04.03.2024.

Noćno mokrenje (enureza i nikturija) - Uzroci i prirodno liječenje

Noćno mokrenje - problem s kojim se susreće do 30% ljudi starijih od 45 godina. Saznajte sve o uzrocima nikturije i zauvijek je se riješite!

Noćno mokrenje (enureza i nikturija)

Nikturija i enureza nazivi su za nehotično, nesvjesno mokrenje do kojega najčešće dolazi noću, iako enureza po definiciji može biti dnevna i noćna. Noćno je mokrenje vrlo neugodna pojava, bilo da se osoba mora često dizati i odlaziti na wc, bilo da se nesvjesno pomokri u krevet i budi se u mokrom krevetu.

Vrste noćnog mokrenja

Noćno mokrenje možemo svrstati u:

 • nikturiju
 • eneurezu.

Nikturija 

Nikturija je mokrenje noću, a najčešće nastaje zbog kroničnih uroloških, ginekoloških ili neuroloških simptoma. Susrećemo je kod odrasle populacije te je karakterizirana pojačanom potrebom za mokrenjem tijekom noći. No, za razliku od dječjeg noćnog mokrenja, odrastao se pacijent često budi noću i ima nagon na mokrenje te ustaje, prekida san i odlazi mokriti. I to je vrlo neugodan simptom jer ometa san i budi pacijenta noću. Odrasla se osoba rijetko kada  pomokri u krevet, makar se to može desiti ako dublje zaspi i ne uspije se na vrijeme probuditi.

Nikturija kao simptom može biti prisutna i kod djece, ali je rjeđa i uglavnom u vezi s teškim kroničnim bolestima. 

Enureza

Kod djece govorimo o enurezi jer je to čest poremećaj u dječjoj dobi. Češće se javlja kod dječaka, a ponekad postoji i obiteljska povezanost, odnosno u obitelji djeteta sa simptomom noćnog mokrenja bilo je pojave enureze.

Kontrola mokrenja kod djece uspostavlja se u dobi oko treće godine (2. do 4. godina). Tada se dijete odvikne od pelene. Ponekad se dijete u fazi odvikavanja može pomokriti tijekom noći, ali to se dešava rijetko i izuzetno, a postepeno nestaje. To nije enureza. Kada se dijete odvikne od pelena danju, ne treba mu stavljati pelenu niti  po noći

Kontrola mokrenja vrlo je složen proces za koji je potrebno sazrijevanje djeteta i fiziološka razvijenost njegovog mokraćnog trakta, a događa se između druge i četvrte godine života. Dijete tada svjesno, voljno može opustiti vanjski sfinkter i započeti mokrenje, a s druge strane, u situaciji kada nije pored wca može svjesno stisnuti sfinkter i odgoditi mokrenje

Enureza može biti dnevna, noćna, primarna i sekundarna

Dnevna enureza

Ako dijete češće mokri po danu, odnosno svjesno i češće odlazi mokriti, ali ponekad ne stigne doći do wc-a te se pomokri u gaćice, to može biti tzv. “bijeg mokraće”.

Uzroci dnevne enureze su različiti, ali prvo treba isključiti urinoinfekciju. Ako je uz češće mokrenje prisutno i peckanje i bol pri mokrenju, svakako treba obaviti osnovnu dijagnostiku, tj. nalaz urina. 

Kod uroinofekcije tj. infekcije mokraćnog trakta nalazi urina i urinokulture bit će patološki te se dijete mora liječiti antibiotikom. Kod uroinfekcije dijete ima problem s mokrenjem i po danu i po noći. Uz simptome od strane mokraćnog trakta, kod djece može biti prisutna i temperature i bol u trbuhu. Kada uroinfekcija prođe, dijete više nema simptome češćeg mokrenja.

Noćna enureza

Kada dijete po danu nema problema s mokrenjem, a ujutro se budi mokro, to je tipičan znak da se radi o noćnoj enurezi.

Noću se događa  povećano noćno stvaranja mokraće uz manji kapacitet mokraćnog mjehura. Uz to je prisutan i čvrst san djeteta za vrijeme kojeg se dijete ne budi i uopće nije svjesno da se pomokrilo .

Djeca se ne bude da bi mokrila, nego se nesvjesno pomokre u snu. Obično ih probude roditelji, i to tako da ih presvuku i promjene posteljinu. Ponekad ih roditelji noću odvode na toalet da se pomokre, ali djeca toga najčešće uopće nisu svjesna.

Ako je dijete veće, svjesno je da se pomokrilo noću u krevet i  to je za njega vrlo,  vrlo neugodno. 

Kod djece se  prvo uspostavlja kontrola mokrenja danju. Tijekom noći, još se mnoga djeca do četvrte ili pete godine povremeno pomokre u krevet. Zbog toga ih se ne smije koriti niti kažnjavati. S djecom se treba razgovarati i treba im pomoći. Ako simptom ne prolazi, svakako treba kontaktirati pedijatra.

Primarna enureza

Primarna enureza je kada dijete nije uopće prestalo noću mokriti u krevet. Po danu je obično sve u redu, dijete normalno obavlja nuždu, ali po noći se pomokri u krevet. Dakle, ako dijete nakon pete godine života ne može kontrolirati mokrenje, govorimo o primarnoj enurezi.

Sekundarna enureza

Ako je dijete već imalo suhe pelene tijekom noći, i to barem 6 mjeseci te ponovno počne mokriti u krevet, govorimo o sekundarnoj enurezi. Sekundarna enureza nastaje zbog nekog razloga, bilo da se radi o premećaju urinarnog, mokraćnog trakta ili nekom stresu u okolini djeteta.

Koja je razlika između nikturije i enureze?

Ipak, između ta dva simptoma postoji bitna razlika. Razlika je prvenstveno u patofiziologiji (uzroku) zbog koje nastaje i u dobi u kojoj se javlja (nikturija se pretežno javlja u odrasloj dobi, dok je enureza tipična za dječju dob).

Dakle, u samoj definiciji nikturija je buđenje noću zbog potrebe mokrenja, dok je enureza po definiciji ponavljano, nevoljno mokrenje tijekom dana (diurna) i/ili noći (nocturna) u krevet ili u odjeću.

Noćno mokrenje djece

Kod djece se najčešće susrećemo s noćnim mokrenjem ili enurezom koja se definira kao nehotično mokrenje u krevet tijekom sna u djece iznad pet godina.

Enureza je najčešće uzrokovana nesrazmjerom između noćnog stvaranja mokraće i funkcionalnog kapaciteta mokraćnog mjehura, što je obično udruženo i sa čvrstim snom djeteta.

Koji su najčešći uzroci noćnog mokrenja?

Kod djece od pet godina (enuresis) u užem smislu riječi uzroci su:

 • dijete puno pije u večernjim satima, prevelika količina tekućine (voda, sokovi, mlijeko)
 • pojačano noćno stvaranje mokraće (poliurija)
 • manji kapacitet mokraćnog mjehura — djeca imaju mali kapacitet mokraćnog mjehura, ponekad  češće mokre i po danu, osobito kada unose više tekućine
 • manjak izlučivanja ADH (hormona koji regulira mokrenje)  
 • infekcije mokraćnog sustava
 • psihološki uzrok tj. određeni okolišni uzroci,  stres,  rođenja brata ili sestre, rastava roditelja, smrt u obitelji, preseljenje, problemi u vrtiću ili školi
 • opstipacija, konstipacija, tj poremećaj defekacije — kada dijete zadržava stolicu koja je tvrde konzistencije, često ima i enurezu
 • neurogeni mjehur — stanje u kojem postoji neurološka lezija. Oštećenje je na bilo kojem dijelu živčanog sustava: cerebralni korteks, leđnu moždinu i periferne živce.

Dijagnoza noćnog mokrenja (nikturije i enureze)

Simptom noćnog mokrenja je specifičan. Dakle, radi se o mokrenju tijekom noći. Naime, zdravo dijete starije od pet godina, kao i zdravi odrasli, mokri svjesno tijekom dana, dok  noć može prespavati da se ne probudi zbog mokrenja. Izuzetne su neke situacije, npr. kada se tijekom večeri zaista konzumira pretjerana količina tekućine ili u nekim drugim situacijama. Tada se dijete probudi zbog nagona na mokrenje, ode na toalet i vrati se u krevet.

Dijagnoza nikturije

Ako se mokrenje noću češće javlja kod odrasle osobe, a osoba se budi kako bi mokrila, to je nikturija. Moguće je da se pomokri u krevet, ali se to rijetko dešava, osobito ako je odrasla osoba pokretna. No, u svakom slučaju, nikturija remeti zdrav san, osoba ne spava u kontinuitetu, nakon čega je iscrpljena i neispavana.

Dijagnoza enureze

Ako se noćno mokrenje javlja kod djece, a dijete se pritom ne budi,  pojavu nazivamo enurezom te detaljnijom anamnezom (ovisno o tome je li dijete ikada uspjelo kontrolirati mokrenje noću govorimo o primarnoj enurezi), tj. ako je dijete već bilo suho više od 6 mjeseci, nazivamo je sekundarnom enurezom.

Nalazi kod dijagnoze noćnog mokrenja

Dijagnostičku obradu (nalaze) nikturije  određuju urolog, nefrolog i ginekolog.

 • U svakoj bolesti anamneza je jako važna, pa se onda u nikturiji može pitati budi li se pacijent zbog potrebe za mokrenjem ili je u osnovi prisutan poremećaj sna.
 • Pacijentu se može preporučiti da vodi dnevnik mokrenja, kako bi se stekao objektivan dojam o pojavi noćnog mokrenja i učestalosti kroz određeni period.
 • Nalazi se rade po preporuci urologa, nefrologa, neurologa, ginekologa, a ponekad i kardiologa.
 • Ako se isključi organski uzrok, dakle svi su nalazi u redu, potreban je pregled psihologa i psihijatra.

Dijagnostičku obradu (nalaze) enureze određuju primarni pedijatar, nefrolog i psiholog.

 • Anamneza govori npr. otkad se javlja noćno mokrenje, kako dijete mokri danju, ima li još kakvih simptoma ili kroničnih bolesti, koliko se često dijete pomokri u krevet, koliko i kada dijete pije…
 • Jako je važan detaljan fizikalni pregled te se sva odstupanja od fiziološkog trebaju uočiti na vrijeme.
 • Nalazi urina i urinokulture isključit će infekciju mokraćnog trakta.
 • S obzirom na to da je nefrolog specijalista koji se bavi bubrezima i mokraćnim traktom, primarno će izmjeriti tlak, popipati trbuh te pregledati genitouretralnu regiju pacijenta.
 • Kako bi se isključio neurogeni mjehur, potreban je i pregled lumbosakralnog područja djeteta te učiniti specifične pretrage po preporuci neurologa.
 • Dnevnik mokrenja jako je važan pokazatelj. Važan je podatak koliko često dijete mokri noću tijekom određenog vremenskog perioda. Bilježi se mokrenje i danju i noću te količina i vrsta tekućine koju dijete pije. To daje objektivnu sliku enureze. Također se dobiva podatak o motivaciji i samog djeteta i cijele obitelji.
 • Uz onu bubrega i mokraćnog mjehura spadaju u uobičajenu dijagnostiku.
 • Specifična pretraga je mikciometrijaUROFLOW. Uroflow je neinvazivna pretraga koja kvantitativno  pokazuje funkcije mjehura (kapacitet mjehura, snaga mlaza, vrijeme mokrenja i rezidualni urin nakon mokrenja). 
 • Ako su neki od prethodnih nalaza patološki, slijedi i dodatna obrada — cistografija (rendgenska ili ultrazvučna) i magnetska rezonanca lumbosakralne kralježnice.

Liječenje noćnog mokrenja 

Noćno mokrenje liječi se ovisno o uzrocima i dobi pacijenta i o eventualnoj prisutnosti drugih bolesti i poremećaja. Osnovna je preporuka promjena navika konzumacije pića (vrsta i količina, osobito prije spavanja) i prehrane. Ako pacijent koristi određene lijekove uputiti ga o korištenju, npr. bolje je koristiti kratkodjelujuće, a ne dugodjelujuće diuretike. Medikamentoznu terapiju propisuje isključivo specijalista.

Liječenje nikturije 

S obzirom na to da nikturija nastaje najčešće zbog kroničnih uroloških bolesti ili poremećaja prostate, liječenje se bazira na liječenju osnovne bolesti koja uzrokuje simptom nikturije.

Prema tome, specijalista (nefrolog, neurolog, ginekolog) uvodi lijekove, a ponekad je potrebna i kirurška terapija.

Uz sve to, važna je i promjena navika konzumacije pića i prehrane, osobito prije spavanja, ali i revidiranje kronične terapije koju pacijent uzima zbog drugih bolesti.

Liječenje enureze  

Osnovna terapija enureze je promjena režima pijenja i mokrenja. Dijete treba piti u večernjim satima, ali ne treba piti previše. Tekućina koje mu treba ponuditi je voda, a ne sokovi ili ostali jako zaslađeni napitci. Dijete svakako treba podsjetiti da ide na WC prije spavanja. Ako se dogodi da se dijete pomokri, ne smije ga se koriti niti kažnjavati, a ako se probudi suho, treba ga nagraditi.

Preporuka je da se s djetetom razgovara i zajedno s njim ispuni dnevnik mokrenja, a svaki puta kada se probudi suho neka nacrta sunce, a ako se pomokrilo u krevet neka nacrta kišu.

Od lijekova se prepisuje dezmopresin, lijek koji djeluje kao hormon vazopresin. Vazopresin, antidiuretski hormon je hormon koji se luči u mozgu i omogućuje pravilnu funkciju bubrega, regulaciju osmotske ravnoteže i krvnog tlaka. Lijek dezmopresin ima zadaću uspostaviti kontrolu noćnog mokrenja. 

Prirodni lijekovi i metode za noćno mokrenje

Liječenje se može nadopuniti i prirodnim lijekovima kao i “alarm aparatićem”. Većina primarnih enureza nije povezana sa psihičkim poremećajima, pa se djeca rijetko upućuju psihologu ili psihijatru, za razliku od sekundarne enureze gdje je primarno problem u nekom stresu, neugodnoj situaciji koja se desila djetetu u obitelji, vrtiću ili školi pa je terapija od strane psihologa i psihijatra ipak potrebna. 

Enureze koje nastaju zbog nekih drugih uzroka liječe se prema dijagnozi.

Alarmi

„Mokri alarmi“  su aparatići koji se stave na djetetovu odjeću, pidžamu. Uređaj ima senzore za vlažnost, a kada se dijete pomokri, proizvodi zvuk koji probudi dijete. Na taj način dijete postaje svjesno mokrenja. Metoda se pokazala vrlo uspješnom,  iako alarm aparati često probude i cijelu obitelj.

Treniranje mjehura 

Treniranje mjehura tehnika je kojom se postiže kontrola mokrenja, ali i postepeno povećanje mokraćnog mjehura. Tom se tehnikom postepeno  povećavaju razmaci odlaska na mokrenje. Tehnika sastoji se od planiranih odlazaka na toalet u sve dužim intervalima. Time se dijete potiče na kontrolu mokrenja. 

Vježbe mokrenja 

Vježbe mokrenja vrlo su učinkovite i nazivaju se BIOFEEDBACK. Biofeedback  je metoda koja se provodi u nefrološkoj ambulanti, s ciljem da dijete kroz igru (videoigrice) shvati da može svjesno zadržati mokraću stiskanjem muskulature, a opuštanjem muskulature izazvati mokrenje.

Nagrade 

Nagrada za suhu noć može biti vrlo poticajna. Naime, kada se dijete probudi suho, neka dobije malu nagradu ili pohvalu, a kada se probudi mokro neka ta nagrada izostane. Dobro je koristiti sitnicu koja dijete veseli, možda veselu naljepnicu ili sličicu. Ako se dijete već odviknulo od pelene, nije preporučljivo ponovo stavljati pelenu noću. 

Brusnica 

Čaj od brusnice, sok od brusnice ili plodovi sušene brusnice prirodni su lijek za mnoge poremećaje mokraćnog trakta pa se tako mogu primijeniti i u potpornom liječenju enureze.

Savjeti za noćno mokrenje

 • Nikako nemojte kažnjavati dijete zbog mokrenja u krevet ili ako mu se smoče gaćice tijekom dana. Mokrenje u krevet dijete ne može kontrolirati pa kažnjavanjem možemo izazvati samo kontraefekt. Dijete postaje tužno, srami se i gubi samopouzdanje. Radije ohrabrite dijete kada se probudi suho i pokažite da mu vjerujete. 
 • Na krevet stavite nepromočivi pokrivač koji štiti madrac kreveta, a plahtu promijenite kada se smoći. Možete to učiniti sa djetetom, što može djelovati pozitivno da osvijesti što mu se tijekom noći dogodilo. Uz to je dobro razgovarati, utješiti dijete i poticati ga da pokuša kontrolirati mokrenje.
 • Poželjno bi bilo komunicirati sa tetama u vrtiću ili učiteljima u školi. Ispričati im što se djetetu može dogoditi kako bi razumjeli o čemu se radi i reagirali na ispravan način.

Kako spriječiti noćno mokrenje?

Ponekad u sprečavanju pojave noćnog mokrenja pomaže promjena režima pijenja i mokrenja, alarm aparatićima i treningom mokraćnog mjehura. Ako je potrebno, treba pristupiti liječenju. Djecu koja imaju enurezu može se poticati nagradama nakon „suhe“ noći, nikako ih ne treba kažnjavati.

Najčešći uzroci primarne enureze dječje dobi su noćna poliurija (povećano noćno stvaranje mokraće) i manji funkcionalni kapacitet mokraćnog mjehura, a ne psihički čimbenici te se liječe najčešće promjenom režima pijenja i mokrenja uz alarm aparat ili lijekom (dezmopresin). Kod sekundarne se enureze često radi o okolišnim čimbenicima kao što je stres, poremećaj obiteljske dinamike, razvod, smrt neke važne osobe u životu djeteta, npr. djeda ili bake uz koju je dijete bilo vezano, problem u vrtiću ili školi. U tim je slučajevima potrebna i velika potpora i razumijevanje roditelja, suradnja učitelja ili tete u vrtiću te  psihoterapija.

Kod djece treba izbjegavati primjenu invazivnih dijagnostičkih metoda jer se dobrom anamnezom, kliničkim pregledom, mikciometrijom i ultrazvukom kod većine djece može postaviti točan uzrok ovog poremećaja te tako usmjeriti liječenje.

Važno je prepoznati i onu djecu kod koje je noćno mokrenje samo jedan od simptoma drugih kompleksnijih poremećaja jer će se pravovremenom terapijom na vrijeme moći pomoći djetetu.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci