15.02.2021.

15 ideja kostima za maškare koje možete napraviti sami

U potrazi ste za kostimom koji biste brzo mogli napraviti za maškare 2021? Imamo sve što vam je potrebno za sjajne i kreativne kostime.

Uvod

Kao i sve druge proslave, maškare će u ovoj godini izgledati drugačije jer će se proslava fašnika održati u “novonormalnim” okolnostima. Velike tradicionalne karnevalske povorke diljem Hrvatske su otkazane, no to ne znači da se maškare u 2021. otkazuju – samo će se prilagoditi epidemiološkoj situaciji, što znači da će i škole i vrtići zasigurno organizirati mali fašnik unutar svojih grupa i razreda. Na kraju krajeva, maškare su samo jedna od prigoda u kojoj nam treba kostim. Originalne i kreativne ideje za izradu kostima također su dobrodošle za:

 • tematsku proslavu rođendana
 • zabavu za Noć vještica
 • zabavu pod maskama ili maskenbal
 • učenje kroz igranje uloga
 • obilježavanje Dana vrtića ili Dana škole
 • različite proslave s određenom temom
 • obilježavanje povijesnih datuma.

Ipak, maškare, fašnik ili poklade su najčešća prigoda zbog koje se većina odlučuje za kostimiranje. Kostim ili maska za maškare se može izraditi ili kupiti, no ukoliko se odlučujemo za kupnju uvijek postoji rizik da nećemo biti u potpunosti zadovoljni. Naime, kupljeni kostim nikada neće biti u potpunosti originalan jer će ga imati i netko drugi, a i malo je vjerojatno da ćete pronaći točno ono što ste zamislili ili ćete jednostavno zakasniti. Većina nas sve obavlja u zadnji čas, pa tako i kupovinu kostima za maškare. Kako biste izbjegli vaše, ali prvenstveno razočaranje vaših klinaca za ovogodišnje maškare, pokušajte kostim izraditi sami. Naravno, uz pomoć malih ručica!

Prednosti kostima koje sami napravimo

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje zadruge koje od odjeće koju mnogi namijene za otpad stvaraju nove odjevne komade? Zašto i vi ne biste od onoga što imate kod kuće izradili kostim za maškare? Jedan od argumenata “za” je, naravno, ušteda novca, ali na popis prednosti vlastite izrade kostima ili maske za maškare treba dodati da:

 • izradom kostima štedite vrijeme i ostale resurse koji su vam potrebni za kupnju kostima za maškare
 • ponovnim korištenjem materijala koje imate kod kuće doprinosite reciklaži materijala
 • reciklažom materijala smanjujete količinu otpada, a samim time smanjujete zagađenje vode, tla i zraka
 • dajete dobar primjer djeci i podižete njihovu svijest o važnosti očuvanja okoliša.

U konačnici, kostim koji sami napravite je unikatan proizvod zbog kojeg ćete vi i vaša djeca osjećati posebno zadovoljstvo jer ste uspjeli izraditi nešto vlastitim rukama!

Uključite djecu u izradu kostima

Uključivanje djece u različite kućne aktivnosti može započeti već oko druge godine djetetova života, o čemu smo pisali u našem članku o učenju mališana pospremanju i urednosti. Izrada kostima za maškare je proces u kojem vam, ovisno o dobi, djeca mogu pomoći, a istovremeno se zabaviti i naučiti nešto novo.

Bitno je reći da prilikom promišljanja o ideji za kostim i tijekom njegove izrade djeca:

 • razvijaju maštu i kreativno razmišljanje
 • uče kako se ne mora uvijek sve kupiti i trošiti novac, što znači da uče kako štedjeti
 • razvijaju ekološku svijest jer shvaćaju kako se stari materijali mogu upotrijebiti za izradu novog
 • razvijaju svoje motoričke sposobnosti
 • uče kako riješiti neki problem, prepreku i izazov kroz igru te razvijaju sposobnosti logičkog zaključivanja
 • razvijaju upornost, koncentraciju i odlučnost
 • jačaju svoje samopouzdanje jer ih preplavi osjećaj sreće i zadovoljstva zato što su uspjeli nešto sami izraditi
 • razvijaju radne navike i osjećaj odgovornosti jer shvaćaju da se moraju potruditi ukoliko nešto žele
 • uče da kućanske aktivnosti i kreativni procesi mogu biti zabava, a ne samo zadatak ili obveza.

Djeca iz svake nove situacije u kojoj se nađu nešto nauče i zato ih nikada nemojte izostavljati iz različitih kućnih aktivnosti, bez obzira radi li se o pospremanju, kuhanju ili izradi kostima za maškare.

Najpopularniji kostimi

Djeca za maškare najčešće žele biti omiljeni lik iz crtića, bajke ili filma – žele barem na jedan dan biti svoj idol. Također se vole kostimirati u životinje, dinosaure, doktore, vile, vještice ili znanstvenike. Među najpopularnijim kostimima za maškare 2021. godine zasigurno će biti:

 • Ana i Elsa – već godinama ove dvije sestre iz animiranog filma “Frozen” ne silaze s trona dječjih junakinja, stoga sumnjamo da će biti drugačije ove godine
 • Olaf – simpatični Olaf iz istog crtića je također izuzetno popularan odabir, posebno za djecu koja vole Frozen, ali ne i haljine!
 • Spiderman – Marvelov junak koji je trenutno broj 1 za brojne ljubitelje maškara, male i velike
 • Peppa Pig – Peppa, George, Mama ili Tata Prase – svako dijete ima svog junaka iz ovog omiljenog dječjeg crtića
 • Paw Patrol – Chase, Sky ili Marshall su hrabri psići u ophodnji u koje se brojne djevojčice i dječaci žele transformirati
 • Barbie – bez obzira na to što je Barbie bila odabir u vrijeme kada ste se i vi pripremali za maškare, ona i dalje ne silazi s liste najpopularnijh kostima
 • Superman – kada pričamo o najpopularnijim kostimima nikako ne smijemo izostaviti Supermana koji je, baš poput Barbie, vječan.

Najpopularniji kostimi za maškare za dječake i djevojčice su preplavili brojne trgovine i web shopove no njih, kao i mnoge druge kostime, možete pokušati izraditi sami.

Ideje

Na dnu vašeg ormara se sigurno krije pregršt materijala koji čekaju da ih ponovno upotrijebite. Potrebna vam je samo ideja i malo mašte, a mi ćemo vam u tome pomoći.

Ideja 1: “Malci”

Maškare su dan za zabavu, a tko se bolje zabavlja od popularnih Minionsa? Žuta majica, plave hlačice s tregerima i upečatljive oči koje ćete izrezati od kartona ili tkanine i kostim je gotov!

Ideja 2: “Lego”

Možete se odlučiti za lego kocku ili lego figure, no što god odabrali, svakako ćete trebati karton, spužvu i sprejeve u boji.

Ideja 3: “Robin”

Vašeg malog junaka možete pretvoriti u Batmanovog najboljeg prijatelja u samo par poteza. Izrežite crnu tkaninu u donjem dijelu i pretvorit ćete je u svima prepoznatljiv plašt.

Ideja 4: “Minnie i Mickey”

Kostimiranje u najpopularnije Disney mišiće lako ćete ostvariti samo ako malo “prokopate” po ormarima i ladicama. Haljinica na točkice ili pidžama, obruč za kosu koji možete nadograditi ušima, pokoja mašnica i maškare su spremne!

Ideja 5: “Lav”

Klinci vole biti hrabri i snažni poput lava, tako da možete upotrijebiti boje za lice i iscrtati lice svog lavića, ili pak od spužve, traka, tila ili sličnih materijala izrezati lavlju grivu.

Ideja 6: “Vitez”

Još jedna ideja za hrabre je kostim viteza. Simbol njihove hrabrosti i odvažnosti je mač koji se krije negdje u kutijama za igračke, a odjeću ćete vrlo jednostavno iskombinirati.

Ideja 7: “Princeza”

Haljinica od tila, jaknica ili košulja i kruna koju možete kupiti ili izraditi su sve što vam je potrebno da vaša princeza postane uistinu prava princeza.

Ideja 8: “Noć vještica”

Ideju možete realizirati za proslavu Halloweena ili pretvoriti maškare u Noć vještica. Nabavite različite boje za lice ili šminku, iskoristite sve što imate u ormaru i nikakva kupovina neće biti potrebna.

Ideja 9: “Pilić”

Žuta pidžamica, majica s kapuljačom ili bodi vam mogu poslužiti kao glavni dio kostima. Upotrijebite i žute gumene rukavice, a ako od nekog DIY projekta u kući imate perje, bit će to pun pogodak!

Ideja 10: “Gusar”

Jedan od jednostavnijih kostima za maškare je kostim gusara jer ne trebate nikakvu posebnu opremu – samo trebate malo “pronjuškati” po kući i od materijala koji vam ne trebaju izrezati povez i ostale prepoznatljive gusarske dodatke!

Ideja 11: “Jednorog”

Za izradu jednoroga je potrebno malo više truda i materijala, no definitivno se isplati jer vaše dijete sigurno neće proći nezapaženo.

Ideja 12: “Crvenkapica”

Ako vam je netko poklonio crveni kaputić ili haljinicu, zašto ih ne biste iskoristili za ovu prigodu? To i košara u ruke i svima će odmah biti jasno da se radi o Crvenkapici.

Ideja 13: “Astronaut”

Kartonska kutija će vam poslužiti kao astronautska kaciga, a prsluk kao odijelo. I kostim je gotov.

Ideja 14: “Superheroj”

Ne mora čak biti ni Batman ni Spiderman, vaš dječak ili djevojčica mogu jednostavno postati superheroji koje sami izmisle. Potražite tkaninu za plašt, upotrijebite tajice, majicu, a znak izrežite od filca, papira ili nekog drugog materijala koji imate pri ruci.

Ideja 15: “Epidemiolog”

Vjerujemo da vaši klinici itekako dobro znaju za distancu, stožere i epidemiologe, a voljeli bi postati uspješni junaci koji pobjeđuju virus, vraćaju se bezbrižnoj igri i svojim prijateljima. Glavni dio maske – zaštitnu masku – imate u svakom kutku svoga doma, zar ne?

Ideja ima pregršt, maškare su prilika da vaše dijete bude i nogometaš ili balerina, žena mačka ili šišmiš, bubamara ili robot… Mašta zbilja nema granica. Važno je samo da dobro proučite što sve imate kod kuće, od tkanina, boja, spužvi, gumbića, kolaža i ljepila do ostalih modnih i sličnih dodataka koje možete iskoristiti.

Zaključak

Možda ove godine nema maškara, fašnika, maskenbala i karnevalskih povorki na koje smo naviknuti, no vrijeme za kostimiranje i zabavu je stiglo – pa makar ono bilo u intimnom kućnom druženju. Smišljajte i kreirajte kostime zajedno s vašim klincima koji će ih, sigurni smo, s ponosom nositi!