02.02.2024.

Kostimi za maškare za djecu - Najbolje ideje i kako ih napraviti sami

Potraga za idejama za kostime za maškare za djecu je završena! Pogledajte koji su najpopularniji dječji kostimi za maškare 2024. i kako ih napraviti sami.

kostimi za maskare ideje

Stiglo je najveselije doba godine – maškare! Fašničke povorke, karnevale i tulume obožavaju i djeca i odrasli, a odabir kostima za mnoge je najuzbudljiviji dio maškara. Ipak, djeca su ta koja se se posebno vesele maškarama i kostimiranju, a ako niste među onima koji su na vrijeme pripremili kostim za ovogodišnji fašnik udružite želje vaših klinaca s našim prijedlozima i izradite originialni kostim za maškare 2024.!

Kada su maškare 2024.?

Maškare ili poklade nemaju točno određeni datum svake godine jer se radi o razdoblju između katoličkog blagdana Bogojavljenja 6. siječnja i početka korizme. Vrhunac maškara je vikend pred korizmu, a završavaju u utorak prije Pepelnice odnosno na pokladni utorak ili fašnik. Fašnik pada na utorak 13.2.2024. Gotovo svi gradovi diljem zemlje organiziraju svoje fašničke povorke, plesove ili karnevale među kojima su najpopularniji Riječki karneval (17.1. – 14.2.2024.) i Samoborski fašnik (2. – 13.2. 2024.).

Prednosti izrade kostima za maškare kod kuće

kostim za maskare za djecu lijecnik

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje zadruge koje od odjeće koju mnogi namijene za otpad stvaraju nove dizajnerske odjevne komade? Zašto i vi ne biste od onoga što imate kod kuće izradili kostim za maškare? Jedan od argumenata za je, dakle, ušteda novca, ali na popis prednosti vlastite izrade kostima ili maske za maškare treba dodati;

 • izradom kostima štedite vrijeme i ostale resurse koji su vam potrebni za kupnju kostima za maškare
 • ponovnim korištenjem materijala koje imate kod kuće doprinosite reciklaži materijala
 • reciklažom materijala smanjujete količinu otpada, a samim time smanjujete zagađenje vode, tla i zraka
 • dajete dobar primjer djeci i podižete njihovu svijest o važnosti očuvanja okoliša.

U konačnici, kostim koji sami napravite je unikatan proizvod zbog kojeg ćete vi i vaša djeca osjećati posebno zadovoljstvo jer ste uspjeli izraditi nešto vlastitim rukama!

Izrada kostima za maškare s djecom

Postoje brojne prednosti uključivanja djece u različite kućne “poslove”, a zajednička izrada kostima za maškare je još jedna od zabavnih aktivnosti kroz koju uče;

 • razvijaju maštu i kreativno razmišljanje
 • uče kako se ne mora uvijek sve kupiti i trošiti novac što znači da uče kako štedjeti
 • razvijaju ekološku svijest jer shvaćaju kako se stari materijali mogu upotrijebiti za izradu novog
 • razvijaju svoje motoričke sposobnosti,
 • uče kako riješiti neki problem, prepreku i izazov kroz igru te razvijaju svoje sposobnosti logičkog zaključivanja
 • razvijaju upornost, koncentraciju i odlučnost
 • jačaju svoje samopouzdanje jer ih preplavi osjećaj sreće i zadovoljstva zato što su uspjeli nešto sami izraditi
 • razvijaju radne navike i osjećaj odgovornosti jer shvaćaju da se moraju potruditi ukoliko nešto žele
 • uče da kućanske aktivnosti i kreativni procesi mogu biti zabava, a ne samo zadatak ili obveza.

Djeca iz svake nove situacije u kojoj se nađu nešto nauče i zato ih nikada nemojte izostavljati iz različitih kućnih aktivnosti, bez obzira radili li se o pospremanju, kuhanju ili izradi kostima za maškare.

Najpopularniji kostimi za maškare za djecu u 2024.

Djeca za maškare najčešće žele biti omiljeni lik iz crtića, bajke ili filma, žele barem na jedan dan postati netko tko je njihov idol. Vole se, također, kostimirati u životinje, dinosaure, doktore, vile, vještice ili znanstvenike. Među najpopularnijim kostimima za maškare 2024. godine;

Ana i Elsa 

Već godinama ove dvije sestre iz animiranog filma “Frozen” ne silaze s trona dječjih junakinja stoga nema promjene ni ove godine

Olaf 

Frozen varijanta za dječake koji vole ovaj crtani film je simpatični Olaf

L.O.L surprise 

Pravi karnevalski koncert je zagarantiran s L.O.L. junakinjama koje će biti odabir brojnih djevojčica

Spiderman 

Marvelov junak je i dalje broj 1 među malim i velikim dječacima

Peppa Pig 

Peppa, George, Mama ili Tata Prase – svako dijete ima svog junaka iz ovog omiljenog dječjeg crtića

Paw Patrol 

Chase, Sky ili Marshall su hrabri psići u ophodnji u koje se brojne djevojčice i dječaci žele transformirati

Barbie 

Bez obzira što je Barbie bila odabir u vrijeme kada ste se vi pripremali za maškare, ona i dalje ne silazi s liste najpopularnijh kostima za djevojčice

Superman 

Kada pričamo o najpopularnijim kostimima za dječake ne smijemo nikako izostaviti Supermana koji je, baš poput Barbie, vječan

Super Mario 

Simpatični digitalni kućni majstor je odličan odabir za ljubitelje videoigara

Minnie&Mickey 

Legendarni Disney par Minnie&Mickey vjerojatno nikada neće nestati s popisa najpopularnijih ideja za kostime za maškare

Najpopularniji kostimi za maškare za dječake i djevojčice su preplavili brojne trgovine i web shopove no njih, kao i mnoge druge kostime, možete pokušati izraditi sami.

Ideje za dječje kostime za maškare i kako ih izraditi

Na dnu vašeg ormara se sigurno krije pregršt materijala koji čeka da ga ponovno upotrijebite. Potrebna vam je samo ideja i malo mašte, a mi ćemo vam u tome pomoći.

 • Malci – Maškare su dan za zabavu, a tko se bolje zabavlja od popularnih Minionsa? Žuta majica, plave hlačice s tregerima i upečatljive oči koje ćete izrezati od kartona ili tkanine i kostim je gotov!
 • Lego – Možete se odlučiti za lego kocku ili lego figure no što god odabrali svakako ćete trebati karton, spužvu i sprejeve u boji. 
 • Robin – Vašeg malog junaka možete pretvoritiu Batmanovog najboljeg prijatelja u samo par poteza. Izrežite crnu tkaninu u donjem dijelu i pretvorit ćete je u svima prepoznatljiv plašt.

superheroj kostim za maskare za djecu napravi sam

 • Minney&Mickey – Kostimiranje u najpopularnije Disney mišiće lako ćete ostvariti samo ako malo “prokopate” po ormarima i ladicama. Haljinica na točkice ili pidžama, obruč za kosu koji možete nadograditi ušima, pokoja mašnica i maškare su spremne!

Minnie mouse kostim za maskare za djecu napravi sam

 • Lav – Klinci vole biti hrabri i snažni poput lava, upotrijebite boje za lice i iscrtajte lava ili od spužve, traka, tila ili sličnih materijala izrežite lavlju grivu.

Kostim za djecu za maskare lav

 • Dalmatiner – Za kostimiranje malenih smotuljaka u Dalmatinera dovoljna vam je bijela pidžamica ili kombinezon s kapuljačom i crni sprej.
 • Vitez – Još jedna ideja za hrabre je kostim viteza. Simbol njihove hrabrosti i odvažnosti je mač koji se krije negdje u kutijama za igračke, a odjeću ćete vrlo jednostavno iskombinirati.

Kostim za djecu za maskare od kartona i papira vitez

 • Princeza – Haljinica od tila, jaknica ili košulja i kruna koju možete kupiti ili izraditi su sve što vam je potrebno da vaša princeza postane uistinu prava princeza.

Kostim za djecu za maskare princeza

 • Sirena – Za kostim sirene potrebna vam je jedna elastična suknja, malo tila u različitim bojama i vezice pomoću kojih ćete pričvrstiti gornji dio i finalizirati sirenin rep
 • Vražičak – Kad izradite rogove sve ostalo je lako, za male vražice odaberite crvenu haljinu, a za vražićka crveni kombinezon i oba kostima zaokružite crnim pojasmom od svilene trake ili nekog drugog materijala
 • Noć vješticaIdeju možete realizirati za proslavu Halloweena ili pretvoriti maškare u Noć vještica. Nabavite različite boje za lice ili šminku, iskoristite sve što imate u ormaru i nikakva kupovina neće biti potrebna.

Kostim za djecu za maskare vjestica

 • Pilić – Žuta pidžamica, majica s kapuljačom ili bodi vam mogu poslužiti kao glavni dio kostima. Upotrijebite i žute gumene rukavice, a ako od nekog DIY projekta u kući imate perje bit će to pun pogodak!
 • Bubamara – Za krila bubamare trebate crveni filc ili, primjerice, dekicu, na koju ćete zaljepiti točkice od crnog filca. U kombinaciji s crnom ili crvenom suknjicom s točkicama vaša mala bubamara će biti neodoljiva. 
 • Gusar – Jedan od jednostavnijih kostima za maškare za dječake je kostim gusara jer ne trebate nikakvu posebnu opremu ni materijale osim onoga što već imate doma. Samo trebate malo “pronjuškati” po kući.

piratski/gusarski kostim za maskare za djecu

 • Jednorog – Za izradu jednoroga kojeg djevojčice obožavaju je potrebno malo više truda i materijala no definitivno se isplati jer vaša djevojčica sigurno neće proći nezapaženo.

kostim za maskare za djecu jednorog

 • Crvenkapica – Možda vam je za “babinje” ili “babyshower” netko poklonio crveni kaputić ili haljinicu pa zašto ih ne biste iskoristili i za ovu prigodu?
 • Astronaut – Kartonska kutija će vam poslužiti kao astronautska kaciga, a prsluk kao odijelo. I kostim je gotov.

kostim za djecu za maskare astronaut napravi sam

 • Superheroj – Ne mora biti ni Batman ni Spiderman, vaš dječak, ali i djevojčica  mogu jednostavno biti superheroji. Potražite tkaninu za plašt, upotrijebite tajice, majicu, a znak izrežite od filca, papira ili nekog drugog materijala koji imate pri ruci.
 • Ratnik – Crna majica i tajice su odlična baza za izradu kostima ratnika, a ako će to biti ninja ratnik potreban vam je zeleni materijal s kojim ćete dovršiti detalje na kostimu, izraditi povez za oči i struk, a “oružje” ratnika se sigurno krije negdje među igračkama.

Kad odaberete ideju za kostim za maškare već ste odradili pola posla. Igrajte se, kreirajte i izrađujte kostime zajedno s vašim klincima koji će ih s ponosom nositi. Ako vas iznenadi fašnička zabava u vrtiću i školi i trebate spas u zadnji čas, potražite rješenje u Lidl ponudi najboljih dječjih kostima za maškare.