06.03.2024.

3 jednostavna recepta za punjena jaja za Uskrs

Sigurni smo da će punjena jaja očarati vaše goste ovog Uskrsa. Istražite naša 3 jednostavna recepta za punjena jaja za Uskrs!

Punjena jaja recepti

Najuzbudljiviji dio pripreme za Uskrs mnogima je bojanje i ukrašavanje jaja prirodnim materijalima, ali i uskrsno dekoriranje doma. Naravno, ne smijemo izostaviti ni pripremu finih uskrsnih kolača i blagdanskog stola koji biste ove godine mogli obogatiti jednostavnim i ukusnim punjenim jajima!

1. Punjena jaja sa senfom i majonezom 

Klasični recept za punjena jaja sa senfom i majonezom upravo bi zbog svoje jednostavnosti i sastojaka koje svi vole mogao oboriti s nogu i vaše goste.

Potrebni sastojci:

  • šest jaja
  • majoneza
  • senf
  • ocat ili limun
  • sol i papar
  • začinska paprika ili sjemenke sezama, lana i sl.

Upute za pripremu:

  1. Stavite jaja u lonac s vodom, a nakon što voda zavrije, pustite da se jaja kuhaju desetak minuta.
  2. Skuhana jaja ostavite da malo odstoje u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na desetak minuta jer ćete ih tako lakše oguliti.
  3. Ogulite jaja i presjecite ih na pola po dužini.
  4. Nježno izvadite žumanjke u zdjelicu i vilicom ih zgnječite.
  5. Dodajte u žumanjke dvije žličice majoneze i dvije žličice senfa, par kapi octa ili limuna, sol, papar i sve dobro promiješajte.
  6. Smjesom napunite bjelanjke, možete upotrijebiti žličicu ili špricu za ukrašavanje kolača.
  7. Posipajte punjena jaja začinskom paprikom ili sjemenkama.

U slučaju da niste ljubitelj ovog tradicionalnog umaka, umjesto majoneze možete upotrijebiti i obični grčki jogurt.

Izvor: twopeasandtheirpod.com 

2. Punjena jaja s tunom

Tuna i jaja odlična su kombinacija za salatu, ali i za punjena jaja, pa ako želite malo drugačiji recept od onog klasičnog, onda ovaj vrijedi isprobati.

Potrebni sastojci:

  • šest jaja
  • konzerva iscijeđene tune u komadićima
  • sitno sjeckani kiseli krastavci
  • senf
  • majoneza
  • luk u granulama
  • sol i papar
  • začinska paprika.

Upute za pripremu:

  1. Stavite jaja u lonac s vodom i nakon što voda zavrije pustite da se jaja kuhaju desetak minuta.
  2. Skuhana jaja ostavite da malo odstoje u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na desetak minuta jer ćete ih tako lakše oguliti.
  3. Ogulite jaja i presjecite ih na pola po dužini.
  4. Nježno izvadite žumanjke u zdjelicu i vilicom ih zgnječite.
  5. Dodajte tunu, dvije žličice sjeckanih kiselih krastavaca, žličicu senfa, malo luka u granulama, sol, papar i sve dobro promiješajte.
  6. Dodajte dvije žličice majoneze ili po potrebi, važno je dobiti kremastu smjesu.
  7. Smjesom punite bjelanjke, možete upotrijebiti žličicu ili špricu za ukrašavanje kolača.
  8. Posipajte punjena jaja začinskom paprikom.

Za još bogatiji okus možete dodati i češnjak, sjeckane mini rajčice ili mrvicu nekog jačeg začina poput curry mješavine.

Izvor: allrecipes.com 

3. Punjena jaja s avokadom i slaninom

Za potpuni odmak od klasičnog recepta za punjena jaja donosimo vam još jednu jednostavnu, ali drugačiju ideju za punjenje koja bi mogla razoružati i najveće “sumnjičavce”.

Potrebni sastojci:

  • šest jaja
  • zreli avokado
  • slanina
  • majoneza
  • sok od limete
  • češnjak
  • sol
  • kajenski papar
  • ljute papričice (po želji).

Upute za pripremu:

  1. Stavite jaja u lonac s vodom i nakon što voda zavrije pustite da se jaja kuhaju desetak minuta.
  2. Isjeckajte otprilike tri šnite slanine na komadiće i kratko ih prepržite u tavi da postanu hrskave.
  3. Skuhana jaja ostavite da malo odstoje u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na desetak minuta jer ćete ih tako lakše oguliti.
  4. Ogulite jaja i presjecite ih na pola po dužini.
  5. Nježno izvadite žumanjke u zdjelicu i vilicom ih zgnječite.
  6. Prepolovite avokado i izvadite meso u zdjelicu sa žumanjcima.
  7. Dodajte 2/3 hrskave slanine, dvije žlice majoneze, dvije žličice soka od limete, zgnječeni češnjak, malo kajenskog papra i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  8. Smjesom punite bjelanjke, možete upotrijebiti žličicu ili špricu za ukrašavanje kolača.
  9. Ukrasite jaja preostalom hrskavom slaninom.
  10. Dodajte tanko izrezane komadiće ljute papričice.

U slučaju da želite da vam punjenje bude što kremastije, sastojke možete izmiješati u blenderu, ali imajte na umu da ćete onda manje osjetiti hrskavu slaninu pod zubima!

Izvor: allrecipes.com

Jaja možete puniti i šunkom, inćunima, srdelicama, ukrašavati ih vlascem i drugim začinskim biljem jer je ovo uskrsno predjelo kao stvoreno za igru s različitim namirnicama. Uživajte u blagdanima i ne zaboravite napisati čestitku za Uskrs onima koji možda neće imati priliku kušati vaša punjena jaja!