25.11.2020.

Afte – Kako olakšati bolove vašem djetetu

Afte se kod djece pojavljuju i do nekoliko puta godišnje i mogu biti jako neugodne. Informirajte se o tom kako nastaju i kako ubrzati liječenje.

Što su afte?

Afte ili aftozni stomatitis su jedna od najčešćih promjena usne šupljine, a u svojim ih je zapisima spominjao još i Hipokrat. Uglavnom se prvi puta javljaju tijekom djetinjstva, a smatra se da ih ima oko 40% djece i 2 do 66% odraslih osoba.

Afte su male ranice koje se mogu razviti bilo gdje na sluznici usne šupljine, najčešće na mekšim dijelovima sluznice. Česte su afte na jeziku, unutarnjoj strani obraza, mekom nepcu te unutarnjoj strani usana, a mogu se pojaviti i na zubnom mesu i nepcu. Za razliku od herpesa, afte se ne javljaju s vanjske strane usana.

Kod najvećeg broja ljudi afte se periodički vraćaju, pa se najčešće govori o rekurentnom ili povratnom aftoznom stomatitisu.

Kako izgledaju afte?

Postoje dvije vrste afti:

 1. Jednostavne afte. Ovaj blagi oblik afti je najčešći i javlja se u 80% slučajeva. Najčešće su to afte u ustima, na jeziku ili afte na nepcu. Obično su male (manje od 1 cm u promjeru), javljaju se nekoliko puta godišnje i obično zacijele bez ožiljaka nakon 14 dana.
 2. Kompleksne afte. Ovaj teži oblik afti može se javiti u usnoj šupljini i na sluznici genitalne regije, iako su afte u ustima ipak češće. Lezije su brojnije, bolnije i veće (više od 1 cm u promjeru) i često im treba od 4 do 6 tjedana da zacijele. Neki bolesnici s kompleksnim aftama imaju toliko česte epizode da gotovo nikada nisu bez barem jedne aktivne promjene u ustima.

Afte su tipično plitke, ovalne promjene sluznice. Središte im je sivkasto ili žućkasto, a omeđene su crvenim upaljenim tkivom. Prema izgledu se dijele na tri vrste:

 1. Afte minor (male). Afte su manje od 1 cm u promjeru, najčešće od 3 do 5 mm.

2. Afte major (velike). Afte su veće od 1 cm u promjeru.

3. Herpetiformni ulkusi. Ove promjene su sitne, od 1 do 2 mm u promjeru. Javljaju se u nakupinama, a ponekad se povezuju u velike ulkuse.

Većina osoba s aftoznim stomatitisom ima pogoršanje promjena nakon traume sluznice usne šupljine, kao što je griženje unutarnje strane usana ili stomatološki zahvat nakon kojega nastaju afte na zubnom mesu. Kod takvih pacijenata se na mjestu traume nakon nekoliko dana može očekivati pojava afti.

Aftozne promjene su bolne, a mogu uzrokovati i osjećaj trnjenja, ali uglavnom ne izazivaju druge simptome. U rijetkim slučajevima afte u ustima biti praćene i povećanim limfnim čvorovima na vratu, vrućicom i lošim osjećajem.

Kako nastaju afte?

Ne zna se točno kako nastaju afte, ali smatra se da su uzrokovane poremećenom funkcijom imunološkog sustava koji uzrokuje privremeni napad leukocita na stanice sluznice. Nastanku afti pogoduju sljedeći čimbenici:

 • nasljeđe (ako roditelji imaju afte, dijete ima 90% šanse za nastanak afti)
 • poremećaj mikrobioma usne šupljine
 • imunološki poremećaji
 • promjene mikrocirkulacije
 • manjak vitamina
 • endokrinološke promjene
 • disfunkcija probavnog sustava

Pojedine studije su povezale nastanak afti s kasnim odlaskom na spavanje kod studenata te s konzumacijom jako začinjene i pržene hrane. Pušenje je također poznati čimbenik rizika za javljanje afti.

Mogu li afte biti opasne?

Afte same po sebi nisu opasne, već su prvenstveno neugodne. Nadalje, odgovor na često pitanje “jesu li afte zarazne?” glasi — ne, afte nisu zarazne. Međutim, afte mogu biti jedan od znakova neke druge bolesti ili stanja:

 • Afte se mogu javiti kao oblik alergije na hranu (npr. kazein iz mlijeka).
 • Afte se mogu javiti kao reakcija na sastojke pasta za zube ili tekućine za ispiranje usta kao što je natrijev lauril sulfat (SLS), najčešće korišten deterdžent u zubnim pastama koji može izazvati štetne učinke na oralnoj sluznici.
 • Ako su afte redovito praćene vrućicom, lošim osjećajem, upalom grla i povećanjem limfnih čvorova, to može upućivati na neku od rijetkih bolesti imunosnog sustava, kao što su PFAPA sindrom, ciklička neutropenija ili sindrom hiperimunog globulina D (hiper IgD).
 • Afte mogu biti poveze s upalnim bolestima crijeva (UBC) te ulceroznim kolitisom ili Crohnovom bolešću, jednom od upalnih bolesti crijeva s promjenama u čitavoj probavnoj cijevi, od usta do anusa.
 • Afte mogu biti jedna od sluzničnih manifestacija celijakije. Važno je znati da se mogu javiti i bez jasnih probavnih tegoba te da se povlače nakon uvođenja striktne bezglutenske prehrane.
 • Kod bolesnika s kompleksnim aftama potrebeno je isključiti autoimunu bolest Behçetov sindrom, upalnu bolest koja je karakterizirana pojavom aftoznih promjena u ustima i genitalnoj regiji uz uveitis (upalu u unutrašnjosti oka). Javlja se uglavnom u odraslih, ali se može javiti i kod djece.
 • Afte mogu biti manifestacija manjka pojedinih nutrijenata, prije svega željeza, cinka i vitamina B skupine — B1, B2, B6, B9 (folat) i B12.
 • Afte se mogu javiti u periodu pojačanog stresa, psiholoških problema ili vezano uz menstrualni ciklus.
 • Afte, odnosno promjene slične aftama javljaju se kod virusnih infekcija kao što su herpes simpleks, HIV, hepatitis B i C, EBV i CMV. Adenovirusi i enterovirusi kod djece često uzrokuju promjene koje izgledaju kao afte u grlu. Prema novim spoznajama, i kod virusa SARS‐CoV‐2 također se kod oboljelih mogu pojaviti afte u usnoj šupljini.

Koliko traju afte u ustima?

Trajanje afti ovisi o vrsti. Pojedina epizoda jednostavnih afti traje do 2 tjedna, dok kompliciraniji oblici mogu trajati dulje.

Kako olakšati bolove djetetu?

Afte u ustima kod djece su najčešće jednostavne male afte. Potreba za terapijom, odnosno olakšanjem bolova ovisi o tome koliko afte djetetu smetaju pri hranjenju i govoru.

 • Za ublažavanje manje nelagode mogu se primijeniti lokalni pripravci s hijaluronskom kiselinom ili lokalnim anestetikom (primjena ovih pripravaka je dozvoljena kod djece starije od dvije godine). Najčešće je to gel za afte ili sprej za afte.
 • Ako se radi o velikom broju afti koje stvaraju značajnu nelagodu i bol, može se kratkotrajno primijeniti i analgetik, paracetamol, odnosno ibuprofen u odgovarajućoj dozi prema kilaži djeteta. Afte kod djece i temperatura mogu se javiti zajedno i tada se posebno preporučuje kratkotrajno primijeniti paracetamol ili ibuprofen.

Ako se afte javljaju često, treba revidirati djetetovu prehranu i provjeriti ima li dovoljne razine nutrijenata (željeza, cinka, B vitamina) te korigirati eventualne nedostatke. Ukoliko ima druge simptome, potrebno je isključiti ranije navedene sustavne bolesti.

Prirodni lijekovi za afte

Kada dijete ima afte, sljedeće mjere mogu pomoći pri ubrzanju cijeljenja.

 • Uzimanje dovoljne količine tekućine.
 • Izbjegavanje tople i kisele hrane i napitaka — djetetu će najčešće pasati hladni napitci (npr. smoothie s prethodno zamrznutim voćem)
 • Recite djetetu da jezikom ne iritira aftu.
 • Budite pažljivi prilikom četkanja zubiju.
 • Direktno na promjenu u usnoj šupljini može se primijeniti led.
 • Ako se radi o većem djetetu, ono može ispirati usnu šupljinu otopinom sode bikarbone (otopiti 1 žličicu sode bikarbone u pola čaše vode).

Afte su česte, kako u djece, tako i odraslih osoba. Mogu biti bolne i smetati pri hranjenju i pričanju. Većina afti zacijeli nakon jednog ili dva tjedna samo od sebe. Ne postoji lijek za afte, ali brojni pripravci uspješno se koriste za olakšanje simptoma i ubrzanje zacjeljenja.

Iako su same po sebi bezopasne, ako se javljaju neobično često, ako su komplicirane ili teško zacjeljuju, potrebno je potražiti mišljenje liječnika i isključiti ranije navedene bolesti i stanja koja mogu biti povezana s aftama.

Ana Balažin Vučetić

Članak napisala:

dr. med. Ana Balažin Vučetić

dr.med., spec.pedijatrije - radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci