13.08.2020.

Sok od aronije – ljekovitost, kako ga piti i 2 recepta

Sok od aronije je dokazano jako ljekovit! Saznajte koja je prava doza za ljekovita svojstva, dobro ga je piti svaki dan po preporučenim količinama.

Aronija je sitna, tamna bobica koja se smatra jednom od najbogatijih biljnih izvora antioksidansa. Bogatog je hranjivog sastava te se konzumacija ovih bobica povezuje s brojnim dobrobitima za zdravlje, uključujući kardiovaskularno zdravlje, dijabetes i moguće antikancerogeno djelovanje. 

Koristi se za pripremu sirupa, vina, likera, pekmeza, pita, te hladno prešanog soka, za kojeg je općeprihvaćeno da je najpoželjniji oblik konzumacije aronije.

Tradicionalno se koristila za liječenje probavnih smetnji, prije svega crijevnih i želučanih. Trpki okus i bioaktivni sastojci omogućili su i primjenu kod diareje (proljeva).

Što je aronija?

Aronija je višegodišnji listopadni grm podrijetlom iz Sjeverne Amerike koji pripada porodici ruža. Plodovi su tamnoplave bobice koje čine ogrozd te počinju sazrijevati u kolovozu. 

Aronija je prepoznatljivog trpkog okusa te je na tržištu dostupna kao svježa, smrznuta, osušena ili u prahu. Aroniju je svestrana namirnica koju vrlo lako možete uključiti u svoju prehranu i od nje  možete pripremiti sok, čaj, vino, liker, sirup, dodati u smoothie, jogurte, pripremiti pitu, pekmez ili muffine. 

Aronija je, kao i velika većina bobičastog voća, niskokalorična namirnica bogata vlaknima. Naime, u 100 g sadrži svega 47 kcal i 5,3 g vlakana. 

Aronija u svojoj visokoj hranjivosti također sadrži značajniji udio vitamina i minerala bitnih za zdravlje:

 • vitamina A,
 • vitamina C,
 • vitamina E,
 • folne kiseline,
 • kalcija,
 • željeza,
 • kalija,
 • natrija,
 • cinka,
 • mangana.

Kako aronija utječe na zdravlje?

Ljekovitost aronije

Aronija ima nekoliko svojstava zbog kojih ima povoljan biološki učinak na zdravlje čovjeka. Prije svega, ima snažno antioksidativno djelovanje zahvaljujući antocijanima koji aroniji daju prepoznatljivu tamnoplavu boju. Antioksidansi štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Prekomjerno djelovanje slobodnih radikala može uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do kroničnih stanja poput srčanih bolesti i raka.

Za što je dobra aronija

 • Istraživanja su pokazala da konzumacija aronije može koristiti ljudima s metaboličkim sindromom – skupom zdravstvenih problema povezanih s povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa, uključujući povećan udio visceralnog masnog tkiva, visoki kolesterol, visoki krvni tlak i upale. 
 • Kod pacijenata koji su konzumirali aroniju u ljekovitoj dozi došlo je do značajnog smanjenja krvnog tlaka, C-reaktivnog proteina (markera upale) i LDL (“lošeg”) kolesterola.
 • U kliničkoj studiji provedenoj na 66 zdrava muškaraca, aronija je tijekom tromjesečnog ispitivanja poboljšala funkciju endotela te modulirala sastav mikrobiote u crijevima.
 • Mogla bi biti učinkovita pri smanjenju krvnog tlaka, boljeg protoka krvi i zaštite arterija od nastajanja plaka.
 • Neka inicijalna istraživanja navode da aronija može inhibirati rast stanica raka te smanjiti oštećenja stanica kod raka debelog crijeva i raka dojke. Svakako bi trebalo ova rane navode istražiti dodatnim studijama.
 • Aronija također pomaže u regulaciji šećera u krvi zahvaljujući snažnom antioksidativnom djelovanju. Istraživanja pokazuju da konzumacija aronije poboljšava imunosnii sustav, te smanjuje upalu povezanu s dijabetesom.
 • Znanstvenici su dokazali da kod životinjskih modela aronija može smanjiti simptome oštećenja jetre, što se smatra posljedicom antioksidativnog djelovanja aronije. No ove tvrdnje nisu još uvijek dokazane na ljudima.

Kako piti aroniju

Odgovarajuća doza soka od aronije ovisi o nekoliko čimbenika poput starosti, zdravstvenog stanja i drugih faktora. U ovom trenutku nema dovoljno znanstvenih podataka da bi se odredio odgovarajući raspon sigurne doze za aroniju, no većina proizvođača preporuča aroniju piti na prazan želudac u dozi od 30 do 50 ml, odnosno jednu malu čašu za rakiju. U spomenutim kliničkim studijama korištene su i doze od 100 ml (1 dcl).

Recept za sok od aronije

Za pripremu 1 l hladno prešanog soka od aronije potrebno je oko 1,5 kg bobica aronije. Za pripremu možete koristiti sokovnik ili blender s kojim ćete usitniti aroniju i zatim ocijediti sok. Sok se može pripremiti od svježe ili smrznute aronije, pri čemu aronija ne gubi na nutritivnoj vrijednosti. Ukoliko vam je okus prejak, sok možete dodatno razrijediti vodom.

Recept za sirup od aronije

Za sirup od aronije potrebno vam je:

  • 2 kg bobica aronije
  • 1,5 l vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun
   U posudu s vodom dodajte opranu i očišćenu aroniju i pustite da voda proključa, zatim kuhajte još nekoliko minuta na umjerenoj vatri. Ocijedite sok od bobica, dodajte šećer i limunov sok. Mješajte sirup dok se sav šećer ne otopi, te ga prebacite u staklenu, steriliziranu bocu. Sirup čuvajte u hladnjaku. Prilikom konzumacije, sirup je potrebno razrijediti s vodom.

Zaključak

Aronija je u proteklim godinama vrlo popularna namirnica koju neki vole prozivati i jednom od supernamirnica. Dok je upitno treba li samo određene namirnice stavljati u ovakve kategorije hrane, neupitno je da visok sadržaj polifenola u aroniji ima obećavajuća funkcionalna svojstva i dobrobiti za ljudsko zdravlje, o čemu se još detaljnije treba istražiti.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci