14.05.2021.

Najbolje sobno cvijeće i kaktusi za vaš dom

Volite uzgajati cvijeće ali živite u stanu ili nemate dovoljno vremena. Saznajte koje biljke su najbolji izbor za vas.

Kada biste morali odabrati jednu vrstu dekoracije za moderno i kreativno uređenje vašeg doma , s biljkama i cvijećem sigurno ne biste pogriješili. Kućno zelenilo oplemenjuje prostor, unosi dašak prirode u vaš dom, pročišćava zrak i djeluje poput antistres terapije. U nastavku pročitajte zašto trebate unijeti bar jedan primjerak pozitivne energije u vaš životni prostor i koje kućne biljke, osim kaktusa, uz malo vaše ljubavi i pažnje itekako mogu procvjetati.

Zašto biste trebali imati sobno cvijeće

Sobno bilje i cvijeće u stanu ili kući nije samo bezvremenski trend u uređenju doma već i svojevrsna potreba. Naime, znanstveno je dokazan pozitivan učinak na zdravlje čovjeka koji je okružen zelenilom, a zajednički nazivnik svih prednosti biljaka u kući je definitivno mentalno zdravlje. 

Biljke jačaju imunitet

Jedan od vrijednih sastojaka koje sadrži sobno cvijeće je fitonutrijent. Radi se o iznimno moćnom antioksidansu koji štiti od gripe i prehlade, a pomaže i općenito u “podizanju” imuniteta.

Biljke pročišćavaju zrak

Procesom fotosinteze biljke upijaju ugljični dioksid i stvaraju kisik, a neke vrste dodatno upijaju plinove poput amonijaka, benzena i formaldehida. Također, ukoliko u vašem domu imate grijanje na drva, biljke će uvelike doprinijeti pročišćavanju zraka koji se prilikom loženja zagađuje plinovima.

Biljke nas čine sretnijima

Samo pogled na zelenilo umiruje osobu, a čisti zrak koji udišemo oslobađa oksitocin poznat kao hormon sreće. Miris biljaka s cvijećem dodatno opušta i poravlja raspoloženje, a brojni stručnjaci posebice preporučuju sobno bilje osobama koje pate od anksioznosti ili depresije.

Biljke potiču kreativnost i produktivnost

Ugodno okruženje i svjež zrak oslobađa našu kreativnost te nas motivira da promišljamo o novim idejama, radimo i stvaramo. Također, biljke su se pokazale kao dobar saveznik djeci koja uče ili pišu zadaće jer pridonose boljoj koncentraciji, fokusiranju na zadatak i pohranjivanju informacija.

Biljke unaprjeđuju socijalne kompetencije

Biljke je potrebno zaljevati, brinuti o njihovom razvoju, “čupkati” suhe listove, a mnogi sa svojim sobnim biljkama i cvijećem čak i razgovaraju. Dakle, biljke istovremeno potiču  odgovornost, ali i ljubav i empatiju što pozitivno utječe na vaš odnos s drugim bićima odnosno ljudima i životinjama.

Biljke su povoljna dekoracija koja je uvijek u trendu

Svakih nekoliko godina se mijenjaju trendovi u dekoriranju životnog prostora no sobno bilje i cvijeće je trend koji ne prolazi. Još jedna dodatna prednost biljaka je i njihova povoljna cijena u odnosu na brojne druge dekorativne predmete za uređenje.

Jasno je da ne postoje argumenti protiv sobnih biljka i cvijeća u vašem stanu ili kući, a da bi se biljke uspješno razvijale naučite odabrati najbolje za prostor u kojem živite.

Kako odabrati idealne kućne biljke

Previše vode, neadekvatna pozicija i manjak svjetlosti su najčešće razlozi zbog kojih sobne biljke u nekim domovima ne izdrže duže od mjesec dana. Biljke su živa bića koja imaju svoje potrebe, a kako bi odabrali idealnu za vaš prostor proučite nekoliko “zlatnih pravila” za uzgoj kućnih biljaka i cvijeća;

 • Odgovarajuća temperatura – Birajte kućne biljke kojima najbolje odgovara sobna temperatura što znači temperatura koja se tijekom dana kreće između 18 do 24 stupnjeva Celzijusa. Biljke ne vole velike razlike u temperaturi pa kako tijekom noći ne bi doživjele šok izbjegavajte ih držati blizu ulaznih vrata kroz koja prolazi hladnoća ili naslonjene direktno na prozorsko staklo. Listovi bi u dodiru s hladnim staklom mogli vrlo brzo poprimiti tamnu boju i uvenuti.
 • Odgovarajuća svjetlost – Razmislite o količini svjetlosti u vašem stanu i prema njoj odaberite biljku i poziciju na koju ćete ju staviti. U slučaju da su prozori orijentirani južno preporučuje se odmaknuti biljke malo dalje od prozora ili balkonskih vrata. Prozori koji su okrenuti prema istoku će u jutarnjim satima propuštati puno svjetlosti što biljkama odgovara stoga ih možete pozicionirati uz prozor, a kod prozora koji su okrenuti zapadno stavite bijke koje dobro podnose vrućinu. Biljke kojima ne treba puno svjetlosti stavite uz prozore koji su orijentirani na sjever jer u tim stanovima ili prostorijama ima najmanje dnevne svjetlosti.
 • Odgovarajuća veličina – Jedna od grešaka koju mnogi rade pri kupnji biljaka je ignoriranje deklaracije na teglici koja otkriva do koje veličine raste biljka ili cvijet. Sadnja visokih višegodišnjih trajnica u skučenom prostoru stana je greška jer biljci nećete moći osigurati presađivanje u velike tegle u kojima će dalje rasti i razvijati se.
 • Pravovrmeno presađivanje – Kao što smo prethodno spomenuli, neke biljke treba presađivati pa ukoliko ipak niste baš toliko “zagrijani” za mali kućni vrt birajte biljke s kojima nećete imati takvu vrstu obveze.
 • Potreba za vlagom – Većina biljaka zahtjeva redovito zaljevanje, ali i tu trebate biti vrlo oprezni jer je previše ili premalo vode najučestaliji “ubojica” kućnih biljaka. Ukoliko ste često na putu nemojte birati biljku kojoj je potrebna voda svakih nekoliko dana kako je ne biste “šokirali” vodom jednom kad ju zalijete. Pri zaljevanju se generalno treba držati “pravila od 2,5 cm” što znači da se biljka zalije kada je suha na toj dubini. Jednostavno provjerite tako što ćete staviti prst u zemlju i ako je na toj dubini još uvijek vlažna – ne zaljevajte već provjerite ponovno sutra. Idealno bi bilo zaljevati sobne biljke i cvijeće kišnicom ili izvorskom vodom no realnija alternativa je voda iz vodovoda koja je odstajala barem jedan dan.

I najvažnija preporuka pri odabiru idealne kućne biljke je informiranje. Osim čitanja članaka poput ovog nikada ne propustite upitati i djelatnike za pomoć pri kupnji određene biljke jer ćete joj uz prave savjete sigurno produžiti život.

Najbolje vrste kućnog cvijeća

Kako bismo vam dali vjetar u leđa da krenete u osmišljavanje zelenog kutka u vašem domu donosimo vam popis kućnih biljaka i cvijeća koje je najbolji izbor za zatvorene prostore.

Monstera

Monstera flower in a white pot on a grey background. The concept of minimalism. Monstera deliciosa or Swiss cheese plant in pot tropical leaves background. Daylight, harsh shadows .

Monstera je poznata i pod imenom filondendron, savršeno se uklapa u gotovo svaki interijer no morate imati na umu da voli sjenovita i prostrana mjesta. U prirodi može narasti i do 10 metara visine, a lijepo se razvija i posađena u teglu. Vanjske korijene biljke ne smijete rezati jer joj služe kao potpora, dobro podnosi suh zrak, a zalijeva se tek kad se osuši gornji sloj. S vremena na vrijeme monsteri treba brisati listove od prašine kako bi joj omogućili da diše. Ova biljka je poput prirodnog ovlaživača zraka, a jedino upozorenje vezano uz monsteru je oprez u slučaju da imate malu djecu ili kućnog ljubimca jer je biljka otrovna

Spatifilum

Lakoća održavanja je glavni razlog zbog kojeg se ovaj kućni cvijet nalazi u brojnim domovima. Kao i monstera, više voli sjenovita mjesta nego direktnu izloženost suncu, a s vodom nikako nemojte pretjerivati. Zemlja mora biti vlažna, ali ne i natopljena vodom stoga je najbolje da provjerite “stanje” svakih tjedan dana. Spatifilum je biljka koja će i sama pokazati da joj treba vode jer joj se listovi objese kada je zemlja presuha no usprave se čim dobiju što im je potrebno.

Fikus

Uz bok već spomenutim biljkama koje vole kućnu atmosferu svakako stoji i fikus odnosno nekoliko njegovih vrsta kojima je potrebno malo brige i ljubavi. Fikus ne traži previše svjetla no ne voli premještanje na različite pozicije niti nagle promjene u temperaturi. Tijekom proljeća i ljeta je u vodu kojom zaljevate fikus potrebno dodati i malo prihrane, a svake dvije godine biste ga trebali presaditi u veću teglicu. Kao i većina biljaka, fikus ne smijete natopiti vodom previše već kad primijetite da je zemlja suha. Fikus odlično pročišćava zrak u stanu no ne preporučuje se alergičarima, pogotovo onima koji su alergični na lateks.

Zamioculcas

Zamioculcas ili zamija prema feng shuiju aktivira polja sreće i novca u domu. Prekrasni zeleni mesnati listovi ove biljke sadrže vodu pa je ne treba često zaljevati, maksimalno jednom tjedno. Raste u visinu otprilike oko 60 cm, ne voli temperaturu ispod 15 stupnjeva Celzijusa, a odgovara joj i sunce i sjena. S prihranom, također, ne treba pretjerivati već samo povremeno u vrijeme vegetacije.

Krasula

Krasula ili japansko drvo novca se isto može pohvaliti mesnatim zelenim listovima i cvjetovima različitih boja koji cvatu u periodu od zime do proljeća. Ne traži preveliku brigu, voli poziciju okrenutu prema jugu ili zapadu, a ne odgovara joj mjesto pokraj izvora topline kao što su radijatori. Potreba za vlagom odnosno vodom ovisi o godišnjem dobu, ali u periodu od zime do proljeća je to tek nekoliko puta kroz cijeli period. Krasulu treba saditi u čvršće i veće tegle da se ne bi prevrnula tijekom rasta, a prihranu je dovoljno dodati u vodu svakih šest mjeseci.

Bambus

Bambus je idelan izbor ukoliko živite u mračnom prostoru i ne želite imati previše posla s biljkama. Za bambus je bitno da temperatura u prostoru nije niža od 15 stupnjeva Celzijusa i da ga ljeti zaljevate obilno, a zimi vrlo rijetko. Bambus je lijepa dekoracija u prostoru koja će možda procvaasti, a možda i neće no to vas ne treba nimalo zabrinjavati.

Anturij

Za ljubitelje cvjetnih kućnih biljaka odličan izbor je anturij koji se naziva flamingov cvijet ili srcoliki cvijet zbog karakterističnog oblika cvijeta. Iznimno je dekorativan u prostoru, raste do 60 cm, zimi ga treba zaliti jednom, a u proljeće i ljeto nekoliko puta tjedno. Idealno bi bilo povremeno otuširati cijelu biljku kako bi isprali svu prašinu no morate biti oprezni da ju previše ne natopite vodom.

Gloksinija 

Neodoljivim cvjetovima u različitim bojama može se pohvaliti i gloksinija. Potrebna joj je pozicija s puno svjetlosti no ne treba biti izložena direktnom suncu. Cvate od proljeća do jeseni i u tom periodu ju je potrebno zaljevati svaka četiri dana, ali ne direktno u zemlju već vodu stavite u podložak teglice. Preporučuje se da ju ne pomičete s mjesta na koje ste je prvotno stavili.

Klorofitum

Klorofitum ili zeleni ljiljan je biljka koju su sigurno imale i vaše bake, ima specifične listove i rast zbog čega se često naziva i pauk biljka. Zbilja je zahvalna za održavanje čak i ako ste među onima koji zaborave da imaju ikakvu biljku u stanu. Može biti na mjestu koje je sjenovito ili sunčano no uz sunce će se svakako bolje razvijati i cvasti. Voli sobnu temperaturu, a potreba za vodom ovisi upravo o vlazi u zraku i poziciji na kojoj se zeleni ljiljan nalazi pa je najbolje koristiti metodu “prsta u zemlji”.

Sanseverija

Još jedna jednostavna biljka za uzgajanje je sanseverija ili svekrvin jezik. Najvažnije je da temepratura prostorije u kojoj se nalazi ne pada ispod 10 stupnjeva Celzijusa te da nije smještena direktno pokraj radijatora. Zbog svoje velike moći pročišćavanja zraka mnogi je stavljaju u spavaću sobu za što bolji san.

Kućno cvijeće će vam uljepšati prostor, ali i život stoga krenite u potragu za vašom idealnom kućnom biljkom. Naš savjet je da ne propustite “baciti oko” na Lidlov svijet cvijeća koji vas čeka u svakoj trgovini diljem zemlje.

Alternativa cvijeću – kaktus

Odlična alternativa za dekoriranje životnog prostora i lakoću održavanja je kaktus. Kaktus pripada porodici sukulenata ili mesnatica koje potječu iz pustinja i drugih područja s nedostatkom padalina. Kaktusi su se s vremenom prilagodili ekstremnim životnim uvjetima zbog kojih su deblo i listove zamijenili bodljama kako bi se zaštitili u prirodi. Najveći neprijatelj kaktusa je vlaga što znači da je oprezno zaljevanje najveća briga koju morate imate ako odlučite odabrati kaktus umjesto kućnih biljaka i cvijeća.

Koju vrstu kaktusa odabrati

Popis vrsta odnosno rodova kaktusa je prilično dugačak no najznačajnije razlike su u obliku, visini, cvatnji i bodljama;

Zvjezdasti kaktus (Astrophytum asterias) 

 • stabljika je kuglastog oblika
 • ima jasno izražena rebra
 • može, ali i ne mora imati bodlje
 • ljeti na vrhu procvijeta najčešće samo jedan cvijet

Ježasti stupasti kaktus (Echinocereus)

 • jedan od rodova kaktusa koji ima čak 70 vrsta
 • prepoznatljiv je po prekrasnim cvjetovima različitih boja
 • stabljika je obrasla gustim bodljama

Kikiriki kaktus (Echinopsis chamaecereus)

 • stabljike nalikuju kikirikiju u ljusci i granaju se nepravilno
 • tijekom ljeta i proljeća niču crveni ili svijetlo narančasti cvjetovi
 • bodlje su mekane pa nisu opasne za djecu

Bradavičasti kaktus (Mammillaria magnimamma)

 • stabljika je mala i loptasta
 • bodlje su različitih boja i oblika
 • cvjetovi su mali i, također, u različitim bojama

Božićni kaktus (Epiphyllum)

 • iznimno dekorativan kaktus
 • stabljike podsjećaju na listove pa ne izgledao kao kaktus
 • cvjetovi božićnog kaktusa su u različitim bojama
 • odlično izgleda u visećim teglama

Kako održavati kaktuse

Kaktusi su prilagodljivi na brojne uvjete no ipak postoje neka osnovna pravila za uspješno održavanje kaktusa;

 • postavite ih na toplo i sunčano mjesto, primjerice na prozorsku dasku, ali pazite da nisu izloženi direktnom suncu tijekom cijelog dana
 • okrenite kaktus svaka dva tjedna kako bi se pravilno razvijao
 • nemojte se voditi mišlju da katusi nikada ne trebaju vodu jer to nije točno već kad primijetite da je zemlja suha, a ljeti je potrebno dodati vodu nekoliko puta mjesečno
 • kaktus je najbolje posaditi u gotovu mješavinu za kaktuse koju možete i sami napraviti no izbjegavajte običnu zemlju za cvijeće
 • dva puta godišnje je u zemlju za kaktus potrebno dodati prihranu
 • kaktusi se presađuju svake dvije do tri godine no kada uočite da je korijen izbio kroz rupice teglice tada je zadnji čas za presađivanje
 • najbolje godišnje doba za presađivanje kaktusa je proljee odnosno travanj i svibanj
 • ne ostavljajte kaktuse na temperaturama koje su niže od 10 stupnjeva Celzijusa

Zaključak

Ponudili smo vam dovoljno razloga da unesete malo zelenila, veselih boja i života u vaš dom. Odaberite biljku koja vama najviše odgovara, poklonite joj malo pažnje i uživajte u čistom zraku te prekrasnom prizoru tijekom cijele godine.