15.06.2022.

Gorski kotar - savršena ideja za zabavan vikend s djecom

Gorski kotar je uvijek dobra ideja, neovisno o tome koje je godišnje doba. Saznajte zašto je Gorski kotar savršena ideja za zabavan vikend s djecom!

gorski kotar

U iščekivanju onog pravog godišnjeg odmora na moru mnogi spas od ljetnih vrućina i sparina odluče potražiti u prirodi. Ljeto, posebice ako živite u gradu, ponekad zbilja može biti nepodnošljivo, a kad tome još pridodate dječju potrebu za zabavom, želja za “bijegom” postane još veća. Idealno rješenje je odlazak na obiteljski vikend koji se uz malo planiranja i organizacije može pretvoriti u jedno pravo malo zabavno i edukativno putovanje s djecom. Hrvatska nudi pregršt lokacija koje su savršene za vikend putovanja, a Gorski kotar je samo jedna od idealnih destinacija za nezaboravan vikend s djecom.

Gorski kotar — omiljeno mjesto za vikend odmor

Gorski kotar već odavno nije rezerviran samo za odlazak na zimovanje iako je i dalje jedna od top destinacija za uživanje u zimskoj idili. S druge strane, odličan geografski položaj, prekrasno planinsko okruženje, dobra prometna povezanost te brojni zabavni i edukativni sadržaji Gorski kotar čine savršenim vikend odredištem tijekom cijele godine. Vožnja jezerom Bajer, druženje s konjima i bacanje potkove u kaubojskom selu Roswell ili obilazak hrvatskog “Hogwartsa” samo su neke od aktivnosti u kojima možete uživati zajedno s klincima. I u konačnici, smještaj u jednoj od brojnih drvenih kuća i vila za odmor s planinskim pogledom je nešto što ne biste smjeli propustiti ako želite čaroban vikend u Gorskom kotaru.

Fužine

gorski kotar fužineU jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, na 730 metara nadmorske visine, smješteno je slikovito mjesto Fužine. Okruženo je prekrasnim planinama, šumom crnogoricom i jezerima od kojih je najpoznatije jezero Bajer. Fužine su primaljive svim generacijama zbog različitih zabavnih, sportskih i rekreacijskih sadržaja, ali i izvrsne gastronomske ponude bazirane na autohtonim jelima od gljiva i divljači. Uz kuće i vile za odmor, smještaj možete potražiti i u hotelima, apartmanima i pansionima, a u nastavku pročitajte što obavezno trebate posjetiti s djecom ako se odlučite na vikend u Fužinama.

Jezero Bajer

gorski kotar jezero bajer

Jezero Bajer je najstarije od tri akumulacijska jezera koja se smatraju vodenim bogatstvom Fužina. Osim što samo pogled na Bajer ima meditativan učinak, relaksirajuće su i sportske aktivnosti u kojima možete uživati na ovoj prirodnoj atrakciji. Pravi mamac su vožnja čamcem ili kanuom, ali i plovidba turističkim brodićem Sv. Anton koja traje četrdesetak minuta. Postoji šansa da će vam tijekom vožnje pratnju činiti labudovi i patkice što će posebno razveseliti vaše mlađe članove obitelji. Uz jezero je uređena obalna šetnica duga šest kilometara za šetače i trkače, a postavljena je i trim staza s različitim spravama za vježbanje na otvorenom. Aktivan dan možete zaokružiti ukusnom večerom u nekoliko restorana koji su smješteni tik uz jezero.

Špilja Vrelo

gorski kotar špilja vrelo

Nedaleko od jezera Bajer krije se špilja Vrelo koja je slučajno otkrivena upravo prilikom izgradnje ovog akumulacijskog jezera. Dugačka je oko 300 metara, bogata špiljskim ukrasima, a posebna atrakcija su izvor gorske vode, jezero i ponor na samo pedesetak metara. Ono što, također, izdvaja špilju Vrelo je činjenica da je jedina turistički uređena špilja u Europi koja je prilagođena svim uzrastima i osobama s invaliditetom. Ulaz u špilju Vrelo je na rasporedu svaki puni sat, a cijena obiteljske ulaznice za do troje djece je 80,00 kuna.

Kaubojsko selo Roswell

Kaubojsko selo Roswell nazivaju i goranskim Divljim zapadom što ni ne čudi s obzirom na to da je izgrađeno za potrebe snimanja trilogije o Indijanskom poglavici Winnetou. Naime, selo Rosewell nudi sve ono što su osvajači Divljeg zapada morali imati, od željezničke konstrukcije, preko kapelice i groblja do kovačnice, pojila za konje, stale i salona. Klinci, ali i odrasli se mogu zabavljati bacanjem potkove, skakanjem u vreći, piljenjem trupaca, potragom za indijskim nakitom i zlatom te nizom drugih zabavnih aktivnosti što će vas kao obitelj sa do troje djece koštati 80,00 kuna.

Lokve

Još jedno mirno mjesto u Gorskom kotaru okruženo planinama smješteno na pola puta između Fužina i Delnica koje svakako vrijedi posjetiti su Lokve. Lokvarsko ili Omladinsko jezero, jezero “Mrzla vodica”, Nacionalni park “Risnjak”, Park šuma “Golubinjak” i špilja Lokvarka su najpoznatije turističke atrakcije ove goranske općine za koju kažu da je malo mjesto velike ljepote.

Lokvarsko jezero (Omladinsko jezero)

lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero kojeg stariji pamte pod nazivom Omladinsko jezero jedna je od omiljenih destinacija ljubitelja jednodnevnih ili vikend izleta. Ime je dobilo po graditeljicama i graditeljima brane na rijeci Lokvarki tijekom omladinskih akcija sredinom 20. stoljeća kada je jezero i nastalo. Duboko je 40 metara, okruženo šetnicama, crnogoričnim i bjelogoričnim šumama u čijem pogledu možete uživati u jednoj od drvenih kućica za odmor. Kalorije možete trošiti kupanjem u jezeru, vožnjom u kajaku, pecanjem šarana i pastrva ili šetnjom po šetnici koja je dugačka gotovo 20 kilometara. U blizini se nalazi restoran koji uz tradicionalna goranska jela nudi i pijane žabe. Da, dobro ste pročitali, a hoćete li isprobati ovaj specijalitet – odluka je na vama.

Spilja Lokvarka

špilja lokvarka

Spilju Lokvarku nazivaju jednom od najljepših špilja hrvatskog krša, a sasvim slučajno je otkrivena 1911. godine prilikom iskopavanja kamena vapnenca. Udaljena je oko dva kilometra od centra naselja, a smještena je na padinama brda Kameni vrh i duboka čak 275 metara, barem što je zasada otkriveno. Lokvarka se sastoji od šest etaža od kojih su prve četiri otvorene za posjetitelje dok su peta i šesta, Djevičanska dvorana i Gordanova etaža, dostupne samo speleolozima. Osim sigastih ukrasa i endemske špiljske faune, u špilji Lokvarki se kriju špiljske životinje poput podzemnog pauka i stonoge dvojenoge, a temperatura se kreće između 7 i 9 stupnjeva Celzijusa.

Park šuma Golubinjak

park šuma golubinjak

Ogledalo prirodnog bogatstva Gorskog kotara je zasigurno Park šuma “Golubinjak” koja je udaljena tek jedan kilometar od mjesta Lokve. Riječ je o zaštićenoj park-šumi gdje možete uživati u čudesnoj prirodi, šetati uređenom turističkom stazom i posebno izdvojenom “Stazom spiljom” koja je dugačka više od 10 kilometara. U šumi se krije i “Kraljica šume”, jela koja je visoka čak 42 metra, a ovaj šumski dragulj ima i ugostiteljski objekt, dječje i sportsko igralište te boćalište za ljubitelje tradicionalnog dalmatinskog sporta.

Stara Sušica

U srcu Gorskog kotara nalazi se posebno malo mjesto koje će vas i vaše klince odvesti u jedan sasvim drugi svijet. Stara Sušica najpoznatija je zbog istoimenog dvorca koji se nalazi na 800 metara nadmorske visine, a nedaleko od tog povijesnog izdanja nalazi se i centar za posjetitelje “Velike zvijeri”. Na Karolinskoj cesti koja prolazi kroz Staru Sušicu možete rezervirati i smještaj u nekolicini bajkovitih kuća za odmor.

Dvorac Stara Sušica

dvorac stara sušica

Izvor: dvoracstarasusica.com

Dvorac Stara Sušica nazivaju šumskom zvijezdom Ravne Gore, a riječ je o kaštelu koji su u 18. stoljeću podigli frankopani kako bi se obranili od Osmanlija. Danas je Stara Sušica turistička atrakcija, omiljeno mjesto susreta planinara, djece i mladih, a već nekoliko godina je najdraža destinacija za Harry Potter fanove. Naime, arhitektura dvorca i lokacija uistinu podsjećaju na magični Hogwarts svijet zbog čega se u Staroj Sušici održava sad već poznata “Škola Magije” za djecu i mlade.

Centar za posjetitelje “Velike zvijeri”

U neposrednoj blizini dvorca Stara Sušica nalazi se Centar za posjetitelje “Velike zvijeri”. Centar je spoj klasičnog i modernog pristupa u približavanju posebnosti Gorskog kotara posjetiteljima. Najmlađe će zaintrigirati činjenice o vuku, medvjedu i risu, multimedijalno putovanje kroz svijet goranskih šuma u kojima se kriju velike zvijeri i drugi zanimljivi sadržaji koje nudi centar. Više informacija o radnom vremenu i cjeniku možete pronaći na internetskim stranicama Centra za posjetitelje “Velike zvijeri” koji nosi epitet centra za obitelj. 

 

Prirodna bogatstva i sve ostale atrakcije Gorskog kotara garantiraju nezaboravan vikend s djecom u bilo koje doba godine, ali ljeti je definitivno dodatan plus spas od paklenih vrućina i užarenog gradskog asfalta. Prošećite se kroz slikovite Fužine, uz predivno Lokvarsko jezero ili animirajte djecu u Centru za posjetitelje Velike zvijeri. Opustite se u ovom bajkovitom ruralnom prostoru i dajte si oduška uživajući u prekrasnom spoju prirode, kulturne baštine i tradicije.