je značajna, zar ne?

Koje su najbolje friteze na vrući zrak?

Na tržištu postoje brojni modeli friteza na vrući zrak, no prilikom odabira biste prvenstveno trebali misliti na:

  • snagu friteze (optimalna snaga je 1300 W)
  • zapremninu friteze koju treba odabrati prema broju ukućana ili količini obroka koje želite pripremati.

Prema recenzijama korisnika izdvojili smo najbolje friteze na vrući zrak dostupne na našem tržištu.

Philips Rapid Air friteza na vrući zrak

  • 2100 W
  • kapacitet 3,0 l
  • prilagodba temperature od 60 do 200 stupnjeva
  • digitalni zaslon za podešavanje vremena i temperature
  • pametni gumb za spremanje postavki
  • programi za prženje, pečenje, hrskavo pečenje i pečenje s roštilja
  • knjižica s receptima

Tefal Easy Fry Classique friteza na vrući zrak

  • 1500 W
  • kapacitet 4,2 l
  • prilagodba temperature od 80 do 200 stupnjeva
  • programi za pečenje na roštilju i u pećnici
  • odvojivi dijelovi perivi u perilici posuđa

Cuisinier Deluxe toplozračna friteza      

        

  • 1800 W
  • kapacitet 5,2 l
  • prilagodba temperature od 80 do 200 stupnjeva
  • LED indikator
  • zaštita od pregrijavanja

Delimano Pro friteza na vrući zrak

  • 1800 W
  • kapacitet 3,5 l
  • prilagodba temperature od 80 do 200 stupnjeva
  • gumb za lakše odvajanje košare od friteze
  • automatsko isključivanje
  • indikator svjetla

Silvercrest friteza na vrući zrak

  • 1500 W
  • kapacitet 2,6 l
  • prilagodba temperature od 80 do 200 stupnjeva
  • 8 prethodno podešenih programa za brži odabir
  • košara i tava za prženje prevučene ILAG Corflon ULTRA slojem protiv prianjanja.

Cijene friteza na vrući zrak kreću se već od 300,00 pa sve do 2500,00 kuna, ovisno o proizvođaču i modelu friteze, tako da su prihvatljive za svaki kućni budžet.

Recepti za kuhanje na vrući zrak

Riba, meso, slastice, pizza, omleti, svježe ili smrznuto povrće, sir… Gotovo da ne postoji namirnica koja se ne može kuhati u fritezi na vrući zrak. Neki je koriste samo kao zdraviju varijantu pripremanja priloga, dok će mnogi u fritezi na vrući zrak pripremiti kompletan obrok. Proučite nekoliko zanimljivih recepata za jela koja svi obožavamo!

Pikantna piletina

Potrebni sastojci:

  • 8 komada piletine po želji
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica curryja u prahu
  • 1 žličica meda.

Postupak pripreme:

  • zarežite komade mesa
  • pomiješajte sve sastojke i utrljajte smjesu u meso
  • stavite pola količine mesa u košaru friteze na vrući zrak
  • zagrijte fritezu na 180 stupnjeva
  • pecite meso s jedne strane 15 minuta
  • pecite meso s druge strane 5 minuta
  • okrenite meso na stranu kožice i pecite još 5 minuta kako bi dobilo hrskavu koricu
  • ponovite postupak s preostalim komadima piletine.

Hrskavi pomfrit

Potrebni sastojci:

  • krumpir za pečenje ili prženje
  • 1 žlica ulja po želji.

Postupak pripreme:

  • izrežite krumpir na tanke komade
  • posušite krumpir papirnatim ručnikom
  • po želji dodajte u izrezani i posušeni krumpir žlicu ulja i pomiješajte
  • zagrijte fritezu na 180 stupnjeva
  • stavite krumpir u košaricu, no nemojte je pretrpavati
  • postavite tajmer na 10 minuta
  • nakon 5 minuta protresite košaru za što ravnomjernije prženje krumpira.

Punjene žemljice

Potrebni sastojci:

  • 4 žemljice
  • 4 jaja
  • 4 šnite šunke
  • maslac
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • povrće po želji.

Postupak pripreme:

  • izdubite pecivo i premažite ga maslacem
  • izrežite šunku na sitne komadiće
  • pomiješajte jaja, začine i šunku
  • zagrijte fritezu na 180 stupnjeva
  • stavite peciva napunjena nadjevom da se peku 10-15 minuta
  • minutu prije kraja na pecivo stavite sir i povrće
  • pustite da se zapeče.

Muffini od špinata

Potrebni sastojci:

  • 300 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 250 g svježeg špinata
  • 100 g feta sira.

Postupak pripreme:

  • špinat kratko blanširajte i ocijedite
  • pomiješajte sve sastojke osim špinata i feta sira
  • nakon što ste dobili smjesu dodajte ohlađeni špinat
  • ubacite komadiće feta sira
  • ponovno pomiješajte smjesu i rasporedite je u papirnate kalupe za muffine
  • zagrijte fritezu na 180 stupnjeva
  • posložite muffine (u fritezu stane otprilike šest kalupa)
  • namjestite tajmer na 17 minuta.

Friteza na vrući zrak omogućava isprobavanje različitih recepata, a prije uporabe je najvažnije da dobro proučite upute za korištenje i sve dostupne funkcije friteze koju ste odabrali.

 

Kuhanje u fritezi na vrući zrak je zdrav, praktičan i brz način pripreme omiljenih obroka, pogotovo ako ste zaposleni roditelj koji vodi bitku s vremenom i željom da obitelji osigura ukusan i kvalitetan obrok svaki dan. Osim toga, činjenica da je friteza na vrući zrak bezopasan uređaj za kuhanje olakšava vam upoznavanje najmlađih članova s namirnicama i kuhanjem, što za vašu obitelj može biti samo još jedna velika prednost.