22.10.2021.

Balkonsko cvijeće - Kako brinuti o cvijeću i ideje za uređenje

Tražite idealno balkonsko cvijeće? Saznajte kako se brinuti o njemu te koje sve vrste cvijeća za balkon predlažemo ovisno o tome što tražite.

Tražite balkonsko cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto? Biljke poput pustinjske ruže cvjetaju duži dio godine, saznajte za još takvih vrsta i kako se brinuti o njima.  

Pružite priliku sebi i biljkama

Smatrate da ste među onima koji “ubiju i kaktus” ili da vam je balkon premalen za uzgoj cvijeća? Nemojte se obeshrabriti jer i najmanja kvadratura balkona se može pretvoriti u pravu cvjetnu rapsodiju uz malo promišljanja i truda te, naravno, puno ljubavi. Biljke nas čine sretnijima, potiču našu kreativnost i produktivnost te imaju važnu ulogu u dekoraciji svih prostorija u domu. Balkonsko cvijeće kao i sve druge vrste biljaka zahtjeva njegu, ali ne brinite, ne morate biti vrtlar ili vrtlarica godine da bi vaš mali balkonski vrt zasjao punim sjajem. 

Imajte na umu osnovna pravila za njegu balkonskog cvijeća:

 • osiguravanje dovoljne količine vode,
 • redovito čupanje uvelih listova i ocvalih cvjetova,
 • povremeno prihranjivanje tekućim organskim gnojivom,
 • podrezivanje predugačkih izdanaka,
 • ispravljanje biljke potpornim štapovima.

Najvažnije je provjeravati vlažnost zemlje u lončanicama jer je nedostatak vode najveći neprijatelj cvijeća, začina i drugih vrsta koje možete uzgajati na vašem balkonu. Nikada biljke nemojte zalijevati vodom direktno iz vodovoda već pripremite vodu koja je odstajala na suncu.

Koje sve biljke možemo uzgajati na balkonu

Na balkonu možete saditi razne vrste poput jednogodišnjeg cvijeća, trajnica, začina i povrća. Kada se radi o cvijeću mogućnosti su velike; petunija, pelargonija, pustinjska ruža, begonija, gazanija, vodenika, verbena, lobelija, fuksija, dragoljub, sanvitalija i margareta su neke od najpopularnijih vrsta koje krase balkone diljem naše zemlje. Iz godine u godinu sve popularniji postaju i mali gradski organski vrtovi koji su prilagođeni poziciji i veličini balkona pa uz cvijeće na balkonima svoje mjesto često ima i:

 • menta
 • vlasac
 • korijander
 • origano
 • bosiljak
 • peršin
 • ružmarin
 • melisa
 • blitva
 • salata
 • špinat
 • kupus
 • kelj
 • brokula
 • rajčice
 • jagode

Ključan faktor za uspješan rast navedenih začina i povrća je dovoljan broj sunčevih sati tijekom dana što bi značilo da su biljke izložene suncu minimalno šest sati dnevno. Balkoni koji su orijentirani na jug su idealno mjesto za biljke iako blitva, špinat, salata, kelj, brokula, origano, menta i korijander dosta dobro podnose i hladovinu.

Što je bitno znati prije nego krenemo saditi biljke?

Uvodno smo istaknuli da je za sadnju biljaka na balkonu potrebno promišljanje i planiranje prije kupnje sadnica i lončanica, a u nastavku pročitajte što je bitno znati prije nego krenete u sadnju.

Razmislite o težini koju balkon može podnijeti. Tegle i lončanice od prirodnih materijala poput terakote ispunjene zemljom mogu biti iznimno teške i preopteretiti vaš balkon. Uzevši u obzir i potrese koji su pogodili dijelove Hrvatske i narušili statiku brojnih zgrada i kuća to može biti opasna kombinacija zbog čega je bolje birati lončanice od laganih materijala poput plastike i metala.

Izračunajte koliko sunčanih sati dobije vaš balkon

Već smo istaknuli da su balkoni s minimalno šest sati sunčeve svjetlosti pravi jackpot za sadnju raznog vrsta cvijeća, začina i povrća. Djelomično sunčani balkoni su oni koji imaju tri do šest sunčanih sati dok se djelomičan hlad odnosi na balkone koji su izloženi suncu od dva do četiri sata. Svi balkoni koji imaju manje od tri sata sunca dnevno se smatraju balkonima u hladu.

Zabilježite vanjske utjecaje

Važno je uzeti u obzir izloženost vašeg balkona u odnosu na vanjske utjecaje odnosno koliko je balkon zaklonjen ako puše vjetar, pada kiša ili ako dođe do neke malo jače vremenske nepogode koja bi mogla oštetiti biljke.

Razmislite koliko vremena imate. Nemojte se upuštati u velike zahvate sadnje ako niste spremni zalijevati, čupkati i brinuti o balkonskom vrtu i do dva puta dnevno, osobito ako vam je balkon veći dio dana izložen suncu. Radije birajte cvijeće i začine koji dobro podnose sunce i vrućine ako vodite bitku s nedostatkom vremena.

Što još trebate osim sadnica i zemlje?

Osim što ćete kupiti sadnice i zemlju, unaprijed pripremite i druge potrebne stvari i materijale:

 • tegle i lončanice koje su prilagođene vrsti i veličini cvijeća, začina i povrća koje planirate saditi,
 • viseće tegle i lončanice u slučaju nedostatka prostora i odabira visećeg cvijeća,
 • potporanj za biljke koje rastu u visinu,
 • porozni materijal poput kamenčića za biljke kojima trebate osigurati drenažu ako teglice nemaju rupe, 
 • kantu za zalijevanje,
 • rukavice za zaštitu od nečistoće i grebanja,
 • grablje i lopatice za kopanje i presađivanje,
 • tekuće organsko gnojivo.

Planiranje prije sadnje je ujedno i ključ za uspjeh vašeg malog ili velikog balkonskog raja u kojem ćete zasigurno uživati tijekom proljeća, ljeta i veći dio jeseni.

Cvijeće za sunčane balkone

Najviše vrsta cvijeća možete pronaći za sunčane balkone iako treba razlikovati cvijeće koje dobro podnosi sunce i cvijeće kojem je sunce neophodno za rast i razvoj.

Pustinjska ruža

Pustinjska ruža je potpuno drugačija od klasičnih ruža koje najviše poznajemo. Radi se o vrsti sukulenta porijeklom iz Saudijske Arabije. U prirodi može doseći visinu do pet metara, ali u balkonskom uzgoju bez podrezivanja naraste do jedan metar. Najbolja pozicija za pustinjsku ružu je sunčano i toplo mjesto bez strujanja hladnog zraka. Potrebno ju je redovito zalijevati nakon što se zemlja posuši, a od rujna nadalje zalijevanje treba svesti na jedan put mjesečno jer joj previše vode može naštetiti.

Gazanija 

Gazanija obuhvaća nekoliko vrsta porijeklom iz Južne Afrike, Australije i Novog Zelanda, a cvijet izgledom podsjeća na ivančice. Prekrasne boje gazanije unijet će poseban šarm u svaki balkonski prostor, potrebno joj je direktno sunce kako bi cvala punim intenzitetom, redovito zalijevanje, a još jedna prednost je i cvatnja od proljeća do jeseni.

Pelargonija

Porijeklo pelargonije je Južna Afrika, a zbog svoje bujnosti, cvatnje i izdržljivosti možemo slobodno reći da se radi o cvijetu koji zauzima prvo mjesto u balkonskoj sadnji. Pelargonija nije zahtjevna, voli izravno sunce i toplinu i ne podnosi previše vode. Važno je da se zemlja posuši između dva zalijevanja. Tijekom ljeta ju je potrebno prihranjivati tekućim organskim gnojivom svaka dva tjedna, a ako ju zimi sklonite na prikladno mjesto može izdržati sljedećih nekoliko godina.

Petunija

Još jedna kraljica balkona je zasigurno petunija porijeklom s područja Južne Amerike. Radi se o jednogodišnjoj biljci trubastih cvjetova u bojama od bijele, roze, ljubičaste do crvene i žute te u kombinaciji dvije boje. Petunija voli izravno sunce, ali uspijeva i u polusjeni no važno ju je redovito zalijevati svako jutro, a možete ju saditi u viseće i samostojeće tegle, ovisno o vrsti.

Cvijeće koje uspijeva u hladu

Ako vaš balkon nije orijentiran na južnu stranu postoji nekoliko vrsta koje odlično rastu na sjenovitim i hladnijim pozicijama.

Vodenika

Vodenika je višegodišnja trajnica koja je u svijetu poznata kao “sultan Zanzibara”. Postoje dvije vrste vodenike; niska i razgranata ili uspravna, a cvjetovi su bijele, roze, narančaste i crvene boje. Ne podnosi direktno sunce ni duboki hlad, nije joj potrebno svakodnevno zalijevanje, a prezimljavanje ćete joj omogućiti u vlažnom prostoru u kojem temperatura ne pada ispod 15 stupnjeva Celzijusa. Rast novih pupoljaka će potaknuti prihrana organskim tekućim gnojivom svaka dva tjedna.

Fuksija

Fuksija je nazvana po botaničaru i fizičaru Leonhartu Fuchsu, riječ je o boji koja je mješavina ljubičaste i ružičaste, a izvorno porijeklo joj je Novi Zeland i Meksiko. Danas je dostupna u raznim nijansama s krupnim, sitnim, pojedinačnim i dvostrukim cvjetovima. Fuksija voli mjesto koje je obasjano suncem samo u jutarnjim satima i zahtjeva redovito zalijevanje što znači da zemlja nikako ne smije ostati suha. Svakih deset dana bi ju trebalo prihraniti i treba imati na umu da je sklona napadu bijelih mušica zbog čega treba stajati na provjetrenoj poziciji.

Margareta cvijet

Margareta cvijet je poznat i pod imenom ivančica, a riječ je o višegodišnjoj biljci grmolikog oblika s malim cvjetovima. Izvorno porijeklo margarete kao i svih drugih vrsta krizantema su sjeveroistočna Europa i Azija, ali za domovinu margarete se navode i Novi Zeland te Australija. Margarete vole sunčane ili polusjenovite pozicije, vlažnu i dreniranu zemlju i uveseljavat će vas cvatnjom od lipnja do rujna.

Begonija

Begoniju krase debeli, srcoliki listovi u raznim bojama te bijeli, crveni ili ružičasti cvjetovi. Porijeklo begonije su tropski dijelovi Afrike, Azije i Južne Amerike zbog čega cvijet voli vlagu, ali ne i direktno sunce već sjenovite pozicije. Prilikom zalijevanja treba paziti da se listovi i cvjetovi ne natope vodom kako ne bi došlo do truljenja, a svaka dva tjedna ju treba prihraniti organskim tekućim gnojivom.

Uzgoj cvijeća, začina i povrća nije samo privilegija ljudi s velikim okućnicama stoga dajte priliku svom komadiću balkona da postane vaše najdraže mjesto za odmor, uživanje i degustaciju. Naravno, nemojte zanemariti ukrasiti i unutrašnjost vašeg doma sobnim cvijećem i kaktusima.