18.05.2020.

Grčevi u nogama - Uzroci i kako ih spriječiti

Grčevi u nogama su čest problem koji najčešće zahvaća listove, ali i druge mišiće noge. Saznajte što pomaže kod takvih tegoba.

Bolovi u nogama, su čest simptom u dječjoj dobi. Katkada se javljaju navečer i noću, katkada ujutro ili tijekom dana.

Bolovi se mogu pojačavati hodanjem ili postupno slabiti nakon kraćeg perioda hodanja. Mogu se javiti kod inače zdrave djece, nakon pojačanog tjelesnog napora prethodnog dana, ali i bez obzira na tjelesnu aktivnost kada govorimo o “bolovima rasta”.

Naravno, bol u nogama se može javiti i nakon povrede noge ili nogu, spuštenih stopala, nekih patoloških stanja kao što su: reaktivni artritis, Bakerova cista, aseptička nekroza, neuroloških bolesti, akutnih infektivnih bolesti, reumatske bolesti.

Ako se radi o kroničnim bolestima bol obično traje dulje, a moguće je da dijete ne može stati na noge od bolova ili samo šepa. Pri svakoj pojavi boli u nogama, u do tada zdravog djeteta koja dulje traje i ograničava ga u kretanju, treba otići na pregled kod pedijatra ili obiteljskog liječnika. Često su tada i klinički vidljive promjene na nogama- otok, bol, crvenilo, slabija pokretljivost, bolnost pri određenom pokretu, slabije razvijena muskulatura. U tim je slučajevima potrebna obrada i terapija.

Grčevi u dječjoj dobi su također mogući simptom ali se ipak javljaju rjeđe nego u odrasloj populaciji.

U ovom članku bit će riječi o zdravoj djeci i bolovima u nogama, na što treba obratiti pažnju i kako da ih preveniramo.

5 činjenica o bolovima u nogama kod zdrave djece

 1. Najčešće nema vidljive promjena na nozi/nogama
 2. Bolovi kod djece- “bolovi rasta” najčešće nastaju zbog podražaja živaca pokosnice goljenične kosti, ili nakon naprezanja tetive kvadricepsa nakon pojačane aktivnosti djeteta tijekom dana
 3. Često se javljaju navečer ili noću
 4. Često se javljaju nakon fizičkog napora (dugog hodanja, vožnje biciklom, skakanja na trampolinu, dužeg klečanja, čučanja, hodanje u čučnju…)
 5. Spontano prolaze, ponekad je dovoljna samo masaža

Zbog čega dolazi do bolova u nogama kod zdrave djece

Bolovi rasta“ imaju svoju jasnu biološku podlogu i mehanizme nastanka.

Najčešće se javljaju večernji bolovi duž potkoljenica. U pravilu je dijete tog dana bilo fizički aktivnije nego uobičajeno.

Riječ je o bolovima u području pokosnice goljenične kosti. Pokosnica (površinski dio kosti) je bogato prokrvljena i prožeta živčanim završecima. Intenzivnijim opterećenjem (igra, skakanje) završeci živaca budu podraženi i javlja se bol na kraju dana, uobičajeno kada dijete legne u krevet.

Katkada dijete signalizira bolnost na goljenici neposredno ispod koljenskog zgloba. Na ovom mjestu se hvata velika i snažna tetiva koja potiče od četveroglavog natkoljeničnog mišića.

Pojačana tjelesna aktivnost (skakanje, hodanje niz brijeg, niz stepenice, čučanje, klečanje) snažno opterećuje hvatište tetive i javlja se bolnost koja može trajati nekoliko dana. Ne mora biti prisutna na obje noge, ovisno o tipu tjelesne aktivnosti kojeg je dijete upražnjavalo.

Starija djece i mladež koja se intenzivno bave sportom pri treninzima bi trebalo izbjegavati vježbe koje jako opterećuju hvatište na potkoljenici a to su u pravilu vježbe koje uključuju hodanje u čučnju (patkice), poskoci iz potpunog čučnja, duboki čučanj uz nošenje tereta na leđima, trčanje niz brijeg).

Slične smetnje se mogu javljati i na hvatištu ahilove tetive na petnu kost – što zbog prekomjernog opterećenja, što zbog neprikladne obuće koja svojim pritiskom na petnu kost može također izazvati bolnost i crvenilo.

Bol u nogama pri nekim najčešćima patološkim stanjima kod djece:

 1. Reaktivni artritis
 2. Bakerova cista
 3. Oštećenje hrskavice patele
 4. Aseptička nekroza hrskavice zgloba
 5. Ciste i tumori

1. Reaktivni artritis

Do tada zdravo dijete počinje bolno šepati na jednu nogu. U pravilu je riječ o bolovima uzrokovanim upalom kuka. Pregledom se može ustanoviti ograničenje i bolnost pokretljivosti. Dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu.

Upala se javlja kao posljedica nedavno preboljele infekcije dišnih puteva, najčešće virusnog uzroka. Zbog virusne infekcije, dolazi do izljeva tekućine u zglobnu čahuru  što izaziva bolnost pri kretanju. U pravilu su bolovi najizraženiji nakon ustajanja i prigodom prvih koraka te se kasnije smanjuju.

2. Bakerova cista

Većina djece i mladež, naročito kada se bave intenzivnijim sportskim aktivnostima, počnu žaliti na bol u stražnjem dijelu koljena – u koljenskoj jami. Na tom mjestu se katkada može vidjeti i oteklina, koja je relativno bezbolna na opip. Riječ je o Bakerovoj cisti koja se stvara zbog „bijega“ zglobne tekućine koljena u stražnji predio iza koljenskog zgloba.

3. Oštećenje hrskavice patele pri prekomjernom opterećenju na treninzima 

U istoj skupini (starija djeca i mladež koja se bave sportom) može se javljati bol ispod koljenske čašice. Najčešće je uzrok oštećenje hrskavice čašice (patele) koja više nije glatka i zbog povećanog trenja uzrokuje upalu i bol. do oštećenja dolazi zbog prekomjernog opterećivanja koljenskog zgloba (čučnjevi i već prethodno opisane aktivnosti ili udarac uslijed pada na koljena).

4. Aseptička nekroza hrskavice zgloba

Vrlo se rijetko, kod djece, javljaju stanja u kojima iz nepoznatog razloga dolazi do prekida mikrocirkulacije u hrskavici zgloba zbog čega hrskavica propada, javlja se bolnost, upala i propadanje zglobnih ploha (oštećenje koštanih dijelova zgloba). Najčešće je riječ o zglobovima donjih ekstremiteta, katkada je riječ o nekom malom zglobu između koščica stopala, a katkada o kuku. U pravilu se bolnost u kretanju javlja nakon nekog vremena, na početku hodanja nema smetnji no kasnije se javlja bolnost i šepanje.

5. Ciste, tumori

Ako se dijete ponavljano žali na bol samo na jednom mjestu (npr. pokazuje da ga boli samo jedno mjesto na potkoljenici ili natkoljenici), potrebno je javiti se liječniku kako bi se isključilo postojanje cisti ili drugih vrsta tumorskih promjena na kosti.

Grčevi u nogama

Grčevi mogu zahvatiti mišiće lista, mišiće stopala, biceps i kvadriceps noge.

Nastaju kao posljedica pretjeranog, predugog i neobičnog stezanja mišića. Točnije, nastaju kada živci šalju nekontrolirane impulse (podražaje) stanicama mišića i time se oni ne mogu “opustiti”. Grčevi i opterećenje mišića dovode do oštećenja stanica mišića koji se kasnije osjete kao bol.

Rjeđe se javljaju u dječjoj dobi.

Stanja u kojima se javljaju grčevi u nogama:

 • vježbanje, ozljede ili prenaprezanje mišića,
 • nakupljanje mliječne kiseline u premorenom mišiću,
 • oštećenje živca (zbog ponavljanja određenog pokreta, odnosno preopterećenja),
 • izloženost niskim temperaturama, posebice hladnoj vodi,
 • dehidracija,
 • spuštena stopala,
 • neadekvatna, pre mala obuća u kojoj dijete duže boravi preko dana
 • dugotrajno stajanje na tvrdoj podlozi, sjedenje ili držanje nogu u nezgodnim položajima tijekom sna,
 • nedostatak kalija, kalcija i drugih minerala u krvi,
 • neka patološka stanja, rijetka u dječjoj dobi, kao što su problemi s protokom krvi (periferna arterijska bolest), s bubrezima, štitnjačom ili multipla skleroza, te uzimanje određenih lijekova.

U mnogim slučajevima su uzroci za grčeve u mišićima prouzrokovani smetnjama u sastavu elektrolita u međustaničnom prostoru koji dovode do prevelike aktivnosti živaca i time povećanoj učestalosti grčeva.

Kako tretirati bolove u nogama

„Bolovi rasta“

 • Noge treba izmasirati, nježno, onako kako odgovara djetetu.
 • Pri masaži se mogu koristiti i kreme i gelovi (efekt toplo/hladno) koji opuštaju mišiće ili aroma terapija.
 • Kupke, mlaki ili topli tuš svakako mogu koristiti. Stavljanje toplih obloga koji mogu opustiti mišiće.
 • Terapija ledom (grumenom leda na štapiću se „gladi“ bolno mjesto dok koža ne pocrveni – u pravilu 5-10 minuta) može se primijeniti kod bolnosti ispod koljena nakon klečanja, čučanja ili intenzivnijih sportskih treninga.
 • Nakon prestanka boli može se primijeniti lagano Istezanje mišića ili skupine mišića, lagana šetnja i vježbice.

Ako je bol jaka ili ne prolazi na masažu treba dati lijekove protiv bolova (paracetamolske ili ibuprofenske).

Terapija patoloških stanja sa bolovima u nogama

Terapiju određenih patoloških stanja određuje se po preporuci specijalista (pedijatra, reumatologa, ortopeda, fizijatra…) a ovisno o dijagnozi.

Osnovna terapija kada je prisutna bol u nozi/nogama je davanje lijekova protiv bolova (parcetamolsih ili ibuprofenskih).

Reaktivni artiritisi – ova upala prestaje u roku od 7-14 dana i liječi se ibuprofenom i mirovanjem. Bolest se javlja sezonski, u vrijeme epidemija određenih virusa koji lakše dovode do ovakve reakcije na zglobu

Bakerova cista se liječi mirovanjem, fizikalnom terapijom i katkada kirurški.

Oštećenje patele pri prekomjernom opterećenju na treninzima  iziskuje poštedu koljenskog zgloba, fizikalnu terapiju a katkada i kirurško liječenje.

Kod aseptičke nekroze hrskavice zgloba liječenje je dugotrajno i sastoji se apsolutnoj poštedi (mirovanju) zahvaćenog zgloba, tjednima ili mjesecima.

Što učiniti kod  grčeva u nozi, može pomoći slijedeće (preporuke su za odrasle ali mogu pokušati i djeca):

 • lagana šetnja ili “treskanje” nogom,
 • istezanje mišića dok sjedi ili stoji:
 1. dok sjedi, nogu treba izravnati i istegnuti stopalo prema koljenima, može se iskoristiti i ručnik tako da ga se stavi preko stopala i povlači oba kraja lagano prema koljenu,
 2. dok stoji odmaknut od zida, nagne se prema naprijed i drži koljeno zahvaćene noge u ravnini s petom, dok je drugo koljeno savijeno.
 • Za prevenciju bolova u nogama preporučljivo je piti dovoljno tekućine vode ili čaja, posebno ako se dijete bavi sportom. Čaj od kamilice prije spavanja (opušta mišiće).
 • Treba jesti zdravu hranu a naročito namirnice bogate kalcijem, kalijem i magnezijem, svježe zeleno povrće ( npr. potočarku i peršin, cjelovite žitarice i nemasne mliječne proizvode).
 • Umjerena svakodnevna tjelovježba, trčanje, skakanje, vožnja biciklom kako bi se potaknula cirkulacija u donjim ekstremitetima i jačali mišići donjih ekstremiteta.
 • Svakodnevno istezanje mišića, posebno prije i nakon vježbanja, te prije spavanja.
 • Kod ponavljajućih grčeva, a po preporuci pedijatra ili obiteljskog liječnika mogu se uzeti multivitaminski dodaci prehrani (magnezij, vitaminom D, vitamini B kompleksa).
 • Treba izbjegavati pretjerane fizičke napore, bez prethodne pripreme razgibavanjem ili istezanjem.

Općenito, u izrazito visoke djece i mladih osoba koje se intenzivno razvijaju i rastu, treba puno pozornosti posvetiti izradi primjerenih programa treninga; treba izbjegavati vježbe koje najviše opterećuju ligamente zglobova koljena te poticati vježbe jačanja svih mišića natkoljenice.

Zaključak

Bolovi u nogama u dječjoj dobi su najčešće benigna pojava, ali mogu biti vrlo neugodni, osobito kada se javljaju noću I ometaju san.

Grčevi su nešto rjeđi jer nastaju nakon intenzivne tjelesne aktivnosti koja u mlađoj dobi nije uobičajena te nekih drugih stanja I bolesti. Češće se javljaju u odrasloj dobi.

Kada se jave bolovi treba izmasirati noge, zauzeti položaj nogu koji odgovara djetetu. Ako je bol jaka i ne prestaje u treba dati i lijekove protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen).

U slučaju ponavljajućih i jakih bolova treba obaviti pregled i dijagnostiku da se isključe kronične bolesti.

U preventivi treba izbjegavati velike fizičke napore (starija djeca i adolescenti koji se bave sportom) a ako djeca treniraju treba treninge prilagoditi djeci i mladeži koja su u intenzivnoj fazi rasta i razvoja, odnosno dobro zagrijati djecu vježbama zagrijavanja i istezanja prije svakog treninga.

Treba piti dovoljno tekućine, jesti zdravo i svakodnevno se baviti umjerenom tjelesnom aktivnošću, po mogućnosti na otvorenom, u prirodi.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci