19.02.2020.

Četiri savjeta za sprječavanje gubitka kose

Što učiniti da spriječimo ispadanje kose i ubrzamo rast? Kako dolazi do gubitka kose i što se smatra normalnim opadanjem kose, saznajte na Lupilu!

Kosa ima veliki utjecaj na izgled i psihičko stanje osobe. Bolesti kose i vlasišta, prvenstveno opadanja kose, prorjeđenja vlasišta ili gubitak vlasi često djeluju frustrirajuće, dovode do gubitka samopoštovanja, anksioznosti i drugih psihičkih poremećaja. Liječenje koje se primjenjuje je dužeg trajanja i nema rješenja preko noći.

Možemo li što učiniti da spriječimo ispadanje kose i ubrzamo rast?

Pojačano ispadanje kose stručno se naziva efluvij, a stanje nastalo gubitkom dlaka na vlasištu ili drugim dijelovima tijela zovemo alopecija.

Koliko je normalno ispadanje kose?

Na vlasištu se nalazi otprilike 100 000 folikula iz kojih tijekom života izraste mnogo vlasi. Ciklus rasta kose sastoji se od tri faze.

 • Prva faza ─ faza aktivnog rasta dlake, takozvana anagena faza. To najduža faza i traje dvije do šest godina.
 • Druga faza ─ katagena faza je kratka, traje obično dva do tri tjedna. Rast dlake u ovoj fazi prestaje, te se korijen kose odvaja od folikula.
 • Treća faza ─ telogena faza. To je faza mirovanja i ispadanja vlasi. Obično traje do tri mjeseca. Na kraju faze mirovanja vlas ispada iz korijena jer je potisnuta novom vlasi koja raste i tako započinje novi ciklus.

Kosa raste brzinom 0,3 do 0,4 mm na dan i uvijek se nalazi u jednoj od tri navedene faze.

Normalno dnevno izgubimo 70 do 100 vlasi, a novih 70 do 100 vlasi započinje novi ciklus.

Ukoliko dnevno ispadne više od 100 vlasi radi se o pojačanom otpadanju kose. Obično je najintenzivnije opadanje kose pri pranju.

Starenjem, na žalost, sve više vlasi ulazi u telogenu fazu, a kosa je tanja i prorjeđuje se.

Kako dolazi do gubitka kose?

Razlozi za pojačano ispadanje kose mogu biti različiti:

 • hormonski (na primjer, utjecaj androgena, bolest štitnjače),
 • mehanički (na primjer, neoprezno češljanje, korištenje uvijača, glačala za kosu, frizure koje povlače kosu, konjski rep ili punđa i slično; psihički poremećaj odnosno navika čupanja kose),
 • manjak željeza (anemije), manjak određenih vitamina i minerala (na primjer, vitamin B, folna kiselina, cink, bakar),
 • primjena određenih lijekova (citostatici i kemoterapeutici, također i antiepileptici, antidepresivi i brojni drugi),
 • trovanja (na primjer, živa, kadmij i ostali teški metali djeluju toksično na folikul dlake i mogu uzrokovati ispadanje kose).

Pojačani gubitak kose se najčešće može povezati s određenim bolestima kao što su bolesti štitnjače i neke druge endokrinološke bolesti, uz alergije, vitiligo, infekcije, dijabetes, tumore te autoimune bolesti.

Oblici ispadanja kose

Postoje različiti su oblici ispadanja kose:

#1 Androgena alopecija

Ona obuhvaća gotovo 90% svih alopecija. Javlja se i u muškaraca i žena, češće u muškaraca. Nastaje pod utjecajem muških spolnih hormona, prvenstveno testosterona. Testosteron u genetski predisponirane osobe skraćuje anagenu fazu rasta te dlake ispadaju u sve kraćim vremenskim intervalima. Prema kliničkoj prezentaciji razlikuje se androgena alopecija u muškaraca odnosno androgena alopecija u žena.

Muški tip androgene alopecije obično počinje već u mladosti i može biti u različitim oblicima -od blage ćelavosti do gotovo potpune ćelavosti gdje preostaje kosa samo na potezu od sljepoočnice do zatiljka. Smatra se da preko 90% muškaraca u dobi od 60 godina ima neki stupanj androgene alopecije.

Ženski tip androgene alopecije se najčešće prezentira prorjeđenjem kose na tjemenu. Osjetljiva razdoblja za žene su vrijeme nakon poroda i menopauza kada dolazi do pada razine estrogena u krvi. U žena je ovaj tip alopecije često povezan sa sindromom policističnih jajnika, koji se osim ispadanja kose u žena prezentira i neredovitim ciklusima te pojavom akni.

 

Alopecija areata

Alopecija areata (kružno ispadanje kose) je obilježena žarišnim kružnim ispadanjem dlaka s vlasišta, često i drugih dijelova tijela.

Razlikujemo:

 • lokaliziranu alopeciju areatu (jedno ili više ovalnih ili okruglih žarišta u vlasištu ili drugim dijelovima tijela, na primjer bradi ili obrvama),
 • totalnu alopeciju areatu (gubitak sve kose u vlasištu),
 • univerzalnu alopeciju areatu (gubitak svih dlaka na tijelu)

Razlog nastanka alopecije areate nije u potpunosti jasan. Pretpostavlja se da je posredovana poremećajem imunološkog sustava, često i stresom.

Često se javlja u dječjoj dobi i obično je prolazna, tako da u gotovo 90% osoba očekujemo spontani porast kose u vremenu od godinu dana.

Anageni efluvij

Anageni efluvij je raširen oblik ispadanja kose kod kojega jača kosa djeluje na dlaku u anagenoj fazi rasta. Najčešći oblik ovog efluvija je posljedica primjene lijekova u liječenju raznih vrsta raka (kemoterapija).

U većini slučajeva, gubitak kose je privremen i kosa počinje rasti kratko vrijeme po prestanku terapije.

Telogeni efluvij

Telogeni efluvij je oblik ispadanja kose koji se najčešće javlja šest tjedana do tri mjeseca nakon nekog stresnog događaja.

To je ispadanje kose koje se javlja:

 • nakon trudnoće,
 • nakon veće operacije,
 • nakon većeg ili
 • naglog gubitka kilograma.

Trakcijske alopecije

Trakcijske alopecije su alopecije koje su nastale:

 • pod utjecajem sile,
 • povlačenja kose prilikom češljanja,
 • korištenja uvijača,
 • glačala za kosu,
 • posebnih frizura i slično.

Alopecije vezane uz psihičke poremećaje.

Trihotilomanija je oblik opsesivno kompulsivnog poremećaja koji je karakteriziran čupanjem kose.

Ožiljna ili cikatricijalna alopecija je rijedak oblik alopecije koji rezultira posljedičnim stvaranjem ožiljka i trajnim gubitkom kose. Ovaj oblik alopecije može biti uzrokovan stanjima kao što su lihen planus i diskoidni lupus.

Što je potrebno učiniti kod pojačanog ispadanja kose?

Ispadanje kose često zna biti bezazleno, kratkotrajno, obično u proljeće ili jesen. Riječ je fiziološkom opadanju kose uzrokovano obnavljanjem vlasišta. No, ukoliko ispadanje traje duže ili je obilnije može biti znak ozbiljne bolesti. Svakako se savjetujte s liječnikom.

 

Dermatološkim pregledom i potrebnom obradom utvrditi razlog pojačanog ispadanja kose. Detaljnom anamnezom je važno dobiti podatke:

 • o dobi,
 • drugim simptomima (na primjer, umor, anemija ili promjene aktivnosti hormona štitnjače),
 • način češljanja,
 • friziranja ili drugih oblika manipulacija kosom.

U žena je važno pitati o menstrualnom ciklusu (sindrom policističnih jajnika, menopauza) i trudnoćama.

Pregledom vlasišta koji uključuje i pregled vlasišta dermatoskopom (trihoskopija) može se vidjeti tip alopecije te prema tome započeti potrebnu obradu.

U laboratorijskoj obradi se obično ispituje aktivnost hormona štitnjače, spolnih hormona, razina željeza u krvi, a ovisno o tipu alopecije se obrada i proširuje.

Liječenje pojedinih oblika alopecije se provodi pod nadzorom liječnika. Ukoliko se utvrdi anemija, poremećaj rada štitnjače ili drugo odstupanje u učinjenim nalazima, provodi se odgovarajuća terapija.

Androgena alopecija se liječi lokalnom terapijom (otopina 2 ili 5% minoksidila) te sistemskom terapijom (oralna kontracepcija, antiandrogen finasterid i ciproteron acetat). Novija metoda liječenja androgene alopecije je PRP (platelet rich plazma) metoda.

Idealni kandidati za ovaj oblik terapije su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti sa tankom dlakom i oni koji difuzno gube kosu. Postupak se provodi u specijaliziranim dermatološkim ordinacijama. Iz krvi se izdvaja plazma bogata trombocitima, koji sadrže brojne faktore rasta koji imaju snažan učinak na regeneraciju tkiva. Terapijom se pojačava prokrvljenost kože vlasišta i aktiviraju folikule dlake iz stadija mirovanja u aktivnu fazu rasta.

Za alopeciju areatu se preporuča lokalna protuupalna terapija (najčešće kortikosteroidna terapija) u kombinaciji s lokalnom primjenom minoksidila. Za teže oblike alopecije areate primjenjuje se i sistemska protuupalna terapija.

Cikatricijalna alopecija se liječi sistemskom terapijom, dok se u liječenje trihotilomanije uvijek uključuje psiholog odnosno psihijatar.

U težim oblicima alopecija preporuči se i transplantacija kose, odnosno nošenje perika.

Pravilna njega vlasišta uključuje primjenu šampona protiv ispadanja. Većina medicinskih šampona protiv ispadanja imaju u svome sastavu aktivne supstance koja pojačavaju prokrvljenost vlasišta te na taj način stimuliraju rast vlasi.

Preporuka je izbjegavati grubo trljanje kose, grubo četkanje, korištenje sušila za kosu. Zdrava, uravnotežena prehrana je nužna za zdrav rast kose.

Sprječavanje opadanja kose i savjeti za rast kose – 4 načina

 1. Izbjegavajte čimbenike koji mogu dovesti do oštećenja vlasi i pojačanog ispadanja kose:
 • Vrsta frizure i način friziranja poput prečvrstih frizura, punđa ili konjskog repa mogu izazivati stalne mikrotraume korijena dlake i dovesti do pojačanog opadanja kose.
 • Izbjegavati toplinu. Toplina je veliki neprijatelj kose, osobito suhe i tanke kose. To se odnosi na upotrebu fenova, pegli za kosu i figara. Ne koristiti ih svakodnevno. A kada se koriste, koristiti uporabu preparata za zaštitu od topline i dodatnog isušivanja.
 • Biti oprezan i pri izboru češljeva, četki i drugih pomagala za vlasište. Gusta kovrčava kosa zahtjeva češljeve s rjeđim zupcima. Tanka, pucanju i „zapetljavanju“ sklona kosa zahtjeva posebne, za to oblikovane četke.
 • Oprez i pri odabiru boja, što osobito vrijedi za osobe s osjetljivom kožom i kosom. Savjetuje se korištenje prirodnih boja ili boja koje ne sadrže amonijak.
 1. Odgovarajuća njega vlasišta.
 • Njega vlasišta uključuje pranje vlasišta uz primjenu odgovarajućih šampona, primjenu regeneratora odnosno maski za njegu kože vlasišta.
 • Birati šampon prema tipu vlasišta, masno ili suho vlasište, prhut u vlasištu i slično. Ukoliko ste primijetili pojačano ispadanje vlasi uvijek dati prednost medicinskim šamponima protiv ispadanja.
 • Medicinski šamponi protiv ispadanja su terapeutski šamponi koji u svome sastavu imaju aktivne supstance koje potiču prokrvljenost vlasišta i na taj način djeluju protiv ispadanja kose i jačaju vlas. Preporuka je koristiti ih dva puta tjedno kroz najmanje 3 mjeseca. Šampon nanijeti dva puta na vlasište, nježnim masirajućim pokretima jagodica prstiju te ostaviti nekoliko minuta da djeluje, potom ga dobro isprati. Najbolji šampon protiv opadanja kose ne postoji. Izbor šampona protiv opadanja kose je individualan.
 • Nove generacije medicinskih šampona nemaju ograničenje za uporabu i mogu se koristiti svakodnevno. No, s dermatološkog stajališta to najčešće nije potrebno i ne treba pretjerivati.
 • Na tržištu postoje i biljni šamponi za jačanje vlasi s dodatkom na primjer, vitamina B, kinina ili zobi. Također postoje i šamponi za suho pranje koje dodatno i njeguju vlas.
 • Vrsta šampona bira se individualno prema tipu vlasišta, osobnim preferencijama i financijama.
 1. Zdrava i uravnotežena prehrana.

Zdrava i uravnotežena prehrana preduvjet je zdravlja ne samo kože, kose i noktiju, već cijelog organizma.

 • Nutricionisti savjetuju pojačati unos esencijalnih masnih kiselina, posebice omega-3 masne kiseline, vitamin B6, B12 i folnu kiselinu.
 • Omega-3 masne kiseline organizmu možemo osigurati plavom ribom poput tune, srdele, skuše ili konzumacijom orašastih plodova i sjemenki.
 • Dobri izvori vitamina B6 su banane, krumpir i špinat. Folnu kiselinu dobivamo iz svježeg voća i povrća, a vitamin B12 i proteine iz mesa, mlijeka, ribe i jaja.
 • Izbjegavati rigorozne dijete koje dovode do naglog gubitka kilograma. Takve dijete će za posljedicu imati gubitak važnih nutrijenata u organizmu što će dovesti do pojačanog ispadanja kose.
 • Vitamini za kosu poput vitamina B skupine, biotina, C vitamina se često savjetuju kao nadomjesci u prehrani i dodatci standardnom medicinskom liječenju opadanja kose.
 1. Dobar san i kvalitetno nošenje sa svakodnevnim stresovima.

Nema zdravog tijela bez zdravog uma i to se odnosi na cijelo tijelo pa i na zdravlje kose i vlasišta.

Kako ubrzati rast kose?

Kosa raste brzinom 0,3 do 0,4 mm na dan. Lokalni lijekovi poput na primjer, minoksidila koji se primjenjuje u liječenju androgene alopecije ili alopecije areate mogu ubrzati rast kose.

Znanstvene studije nisu potvrdile da primjena različitih prirodnih lijekova za ubrzani rast kose ima učinak na brži rast kose. Upitno je djelovanje šampona za rast kose i vitamina za rast kose.

Opadanje kose kod žena

Razlozi opadanja kose i kod žena i muškaraca mogu biti isti i već su u tekstu navedeni. Opadanje kose kod žena češće je vezano uz jasno opisane hormonske poremećaje.

Najčešće je posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih ovarija (PCOS) koji uz opadanje kose karakterizira i neuredan menstrualni ciklus, pojavu akni i povećanu tjelesnu težinu.

Liječenje policističnih ovarija se provodi uz konzultaciju dermatologa, ginekologa i endokrinologa. Pojačano opadanje kose se u žena može vidjeti i nakon poroda odnosno u menopauzi. Dalje, hormonski razlog pojačanog opadanja kose u žene je često vezan uz promjenu aktivnosti hormona štitne žlijezde.

Najčešća pitanja o opadanju kose

Mogu li ubrzati rast kose? Koje sredstvo mogu koristi za brži rast kose?

Preparati za rast kose ili čudotvorna sredstva za brži rast kose ne postoje. Tablete za rast kose studijama nisu potvrdile djelotvornost.

Može li primjena regeneratora biti štetna?

Primjena regeneratora nije štetna. Nakon šamponiranja, osobito duge ili obojene kose, savjetuje se primjena regeneratora, odnosno balzama.

Izbor regeneratora prilagoditi tipu kose i vlasišta (na primjer, suha kosa zahtjeva regeneratore koji kosu vlaže i hrane; masna kosa regeneratore bez ulja; oštećena kosa regeneratore s dodatkom proteina). Regenerator se nanosi samo na vrhove vlasi, ne utrljava ga se u kožu vlasišta jer to dovodi do dodatnog zamašćivanja kose.

Mogu li masiranjem vlasišta prirodnim uljima pojačati rast kose i liječiti ispadanja kose?

U teoriji masiranjem vlasišta pojačavamo prokrvljenost vlasišta i time bi terapijski mogli djelovati na ispadanje kose. Na žalost, studije to nisu potvrdile.

Ima li terapijski učinak obrijati glavu ako kosa pojačano opada?

Brijanje vlasišta nema učinak u terapiji alopecija, a niti učinak na jačanje vlasi.

Hoću li redovitom vježbom stoj na glavi potaknuti rast kose?

Stoj na glavi nema učinak na rast kose.

Članak napisala:

prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci