Najuzbudljiviji dio pripreme za Uskrs mnogima je bojanje i ukrašavanje jaja prirodnim materijalima, ali i uskrsno dekoriranje doma. Naravno, ne smijemo izostaviti ni pripremu finih uskrsnih kolača i blagdanskog stola koji biste ove godine mogli obogatiti jednostavnim i ukusnim punjenim jajima!
1. Punjena jaja sa senfom i majonezom
Klasični recept za punjena jaja sa senfom i majonezom upravo bi zbog svoje jednostavnosti i sastojaka koje svi vole mogao oboriti s nogu i vaše goste.
Potrebni sastojci:
- šest jaja
- majoneza
- senf
- ocat ili limun
- sol i papar
- začinska paprika ili sjemenke sezama, lana i sl.
Upute za pripremu:
- Stavite jaja u lonac s vodom, a nakon što voda zavrije, pustite da se jaja kuhaju desetak minuta.
- Skuhana jaja ostavite da malo odstoje u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na desetak minuta jer ćete ih tako lakše oguliti.
- Ogulite jaja i presjecite ih na pola po dužini.
- Nježno izvadite žumanjke u zdjelicu i vilicom ih zgnječite.
- Dodajte u žumanjke dvije žličice majoneze i dvije žličice senfa, par kapi octa ili limuna, sol, papar i sve dobro promiješajte.
- Smjesom napunite bjelanjke, možete upotrijebiti žličicu ili špricu za ukrašavanje kolača.
- Posipajte punjena jaja začinskom paprikom ili sjemenkama.
U slučaju da niste ljubitelj ovog tradicionalnog umaka, umjesto majoneze možete upotrijebiti i obični grčki jogurt.
Izvor: twopeasandtheirpod.com
2. Punjena jaja s tunom
Tuna i jaja odlična su kombinacija za salatu, ali i za punjena jaja, pa ako želite malo drugačiji recept od onog klasičnog, onda ovaj vrijedi isprobati.
Potrebni sastojci:
- šest jaja
- konzerva iscijeđene tune u komadićima
- sitno sjeckani kiseli krastavci
- senf
- majoneza
- luk u granulama
- sol i papar
- začinska paprika.
Upute za pripremu:
- Stavite jaja u lonac s vodom i nakon što voda zavrije pustite da se jaja kuhaju desetak minuta.
- Skuhana jaja ostavite da malo odstoje u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na desetak minuta jer ćete ih tako lakše oguliti.
- Ogulite jaja i presjecite ih na pola po dužini.
- Nježno izvadite žumanjke u zdjelicu i vilicom ih zgnječite.
- Dodajte tunu, dvije žličice sjeckanih kiselih krastavaca, žličicu senfa, malo luka u granulama, sol, papar i sve dobro promiješajte.
- Dodajte dvije žličice majoneze ili po potrebi, važno je dobiti kremastu smjesu.
- Smjesom punite bjelanjke, možete upotrijebiti žličicu ili špricu za ukrašavanje kolača.
- Posipajte punjena jaja začinskom paprikom.
Za još bogatiji okus možete dodati i češnjak, sjeckane mini rajčice ili mrvicu nekog jačeg začina poput curry mješavine.
Izvor: allrecipes.com
3. Punjena jaja s avokadom i slaninom
Za potpuni odmak od klasičnog recepta za punjena jaja donosimo vam još jednu jednostavnu, ali drugačiju ideju za punjenje koja bi mogla razoružati i najveće “sumnjičavce”.
Potrebni sastojci:
- šest jaja
- zreli avokado
- slanina
- majoneza
- sok od limete
- češnjak
- sol
- kajenski papar
- ljute papričice (po želji).
Upute za pripremu:
- Stavite jaja u lonac s vodom i nakon što voda zavrije pustite da se jaja kuhaju desetak minuta.
- Isjeckajte otprilike tri šnite slanine na komadiće i kratko ih prepržite u tavi da postanu hrskave.
- Skuhana jaja ostavite da malo odstoje u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na desetak minuta jer ćete ih tako lakše oguliti.
- Ogulite jaja i presjecite ih na pola po dužini.
- Nježno izvadite žumanjke u zdjelicu i vilicom ih zgnječite.
- Prepolovite avokado i izvadite meso u zdjelicu sa žumanjcima.
- Dodajte 2/3 hrskave slanine, dvije žlice majoneze, dvije žličice soka od limete, zgnječeni češnjak, malo kajenskog papra i sol te sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Smjesom punite bjelanjke, možete upotrijebiti žličicu ili špricu za ukrašavanje kolača.
- Ukrasite jaja preostalom hrskavom slaninom.
- Dodajte tanko izrezane komadiće ljute papričice.
U slučaju da želite da vam punjenje bude što kremastije, sastojke možete izmiješati u blenderu, ali imajte na umu da ćete onda manje osjetiti hrskavu slaninu pod zubima!
Izvor: allrecipes.com
Jaja možete puniti i šunkom, inćunima, srdelicama, ukrašavati ih vlascem i drugim začinskim biljem jer je ovo uskrsno predjelo kao stvoreno za igru s različitim namirnicama. Uživajte u blagdanima i ne zaboravite napisati čestitku za Uskrs onima koji možda neće imati priliku kušati vaša punjena jaja!