06.08.2021.

Ruralni turizam u Hrvatskoj - Najbolja mjesta po regijama

Seoski turizam je dobro razvijen po cijeloj Hrvatskoj. Takav spoj prirode i ljudi je poseban način za opuštanje. Pronašli smo najbolja mjesta u Hrvatskoj.

Turizam u Hrvatskoj se oduvijek povezivao sa suncem i morem, no posljednjih godina ruralni dio zemlje postaje sve veća konkurencija Jadranu. Bezbroj sela okruženih rijekama, potocima, planinama i gorama, livadama, udolinama i šumama kriju ogroman potencijal i vrijednost koja je iz perspektive turizma bila dugo zanemarena. Ipak, ruralni turizam se razvija i gotovo da ne postoji dio Hrvatske u kojem nećete imati priliku uživati u posebnom spoju prirode, kulturne baštine i tradicije. Kako bismo vam olakšali odluku o destinaciji izdvojili smo za vas najbolje destinacije seoskog turizma diljem Lijepe naše.

Što je ruralni turizam?

Ruralni turizam je pojam koji obuhvaća svaku turističku aktivnost u ruralnom prostoru u što spadaju;

 • planinski turizam
 • zdravstveni turizam
 • adrenalinski turizam
 • ekološki turizam
 • cikloturizam
 • vjerski turizam
 • lovni turizam
 • ribolovni turizam

Seoski turizam je, također, dio spektra ruralnog turizma, ali i posebna kategorija koja spaja turizam i poljoprivredu poznatija kao agroturizam. Radi se o obiteljskim i poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljsko-turističke usluge odnosno smještaj, hranu i piće iz vlastite proizvodnje ili drugih OPG-ova te usluge poput jahanja, lova, ribolova, sudjelovanja u poljoprivrednim poslovima, organiziranje izleta i slično. U seoski turizam spadaju;

 • kušaonice vina
 • apartmani
 • sobe
 • izletišta
 • ruralne kuće za odmor
 • kampovi

Ruralni turizam je spoj prirodnih ljepota i aktivnog turizma, kulturne baštine, zdrave domaće hrane i vrhunskih pića, ali i odlična formula za gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta i sprječavanje iseljavanja iz ruralnih područja.

Koliko je ruralni turizam zastupljen u Hrvatskoj?

Jeste li znali da ruralni prostor zauzima više od 90 posto hrvatskog teritorija? Slavonija, Lika, Gorski kotar, Istra, zaleđe Dalmacije, središnja Hrvatska – potencijal je ogroman, ali brojke pokazuju da je i dalje nedovoljno iskorišten unatoč tome što u seoskom turizmu možete uživati tijekom cijele godine. Naime, u ukupnom prihodu od turizma u našoj zemlji, prihod od seoskog turizma se kreće oko jedan posto, a isti postotak se odnosi i na broj noćenja na hrvatskim OPG-ovima u odnosu na sva ostvarena noćenja u turizmu. Pandemija je, doduše, stvorila veće šanse seoskim gospodarstvima jer su mnogi tražili izolaciju, mir, ali i sadržaj u netaknutoj prirodi, a u novoj Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske naglasak je upravo na razvoju održivog turizma.

Ponuda seoskog turizma po Hrvatskoj

Bez obzira na nezahvalnu statistiku autentična ponuda koja uključuje prirodu, gastronomiju, tradiciju, povijest i kulturu krije se u svim regijama Hrvatske pa je vrijeme da je s nama otkrijete!

Seoski turizam u Slavoniji

Slavonija, Baranja i zapadni Srijem su istočni dijelovi Hrvatske gdje ćete prvenstveno uživati u tradiciji, gastronomiji i, naravno, prirodnim ljepotama. Čobanac, fiš, kulenova seka, “poderane gaće” i iločki traminac su samo jedan od motiva da posjetrite prekrasnu Slavoniju, a ne smijemo izostaviti ni veličanstvene Parkove prirode Papuk i Kopački rit te arheološko nalazište Vučedol. Sigurni smo da će vas domaćini na seoskim gospodarstvima upoznati sa svim bogatstvima i atrakcijama zlatne ravnice.

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, Karanac

Etno restoran Baranjska kuća, Karanac

Seosko gospodarstvo Salaš, Gornji Bogićevci 

Etno kuća Snašini kućari, Gradište 

OPG Barbarić, Ilok 

Seoski turizam u Istri

Istra je začetnik ruralnog turizma u Hrvatskoj, nudi luksuzan opuštajući odmor uz vrhunske domaće proizvode i pregršt mogućnosti za aktivan odmor. Maslinovom ulju, tartufima, šparogama, biski i medici ćete teško odoljeti prije nego krenete u obilazak brojnih kaštela i srednjovjekovnih utvrda ili predivnih Brijuna.

Agroturizam Familija Ferlin, Žminj 

Agrotirizam Ograde, Pazin 

Agroturizam Tončić, Zrenj 

Kaštel Pineta, Nedešćina 

Seosko domaćinstvo Vinerino, Brtonigla 

Seoski turizam u okolici Zagreba

Sat vremena vožnje od Zagreba vam pruža mogućnost da posjetite brojna seoska gospodarstva središnje Hrvatske; od Zagorja preko Moslavine do Turopolja ili Posavine – svaki kutak je poseban doživljaj! Najbolje iz gastronomske ponude je teško uopće izdvojiti, ali svakako razmislite o prirodnim ljepotama poput Moslavačke gore, Parka prirode Lonjsko polje ili kulturnom bogatstvu koje skrivaju dvorac Trakošćan i Tabor.

Seoski turizam Moslavačka priča, Velika Ludina

Seoski turizam Kezele, Graberje Ivanićko 

Etno kuća Novo Čiče, Novo Čiče 

Turističko selo Vuglec Breg, Škarićevo 

Seoski turizam Rakić, Čabraji 

Seoski turizam u Lici

Rijeke Lika i Gacka, Rastoke i Plitvička jezera, Baraćeve špilje i Memorijalni centar Nikola Tesla – ovo su lokacije koje nikako ne smijete zaobići ukoliko se zaputite prema krškoj ljepotici Lici. Ukoliko volite avanture tijekom odmora možete uživati u adrenalinskim parkovima, rafting, vožnjama kajakom ili kanuom, a sve to zaokružite bogatom ličkom “trpezom”. Temelj je meso i krumpir no svakako isprobajte i ličku basu ili škripavac, šljivovicu, lozu ili velebitsko pivo.

Kuća za odmor Rastoke – Pod lipom, Slunj

OPG Novković, Točak 

Pansion Mrzlin grad, Korenica 

Etno kuće Plitvica selo, Plitvička jezera 

Ranch Dolina Jelena, Drežnik Grad 

Seoski turizam u Gorskom kotaru

Zeleno srce Hrvatske je svakako Gorski kotar koji ljeti pruža ugodnu svježinu, a zimi se pretvara u pravu snježnu čaroliju. Odavno je prestao biti samo “put do mora” već je za mnoge bijeg od gradske vreve i mjesto gdje će napuniti baterije. Istražite Nacionalni park Risnjak, Zeleni vir i Vražji prolaz, a kanjon Kamačnik je još jedna od lokacija koja će vas sigurno fascinirati.

Hotel i restoran Bitoraj, Fužine 

Kuća za odmor Šumska villa, Mrkopalj 

Kuća za odmor Lujzijana, Skrad 

Kuća za najam Rina, Fužine 

Kuća za odmor Mala kuća Mia, Bosiljevo 

Seoski turizam u zaleđu Dalmacije

Grijeh je ne probati drniški pršut, sir iz mišine ili poljički soparnik, zar ne? Dalmatinsko zaleđe obuhvaća ogromnu površinu, a od obale ga dijeli planinski masiv Kozjak, Mosor, Dinara i Biokovo. Ovo područje je bogato poviješću, kulturnom baštinom, a nisu izostale ni  prirodne ljepote poput Nacionalnog parka Krka ili Vrela Cetine.

Agroturizam Kalpić, Lozovac 

Obiteljsko gospodarstvo Maslina, Miljevci

Etnoland Dalmati, Pakovo selo 

Agroturizam Odžaković, Nadin 

Etno selo Kokorići, Vrgorac 

 

Seoski turizam vam omogućava povratak prirodi i tradiciji, ali nudi i aktivan odmor prema vašim preferencijama. To može biti uživanje u jahanju, spuštanje niz zip line, uspon uz planinu ili ekipni rafting. Istražujte ruralnu Hrvatsku tijekom cijele godine, a ukoliko vas zanimaju popularne morske destinacije obavezno proučite naš najnoviji vodič za obiteljsko ljetovanje. Također, kako bi odmor s djecom bio što bezbrižniji nemojte preskočiti iskustvo naše Supermame Sonje koja vam  otkriva u čemu je ključ uspješnog ljetovanja s djecom.