11.01.2022.

Oni su najbolji – LIDL bira najbolje odgojitelje

Svjesni smo koliko su odgojitelji važni za razvoj i odgoj djece te im zato Lidl želi zahvaliti i nagraditi u sklopu projekta Oni su najbolji.

odgojitelj lidl

Svjesni smo koliko su odgojitelji važni za razvoj i odgoj djece zbog i zato im je Lidl odlučio zahvaliti te ih nagraditi u sklopu projekta “Oni su najbolji”.

Uvod

Odgojitelji i odgojiteljice svakodnevno rade lavovski posao zbog čega su u očima djece, ali i njihovih obitelji superjunaci i superjunakinje. Ipak, unatoč svemu što čine za odrastanje djece često se susreću s predrasudama koje umanjuju njihov trud i značaj u odgoju i obrazovanju djece. Kako bi naglasili važnost odgojitelja u vrtiću, promijenili percepciju društva o njihovom radu i zahvalili im na svemu što čine, Lidl je u suradnji s portalom missMAMA pokrenuo kampanju pod nazivom “Oni su najbolji”. Čitatelji su imali priliku predložiti i odabrati svoje favorite, a mi vam otkrivamo tko su i što rade najbolji odgojitelji!

Što rade odgojitelji u vrtiću?

“Oni se igraju na poslu” jedna je od najčešćih zabluda koja prati zanimanje odgojitelja ili odgojiteljice u vrtiću. To je potvrdila i Sanja Hajsek, magistra ranog i predškolskog odgoja, koja je za portal missMAMA podijelila svoje iskustvo rada u vrtiću u najavi projekta “Oni su najbolji”. Istaknula je kako njen svakodnevni rad u grupi od gotovo 30 djece obuhvaća više uloga u jednoj odnosno da se kao odgojiteljica nerijetko nađe u ulozi psihologa, logopeda, rehabilitatora pa čak i savjetnika roditeljstva. Prema stručnom opisu odgojitelji u vrtiću su obrazovani profesionalaci koji obavljaju poslove njege i skrbi, odgoja, naobrazbe te socijalne i zdravstvene zaštite djece od prve godine života do polaska u osnovnu školu. U praksi to znači sljedeće;

  • odgojitelj prati djetetove sposobnosti, osobine ličnosti, potrebe i sklonosti
  • odgojitelj obučava dijete za samostalno obavljanje životnih aktivnosti kao što su obavljanje osobne higijene, oblačenje, obuvanje, uporaba pribora za jelo i sl.
  • odgojitelj potiče spoznajni, kreativni, emotivni, socijalni i tjelesni razvoj djeteta
  • odgojitelj utječe na razvoj identiteta djeteta
  • odgojitelj je odgovoran za sigurnost djeteta

Naravno, sve što odgojitelj ili odgojiteljica rade svakodnevno nije opisano u definicijama jer posao odgojitelja nije samo posao već je to i poziv. Odgojitelj nikada ne prati isti raspored već potrebe djeteta i grupe, uvijek će pružiti osmijeh ili utjehu u pravom trenutku, riješiti sukob, ispričati pravu priču, plesati ili bojati kada djeca to žele, motivirati ih i poticati u onome u čemu su nabolji. Odgojitelj je uz roditelje najvažnija osoba u djetetovom životu jer ne treba zanemariti činjenicu da zbog današnjeg načina života djeca provode više vremena s odgojiteljima nego s roditeljima. Odgojitelji nisu “tete čuvalice” nego su za dijete osobe od povjerenja, čarobnjaci i superjunaci.

Lidl kampanja “Oni su najbolji”

U periodu obilježavanja 15 godina uspješnog rada i stvaranja povjerenja s kupcima u Hrvatskoj, Lidl je u suradnji s portalom missMAMA odlučio nagraditi uspjeh odgojitelja i odgojiteljica diljem zemlje. Nakon što je u rujnu objavljen nagradni natječaj Oni su najbolji čitatelji portal missMAMA su dobili priliku prijaviti svoju i djetetovu omiljenu odgojiteljicu ili odgojitelja iz vrtića. Najbolja odgojiteljica/odgojitelj su se birali u tri kategorije;

  • Naj za pričanje Odgojitelji koji pričaju i čitaju najljepše priče, zbog kojih djeca uče razmišljati, preispitivati se i maštati čime odlazak u vrtić postaje najuzbudljivija avantura.
  • Naj za igranje Odgojitelji koji kroz igru potiču djecu na kreativnost i stvaranje, zajedno crtaju, slikaju, pjevaju i glume zbog čega vrtić postaje najdraža igraonica.
  • Naj za sve što treba Odgojitelji koji su najveća podrška i utjeha, koji brišu nosiće, dijele zagrljaje, pružaju sigurnost i zbog kojih je vrtića za dijete drugi dom.

Nakon brojnih prijava žiri je odabrao tri finalistice u svakoj kategoriji iz različitih krajeva Hrvatske. Odabir finalistica nije bio nimalo jednostavan jer su sve prijavljene odgojiteljice zaslužile nagradu kao i roditelji koji su javno odlučili iskazati zahvalnost svojim “naj tetama”. U konačnici, čitatelji su glasanjem putem Facebooka odlučili tko su najbolje odgojiteljice u kampanji “Oni su najbolji”.

Tko su najbolje odgojiteljice?

Svaka prijava koja je stigla na nagradni natječaj “Oni su najbolji” je uistinu posebna jer je dokazala koliko važnu ulogu odgajatelji imaju u životu djece i roditelja. Kroz priče o devet finalistica natječaja čitatelji su odlučili tko su najbolje odgajateljice u Hrvatskoj.

Maja Kunić Trupčević, Dječji vrtić Ciciban, Velika Gorica 

lidl odgojitelj

Odgojiteljica Maja je pobjednica u kategoriji Naj za pričanje, a roditelji su je prijavili zbog terapeutske priče (potres) o svojoj vrtićkoj skupini “Zečići”. Priča je predstavljena diljem Hrvatske, a čak je pretvorena i u kazališnu predstavu. Više o odgojiteljici Maji možete saznati kroz priču kojom je nominirana 

Katarina Ereiz, Dječji vrtić “Potjeh”, Slavonski Brod

odgajateljica u vrtiću lidl nagrada

Odgojiteljica Katarina je pobjednica u kategoriji Naj za igranje, a roditelji su je prijavili zbog njenih brojnih zabavnih ideja kako najbolje provesti dan u vrtiću. Također, roditelji su prepoznali njenu toplinu u očima, ljubav prema poslu i njihovoj djeci. Više o odgojiteljici Katarini možete saznati kroz priču kojom je nominirana.

Zvjezdana Dubrović, Dječji vrtić Pinokio, područni vrtić Črnkovci

teta u vrtiću lidl nagrada

Odgojiteljica Zvjezdana je pobjednica u kategoriji Naj za sve što treba, a roditelji su je prijavili jer je stvorila vrtićku grupu u kojoj se prihvaća, poštuje i uvažava dijete s autizmom iako joj je to bilo prvo iskustvo rada s djetetom u autističnom spektru. Više o odgojiteljici Zvjezdani možete saznati kroz priču kojom je nominirana

Lidl još jednom zahvaljuje svim roditeljima koji su inspirativnim pričama odlučili odati priznanje svojim “tetama” u vrtiću, ali najveće hvala ide svim odgojiteljima i odgojiteljicama diljem Hrvatske za sav trud i ljubav koju ulažu u našu djecu.

Zaključak

Polazak u jaslice ili vrtić je jedan od najznačajnijih događaja u životu djeteta i njegovih roditelja. Uzbuđenje, iščekivanje, veselje i zabrinutost javljaju se već prilikom upisa u vrtić dok su pri prvom prolasku kroz vrata vrtićke grupe emocije neopisive. Kome ostavljam dijete, hoće li biti tužno ili sretno, što ako ga grupa ne prihvati…samo su neki od strahova roditelja koji tek kreću u avanturu polaska u vrtić. No iskustva roditelja ispričana kroz kampanju “Oni su najbolji” pokazuju da se radi o jednoj čarobnoj avanturi u kojoj su djeca zbilja u najboljim rukama. Zahvalite vašim “naj tetama” jer su to zaslužile!