11.08.2021.

Grčevi kod novorođenčadi - Kako se liječe i koliko traju

Većina novorođenčadi prođe kroz fazu problema sa grčevima. Saznajte zašto se oni pojavljuju, koliko traju te kako se ublažavaju saznajte u blogu.

Što su kolike? 

Kolike ili dojenački grčevi su bolovi u trbuščiću bebe zbog kojih beba plače i grči se. Specifični su za novorođenačku i ranu dojenačku dob, a javljaju se već od 2. tjedna bebina života i traju do 3. mjeseca starosti (iznimno i duže).

Obično se javljaju u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, ali ponekad nema pravila. Majka je u nedoumici jer su sve djetetove potrebe zadovoljene, ali i dalje beba neutješno plače. Ne pomaže ni stavljanje na prsa, ljuljanje na rukama, ni dudica varalica (ako je beba inače koristi).

Plakanje zbog bolnih grčeva prate sljedeće karakteristike kod bebe:

 1. dojenče neutješno plače
 2. trbuščić je napet
 3. beba se zacrveni u licu i pravi grimase
 4. privlači savijene nožice prema trbuhu
 5. stisne šačice
 6. nakratko se smiri i jeca
 7. potom ponovno počinje plakati.

Dojenački grčevi traju nekoliko mjeseci, obično do navršena tri mjeseca života, i mogu biti uzrok neutješnog plača bebe. U drugom mjesecu (od šestog tjedna) epizode plača postaju duže, bez obzira na uzrok, i traju ukupno oko dva sata. Ponekad mogu trajati ukupno četiri sata tijekom dana, što je još uvijek normalno.

Koji su uzročnici grčeva kod beba?

Zašto nastaju dojenačke kolike još nije u potpunosti razjašnjeno, ali jedan od razloga su mjehurići zraka kojih se beba naguta pri sisanju, a potom i jača peristaltika crijeva ili teškoće pri defekaciji (kakanju). Nerazvijena mikrobiota probavnog trakta također se spominje kao mogući uzrok.

Novija istraživanja su pokazala da je kod dojenčadi nerazvijen jedan enzim u crijevima odgovoran za razgradnju laktoze iz mlijeka, zbog čega se razgradnja ne događa pa nastaju grčevi.

Kolike mogu imati i bebe hranjene majčinim mlijekom, no oni su uglavnom slabijeg intenziteta.

Je li riječ o bolesti?

U većini slučajeva ne radi se o bolesnom stanju, već o fiziološkom razvoju bebe, tj. njenog probavnog trakta.

No, ako su grčevi tako intenzivni da beba ne može jesti ni spavati, stagnira ili pada na težini, treba učiniti obradu da se isključe i druga bolesna stanja koja može pratiti simptom bolova u trbuhu.

Kako prepoznati kolike?

Grčevi zaista mogu biti bolni — beba neutješno plače, beba se grči, zacrveni, stisne nožice i ručice prema sebi.

Mogu trajati od nekoliko minuta do desetke minuta, a ponavljaju se i tijekom dana. Tijekom dana mogu sveukupno trajati i 2 do 4 sata.

Ako se radi samo o kolikama, beba će unatoč čestom plaču zbog bolova u trbuščiću lijepo napredovati, a kada je ne muče grčići (kolike), bit će vedra, vesela i dobro raspoložena. San nije poremećen, tako da beba koja ima kolike dobro napreduje na težini i u psihomotornom razvoju. Obično je plač bebe zbog kolika puno veći stres za roditelje koji se ponekad teško nose s time.

Ublažavanje simptoma grčeva

Pri ublažavanju simptoma grčeva jako je važna pravilna prehrana. Preporuča se da bebe budu isključivo na majčinom mlijeku do šestog mjeseca života. Time se uglavnom mogu prevenirati grčevi ili će barem biti blažeg intenziteta. Pretpostavka je da se majke koje doje hrane zdravo i kvalitetno, no ako primijete da se kod bebe grčevi pojačaju kad one konzumiraju neku određenu namjernicu, preporuka je da ju izbjegavaju. Savjet nutricionista o prehrani trudnice i dojilje također može biti koristan.

Ako je beba na adaptiranom mlijeku, dobro bi bilo primijeniti formulu namijenjenu za dojenčad s grčevima.

Nikako nije dobro često mijenjati vrstu hrane!

Svakako se preporuča dati probiotske kapi, dobre bakterije koje će pozitivno djelovati na floru probavnog trakta bebe – mikrobiotu.

Kako bi grčevi bili što blaži, roditelji mogu:

 • bebu stavljati na trbuščić
 • masirati trbuščić u smjeru kazaljke na satu

 • stavljati nešto toplo na trbuščić
 • nositi bebu da se umiri.

Postoje i antikolik radionice, radionice za roditelje beba koje imaju kolike, koje pored praktičnog prikaza masaže trbuščića roditeljima mogu i objasniti što je s njihovom bebom, umiriti ih i dati savjete kako da pomognu bebi.

Upravo su dojenački grčevi jedan od razloga zašto beba plače u snu ili nemirno spava. Posljedično to može narušiti i obiteljsku ravnotežu jer roditelji postaju jako zabrinuti i nemirni zbog toga što beba plače, a uz to su i neispavani.

Najvažnije je da beba bude u umirujućem, toplom, sigurnom okruženju, da joj se ponudi fizička aktivnost (vježbice i masaža) te da se osigura još jedan jako važan čimbenik, a to je dodir „skin to skin” (koža na kožu).

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako su grčevi jako izraženi, traju dnevno sveukupno više od 4 sata, beba ne spava, slabije jede, pa stoga i slabije napreduje, te se produžuju i nakon 3. do 4. mjeseca starosti bebe – treba se javiti pedijatru radi obrade.

Postoje li lijekovi za ublažavanje bolova?

 • Probiotici su preparati koje sadrže dobre bakterije koje mogu povoljno djelovati na ublažavanje bolova jer djeluju pozitivno na crijevnu floru, mikrobiotu.
 • Za ublažavanje kolika mogu se dati i razne druge kapi s aktivnom supstancom (npr. simetikon) za poboljšanje peristaltike i protiv nadutosti.
 • U apotekama se mogu kupiti i prirodne, biljne kapi (na bazi kamilice, matičnjaka, kima, komorača, nane i kopra).
 • Bebe koje nisu na prsima mogu popiti i malo čaja od kamilice ili komorača.
 • Postoje i homeopatski pripravci za ublažavanje bolova kod kolika.

Za sve navedeno dobro je da se roditelji savjetuju s pedijatrom.

Kako se roditelji mogu nositi s djetetovim grčevima?

Zadaća pedijatra je prvo da utvrdi radi li se o kolikama, tj. je li plač bebe vezan uz kolike, a beba pritom dobro napreduje.

Tada treba umiriti roditelje, objasniti da je to samo jedna faza koja će brzo proći i da trebaju biti što više smireni i pribrani kako bi mogli pomoći bebi jer beba sve osjeća. Osobito osjeća da je mama nesigurna i zabrinuta te se plač može produbiti umjesto da se beba smiri.

Roditeljima treba reći što da naprave da se grčevi preveniraju, a ako se jave, pokazati im vježbice i masaže koje mogu smiriti bebu. Kad roditelji vide da njihove aktivnosti oko bebe imaju pozitivan učinak, postanu sigurniji i kompetentniji u interakciji s bebom.

 

 

Kolike, dojenački grčevi nisu u pravom smislu bolest nego jedna neugodna fiziološka pojava koja se javlja kod 5 do 25 % zdravih beba.

Kolike su zaista bolne, beba neutješno plače, a roditelji su u velikom stresu kad vide da njihova beba pati. Trajanje grčeva može biti ukupno i do 4 sata dnevno. Roditeljima se čini da uopće ne spavaju, a obiteljska dinamika može biti narušena.

Važno je smiriti roditelje, posebno mamu, pružiti im sve relevantne informacije kako da pomognu bebi, te ih uputiti i u antikolik programe, radionice za roditelje beba koje imaju kolike.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci