17.02.2021.

Tehnika balayage – ideje za frizuru

U potrazi ste za idućim stilom frizure? Isprobajte Balayage! Saznajte zašto mnoge žene biraju ovaj popularni stil i inspirirajte se za vlastitu frizuru.

Razlog za promjenu frizure ne mora biti neka važna prekretnica u životu žene. Novi stil frizure i kompletno osvježenje izgleda uvijek su dobrodošli. Ako vam boje i preljevi za kosu više ne predstavljaju izazov, pokušajte s jednom od najpopularnijih tehnika bojenja kose – balayage!

Što je balayage?

Iako je tek u posljednjih nekoliko godina tehnika balayage postala totalni hit, francuski stručnjaci otkrili su je još u devedesetima. Tehnika balayage izvedena je od francuskog glagola balayer što u prijevodu znači „mesti” ili „četkati”. Naime, u tehnici balayage kosa se slobodno boji četkom odnosno koriste se pokreti četkanja ili metenja. Rezultat slobodnog bojenja je mješavina boja raznih intenziteta zbog čega se postiže živahan, a potpuno prirodan izgled boje kose.

Još neke karakteristike bojenja kose u tehnici balayage su sljedeće:

  • Boja se ne nanosi na vlasište kose.
  • Boja se nanosi na dužinu i vrhove kose kako bi se uokvirilo lice.
  • Prijelaz između obojenih pramenova je blag i nježan.
  • Boja ili više njih nanosi se selektivnim četkanjem, ovisno o tipu kose, kako bi se vizualno smanjio ili povećao volumen.
  • Efekt kontura postiže se igrom boja.
  • Za dijelove lica koje želite naglasiti nanosi se svjetlija boja, dok se tamnijom bojom lice može vizualno suziti.

Tehnika balayage definitivno će modelirati vaše lice i u potpunosti razbiti monotoniju vaše prirodne boje kose.

Koja je razlika između tehnika balayage i ombre?

Glavna razlika između bojenja kose tehnikama balayage i ombre je jasan prijelaz iz tamnije boje pri vlasištu u svjetliju na vrhovima. Svijetla kosa pri izrastu se može na vrhovima bojati u tamnije što se naziva dvobojnom kosom. U tehnici ombre nema bojenja pramenova, već se boja nanosi od razine uha i pokriva vrhove kose u cijelosti. Dakle, nema igre i stapanja boja kao kod tehnike balayage, već je razlika svijetle i tamne nijanse jasno vidljiva.

Balayage – ideje za frizuru

Pri spomenu tehnike balayage svi će uvijek prvo zamisliti dugu valovitu kosu. No, balayage je izvediv i na kraćoj kosi, primjerice na popularnoj lob frizuri, a nema ograničenja ni kada se radi o boji kose. Važno je samo da se prepustite rukama stručnjaka u frizerskim salonima. A kako biste u salon došli spremni, odnosno s idejom što otprilike želite, pregledajte naše ideje za frizuru balayage.

Ideje za brinete

Zahvaljujući tehnici balayage smeđa boja kose nikad nije izgledala bolje. Raskošni tonovi plave ili smeđe boje na brinetama unose potpuno novu dimenziju u ovu „klasičnu” boju kose, a opet toliko prirodnu što je i najveća prednost tehnike balayage.

Ideje za  plavu kosu

Balayage u kombinaciji s plavom bojom kose daje romantičan, a s druge strane „wow” efekt zbog kojeg se brojne plavuše odlučuju na osvježenje frizure balayageom. Možete se poigrati s hladnijim pepeljastim tonovima ili toplijim medenim nijansama, a može i jedno i drugo, zar ne?

Ideje za crvenu kosu

Ne želite onu standardnu crvenu boju kose, no željeli biste isprobati kako vam stoje crveni ili bakreni tonovi? Balayage je i u ovom slučaju pun pogodak kako biste dobili rezultat koji će vas oduševiti. Crveni, narančasti, roza pa čak i ljubičasti tonovi – sve kombinacije su moguće!

Ideje za kovrčavu kosu

Mnogim ženama dosade kovrče i požele imati ravnu kosu baš kao što žene s ravnom kosom najčešće žele te iste kovrče. Naglašavanjem kovrča tehnikom balayage zatomit ćete želju za ravnanjem, a o efektu koji ne prolazi nezapaženo ne moramo ni govoriti!

Ideje za kraću kosu

Čak i najkraći pixie ili bob odlično izgleda u kombinaciji s tehnikom balayage. Važno je samo pripaziti na količinu boje koja se nanosi kako ne biste dobili efekt klasičnih pramenova na kosi.

Zaključak

Balayage, koji se naziva i slobodnom tehnikom bojenja kose, očito nema ograničenja. Prilagodljiva je svim dužinama, bojama i tipovima kose, a još jedna velika prednost je održavanje. Upravo zbog načina bojenja nema vidljivog izrasta i oštrih linija prilikom rasta vaše kose. Stapanje vaše boje i balayage boje izgleda potpuno prirodno. Minimalna cijena bojenja tehnikom balayage iznosi oko 250 kuna, no sve informacije o cijeni, ali i onome što vama najbolje pristaje doznat ćete prilikom konzultacija u frizerskom salonu. Iako smo u početku rekli da nije potreban poseban razlog za promjenu frizure, ako trebate motivaciju neka to bude dolazak novog godišnjeg doba. S balayageom zasigurno nećete pogriješiti!