18.08.2022.

7 jednostavnih koraka kako planirati kućni budžet za obitelj

Saznajte kako u 7 jednostavnih koraka planirati kućni budžet za obitelj koji ćete lako pratiti i napokon lakše upravljati vašim financijama

kako uštediti

Poskupljenja kojima smo bombardirani sa svih strana, i to više nego ikada u posljednjih nekoliko godina, zahtijevaju detaljno planiranje kućnog budžeta za obitelj. Bez obzira na visinu prihoda i plan da ćete u ovoj godini samo nastaviti kao u prethodnoj, moglo bi vam se dogoditi da se na kraju svakog mjeseca ili, u konačnici, na kraju godine neugodno iznenadite i zapitate gdje vam je nestao novac. Ne možete utjecati na povećanje cijena, ali upravljanje vlastitim prihodima možete uzeti u svoje ruke!

Kako planirati kućni budžet za obitelj

Planiranje kućnog budžeta najvažniji je korak prema postizanju financijske ravnoteže i što efikasnijem upravljanju vašim obiteljskim financijama.

1. Odluka o lociranju prihoda i rashoda

Bez svijesti o tome koliki su vam prihodi, a koliki rashodi u kućanstvu, ne možete ni krenuti u planiranje kućnog budžeta. Prihodi i rashodi mogu biti redoviti i izvanredni, odnosno varijabilni, što znači da priljev i odljev novca u nekim kategorijama nije svaki mjesec isti. Konačan cilj bi uvijek trebao biti ostvarivanje većih prihoda od rashoda.

2. Detaljna tablica prihoda i rashoda

Prihode i rashode morate detaljno razraditi kako biste imali što točniji uvid u vaše financijsko stanje. Mnogi često zaborave na neke “sitne” svakodnevne troškove kojih nisu ni svjesni, a činjenica je da na njih odlazi novac. Puno preglednija varijanta od popisivanja svega na papir je, primjerice, digitalna tablica prihoda i rashoda. Tablica treba sadržavati sljedeće kategorije:

 • redoviti prihodi (plaća, prihod od najma i sl.)
 • izvanredni prihodi (regres, božićnica, nagrade na plaću, honorari, prihod od prodaje nekretnina ili pokretnina).

Za lociranje rashoda potrebna je detaljnija razrada prema sljedećim kategorijama:

 • režije (plin, struja, voda, čistoća, telefon/mobitel/internet, TV pretplata…)
 • hrana i higijena (hrana, školska hrana, sredstva za čišćenje, osobna higijena…)
 • prijevoz (gorivo, registracija, osiguranje, održavanje i popravci, parking, mjesečna karta…)
 • zdravlje (dopunsko osiguranje, lijekovi, participacija…)
 • obrazovanje, rekreacija i zabava (vrtić, školarina, sportske aktivnosti, učenje jezika i sl., kazalište, kino, koncerti, putovanja…)
 • financijske obveze (životna i druga osiguranja, rata kredita, kamata na minus prema tekućem računu, rata na kreditnim karticama, kamata na kreditnim karticama, porezne obveze…)
 • ostali troškovi (kupovina odjeće i opreme za dom, popravci kućanskih aparata, troškovi za rođendane, vjenčanja i druge svečanosti)

Prikazane stavke rashoda ne morate nužno kategorizirati na ovaj način, jer to ovisi i o odabiru alata pomoću kojeg ćete planirati svoj kućni budžet, ali svakako ih morate imati popisane kako biste pratili svoje mjesečne troškove.

3. Odabir metode za planiranje kućnog budžeta

planiranje kućnog budžeta

Iako planiranje kućnog budžeta ne isključuje staru metodu praćenja troškova na papiru, naša preporuka je korištenje suvremenijih alata za praćenje prihoda i rashoda. U to se ubraja Excel tablica, Google sheets ili program i aplikacija za planiranje budžeta:

 • Daily Pay – radi se o jednostavnoj aplikaciji za praćenje budžeta koja je odličan odabir za početnike. U aplikaciju unesete prihode, samo bilježite troškove, a ona će vam izračunati vaše dnevne i mjesečne troškove.
 • Upravitelj novca aplikacija ima izvrsne recenzije korisnika, ima definirane kategorije za praćenje troškova, ali nudi mogućnost stvaranja i vlastitih.
 • Money Tracker – riječ je, također, o jednostavnoj i zanimljivoj aplikaciji za upravljanje novcem s brojnim opcijama za što detaljnije praćenje prihoda i rashoda.
 • Goodbudget – aplikacija Goodbudget je zanimljiva zbog svojih virtualnih omotnica u koje raspoređujete novac i na taj način definirate budžet. Svaki put kada želite popisati trošak, morate odabrati omotnicu iz koje ćete “izvući” taj novac.
 • Spending Tracker – kao i prethodno navedene, ova aplikacija omogućuje praćenje troškova prema raznim kategorijama, a posebnost u odnosu na druge je grafikon kojim vizualno dočarava odnos prihoda i rashoda.

Svaka od ovih aplikacija vam omogućuje jasniji pregled prihoda i rashoda u vašem kućanstvu, ukazuje na nepotrebne troškove i pomaže u promišljanju u kojim stavkama je prostor za pozitivne pomake.

4. Minimalno korištenje kreditnih kartica

Financijski savjetnici preporučuju potpuno izbacivanje kreditnih kartica u planiranju kućnog budžeta jer njihovom uporabom mnogi imaju osjećaj da ne troše novac, odnosno da imaju više gotovine. S druge strane, mnogi si bez kupovine na rate ne mogu zadovoljiti neke osnovne obiteljske potrebe, ali nemojte koristiti karticu ako niste rate isplanirali u mjesečni trošak. Kako biste izbjegli usputno “peglanje” kartice, nemojte je nositi svaki dan sa sobom u novčaniku, već samo kad idete u planiranu kupnju.

5. Kontrola nepromišljene kupnje

Gotovo da ne postoji osoba koja ne potroši novac na nešto što joj nije nužno, ali je bilo “samo 20” kuna. Samo deset takvih kupovina mjesečno je 200 kuna manje raspoloživih sredstava za racionalan trošak ili štednju. Pridržavajte se popisa i promislite gdje još imate prostora za uštedu u vašem kućanstvu

6. Otplata dugova

Različite vrste dugovanja su nekima ujedno i motivacija za racionaliziranje kućnog budžeta, čemu i prethodi njegovo planiranje. Bilo koju vrstu duga morate shvaćati kao mjesečnu obvezu, a preporuka je pokušati svaki mjesec uplatiti više od minimalnog iznosa duga. Primjerice, 200 kuna koje ste uštedjeli izbjegavanjem nepromišljene kupnje možete usmjeriti na raniju otplatu dugovanja.

7. Štednja

Čak i najmanji iznos štednje na mjesečnoj razini može imati veliki doprinos vašem dugoročnom financijskom planu. Postoje različite vrste štednje, a za početak možete aktivirati trajni nalog ili e-kasicu, ovisno o vašoj banci, pomoću kojih će se svaki mjesec nešto ipak sačuvati “sa strane”. 

Korisne savjete za racionalnije planiranje i upravljanje financijama možete potražiti i na internetskim stranicama Hrvatskog instituta za financije, kojem je cilj povećati razinu financijske pismenosti hrvatskih građana. 

 

Planiranjem financija i kontroliranjem rashoda ćete sigurno efikasnije upravljati vašim obiteljskim financijama. Ukoliko se pokaže da ni na taj način ne postižete financijsku ravnotežu, onda pokušajte poraditi na pronalasku dodatnog izvora prihoda ili posla na kojem će plaća biti dostatna za pokrivanje mjesečnih troškova vaše obitelji.