25.05.2022.

Briga o sebi u postpartumu — vodič za novopečene mame

Osim pripreme za porod, trebala bi postojati i priprema za postpartum jer onaj najteži, ali i najljepši dio majčinstva dolazi tek nakon poroda, osobito u prvih 40 dana koliko otprilike traje babinje.

Briga o sebi u postpartumu

Postpartalno razdoblje vrlo je izazovan i važan period u životu majke, no ipak se i dalje još uvijek o tome premalo priča. Fokus je pretežno na bebi, dok majka koja prolazi kroz veliku transformaciju i promjene (ne samo fizičke, već i psihičke) padne u drugi plan. Osim pripreme za porod, trebala bi postojati i priprema za postpartum jer onaj najteži, ali i najljepši dio majčinstva dolazi tek nakon poroda, osobito u prvih 40 dana koliko otprilike traje babinje.

I samo tako, odjednom, pozornost koju su ti drugi posvećivali i koju si sama sebi posvećivala u trudnoći, dolaskom iz rodilišta zamjene neprospavane noći, poludjeli hormoni, umor, a u nekim slučajevima postporođajna depresija i usamljenost. 

Ako si buduća ili novopečena mama, želim ti reći da ne smiješ zaboraviti na sebe, koliko god ti se to trenutno činilo nemogućim. Znam, beba zahtjeva svu tvoju pažnju, no postoje neke sitnice koje možeš promijeniti i za koje bih voljela da su meni rekli u prvim danima majčinstva. Što se više brineš o sebi više ćeš biti u stanju brinuti se za to malo biće koje je trenutno cijeli tvoj svijet.

Nemoj se ustručavati potražiti pomoć

njega nakon porođaja

Naravno, možeš pozvati prijateljicu na kavu u trenucima kad se osjećaš usamljeno ili ti je jednostavno potreban razgovor s odraslom osobom — to je također briga za mentalno zdravlje. No nemoj se ustručavati potražiti pomoć u kućanskim poslovima ili u bilo čemu što ti trenutno smeta i onemogućava ti da budeš opuštena. Prijateljice ili rodbina ti mogu pomoći pripremiti obrok, ispeglati odjeću, pospremiti posuđe ili usisati kuću. Sigurna sam da će biti sretni što ti mogu pomoći u ovom izazovnom periodu. 

Reci “ne” neželjenim gostima

Iskreno, u prvim danima majčinstva nije mi odgovarala blizina drugih, no svejedno sam mislila da je nepristojno reći “Ne, ne možete doći vidjeti bebu”. Znam da sam zbog toga bila pod tolikim stresom da sam donijela odluku ne primiti više nikoga dok se ne uhodamo i dok ja ne budem bila psihički i fizički spremna. To je najbolja odluka koju sam donijela! Ne moraš izbjegavati pozive i odgovaranje na poruke, vrlo jasno i iskreno reci da se još uvijek ne osjećaš spremnom za primiti goste i da vam treba malo više vremena da se upoznate s novim stilom života.

Smanji očekivanja od sebe

Svi mi zamišljamo majčinstvo na neki svoj način, najčešće onaj kakav nam se prikazuje u medijima i na društvenim mrežama, a on je vrlo često nerealan. Upravo zbog toga se grizemo ako nije sve tako kako smo zamišljale. Ono što sam naučila je da te za majčinstvo ništa ne može pripremiti i da sve ono što si očekivala sigurno neće biti tako. Zapamti, ne moraš sve! Slušaj svoju intuiciju i uživaj u trenutku jer je upravo to najljepši dio majčinstva. 

Pronađi svoje pleme

postartum mentalno zdravlje

Pronađi osobe koje te razumiju i koje prolaze ili su prolazile kroz isto što i ti. Kad sam postala majka osjećala sam se vrlo usamljeno. Iako su svi pokušavali pomoći, jedinu utjehu pružile su mi druge mame s kojima sam se u svom slučaju povezala na Instagramu. I dan danas su mi glavna utjeha, razlog za smijeh i ispušni ventil.

Neka ti tvoje mentalno zdravlje bude prioritet

Sve ovo gore navedeno itekako ima utjecaj i na tvoje mentalno zdravlje. No ako primijetiš promjene u svom ponašanju, emocije s kojima se ne može nositi — potraži stručnu pomoć. Sve je to normalno i vjeruj mi, nisi sama. Osobno sam proživjela postporođajnu depresiju, iako tada nisam imala pojma što mi se događa zbog čega sam dodatno osjećala grižnju savjesti. Pitala sam se: Zar ne bih trebala biti najsretnija i najzadovoljnija u ovom periodu, sa svojom bebom koju sam tako dugo iščekivala? Nakon jednog razgovora sa stručnom osobom, doulom koja mi je pomogla riješiti i probleme s dojenjem (i tu sam mislila da mogu sve sama), sve je počelo sjedati na svoje mjesto.

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci