27.07.2021.

Kako naučiti prihvatiti i zavoljeti svoje postpartalno tijelo

Rođenjem djeteta rađa se i majka, a rađanje majke sa sobom nosi i određene transformacije, kako one unutarnje, tako i one vanjske.

Ne trebam previše napominjati kako je majčinstvo jedno posebno iskustvo i nešto što te obogati za cijeli život, prepuno ljubavi, sreće i predivnih trenutaka, no s druge strane majke se svakodnevno suočavaju s raznoraznim izazovima, poput neprospavanih noći ili usamljenosti, a većina žena susreće se i s gubitkom vlastitog identiteta, narušenim mentalnim zdravljem i osuđivanjem. Popis je zaista dugačak, no danas ću se koncentrirati na mali razgovor o ženskom tijelu nakon poroda.

Rođenjem djeteta rađa se i majka, a rađanje majke sa sobom nosi i određene transformacije, kako one unutarnje, tako i one vanjske. Naše tijelo suočava se s velikim promjenama pod utjecajem hormona. Većina nas osim bebe dobije i koji kilogram viška i strije, naše grudi i trbuh dobiju posve novi oblik i nakon poroda rijetko koje tijelo će se vratiti u ono stanje u kojem je bilo prije trudnoće.

Pogled u ogledalo nije nimalo ohrabrujući, a neke od nas čak ga i potpuno izbjegavaju. Prihvatiti i zavoljeti svoje „novo” tijelo većini je žena vrlo teško, pogotovo zato što okolina, umjesto da pruži podršku, stavlja na naša leđa ogroman teret. Mediji i društvene mreže stavljaju veliki pritisak na majke šaljući potpuno krivu poruku prepunu nerealnih očekivanja. Kako se brzo vratiti u formu nakon poroda, Kako izgubiti trudnički trbuščić samo su neki od naslova koji pune različite stranice interneta. U fokusu je (što brže) vraćanje tijela „prije poroda”, umjesto prihvaćanja postpartalnog tijela, a još se manje spominje sve ono kroz što sve majke prolaze. Žene su nakon poroda gotovo posve prepuštene same sebi.

I naravno, u toj je situaciji vrlo teško pronaći samopouzdanje i ponovo zavoljeti svoje tijelo, ali je moguće.

Budi ponosna na ono što je tvoje tijelo postiglo

I tu ne mislim na pet izgubljenih kilograma u pet dana, nego na naše remek djelo. Na naše najveće životno postignuće – novi život. Sljedeći put kad se pogledaš u ogledalo pokušaj osvijestiti da je to tvoje čudesno tijelo stvorilo novi život i bilo mu dom devet mjeseci. I da i dalje to tvoje tijelo radi čudesa. Možda po noći ne spavaš ili si preumorna, ili se ponekad osjećaš kao da te vlastito tijelo izdaje, no ono je tu, unatoč svemu. Ono te drži i nosi. Iz dana u dan.

Prestani se uspoređivati s drugima

Sjeti se da ono što vidiš u medijima i na društvenim mrežama vrlo često nije realan prikaz majčinstva. I da nikad ne znaš što se zaista krije iza te savršene fotografije ili iza tijela bez strija. Zaprati profile na društvenim mrežama koji te osnažuju, daju ti utjehu, s kojima se možeš poistovjetiti i uz koje znaš da nisi sama.

Budi nježna prema sebi

Ovo zvuči jako jednostavno, ali zapravo i nije uvijek tako lako. Ponekad smo zaista pregrube prema sebi. Drugi put prije nego što same sebe iskritizirate, probajte si reći isto ono što biste rekle prijateljici koja prolazi kroz sve te promjene ili bilo kojoj drugoj novopečenoj mami. Sjeti se da si više od svog tijela, konfekcijskog broja ili brojke na vagi.

Samo polako

Mama, daj si vremena. Devet dugih mjeseci tvoje se tijelo mijenjalo iz dana u dan, a nakon poroda moraš mu pružiti vremena da se oporavi i privikne na novonastalu situaciju. Brini se o njemu prvenstveno iznutra. Pet kilograma manje neće ti pomoći da zavoliš svoje tijelo izvana, ako ti nisi dobro iznutra.

 

Sonja Švajhler

Članak napisala:

Sonja Švajhler

Supermama dvojice živahnih dječaka. Zagrepčanka dalmatinskih korijena, pravnica po zvanju, urednica po zanimanju, ljubiteljica pisanja, zaljubljenica u modu, šljokičasta i kreativna u duši, mama glasnog smijeha i vatrenog temperamenta, gurman koji voli kuhati, obožavateljica kave, žena kojoj kronično fali vremena.

Ostali članci