01.10.2022.

Tikva i bundeva za Noć vještica - Kako izdubiti i ukrasiti?

Iskoristite Halloween kao idealnu jesensku aktivnost za cijelu obitelj. Zabavite se s djecom na jedinstven način izrezujući “strašnu” tikvu ili bundevu za Noć vještica.

bundeve noc vjestica

Iako u Hrvatskoj Halloween nije službeni praznik, već godinama je popularno posljednji dan listopada slaviti kao Noć vještica. 

Osmišljavaju se kostimi, kupuju slatkiši i razrađuju ideje za najbolje dekoracije od tikvi i bundeva koje su u cijelom svijetu simbol Halloweena. No jeste li se ikad zapitali zašto se Noć vještica slavi 31. listopada

Naime, na taj datum se održao drevni keltski festival Samhain prilikom kojeg su Kelti odjeveni u nošnje tjerali duhove. Na festivalu su uživali u posebnim gozbama i izrađivali lampione izdubljivanjem bundeva, a s vremenom su se mistični rituali razvili u bezbrižniju igru i zabavu. 

Zanimljiva je i priča o nazivu izrezbarene bundeve sa svijećom Jack O’Lantern. Prema irskoj legendi škrti i domišljati Jack je prevario vraga tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće. Kako zbog grešnog života Jack nije mogao u raj vrag ga je na vratima pakla dočekao sa žeravicom ugljena i poslao natrag u mrak. Jack je u džepu imao repu koju je izdubio i u nju stavio žeravicu ugljena i otada luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. 

Strašna ili smiješna, tikva ili bundeva je prva asocijacija na Noć vještica, a mi vam otkrivamo kako ju izrezbariti i ukrasiti zajedno s vašim najmilijima.

Kako izrezbariti bundevu s djecom?

rezbarenje bundeva

Rezbarenje tikve ili bundeve za Noć vještica može biti prilika za kvalitetno druženje i igru s djecom, a kako bi izrada strašne bundeve bila što uspješnija slijedite nekoliko važnih koraka:

  1. Odaberite tikvu ili bundevu koju ćete moći jednostavno izrezivati što znači da treba biti laganija, ali s tvrđom korom.
  2. Operite bundevu kako biste skinuli zemlju i prljavštinu.
  3. Oko peteljke iscrtajte kružnu liniju i zatim izrežite poklopac oštrim nožem.
  4. Na isti način izrezujete i dno bundeve ukoliko želite da otvor bude na donjem dijelu.
  5. Zarežite nožem oko 2 cm duboko u koru i izrezujte poklopac kružnim pokretom, a ukoliko želite možete odmah izrezivati cik cak linije.
  6. Zatim se s klincima bacite na pražnjenje unutrašnjosti bundeve, a u tome će vam dobro poslužiti strugalica ili žlica za sladoled.
  7. Kako bi provjerili jeste li uklonili dovoljno mesa, stavite svijeću unutar bundeve i ako se kroz koru vidi svjetlo – odlično ste obavili posao.
  8. Nakon toga s djecom na papirnatim predlošcima ili direktno na bundevi iscrtajte oči, nos i usta.
  9. Prema iscrtanim linijama precizno izrezujte komad po komad bundeve.
  10. Nož za guljenje je odličan alat za izrezivanje sitnih detalja.

 

Kako bi Halloween tikva ili bundeva trajala što duže, prebrišite je iznutra i izvana octom ili vazelinom, a može vam poslužiti i trik sa sprejanjem lakom za kosu.

Kako ukrasiti bundevu za Halloween?

Ukrašavanje bundeve najzabavniji je dio u pripremi dekoracija za Noć vještica. 

Također, ovo je potpuno siguran korak za djecu jer u ovom dijelu mogu samostalno sudjelovati i kreirati bundevu prema svojim željama, a inspiraciju možete potražiti i u našim idejama.

Osvijetlite bundeve. 

Lampice i svjećice u unutrašnjosti bundeve su zasigurno najefektniji dio bundeve za Noć vještica. Ukoliko planirate staviti svijeću izrežite otvor na vrhu bundeve, a ako se ipak želite poigrati s lampicama onda izdubite dno kako kablovi ne bi bili vidljivi.

Kreirajte Disney bundevu.

Isprintajte Minnie ili Mickey predložak, prislonite na bundevu i izrezujte dio po dio prema predlošku. Najmlađi će biti oduševljeni Disney tikvom bez obzira što nije “strašna”.

Pozovite duha u bundevu.

Uz pomoć predloška možete kreirati i druge likove, a kako bi unijeli još više Halloween atmosfere, umjesto klasičnih otvora za oči, nos i usta, izrezbarite oblik duha.

Omotajte bundevu gazom.

Efekt strašne bundeve možete postići tako što ćete ju omotati gazom i na nju naljepiti dva oka različite veličine koje možete izraditi od kolaž papira ili dugmadi.

Izradite bundevi frizuru.

Od kolaž papira, krep papira ili običnog papira u boji možete izrezati “frizuru” za bundevu.

Napravite od bundeve vješticu.

bundeva zabavna

Uz frizuru vještice koju ste izradili od papira, napravite i vještičji šešir od kartona koji ćete omotati s filcom ili nekom drugom tkaninom.

Pretvorite bundevu u slatke mišiće.

Iskoristite manje bundeve za izradu malih miševa. Peteljka vam može poslužiti kao nos, a od kolaž papira izrežite uši i brkove. Na isti način možete izraditi i uši i oči za malog psića ili neku drugu životinju koju klinci jako vole.

Obljepite bundevu aluminijskom folijom.

Izrežite aluminijsku foliju u obliku kockica i lijepite po bundevi za metalik efekt.

Poigrajte se s plastelinom.

Iskoristite plastelin i kalupe koje imate kod kuće, kao što su cvjetići ili srca, kako bi izradili ukrase za bundevu. 

Utoplite bundeve.

Zašto bi se vašim tikvama i bundevama smrzavala “glava”? Utoplite ih šarenim vunenim kapama i beretkama, klinci će biti oduševljeni jer će imati nove vesele prijatelje.

Izradite od bundeve vazu za cvijeće.

Izdubljenu bundevu ili tikvu možete ukrasiti i cvijećem, dobit ćete unikatnu Halloween bundevu, ali i jesensku dekoraciju za dom.

Rezbarenje i ukrašavanje bundeve gotovo da nema granica, izrezujte je prema vašim idejama i igrajte se s različitim materijalima i oblicima. Bundeve ili tikve možete čak samo obojati sprejevima u boji, ali svakako savjetujemo da vodstvo u ukrašavanju prepustite klincima. Zajedno sudjelujte u osmišljavanju i samostalnoj izradi kostima za Noć vještica i uživajte u svakom trenutku stvaranja obiteljskih uspomena.