13.09.2024.

11 ukusnih brzih deserta

Ukusni deserti koji su spremni dok ste rekli keks! Pronađite inspiraciju za ukusne brze deserte!

Ukusni brzi recepti

Sreća koju izazove onaj prvi zalogaj ukusnog deserta je neprocjenjiva, a i znanost potvrđuje da prehrana i određene namirnice oslobađaju hormon sreće i pozitivno utječu na naše raspoloženje. Zašto se onda ne biste oraspoložili bar jednim finim brzim desertom s našeg popisa?

Panna cotta s jagodama

Priprema ovog popularnog talijanskog deserta je brza i jednostavna, ali prije serviranja je potrebno malo strpljenja, jer se panna cotta mora dobro ohladiti u hladnjaku.

Potrebni sastojci:

  • 3 listića želatine
  • 450 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 400 g jagoda
  • 1 štapić vanilije
  • 1 žlica kukuruznog škroba.

Upute za pripremu:

  • Stavite želatinu u hladnu vodu i pustite da odstoji pet minuta.
  • U lončić stavite vrhnje, mlijeko, 100 g šećera, sjemenke i štapić od vanilije. Sve zagrijte, ali pazite da ne zavrije.
  • Maknite lončić s vatre, izvadite štapić od vanilije i umiješajte želatinu pa pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
  • Prelijte dobivenu panna cottu u čaše ili posudice i stavite u hladnjak na minimalno 4 sata.
  • Prije posluživanja, narezane jagode otopite na vatri s ostatkom šećera i kukurznim škrobom. Uz povremeno miješanje, kuhajte 5 minuta pa pustite da se ohladi.
  • U svaku čašu s panna cottom stavite veliku žlicu preljeva od jagoda.

Panna cotta s jagodama

Kokos praline

Kokos praline su također slastica koja je jednostavna za pripremu, a u postupak valjanja kuglica u kokos obavezno uključite i vaše mališane jer je vrijeme s djecom u kuhinji zabavno i kvalitetno provedeno vrijeme!

Potrebni sastojci:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 400 g bijele čokolade
  • 450 g kokosa.

Upute za pripremu:

  • U posudi razlomite čokoladu na sitne komade, a u lončiću na umjerenoj vatri zagrijte vrhnje za šlag do vrenja.
  • Prelijte ugrijano vrhnje preko čokolade i miješajte dok se u potpunosti ne otopi.
  • Dodajte u smjesu kokos i miješajte da se sve dobro prožme i sjedini.
  • Ostavite smjesu da se hladi i stegne na sobnoj temperature ili stavite u hladnjak kako biste ubrzali proces.
  • Malom žličicom zagrabite smjesu, dlanovima formirajte kuglice i valjajte ih u kokos.
  • Kako bi kokos praline bile što ukusnije za konzumaciju,stavite ih neko vrijeme u hladnjak da se još malo stisnu i ohlade.

Kokos praline

Voćne zobene kocke

Zobene kocke u kombinaciji s voćem idealan su odabir za doručak ili međuobrok jer su prepune vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata pa nakon konzumacije ovakvog deserta ne morate imati veliku grižnju savjesti.

Potrebni sastojci:

  • 180 g zobenog brašna
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g brezinog šećera
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ½ žličice ekstrakta od vanilije
  • 8 žlica kokosovog ulja
  • 250 g jagoda
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica brašna od tapioke
  • 1 žlica limunovog soka.

Upute za pripremu:

  • U blender ubacite brašno, zobene pahuljice, šećer, sol, prašak za pecivo i vanilin šećer. Blendajte, ali pustite da ostanu komadići pahuljica. Postepeno dodajte kokosovo ulje.
  • Obložite kalup papirom za pečenje i nauljite, a od smjese odvojite pola šalice jer će vam trebati za dovršavanje nadjeva. Izlijte ostatak smjese iz blendera u kalup, ravnomjerno rasporedite i utisnite pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva otprilike 20 minuta.
  • U lončiću na umjerenoj vatri zagrijte jagode, sirup, škrob i limunov sok, miješajte i maknite s vatre kada se smjesa zgusne.
  • Prelijte nadjev u kalup, rasporedite po njemu ostatak smjese koju ste odvojili ranije i vratite u pećnicu na još 35 minuta.
  • Pustite kolač da se hladi na sobnoj temperaturi prije konzumacije.

Smrznute jogurt pločice

Kada je riječ o glavnim sastojcima brzih recepata za deserte, onda je jogurt definitivno jedan od učestalijih pa isprobajte još jednu varijantu zdravih pločica koja vas neće razočarati.

Potrebni sastojci:

  • 450 g grčkog jogurta
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 50 g borovnica
  • 50 g jagoda
  • 2 žlice kokosa.

Upute za pripremu:

  • U posudi pomiješajte jogurt, med i ekstrakt od vanilije.
  • Obložite pleh papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite prethodno dobivenu smjesu
  • Po smjesi rasporedite voće i posipajte kokos pa stavite kolač u škrinju da se dobro zamrzne prije konzumacije.

Smrznute jogurt pločice

Brownie od tikvica i čokolade

Jeste li probali ikada tikvice u slatkoj verziji? Upravo su one tajni sastojak najsočnijeg brownija od čokolade kojeg ćete ikad probati.

Potrebni sastojci:

  • 300 g tikvica
  • 2 jaja
  • 2 žličice arome vanilije
  • 80 ml mlijeka
  • 180 g brašna
  • 60 g kaka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 75 g kokosovog ulja
  • 100 g tamne čokolade.

Upute za pripremu:

  • Naribajte tikvice, ostavite da malo puste vodu pa ih pomiješajte s jajima, mlijekom i vanilijom.
  • U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke pa ih dodajte u smjesu s tikvicama.
  • Ulijte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i stavite peći na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta.
  • Pustite kolač da se ohladi prije konzumacije.

Brownie od tikvica i čokolade

Plazma torta s malinama

Spoj keksa, malina, čokolade i orašastih plodova u desertu je nešto čemu nećete moći odoljeti i biti će često na vašem popisu brzih rješenja kad se zaželite sočne domaće slastice.

Potrebni sastojci:

  • 600 g mljevenih plazma keksa
  • 250 g maslaca
  • 180 g šećera u prahu
  • 150 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 2 dcl soka od naranče
  • 150 g svježih ili smrznutih malina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g sjeckanih prženih badema ili lješnjaka.

Upute za pripremu:

  • Ako nemate pržene kupovne, sjeckane bademe i lješnjake kratko tostirajte na tavi, a isto napravite i s mljevenim lješnjacima.
  • U posudi rukom raskomadajte maslac, dodajte mljevenu plazmu i lješnjake, šećer i sok pa sve dobro izmijesite rukama u kompaktnu smjesu.
  • Prebacite smjesu u kalup za tortu i ravnomjerno rasporedite. Prstom po cijeloj površini napravite rupe za maline i zatim ih utisnite u smjesu.
  • Na pari rastopite čokoladu, prelijte preko torte i pospite sjeckane lješnjake ili bademe.
  • Stavite tortu u hladnjak na hlađenje par sati prije konzumacije.

Sladoled od banana i kikriki maslaca

Brzi desert može biti i kremasti domaći sladoled, a naša preporuka je ova super jednostavna varijanta od banana i kikiriki maslaca.

Potrebni sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 100 g maslaca od kikirikija
  • 3 žličice kaka u prahu
  • ekstrakt vanilije
  • prstohvat soli.

Upute za pripremu:

  • Banane narežite na kolutove i stavite u škrinju na zamrzavanje.
  • Zamrznute banane stavite u blender i blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  • U smjesu od banana dodajte maslac od kikirikija, kakao, ekstrakt vanilije i sol pa sve ponovno kratko izblendajte.
  • Izlijte smjesu u posudu i stavite na zamrzavanje nekoliko sati prije konzumacije.

Sladoled od banana i kikiriki maslaca

Oreo desert u čaši sa šumskim voćem

Ljubiteljima brzog deserta koji se poslužuje u slatkim čašama preporučujemo ovaj osvježavajući Oreo desert u čaši sa šumskim voćem.

Potrebni sastojci:

  • 100 g drobljenog Oreo keksa
  • 100 g šumskog voća
  • 125 g sira mascarpone
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 60 ml vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica gustina
  • 1 vanilin šećer.

Upute za pripremu:

  • U lončiću razmutite gustin i vodu, dodajte šećer i šumsko voće pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  • Izmiksajte slatko vrhnje i vanillin šećer pa u smjesu dodajte sir mascarpone i sve dobro promiješajte.
  • U čaše prvo rasporedite drobljeni keks, zatim umak od šumskog voća i na kraju kremu od sira i šlaga koju ste dobili.
  • Ukrasite čaše bobičastim voćem po želji i stavite u hladnjak na hlađenje dva sata prije konzumacije.

Bezglutenski banana kruh

Ako vam se iz zdravstvenih razloga jelovnik bazira na bezglutenskim namirnicama, isprobajte ovaj ukusni banana kruh bez brašna.

Potrebni sastojci:

  • 250 g badema
  • 50 g lana
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 jaja
  • 2 zrele banane
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica arome od vanilije
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 100 g zamjene za šećer.

Upute za pripremu:

  • U blenderu izblendajte bademe pa zatim lan kako biste dobili brašno.
  • Prebacite u jednu posudu brašno od lana i badema i dodajte sve ostale suhe sastojke.
  • U drugoj posudi izgnječite banana vilicom, dodajte jaja, ocat, aromu vanilije i miksajte dok se smjesa ne zgusne.
  • U gustu smjesu dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte.
  • Obložite kalup za kruh papirom za pečenje, izlijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva otprilike 50 minuta.
  • Pustite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi prije konzumacije.

Bezglutenski banana kruh

Sendvič sladoled

Za jedan ekstra brz, osvježavajući desert bit će vam potrebno samo nekoliko sastojaka i, naravno, malo strpljenja dok se ne ohladi.

Potrebni sastojci:

  • 400 g keksa s maslacem
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 350 ml kondenziranog mlijeka
  • 250 g namaza od čokolade
  • 100 g mliječne čokolade.

Upute za pripremu:

  • Obložite pleh papirom za pečenje i poredajte pola količine keksa s maslacem.
  • U jednoj posudi izmiksajte slatko vrhnje, a u drugoj kondenzirano mlijeko i namaz od čokolade pa sve zajedno pomiješajte i miksajte dok se ne sjedini.
  • Izrežite čokoladu na manje komade i dodajte u dobivenu smjesu.
  • Prebacite kremu u pleh s keksima, ravnomjerno je rasporedite i posložite ostatak količine keksa s maslacem.
  • Stavite kolač u škrinju na zamrzavanje nekoliko sati prije konzumacije.

Zalogajčići od limuna

Kada stvarno nemate na izbor puno sastojaka, a žudite za nečim slatkim i osvježavajućim ovaj desert od limuna će riješiti problem.

Potrebni sastojci:

  • 4 limuna
  • 250 ml slatrkog vrhnja
  • 50 g šećera.

Upute za pripremu:

  • Prepolovite limune, očistite koštice, iscijedite u čašu sok, a zatim izdubite sredinu.
  • U lončiću na umjerenoj vatri zagrijte vrhnje i šećer, pustite da zavrije pa maknite s vatre, dodajte limunov sok i sve dobro promiješajte.
  • Dobivenu kremu izlijte u izdubljene polovice limuna do vrha i stavite na hlađenje u hladnjak 3 sata prije konzumacije.

Zalogajčići od limuna

Može li jednostavnije i s manje potrebnih sastojaka? Ipak, kako biste uvijek bili spremni za izradu bilo kojeg brzog deserta, opskrbite se namirnicama u najbližoj Lild trgovini i uživajte u tom prvom okusu i osjećaju sreće!