13.08.2021.

Hidrocefalus - Kako ga prepoznati i uspješno izliječiti

Povećana glava i čest plač kod mališana može biti i simptom hidrocefalusa. Saznajte o kakvoj bolesti je riječ i što treba učiniti ako na nju posumnjate.

Hidrocefalus, povećanje opsega glave, nastaje zbog proširenje moždanih komora (šupljina) koji nastaje zbog viška cerebrospinalnog likvora (tekućine)

Cerebrospinalna tekućina je bistra, bezbojna tekućina koja se nalazi u mozgu i leđnoj moždini. Višak cerebrospinalne tekućine proširuje moždane komore i stvara pritisak u mozgu, koji može oštetiti moždano tkivo. 

Što je hidrocefalus (vodena glava) i zašto nastaje?           

Hidrocefalus može nastati zbog različitih uzroka. 

U osnovi se radi o poremećaju u cirkulaciji likvora tj. patološkim stanjima u kojima dolazi do nesrazmjera lučenja, resorpcije ili pojačano stvaranje cerebrospinalnog likvora

U djece glava raste, jer kosti još nisu srasle, dok u odrasloj dobi zbog nemogućnosti rasta kostiju glave može vrlo brzo doći do oštećenja moždanih struktura.  

Simptomi hidrocefalusa

  • Osnovni je simptom kod djece naglo povećanje opsega glave djeteta uz prisutne neurološke simptome.
  • Izbočena i napeta fontanela kod dojenčadi 
  • Glavobolja i povraćanje često su prisutni.
  • Ako se radi o infekciji bit će prisutna i povišena temperatura, povraćanje i kočenje vrata
  • Glavobolja može biti vrlo jaka. Ako dijete boli glava prisutan je i plač, dijete je nezadovoljno, nezainteresirano za igru… Dijete može biti o pospanije, somnolentnije.

Hidrocefalus kod dojenčadi

Najčešći simptomi hidrocefalusa dojenčadi su: neuobičajeno velika glava ili nagli porast veličine glave, plakanje i vrištanje, ispupčena ili napetu fontanelu na vrhu glave, mučnina i povraćanje, letargija, pretjerana razdražljivost, slab apetit,  konvulzije, strabizam (greška položaja očiju, koje su normalno paralelne), oči koje su uperene prema dolje, nedostatak mišićne mase ili snage pri odgovaranju na podražaj i očekivani rast. 

Hidrocefalus kod starije djece

Najčešći simptomi hidrocefalusa kod starije djece su: glavobolja, zamagljen vid ili pojava dvoslike, abnormalno povećanje glave, poteškoće pri buđenju i održavanju budnosti, mučnina i povraćanje, nestabilnost i poteškoće s održavanjem ravnoteže, slab apetit, konvulzije, pretjerana razdražljivost, promjena raspoloženja, problemi s koncentracijom (loš uspjeh u školi), smetnje ili problemi s već naučenim vještinama (hodanje ili govorenje).

Što uzrokuje hidrocefalus?

Uzroci hidrocefalusa su brojni. Neki su prisutni već u prenatalnom razdoblju (prije rođenja bebe) i to su najčešće infekcije ili izloženost trudnice nekim toksičnim agensima. Također postoje neke kongenitalne bolesti (urođene) kod kojih je uz različite druge simptome prisutan  i hidrocefalus. Već se prenatalno, dakle u tijeku trudnoće, može otkriti takvo stanje te se pri porodu već vrlo brzo može reagirati.

Kada se hidrocefalus razvije kasnije obično je posljedica neke infekcije, traume ili tumora mozga.

Infekcije

Mnoge infekcije mogu uzrokovati poremećaj cirkulacije likvora (tekućine koje se nalaze u šupljinama i oko mozga) te također dovode do hidrocefalusa.

Traume glave i tumori mozga

Traume glave i  tumori, također mogu rezultirati oštećenjem mozga i poremećajem u cirkulaciji likvora.

Kod hidrocefalusa se ne radi o oštećenju samog mozga već o poremećaju cirkulacije likvora, bilo da se on previše stvara, ne može se resorbirati ili da postoji zapreka otjecanju. 

Zato je jako važno na vrijeme prepoznati ovu pojavu kako do oštećenja mozga ne bi došlo

Tipično je da su u dječjoj dobi koštane strukture glave još u razvoju i kosti glave nisu srasle, te zbog toga povećanje tekućine koja oblaže mozak i nalazi se u komorama između moždanih polutki, glava neproporcionalno raste.

Hidrocefalus nije jako česta pojava, ali pri naglom povećanju opsega glave treba na tu dijagnozu pomisliti. 

Kako se dijagnosticira hidrocefalus?

Hidrocefalus se može otkriti već u trudnoći, jer se prate određeni parametri pri svakoj kontroli trudnice ultrazvukom. 

U pedijatrijskim ambulantama obavezno je mjerenja opsega glave, veličina i napetost velike fontanela (udubljenje na tjemenu na kojem kosti glave još nisu razvijene) pri svakom sistematskom pregledu. 

Nagli porast opsega glave uz još i neke prateće neurološke simptome može upućivati na hidrocefalus.

Da bi se ispitao uzrok moraju se napraviti pretrage, prvenstveno pregled neuropedijatra uz UZ glave-mozga. 

Ako postoji sumnja na hidrocefalus dijagnostika se proširi prema indikaciji subspecijaliste neuropedijatra i neurokirurga..

Liječenje hidrocefalusa

Hidrocefalus koji nastaje zbog povećanog stvaranja i nemogućnosti odvođenja likvora se liječi kirurški, postavljanje šanta tzv. Pudenzovog katetera koji povezuje prostore u mozgu i trbušnu šupljinu u koju se odvodi višak likvora.

Ako se radi o infekciji, prvo treba izliječiti infekciju, zatim ustanoviti promjene u cirkulaciji likvora te ev. također kirurški liječiti.

Traume glave i tumori mozga se liječe kirurški.

Hidrocefalus kod starije djece se razlikuje jer se glava ne može povećavati kao u mlađoj dječjoj dobi, pa je pritisak u glavi puno veći i glavobolje su intenzivnije.

Ultrazvuk mozga se u toj dobi ne može napraviti te se koriste druge radiološke metode (CT mozga i MR mozga).

U toj dobi hidrocefalus nastaje najčešće zbog infekcije, traume ili tumora. 

Liječi se većinom, također kirurški.

 

Hidrocefalus je ozbiljan simptom niza patoloških stanja. Važno ga je na vrijeme prepoznati. Najčešće se liječi kirurški, te ako se pravovremeno operira nema posljedica na mozgu- tj. dijete može funkcionirati kao svako zdravo dijete.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci