24.05.2020.

Izliječite noćno mokrenje - Sve o nikturiji i enurezi

Noćno mokrenje - problem s kojim se susreće do 30% ljudi starijih od 45 godina. Saznajte sve o uzrocima nikturije i zauvijek je se riješite!

Nikturija i enureza su nazivi za noćno mokrenje. To je česti poremećaj u dječjoj dobi. Uzrokovano je prvenstveno nesrazmjerom između noćnog stvaranja mokraće i funkcionalnog kapaciteta mokraćnog mjehura, što je obično udruženo i sa čvrstim snom djeteta.

Što je nikturija?

Definicija nikturije je “buđenje noću zbog potrebe mokrenja”. Obično je simptom uroloških bolesti i poremećaja te mnogih drugih kroničnih bolesti, češće kod odraslih.

Kod djece se pak više govori o enurezi, jer se djeca najčešće uopće ne bude da bi mokrila, nego se nesvjesno pomokre u snu. Obično ih probude roditelji, da ih presvuku i promjene posteljinu.

Kod djece se najčešće prvo uspostavlja kontrola mokrenja danju. Tijekom noći, još se mnoga djeca do četvrte ili pete godine povremeno pomokre u krevet.

Od druge do četvrte godine života razvija se voljna sposobnost relaksacije vanjskog uretralnog sfinktera i inicijacije mikcije (mokrenja), čak i bez nagona na mokrenje. Ako se to ne uspostavi do pete godine djetetovog života govorimo o enurezi.

Nikturija kao simptom može biti i kod djece, ali je rjeđa i uglavnom u vezi s teškim kroničnim bolestima.

Dalje u tekstu će više biti riječi o enurezi nego o nikturiji.

Koja je razlika između nikturije i enureze?

Dakle, u samoj definiciji nikturija je buđenje noću zbog potrebe mokrenja, dok je enureza po definiciji ponavljano, nevoljno mokrenje tijekom dana (diurna) i/ili noći (nocturna) u krevet ili u odjeću na nekom neprimjerenom mjestu.

Najčešće se kod djece susrećemo s noćnim mokrenjem ili enurezom koja se definira kao nehotično mokrenje u krevet tijekom sna u djece iznad pet godina.

Enureza je najčešće uzrokovana nesrazmjerom između noćnog stvaranja mokraće i funkcionalnog kapaciteta mokraćnog mjehura, što je obično udruženo i sa čvrstim snom djeteta.

Enurezu dijelimo na primarnu i sekundarnu.

Primarna enureza

Dijete koje nikada nije postiglo suhoću tijekom noći u kontinuitetu duljem od 6 mjeseci ima primarnu noćnu enurezu.

Sekundarna enureza

Dijete koje je uspostavilo kontrolu mokrenja i bilo suho u kontinuitetu minimalno 6 mjeseci nakon čega je ponovo počelo mokriti u krevet kažemo da ima sekundarnu noćnu enurezu.

 Koji su najčešći uzroci noćnog mokrenja?

Kod djece od pet godina (enuresis) u užem smislu riječi uzroci su:

A) Pojačano noćno stvaranje mokraće

I to zbog povećanog unosa tekućine u popodnevnim i večernjim satima, manjka izlučivanja ADH (hormona koji regulira mokrenje) u večernjim satima te povećanog noćnog izlučivanja topivih tvari zbog povećanog unosa krute hrane u večernjim satima.

B) Manji kapacitet mokraćnog mjehura – djeca koja imaju manji kapacitet mokraćnog mjehura, mokre i po danu češće kada unose više tekućine.

C) Jedan od češćih uzroka sekundarnog noćnog mokrenja su infekcije mokraćnog sustava.

D) Psihološki uzrok noćnom mokrenju poput rođenja brata ili sestre, rastave roditelja, smrt u obitelji, preseljenje, problem u vrtiću ili školi.

E) Tvrda stolica

F) Neurogeni mjehur – stanje u kojem postoji neurološka lezija na bilo kojem dijelu živčanog sustava uključujući cerebralni korteks, leđnu moždinu i periferne živce.

Kako dijagnosticirati nikturiju i enurezu?

Dijagnostika nikturije (urolog i nefrolog):

 1. Detaljna anamneza, što podrazumijeva odvajanje dovoljno vremena za analizu naoko nebitnih podataka (npr. je li poremećaj sna uzrok noćnog mokrenja ili je nikturija uzrokom poremećenog sna).
 2. Vođenje dnevnika mokrenja u što bolesnika može uputiti urolog koji se bavi urodinamikom.
 3. Obrada: urološke, endokrinološke, metaboličke, nefrološke, neurološke i kardiološke pretrage
 4. Psihološke analize – urolog može savjetovati smjer daljnje dijagnostike ako posumnja da uzrok učestalog noćnog mokrenja nije u mokraćnom sustavu.

Dijagnostika enureze (primarni pedijatar, nefrolog):

Anamnestički je u prvom kontaktu s roditeljima važno saznati koliko i kada dijete pije te koju vrstu napitaka, način prehrane, obrazac dnevnog mokrenja, broj mokrih noći tjedno, vrijeme i broj javljanja enuretičnih epizoda tijekom noći, obrazac spavanja te karakter i emocionalni status djeteta, te postoje li još neke kronične bolesti, određena kronična terapija koja može biti uzrokom enureze.

Jako je važan detaljan fizički pregled koji uključuje procjenu razvoja (težina i visina djeteta), mjerenje krvnog tlaka, pregled spolovila, palpaciju abdomena te detaljan neurološki status koji uključuje inspekciju kralježnice, palpaciju lumbosakralne regije, procjenu donjih ekstremiteta, tonusa, refleksa, uključujući bulbokavernozni i anokutani. Pritom je važno uočiti evenutalne znakove okultnog spinalnog dizrafizma koji mogu biti nakupina masnog tkiva, promjena pigmentacije kože, udubina, čuperak dlake i slično u lumbosakralnoj regiji. Takav nalaz može nam ukazivati na neurogenu disfunkciju mokraćnog mjehura.

Nalazi

Svakom djetetu treba napraviti 48 satni dnevnik pijenja i mokrenja u kojem se kroz dva dana bilježi unos tekućine uključujući vrijeme i vrstu napitka te vrijeme i količinu svake mikcije. Dnevnik mokrenja dobar je pokazatelj motivacije cijele obitelji za liječenje kao i navika djeteta koje se moraju korigirati u procesu liječenja. Iz dnevnika možemo saznati koliko puta dijete mokri danju, koji je funkcionalani kapacitet mokraćnog mjehura te jesu li su noćne porcije urina veće od dnevnih što nam ukazuje na noćnu poliuriju. Treba odrediti i kapacitet mjehura djeteta.

Osim dnevnika svakome treba napraviti urin i urinokuturu. U većini zapadnih zemalja terapija se započinje na nivou primarne zdravstvene zaštite, nakon uvida u uredan nalaz urina i urinokulture i dnevnik pijenja i mokrenja. Ako terapija ne pomaže, radi se daljnja obrada.

Neinvazivna obrada (nefrolog):

 1. ultrazvuk bubrega i mjehura – moguće je uočiti zadebljanu stijenku mokraćnog mjehura što govori za upalu mjehura, funkcionalne poremećaje poput pretjerano aktivnog detruzora (”overactive bladder”), disfunkcijskog mokrenja ili neurogeni mjehur.
 2. mikciometriju (uroflow) – mikciometrija je neinvazivna metoda koja predstavlja ”screening” funkcije mjehura. Pretraga se izvodi tako da dijete dođe punog mjehura te kod nagona na mokrenje mokri u uređaj koji mjeri više parametara od kojih su nam najvažniji kapacitet mjehura, snaga mlaza, vrijeme mokrenja i rezidualni urin nakon mokrenja. Dijete s urednom funkcijom ima tzv. zvonoliki oblik krivulje mokrenja, uredno relaksira sfinkter i nema rezidualnog urina.

Ako dijete ima urednu anamnezu, klinički pregled i uredan nalaz urina, urinokulture, ultrazvuka bubrega i mokraćnog mjehura i mikciometrije te rezidualni urin ispod 10 ml, daljnja dijagnostička obrada, posebice invazivna, nije indicirana.

Kod djece koja imaju u anamnezi dnevni bijeg mokraće, slabi isprekidani mlaz urina, naprezanje, uroinfekcije ili imaju patološki nalaz ultrazvuka urotrakta ili mikciometriju, potrebno je proširiti dijagnostički protokol.

U tom slučaju najčešće se rade urodinamika, cistografija (rendgenska ili ultrazvučna) i magnetska rezonanca lumbosakralne kralježnice

Kako izliječiti nikturiju i enurezu?

Nikturija se liječi ovisno o uzrocima. Prvenstveno se preporuča promjena navika prehrane i konzumacije pića te lijekova (npr. bolje je koristiti kratko, a ne dugodjelujuće diuretike). Najčešće se uvodi medikamentozna terapija po preporuci specijalista.

Enureza

Većina enureza se liječi najčešće promjenom režima pijenja i mokrenja uz alarm aparat ili lijek dezmopresin.

S obzirom da se danas smatra da većina enureza nije povezana sa psihičkim poremećajima djeca se sve manje zbog te dijagnoze upućuju psihologu ili psihijatru.

Enureze koje nastaju zbog nekih drugih uzroka liječe se prema dijagnozi.

Više pročitajte na stranici.

Postoje li neki prirodni lijekovi?

Prirodne metode

 • Alarmi– „mokri alarmi“ koriste se tijekom noći. Uređaj koji se stavi na djetetovu pidžamu ima senzore osjetljive na vlažnost i reagira kada se dijete pomokri. Cilj je da dijete nauči reagirati na podražaje mokraćnog mjehura. Ova metoda se pokazala najuspješnijom do sada.
 • Treniranje mjehura – ova tehnika sastoji se od planiranih odlazaka na zahod s postupno dužim intervalima (npr. svaka 2 sata), kako bi se dijete naviklo na dugotrajnije zadržavanje urina. Ova terapija pomaže i povećanju mjehura.
 • Nagrade – terapija nagradama uključuje male nagrade svaki puta kada se dijete ne pomokri nekontrolirano. Jedan od primjera je tablica s danima, gdje dijete označava noći u kojima se nije pomokrilo u krevet i zauzvrat dobiva pohvalu ili neku drugu vrstu nagrade.

Dodatni savjeti

 • Nikako nemojte kažnjavati dijete zbog mokrenja u krevet ili na neprikladnim mjestima. Mokrenje u krevet nije rezultat lijenosti, a kažnjavanje iz tog razloga može dovesti do niskog samopoštovanja kod djeteta. Radije ohrabrite dijete i izrazite povjerenje u njega. Dijete može pomoći pri čišćenju pomokrenog kreveta (npr. skidanje posteljine).
 • Poželjno bi bilo upoznati i stručnjake u vrtiću ili školi s djetetovim stanjem kako bi razumijeli o čemu se radi i reagirali na ispravan način.
 • Od pomoći tijekom noći može biti i nepromočivi pokrivač na madracu ili plahtama, kako bi ostali suhi ili se lakše promijenili.

Brusnica je prirodni lijek koji pomaže kod infekcija mokraćnog trakta, pa se može preporučiti ako uz enurezu postoji i upala mokraćnog trakta. Može se davati u obliku kapi, sirupa i sokova od brusnice a može je i veće jesti kao sušene plodove.

Kako i kada zdravo dijete odviknuti od pelena pročitajte na blogu sa savjetima i trikovima.

Kako spriječiti noćno mokrenje?

Ponekad u spriječavanju pojave noćnog mokrenja pomaže promjena režima pijenja i mokrenja, alarm aparatićima i treningom mokraćnog mjehura. Ako je potrebno, treba pristupiti liječenju. Djecu koja imaju enurezu se može poticati nagradama nakon „suhe“ noći, nikako ih ne treba kažnjavati.

Zaključak

Najčešći uzroci enureze dječje dobi su noćna poliurija (povećano noćno stvaranje mokraće) i manji funkcionalni kapacitet mokraćnog mjehura, a ne psihički čimbenici te se liječe najčešće promjenom režima pijenja i mokrenja uz alarm aparat ili lijekom (dezmopresin).

Kod ove djece treba izbjegavati primjenu invazivnih dijagnostičkih metoda, jer se dobro uzetom anamnezom, kliničkim pregledom, mikciometrijom i ultrazvukom kod većine djece može postaviti točan uzrok ovog poremećaja I tako usmjeriti liječenje.

Važno je prepoznati i onu djecu kod koje je noćno mokrenje samo jedan od simptoma drugih kompleksnijih poremećaja jer će se ranim liječenjem spriječiti oštećenje bubrega.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci