08.07.2019.

Sve o glavoboljama u trudnoći

Trudnoća može biti naporna, a glavobolje i pritisak u glavi tome ne pripomažu. Saznajte sve o uzroku i vrstama glavobolja u trudnoći te kako ih liječiti.

Glavobolja u trudnoći može biti izrazito neugodna, a ona se u različitom intenzitetu tijekom trudnoće pojavljuje kod 20% trudnica. Njezina pojavnost može biti u obliku blaže nelagode, a može se manifestirati i kao snažna pulsirajuća bol koja traje nekoliko sati. Ponekad to može biti glavobolja koja traje danima, u različitom intenzitetu.

Uzroci glavobolja u trudnoći

Ponekad su naizgled posve jednostavne stvari i događaji uzrok nastanka glavobolje:

 • radni i emocionalni stres
 • neadekvatan unos tekućine (tj. tjelesna dehidracija), posebice tijekom sezone grijanja ili tijekom ljetnih mjeseci
 • neispavanost kao posljedica hormonske aktivnosti u pojedinih trudnica
 • upala sinusa i nosa uz kongestiju krvnih žila unutar nosa
 • prekomjerna konzumacija kofeina i nikotina

Osim toga, postoje i drugi razlozi nastanka glavobolja u trudnoći:

 • prekid uzimanja pojedinih lijekova
 • prekid pušenja
 • prekid unosa velikih količina kofeina
 • apstinencija od narkotika koji se prestaju konzumirati zbog trudnoće
 • pojedini krvožilni poremećaji
 • povišena temperatura
 • nedostatak kisika (hipoksija)

Važno je imati na umu da se glavobolja u trudnoći javlja kao sastavni dio stanja i bolesti koje mogu imati nepovoljni zdravstveni utjecaj na trudnicu. To su:

 • povišeni krvi tlak
 • upala sinusa
 • granulom i zubobolja
 • tumori mozga
 • pad s posljedičnim krvarenjem u mozgu
 • infekcija središnjeg živčanog sustava (meningoecefalitis, encefalitis ili meningitis uzrokovani virusnim ili bakterijskim čimbenikom)

Vrste glavobolja u trudnoći

Migrena (migrenozna glavobolja)

Migrenozna glavobolja u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana može posve iscrpiti trudnicu, kako tijekom rane, tako i tijekom kasne trudnoće. Ako se pojave bolovi na početku trudnoće, stanje može označavati da patite upravo od ove vrste glavobolje koju često obilježava intenzivna iscrpljujuća bol uz auru i bolnost jedne polovine glave.

Podražaji za razvoj migrene u trudnoći najčešće su: emocionalni stres, umor, neispavanost, prekomjerni unos alkohola, neprimjerena prehrana, odgovor na pojedini hormonalni podražaj, pojedine namirnice, fizička iscrpljenost i genetska predispozicija.

Migrena najčešće zahvaća žene mlađe životne dobi i smatra se kroničnom bolešću, a simptomi migrene su, osim jednostrane intenzivne glavobolje, i oslabljen vid, svjetlucanje pred očima, umor uz bolnost mišića, razdražljivost te naglašena podražajna osjetljivost na zvuk i mirise. Uz nagon za povraćanjem, ona može trajati sat do dva ili čak nekoliko dana. Povremeno se javlja u kraćim ili dužim intervalima, a može se javljati godinama.

Tenzijska glavobolja

Za razliku od migrene, tenzijska glavobolja najčešće nastaje u zatiljku i prstenasto se širi prema sprijeda. Popraćena je subjektivnim tegobama kao što su: nelagoda, bol, razdražljivost i pad sposobnosti praćenja.  

Glavobolja u ranoj trudnoći

Glavobolja u ranoj trudnoći (tijekom prvog tromjesečja) relativno je česta, a pojavljuje se kao odgovor tijela na burne metaboličke promjene koje se zbivaju u tijelu trudnice. Uslijed intenzivnog porasta razine hormona, odnosno pojačanog stvaranja progesterona iz stanica posteljičnog tkiva, dolazi do opuštanja glatkih mišića unutar tijela. Promjene se ne zbivaju samo u mišiću maternice, već i u mišićima koji oblažu lumen krvnih žila, što dovodi do promjene razine krvnog tlaka s mogućim posljedičnim razvojem glavobolje.

Mučnina i glavobolja u trudnoći

Od iznimne je važnosti primjerena prehrana tijekom trudnoće, ne samo zbog unosa vitamina i minerala potrebnih za pravilan razvoj ploda, već i zbog održavanja zdravstvene ravnoteže buduće majke.

Mučnina, povraćanje i popratna migrena često su posljedica subjektivnog odbijanja pravilne prehrane. Unos primjerene količine tekućine i manjih učestalih obroka svakih nekoliko sati znatno mogu olakšati osjećaj mučnine. Uz to, ovime ćete održavati razinu inzulina što doprinosi pravilnoj glikemiji. Hrana bi trebala biti što laganija s ostatnim vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i sprječavanju zatvora. Također, mučnine i nagon za povraćanjem možete spriječiti unosom orašastih plodova i đumbira.

Liječenje glavobolje u trudnoći

Ako se pitate što raditi kod glavobolje u trudnoći kad se prepozna da je emocionalni ili fizički stres njezin pokretač, nužan je odmak od stresnog okidača i psihofizički odmor. Primjerice, prestanak noćnog ili smjenskog rada, ili pak izloženosti pojedinim kemikalijama na poslu. Nužnost emocionalnog mira također je važna u postojanosti tjelesne ravnoteže. Primjerena fizička aktivnost, tjelovježba primjerena trudnicama, lagana šetnja i boravak u prirodi znatno mogu doprinijeti poboljšanju općeg zdravstvenog stanja.

Iznimno je važno prilagoditi odjeću i obuću vremenskim prilikama i izbjeći velike razlike u temperaturi. To znači zimi šalom prekriti nos i usta te nositi kapu kako bi se izbjegli problemi podražaja sinusa zbog udisanja hladnog zraka. Ljeti nosite primjerenu laganu odjeću s ciljem izbjegavanja dehidracije, pregrijavanja i narušavanja elektrolitskog statusa.

Kako biste spriječili nastanak migrene prirodnim putem, možete poduzeti preventivne radnje.

 • Adekvatno se hidrirajte. Unosom više od dvije litre tekućine dnevno, posebice tijekom sezone grijanja i ljetnih mjeseci, posredno se može regulirati tlak i time spriječiti glavobolja.
 • Primjereno se hranite. Umjerenom prehranom svakih nekoliko sati regulira se razina inzulina i time razina glukoze, koja također može doprinijeti metaboličkoj regularnosti i održavanju tjelesne ravnoteže kod trudnica.
 • Koristite eterična ulja. Liječenje glavobolje u trudnoći može se postići: metvicom, lavandom, eukaliptusom, kamilicom i mažuranom.

Liječenje glavobolje i migrene usmjereno je na uzrok, no svakako treba imati na umu da pojedine namirnice uzrokuju njihovo nastajanje, stoga ih treba ukloniti iz prehrane. To se prvenstveno odnosi na masti — omega 6 masne kiseline iz biljnih ulja, zasićene masti koje se nalaze u mesu, sladoledu, maslacu ili siru. Naime, omega 6 masne kiseline potiču upalne reakcije i bolove, dok omega 3 masne kiseline djeluju vrlo povoljno na upalne procese i bol te na poticanje imuniteta, pamćenje i koncentraciju.

Zbog toga, trudnice bi trebale izbjegavati hranu koja sadrži omega 6 masne kiseline, a uvesti dnevnu prehranu omega 3 masnih kiselina (riblje ulje, losos, sardina ili tuna). Nadalje, đumbir ne samo da ima blagotvorni učinak na mučnine, već ima i analgetski učinak te se može konzumirati u obliku čaja ili korijena. Analgetski učinak ima i magnezij koji izaziva relaksaciju, a osim kao suplement može se uvesti i kroz hranu. Sadrže ga sljedeće namirnice: alge, zeleno povrće, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, suho voće i banane. 

Kako možemo olakšati glavobolju 

Često trudnice koje imaju iskustva s migrenoznim glavoboljama pokušavaju spriječiti njezin razvoj.

 • Svakako se savjetuje povlačenje u tišinu i izbjegavanje zvučnih, svjetlosnih i mirisnih podražaja.
 • Pojedinim trudnicama tuširanje hladnom (ili mlačnom) vodom može znatno poboljšati cjelokupno stanje zbog djelovanja na krvožilni splet, što posredno dovodi i do promjene tlaka.
 • Potisak na pojedine akupresorne točke na glavi može znatno smanjiti osjet boli, kao i primjena akupunkturne terapije.
 • Opća tjelesna relaksacija može se postići čajem od kamilice te masažom cjelokupnog tijela, posebice vrata i ramenog pojasa. To dovodi do opuštanja mišićnog tonusa što može doprinijeti padu razine boli prilikom glavobolje.
 • Promjenom načina sjedenja, tjelovježbom, korekcijom dioptrije i adekvatnom terapijom za sinuse mogu se olakšati tegobe kod migrene, ali i spriječiti njezin nastanak.

Kada otići liječniku

Farmakološka terapija tijekom trudnoće primjenjuje se u dogovoru s liječnikom ako se intenzitet glavobolje ne smanjuje ni nakon primjene adekvatne prehrane, unosa tekućine, magnezija, odmaka od podražajnih stimulansa, dovoljno odmora, emocionalnog i fizičkog mira, relaksacije, masaže i tehnika opuštanja.

Ako trudnica osjeća glavobolju čiji intenzitet postaje nepodnošljiv nužna je primjena lijekova. U tom se slučaju koristi paracetamol za ublažavanje bolova svakih četiri do šest sati. Ako ni primjena paracetamola nije ublažila bol, potrebno je uvesti lijekove u dogovoru s ginekologom i neurologom. 

Treba imati na umu da pojedine glavobolje mogu biti prvi znak znatno težih kliničkih slika i da iziskuju hitnu medicinsku pomoć. Kod liječnika svakako treba provjeriti pojavnost nagle glavobolje tijekom sredine te krajem drugog ili trećeg tromjesečja. Odlazak liječniku nužan je posebice ako se radi o snažnoj glavobolji praćenoj poremećajem vida, iznenadnom mučninom ili oštrim bolom u visini jetre, oticanjem šaka i lica, otežanim govorom, pospanošću, trnjenjem ili svjetlucanjem.

Snažne glavobolje kod trudnica s povišenim krvnim tlakom tijekom i prije trudnoće mogu biti znak eklampsije. Glavobolja praćena ukočenošću vrata, porastom temperature; glavobolja nakon udarca, pada ili traume glave bilo koje vrste; osjećaj boli oko očiju ili zubiju — stanja su koja također zahtijevaju hitnu liječničku obradu.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci