Točno podrijetlo falafela nije poznato, no često se spominje teorija kako je falafel razvijen u Egiptu. Nakon Egipta, priprema falafela proširila se Grčkom, Brazilom, Amerikom i većinom bliskoistočnih zemalja. Danas je falafel jedna od svjetski najpopularnijih namirnica za prehranu vegana i vegetarijanaca.
Priprema se od sušenih mahunarki, najčešće slanutka, koje se namaču u vodi, zatim se samelju i pomiješaju s drugim dodacima kako bi poprimile karakterističnu zelenu boju. Pripremljenoj se smjesi dodaju začini poput soli, papra i čilija te se oblikuju diskovi ili kuglice, ručno ili poluručno, pomoću posebnih kalupa za izradu. Tako oblikovane kuglice ili diskovi se tradicionalno prže u dubokom ulju.
Falafel se može jesti kao samostalan obrok ili kao prilog. Vrlo često se poslužuje s kruhom ili zamotan u kruhu, ali i s ukiseljenim povrćem, salatama, pikantnim umacima i tahinijem.
Prilozi uz falafel
Tahini umak
Ovaj tradicionalni umak vrlo se često poslužuje uz falafel. Sastoji se od tahini paste, limunovog soka, mljevenog češnjaka i (po potrebi) vode. Kada ste pripremili tahini umak, falafel prelijte ili umočite u tahini umak i uživajte u obroku.
Tabule salata
Falafel možete poslužiti uz tradicionalnu tabule salatu. Tabule je jednostavna salata koja se sastoji od sitno nasjeckanog peršina, kuhanog bulgura, rajčice, metvice i luka, a najčešće se servira uz dresing od maslinovog ulja i limunovog soka.
Hummus namaz
Uz falafel se najčešće poslužuje kremasti umak od kuhanog slanutka i tahinija. Osim što je vrlo ukusan, jednostavan je za pripremu — trebat će vam kuhani slanutak, tahini pasta, češnjak, limun, maslinovo ulje i začini.
Baba Ganoush
Odličan prilog uz falafel je i Baba Ganush koji se priprema od sitno nasjeckanog pečenog patliđana, maslinovog ulja, limunovog soka i tahinija.
Pita kruh
Falafel u pita kruhu je vrlo česta ulična hrana. Pita kruh se prepolovi i zareže kako bi se dobili džepići koji se pune sjeckanom rajčicom, lukom, peršinom, falafelom i dresingom poput tahinija.
Ukiseljeno povrće
Ukiseljeno povrće poput ukiseljenog luka, repe, kiselih krastavaca ili kupusa idealan je prilog falafelu kada želite jesti nešto osvježavajuće, kiselkasto i hrskavo.
Tzatziki
Kremasti i osvježavajući tzatziki koji se priprema od jogurta, svježih krastavaca, češnjaka, maslinovog ulja, začinskog bilja i začina savršena je kombinacija uz falafel.
Falafel kuglice — recept
Ako želite isprobati zdraviju verziju falafel kuglica koje nisu pržene u dubokom ulju, već su pečene u pećnici, na pravom ste mjestu!
Potrebni sastojci za falafel kuglice
- 130 g suhog, sirovog slanutka
- 60 g sjeckane ljutike
- 3 režnja češnjaka
- ¼ čajne žličice mljevenog kumina
- ¼ čajne žličice mljevenog korijandera
- ¾ čajne žličice soli
- ¼ čajne žličice kajenskog papra
- ¼ čajne žličice praška za pecivo
- 60 g lišća korijandera
- 60 g lišća peršina
- 1 žlica maslinovog ulja.
Način pripreme falafel kuglica
Slanutak dan ranije ostavite da se namače u vodi. Nakon što je preko noći stajao u vodi, slanutak isperite pod mlazom vode te stavite u multipraktik. Pećnicu zagrijte na 200°C i pripremite lim za pečenje.
U multipraktik dodajte i sjeckanu ljutiku, usitnjeni češnjak, mljeveni kumin i korijander, sol, kajenski papar, prašak za pecivo, lišće korijandera i peršina i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Kada ste zadovoljni teksturom smjese, pomoću žlice i vlažnih ruku oblikujte kuglice (ili diskove).
Tako pripremljene kuglice ili diskove stavite na lim za pečenje te ih prelijte maslinovim uljem i pecite 15 minuta. Nakon 15 minuta, okrenite kuglice ili diskove pa pecite još desetak minuta, odnosno dok ne porumene.
Pečeni falafel poslužite uz ukiseljeno povrće, hummus, tahini, tabule salatu ili uz prilog po vašem izboru.
Falafel pripremljen od namočenog slanutka, češnjaka, ljutike, korijandera, kumina, peršina i drugih začina odličan je prilog ili glavni dio jela. Tražite li zamjenu za meso, falafel je odličan izbor. Osim što je vrlo ukusan, bogat je mikro i makronutrijentima, biljnim bjelančevinama i prehrambenim vlaknima.