22.10.2021.

Streptokok kod djece i odraslih - simptomi, uzroci i liječenje

Streptokok je jako zarazna bakterija koja može biti i opasna. Saznajte kako se prenosi, može li se spriječiti zaraza i kako je izliječiti.

Streptokok je bakterija koja je uzročnih različitih bolesti i stanja. Saznajte kako se prenosi, može li se spriječiti zaraza i kako je izliječiti.

Streptokokne infekcije su zarazne bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus. Postoje različite vrste – sojevi streptokoka kao i različite manifestacije streptokokne bolesti. Prema lokalizaciji bakterije i manifestaciji (vrsti bolesti) potrebno je primijeniti odgovarajuću terapiju – antibiotik.

Što je streptokok?

Streptokok (Streptococcus) je bakterija koja ima mnogo sojeva od kojih su neki jako zarazni a neki ne izazivaju teške oblike bolesti. 

Bakterijske bolesti se liječe antibioticima. Najbolje je napraviti pretragu- bris ždrijela, kojom se može odrediti na koji antibiotik određena bakterija najbolje reagira te ciljano primijeniti terapijuAko se antibiotici daju nekritično moguće je da bakterija postane rezistentna tj. da ne reagira na terapiju te se bolest teško liječi.

Vrste streptokoka

 • Streptokok skupine A (Beta hemolitički streptokok grupe A)
 • Streptokok skupine B
 • Streptokok skupine D
 • Streptokok skupine C i G
 • Streptokok pneumoniae – Pneumokok

Svaka skupina može izazvati određene bolesti koje se sve većinom liječe antibioticima.

Streptokok beta hemolitički grupe A

Najčešći je u dječjoj populaciji jer se brzo širi u dječjim kolektivima i školama. Najčešće uzrokuje upalu ždrijela (tonzilitis, gnojna upala grla, angina) koju je većina od nas preboljela u djetinjstvu ili kasnije.

Streptokok grupe B, C i G

Rijetko ih susrećemo u svakodnevnoj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Osim što mogu uzrokovati teške bolesti, za dječju dob je specifična sepse novorođenčadi na neonatološkim odjelima.

Streptokok grupe D je normalni stanovnik crijevne flore ali izuzetno može izazvati infekcije.

Streptokok pneumonije spada u posebnu vrstu streptokoka. Postoje mnogo sojeva streptokoka (90 serotipova), a za njega je specifično da se može prevenirati cijepljenjem, za razliku od gore navedenih vrsta streptokoka.

Simptomi streptokokne infekcije

Ovisno o vrsti i lokalizaciji bakterijske infekcije, moguće su različite kliničke slike.

Najčešće su infekcije izazvane beta hemolitičkom streptokokom grupe A

 •  Angina (Tonsillitis)
 • Šarlah (Scarlatina)
 • Erizipel (Crveni vjetar), kod odrasle populacije

Najčešće su infekcije izazvane streptokokom pneumonije u dječjoj dobi su:

 • Otitis- upala uha
 • Upala pluća – pneumonija
 • Meningitis – upala moždanih ovojnica

Angina ili Tonsilitis

Najčešći oblik infekcije u dječjoj dobi. Simptomi su grlobolja popraćena temperaturom. Bolest je zarazna i lako se prenosi u dječjim kolektivima – vrtići i škole.

Kliničkim pregledom se nađu tonzile- mandule, koje su obično povećane, otečene i crvene. Moguće je često vidjeti i gnojne naslage i/ili čepiće na tonzilama. Limfni čvorovi na vratu su povećani.

Bolest se liječi antibioticima.

Ako je moguće dobro je napraviti i mikrobiološku pretragu brisa ždrijela kako bi se odredila ciljana terapija.

Ako dijete ima česte upale grla trebalo bi ga uputiti na pregled kod otorinolaringologu, specijalisti za uho, grlo i nos. On će prosuditi da li su mandule toliko povećane i/ili  “razrovane” te da li bi ih trebalo operirati. Nakon toga dijete više ne bi trebalo imati upale grla.

Šarlah

Šarlah je također zarazna bolest, česta u dječjoj dobi, koja se pored temperature, upale grla s otečenim limfnim čvorovima, grlobolje, crveni  jezika (malinasti), manifestira i osipom koji je žarko crven,  obično ne svrbi, a tipična su mjesta ispod pazuha, u preponama, na trbuhu. Bolest se također liječi antibioticima.

Erizipel

Erizipel (crveni vjetar) se  manifestira u starijoj populaciji. Karakterističan je osip na donjim ekstremitetima, jednom ili oba koji budu izrazito crveni, otečeni i bolni. Često se u anamnezi nađe kontakt s djetetom koje ima upalu grla. Liječi se antibioticima.

Sepsa

Sepsa je teški oblik streptokokne bolesti koja se komplicirala, te se bakterija proširila u krvni sistem. Tada se iz hemokulture (krvi) može izolirati Streptokok. S obzirom na težinu bolesti pacijent se hospitalizira i liječi antibioticima koji se daju u infuziji.

Upala uha

Česti uzročnik upale uha je Streptokok pneumonie ili Pneumokok. Često je prisutna bolest dječje dobi. Manifestira se jakom boli i uhu i visokom temperaturom.

Liječi se antibioticima.

Nakon uvođenja pneumokoknog cjepiva u obavezni kalendar cijepljenja, teži oblici upale uha su rijetki. Za veću djecu koja nisu cijepljena moguće je također cijepiti pneumokoknim cjepivom da ih se zaštiti od teških (invazivnih) oblika pneumokoka.

Upala pluća

Uzročnik je također Pneumokok. Manifestira se kašljem, temperaturom i ponekad otežanim disanje. Dijagnoza se postavlja slušanjem pluća (auskultacijom) a ponekad je potrebno učiniti i radiološki pregled pluća. Liječi se antibiotikom.

Meningitis

Meningitis je jedan od najtežih oblika pneumokokne bolesti. Bolest a zahvaća moždane ovojnice. Simptomi su temperatura, glavobolja i povraćanje, a liječi se isključivo u bolnici.

Da bi se potvrdila dijagnoza potrebno je učiniti lumbalnu punkciju kojom se otkrije uzročnik i odredi liječenje.

Sepsa (pneumokokna)

Sepsa je teški oblik pneumokokne bolesti koja se komplicirala, te se bakterija proširila u krvni sistem. Tada se iz hemokulture (mikrobiološka pretraga krvi) može izolirati Pneumokok. S obzirom na težinu bolesti pacijent se hospitalizira i liječi antibioticima koji se daju u infuziji.

Kako se prenosi streptokok?

Streptokokne bolesti spadaju u red zaraznih bolesti koje se lako šire u dječjim kolektivima – vrtići i škole i obiteljima. Širi se bliskim kontaktom s osobom koja je zaražena. Najčešće se pojavljuje u nekoliko članova iste obitelji ili u dječjim kolektivima i školama.

U kolektivima ponekad, postoje pojedinci, kliconoše, djeca koje u sebi nose streptokok ali nemaju znakove bolesti. Oni su zdravi ali mogu prenijeti bolest. Ako se kod zdravih osoba nađe u brisu streptokok nije nužno provesti antibiotsku terapiju.

Kako se liječi streptokokna infekcija?

S obzirom na to da je Streptokok bakterija obavezno je u liječenju primijeniti antibiotik. Liječenje bi trebalo trajati 10 dana, a po mogućnosti bi trebalo primijeniti antibiotik prema antibiogramu.

Simptome grlobolje, glavobolje i temperatura valja liječiti simptomatski  (lijekovi za snižavanje temperature, bolove, sprejevi za grlo, dosta tekućine, ev. parobiotici) uz antibiotsku terapiju.

Postoje li komplikacije u liječenju?

Ako se ne liječi Streptokok se može komplicirati teškim oblicima, sepsom, meningitisom… (gore opisani).

Postoje i oblici streptokok koji su otporni-rezistentni, na liječenje antibioticima. U tom se slučaju mora svakako napraviti mikrobiološki pregled brisa ždrijela i antibiogram kako vi se dala adekvatna terapija.

Rezistencija na antibiotike nastaje zbog nekritičnog prepisivanja i uzimanja antibiotika, koji postaju otporni i više ne reagiraju na liječenje.

U prošlosti, dok nije bilo antibiotske terapije, mnoge streptokokne bolesti su se komplicirale upalom srčanog mišića, reumatskom groznicom ili  upalom bubrega. Takva stanja se danas rijetko susreću jer se antibiotici daju na vrijeme i dovoljno dugo tako da ne dolazi do oštećenja srca, zglobova i bubrega.

Kako spriječiti zarazu?

Zaraza se može spriječiti: 

 • pojačanim higijenskim mjerama (važno je promijeniti četkice za zube nakon zaraze),
 • čestim pranjem ruku, 
 • izbjegavanjem bliskog kontakta s osobama koje su bolesne,
 • provjetravanjem prostorija, 
 • boravkom na svježem zraku, 
 • pravilnom prehranom i jačanjem imuniteta.

Streptokokne bolesti su zarazne bolesti. Česte su bolesti dječje dobi. Najčešći oblik je upala grla, tonzilitis ili angina. Streptokokne infekcije se uvijek liječe antibioticima. U slučaju komplikacija dijete se mora hospitalizirati radi daljnjeg liječenja. U dječjim kolektivima sve zarazne bolesti se brzo šire pa tako i streptokok.

Da bi se spriječio prijenos zaraze, samo zdravo dijete može pohađati kolektiv. Treba poštovati higijenske mjere, često prati ruke i svakodnevno dezinficirati igračke. Također treba zračiti prostorije i boraviti što više na svježem zraku i jesti zdravu balansiranu prehranu. Tijekom zimskih mjeseci djeci je dobro davati i preparate za jačanje imuniteta.

Giovana Armano

Članak napisala:

Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar Giovana Armano Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci