Kruh se u mnogim kulturama smatra simbolom života, plodnosti i blagostanja pa ne čudi da postoji dan u godini koji je posvećen toj jednostavnoj, a toliko značajnoj namirnici. Dani kruha se diljem svijeta obilježavaju 16. listopada i prilika su za izražavanje zahvalnosti za kruh, ali i sve plodove zemlje. Tome se posebno vesele mališani i školarci, jer nedugo nakon jesenskog povratka u školske klupe i vrtićke grupe kreću pripreme za Dane kruha.
Djeca se upoznaju s tradicijom, procesom nastajanja kruha, pišu i crtaju o kruhu, izrađuju se peciva i kolači, degustiraju se različite vrste kruha… Kako bi obilježavanje bilo što bogatije i raznovrsnije, u pripremama sudjeluju i roditelji zajedno sa svojom djecom. Pretvorite te dane u obiteljsku tradiciju u kojoj će male ručice mijesiti, kreirati i učiti. U nastavku vam donosimo kreativne ideje za obilježavanje Dana kruha.
#1 Bojanje kruha
Mališani svakako vole mijesiti i oblikovati tijesto, a kad shvate da se kruh i peciva mogu obojati, bit će oduševljeni. Pripremite prehrambene boje i nekoliko čašica pa svaku boju pomiješajte s malo mlijeka. Pripremite kistove i djeci napomenite da je svaki kist namijenjen za jednu boju kako ih ne bi miješali. Nakon što pripremite sirovo tijesto i oblikujete ga u željenu formu, krenite s bojanjem. Djeca će s nestrpljenjem iščekivati što će se dogoditi s njihovim kruščićima u bojama.
#2 Kruh sa šarenim posipom
Još jedna kreativna, a jednostavna ideja za Dane kruha je takozvani “fairy” kruh Pripremite kriške tosta ili kruha i premažite jednu stranu s namazom po želji. Zatim poredajte šarene perlice i posipe koje će djeca posipati po kruhu. Bit će im zabavno, vježbat će finu motoriku, a efekt na kraju će biti “wow”!
#3 Bubble kruh
Ovaj kruh se naziva i dječjim kruhom baš zato što je ideja da cijela obitelj sudjeluje u njegovoj izradi. U klasičnu smjesu za kruh dodajte vrhnje i neka tijesto bude malo ljepljivo kako bi se kasnije stvorile prozračne rupice i dobio “bubble” efekt. Nakon što tijesto odstoji, promijesite ga nekoliko minuta i krenite u akciju.
Dajte djeci da odvajaju male komade tijesta i formiraju ih dlanovima u kuglice, a imajte na umu da ne trebaju biti iste veličine jer će bubble efekt doći do izražaja baš ako su kuglice različite. Nakon što se kruh ispeče, nemojte ga prekrivati krpom, već ga ostavite oko pola sata da odstoji na sobnoj temperaturi.
#4 Kruh koji predstavlja vrtićku grupu
Ježići, lavići, ovčice, pandice, pčelice samo su neka od imena vrtićkih skupina i zato je većina djece oduševljena idejom da se za Dane kruha pripremi kruh ili pecivo u obliku njihove životinje. Također, proces izrade im je od svih ideja među najzanimljivijma jer sami oblikuju i formiraju svoje životinjsko carstvo.
Osim tijesta, pripremite i rekvizite za ukrašavanje, poput čačkalica za bodlje ili brkove, prešu za češnjak kroz koju ćete protisnuti tijesto za ovčju vunu ili lavlju grivu, koštice i sjemenke za izradu očiju, usta… Možete upotrijebiti većinu namirnica koje imate kod kuće, djeca će oblikovati, bojati, ukrašavati i, ono najvažnije, uživati u pripremi za Dane kruha.
#5 Rainbow kruh
Još jedna ideja za kruh u bojama koji će se svidjeti klincima je rainbow kruh. Nakon što pripremite klasičnu smjesu za kruh, podijelite tijesto u jednake dijelove. Kako ručice i površine ne bi bile umrljane bojama, zaštitite površinu i dajte djeci jednokratne rukavice ili, primjerice, vrećice za zamrzavanje koje će navući na ruke. Na svaki komad tijesta neka pokapaju različitu boju i dobro je utrljaju u tijesto. Zatim svaki komad razvaljajte i posložite jedan na drugi, zarolajte i pustite da malo odstoji prekriveno krpom. Pratite reakciju djece nakon što se kruh ispeče — nećete požaliti čak ni ako su boje posvuda po kuhinji.
#6 Divovski perec
Izrada divovskog pereca podrazumijeva da morate umijestiti dovoljnu količinu tijesta za perec koju će, kad se ispeče, sa svake strane ponosno pridržati po jedno dijete. Tijesto za perec za Dane kruha izradite prema standardnom receptu za perece, količine mogu biti iste ako ste ranije s tim sastojcima izrađivali veći broj pereca za vašu obitelj. Sada od iste smjese radite jedan veliki, pripremljeno tijesto dajte djeci da valjaju u oblik pereca koji, osim solju, mogu ukrasiti sjemenkama kima, sezama i sl.
#7 Američki bagel
Umjesto pereca, za Dane kruha možete ppripremiti sve popularniji američki bagel. Klinci ga jako vole jesti pa zašto ne bi sudjelovali i u njegovoj izradi. Smjesa za bagel je vrlo slična klasičnim smjesama za peciva:
- kada se zapjeni smjesa tople vode, šećera i kvasca, dodajte brašno i dobro sve promiješajte rukama
- mikserom ili ručno mijesite tijesto dok ne dobijete glatku smjesu
- nakon što se tijesto digne, premijesite ga i izrežite na jednake trokute
- djeca neka trokutiće valjaju u kuglu, ali na način da vrh trokutića okrenu prema unutra
- kada dobiju pravilne i glatke kugle, pustite da odstoje pola sata prekrivene vlažnom krpom
- nakon odmaranja tijesta, neka klinci probiju palcem rupu u sredini svake kuglice i nježno je šire do cca 4 cm
- oblikovane bagele prvo skuhajte u loncu s vodom koja je prokuhala, sa svake strane po jednu minute
- skuhane bagele složite u nauljeni lim za pečenje pa ih premažite zumućenim jajem.
Kombinacija posipa od soli, više vrsta sezama, maka, sušenog luka i češnjaka je ono što bagel čini još ukusnijim, ali vi iskoristite ono što imate kod kuće. Pecite bagele 20 min na 220 stupnjeva.
#8 Krušne perlice
Među receptima za Dane kruha koje vrijedi isprobati s klincima su i krušne perlice. Pripremite tijesto za kruh ili pecivo po želji i dajte djeci da od sirovog tijesta oblikuju kuglice različitih veličina i u svakoj kuglici štapićem za ražnjiće probuše rupu. Kada tijesto odstoji, neka nanižu kuglice na štapiće i tako ih stavite peći. Kada se kuglice ispeku, izvadite štapiće i pripremite vrpce i kalupe za kuglice. Neka djeca oko svake kuglice zavežu vrpcu, a ako ne žele isključivo formu perlice, pomoću kalupa mogu u tijestu otisnuti željene oblike.
#9 Nutella zvijezda
U slučaju da ste spremni upustiti se u izradu nešto zahtjevnijeg recepta za Dane kruha, preporučujemo zvijezdu s čokoladnim namazom. Odaberite koju ćete vrstu tijesta peći, ali razmišljajte o tome da nakon što se tijesto udvostruči morate imati četiri jednaka komada tijesta.
Prvi komad tijesta stavite na lim za pečenje i pristisnite tanjurom kako biste imali okrugli rub do kojeg će ići namaz, a isto ponovite s drugim i trećim komadom tijesta. Klincima dozvolite da stavljaju namaz na tijesto, a kada stavite posljednji komad tijesta na vrh, premazivanje prestaje. Pritisnite velikim tanjurom po vrhu i odrežite rubove, maknite tanjur i dozvolite djeci da u sredinu utisnu čašu jer će to označavati krug do kojeg će se tijesto rezati. Režite na četvrtine pa osmine i na kraju na šesnaestine pa krenite s rotiranjem tijesta.
U svaku ruku treba uzeti po jedan trokut i rotirati dva puta prema van. Kada zavrtite sve trokute, pustite zvijezdu da malo odstoji i spremna je za pečenje. Za degustaciju predlažemo kidanje krakova zvijezde malim ručicama jer je tako najslađe!
Obilježavanje Dana kruha je tradicija u vrtićima i školama, ali i prilika da stvorite nezaboravne obiteljske uspomene dok se pripremate za ove dane zahvalnosti.