17.02.2023.

Kako napraviti brz i jednostavan kolač od jogurta na čaše?

Saznajte kako u nekoliko koraka pripremiti jednostavan i brz recept za kolač od jogurta na čaše.

jogurt kolac na case

Kolač od jogurta na čaše nam je svima dobro znan kolač. Osim što je ukusan i vraća nas u djetinjstvo krasi ga brza i jednostavna priprema. Za ovu zdraviju verziju kolača od jogurta na čaše ne treba nam vaga već samo jedna čašica jogurta od 200 ml.

Recept za kolač od jogurta na čaše

Za ovaj recept bit će vam potrebno:

  • 2 jaja
  • 1 čaša integralnog pirovog brašna
  • 1 čaša kokosovog brašna
  • 0,5 čaše muscovado šećera
  • 1 čaša nemasnog tekućeg jogurta
  • 0,5 čaše maslinovog ulja
  • 0,5 vrećice praška za pecivo
  • 1 čaša malina ili bobičastog voća

Priprema brzog kolača od jogurta:

U posudi odvojite bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg dok žutanjke izmiksajte s muscovado šećerom dok ne dobijete lijepu prozračnu i glatku smjesu. Smjesi žutanjaka i šećera dodajte 1 čašu nemasnog tekućeg jogurta te maslinovo ulje – sve zajedno dobro pomiješajte. 

U posebnu posudu dodajte sve suhe sastojke koje dobro promiješajte – prosijano pirovo integralno brašno, sitno mljeveno kokosovo brašno te prašak za pecivo.

U mokru smjesu lagano dodajte istučene bjelanjke. U tu smjesu laganim miješanjem dodajte i sve suhe sastojke te sve dobro povežite.

U lim sa papirom za pečenje izlijte smjesu te po vrhu pospite čašu smrznutih ili svježih malina ili bobičastog voća te stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C na 20 – 25 minuta.

Kada je kolač pečen pustite ga malo da se ohladi te ga nakon toga narežite na kocke i poslužite sa Skyr jogurtom koji će dati dodatnu svježinu kolaču i obogatiti kolač s proteinima.

U ovom receptu možete koristiti bilo koje brašno po vašim preferencijama, isto vrijedi i za šećer. 

Kolač od jogurta na čaše

Ovaj kolač sadrži veliki broj hranjivih i ukusnih sastojaka sa kojima nikada ne možete pogriješiti pri izradi raznih slastica. Budite slobodni isprobati ovaj hranjiviji i zdraviji kolač od jogurta na čaše. 

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci