12.01.2022.

Kako odabrati grudnjak za dojenje (Grudnjaci za trudnice)

Stiskanje prsa i loša potpora: sve su to znakovi uskog grudnjaka. Na ovom popisu pronađite savjet kako odabrati grudnjak za dojenje.

grudnjak za dojenje

Svaka buduća mama na popis za kupovinu treba dodati i grudnjak za dojenje bez obzira planira li dojiti ili ne. Naime, već nakon šestog tjedna trudnoće grudi počnu bujati, postaju osjetljive, a nerijetko i bolne što znači da stari grudnjaci više ne odgovaraju. Osjećaj žuljanja i zatezanja, tragovi, crvenilo i otežano zakopčavanje grudnjaka je nešto što treba spriječiti kupovinom grudnjaka za trudnice odnosno grudnjaka za dojenje.

Kako odabrati najbolji grudnjak?

Na tržištu su danas dostupni brojni modeli grudnjaka za dojenje što uključuje i različite namjene grudnjaka; od modela za spavanje, bavljenje tjelovježbom, izlazak u grad, za velike ili male grudi, a svima je zajednički nazivnik – udobnost. To bi trebao biti prvi kriterij pri odabiru grudnjaka za trudnice ili dojenje koji vama najbolje odgovara, no postoji još nekoliko korisnih savjeta za uspješnu kupnju;

  • prirodni materijali – najbolje je odabrati pamučni grudnjak jer osigurava rastezljivost, udobnost i prozračnost
  • čvrste naramenice – naramenice grudnjaka za dojenje trebaju biti široke i čvrste kako bi pružile odgovarajuću potporu grudima i rasporedile njihovu težinu
  • odgovarajuće košarice – najčešća greška koju žene rade prije trudnoće je odabir krive veličine grudnjaka no tijekom trudnoće i dojenja kriva veličina košarice može ometati rad mliječnih žlijezda i spriječiti protok mlijeka, a iz istih razloga treba izbjegavati košarice sa žicom

Postoje dvije vrste zakopčavanja grudnjaka za dojenje; modeli kojima se košarica u potpunosti otkopčava i otkriva dojku te modeli u kojima se dojka otkriva samo djelomično, Na vama je odluka koju vrstu otkopčavanja ćete odabrati, no prilikom isprobavanja grudnjaka;

  • provjerite možete li jednom rukom otkopčati i zakopčati košarice
  • obratite pozornost pridržava li grudnjak veći dio dojke kada je košarica otkopčana
  • odustanite od grudnjaka ako vas steže čak i minimalno ili se naramenice urezuju u kožu
  • dobro promotrite jesu li košarice previše pripijene uz vaše grudi jer to može spriječiti proizvodnju mlijeka kao što smo i naveli prethodno

Također, izbjegavajte kupnju grudnjaka za dojenje koji nema podesive naramenice jer će vaše grudi prolaziti različite faze, a podesivost naramenica će vam omogućiti čvrstu potporu, ali i udobnost.

“Best buy” grudnjaci za dojenje

dojenje vrste grudnjaka

Na pitanje koliko grudnjaka za dojenje treba imati ne postoji točan odgovor, preporuka je tri, no broj ovisi o tome koliko dugo i često planirate dojiti, treba li vam grudnjak za spavanje, tjelovježbu i slično. Izbor je danas uistinu ogroman, a za vas smo izdvojili “best buy” grudnjake za dojenje u nekoliko kategorija i prema preporukama iskusnih mama.

Sportski grudnjaci za dojenje

Sportski grudnjaci za dojenje prvenstveno su namijenjeni aktivnim trudnicama i dojiljama, a odlikuju ih prozračni materijali koji se brzo suše, stražnje kopčanje i nekoliko razina otkopčavanja. U kategoriju sportskih grudnjaka se mogu svrstati i drugi grudnjaci za dojenje koji su neprozirni, rastezljivi, bez žice i podstave. 

H&M grudnjak za dojenje

Boob grudnjak za dojenje

Reebok grudnjak za dojenje 

Carriwell grudnjak za dojenje 

Mamalicious grudnjak za dojenje 

Push-Up grudnjaci za dojenje

Karakteristika push-up grudnjaka za dojenje nije klasična push-up podstava kao kod standardnih grudnjaka, već se radi o “punoj” košarici ili jastučićima koji se, u većini slučajeva, mogu izvaditi. Takvi grudnjaci su idealan odabir za nošenje ispod T-shirt ili drugih modela majica.

Carriwell grudnjak za dojenje 

Carriwell grudnjak za dojenje 

Petite Fleur grudnjak za dojenje, 2 kom

H&M grudnjak za dojenje, 2 kom

Mama Nova grudnjak za dojenje 

Noćni grudnjaci za dojenje

kako odrabrati grudnjak za dojenje

U ovoj kategoriji je riječ o grudnjacima za dojenje koji osiguravaju maksimalnu udobnost tijekom spavanja. Riječ je o grudnjacima koji su tanjeg tkanja, lagani i, po mogućnosti, bez šavova.

Carriwell grudnjak za dojenje 

Carriwell grudnjak za dojenje

Alles grudnjak za dojenje 

H&M grudnjak za dojenje, 3 kom

Grudnjaci za dojenje za velike grudi

Glavna karakteristika grudnjaka koji su namijenjeni trudnicama i dojiljama s velikim grudima su široke naramenice i široka potporna traka na leđima. Također, često se radi o grudnjacima na preklop i košaricama koje se mogu podesiti do dva broja ako je potrebno.

H&M grudnjak za dojenje, 2 kom

Lupoline grudnjak za dojenje 

Carriwell grudnjak za dojenje 

Carriwell grudnjak za dojenje 

Bravado Designes grudnjak za dojenje 

Grudnjaci za dojenje sa čipkom

Grudnjaci za dojenje nisu samo lijepi, već se u njima možete osjećati i seksi uz malo manje ili malo više čipke, ovisi što više volite.

Lisca “Mommy Love” grudnjak za dojenje

H&M grudnjak za dojenje, 2 kom

H&M grudnjak za dojenje, 2 kom

Noopies grudnjak za dojenje 

Magic Bodyfashion grudnjak za dojenje 

Grudnjak za dojenje birajte pažljivo jer imate dovoljno vremena nakon što se ukaže plusić na testu za trudnoću. Svakako ćete u tom periodu imati priliku isprobati i Esmara kolekciju za trudnice i dojilje, a da biste saznali kada stiže u Lidl trgovine preporučujemo vam da preuzmete Lidl mobilnu aplikaciju.

Grudnjak za dojenje će postati najbolji prijatelj vama i vašim dojkama jer svaki model je osmišljen da se prilagođava različitim promjenama kroz koje grudi prolaze tijekom trudnoće i dojenja. Nikako ih nemojte zaboraviti spremiti u vašu torbu za rodilište. Sretno!